תפריט עמוד

פלישת עופות ודגים זרים – איום על המקומיים

פלישת מינים זרים של צמחים, עופות ובעלי חיים ימיים מסכנת את המינים המקומיים. מחקר של האיחוד האירופי בו השתתפו שתי חוקרות מישראל חושף את ממדי התופעה המדאיגה

לפי המחקר (תוצאותיו פורסמו בעיתון "הארץ" בכתבתו של צפריר רינת) התבססו עד היום באירופה ובאגן הים התיכון 75 מינים זרים של ציפורים ויותר מ-500 זנים של בעלי חיים. המחקר עורך מיפוי מקיף של התפשטות המינים הפולשים באירופה ובאזורי הים התיכון – כולל בישראל.

פרופסור בלה גליל מהמכון לחקר ימים ואגמים בחיפה מתמקדת בפולשים ימיים. לדבריה, רבים ממאות המינים הפולשים, ביניהם מדוזות, דגים, חסילונים וסרטנים הגיעו אל הים התיכון לאחר שחצו את תעלת סואץ מים סוף. פלישה זו מדרום לצפון נעשית בדרך כלל במים שמשמשים לייצוב אוניות או בהיצמדות לצמחייה שצומחת על גוף אוניות.
לדברי פרופסור גליל אין עדיין הוכחות להכחדתו של מין מקומי בגלל דחיקת רגליו בידי הפולשים אבל ניכרת ירידה במספרם של כמה מינים ויש חשש ממשי לשינויים במערכת האקולוגית בים. בעיה נוספת היא לדבריה הפלישה של מינים שמהווים סכנה לבני אדם. למשל, דג השפמנונית המפוספסת, על סנפיריו יש עוקץ המפריש חומר רעיל שיכול לפגוע במערכת העצבים. לדברי גליל בשנים האחרונות גדל מאוד מספרם של פרטי דג זה לחופי ישראל.

ד"ר סלעית קרק מן האוניברסיטה העברית בירושלים חקרה פלישה של מיני ציפורים. לדבריה רוב הפלישה נעשית עקב פעילות אנושית ולא עקב שינויים אקלימיים. המינים הפולשים הובאו לארץ כחיות מחמד או לצרכי ציד וברחו או שוחררו מכלובים ביתיים ומגני חיות.

למרבית המינים הפולשים יש השפעה שלילית על הסביבה. מינים זרים של זרזירים ומגלנים כמו הדררה (תוכי) והמאינה ההודית (זרזיר) טורפים מינים מקומיים ומתחרים איתם על מקורות מזון.

המחקר מציע כמה דרכים להתמודד עם הפלישה הזרה ולצמצם את היקפה.

לטייל עם אופניים בנגב

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות מישראל

טעם מקומי – חופשה קולינרית בהרי ירושלים
טעם מקומי – חופשה קולינרית בהרי ירושלים

החופשה הקולינרית "טעם מקומי" מתקיימת בסוף השבוע האחרון של כל חודש (ימי רביעי וחמישי). היא מתחילה בארוחת שף מופלאה בערב רביעי, ששמה על הבמה חומרי גלם של היצרנים המקומיים, בכל ארוחה במה ליצרן אחר, ולמחרת ממשיכה בבראנץ' עשיר ...

חוזרים לאילת: להירגע מול הים
חוזרים לאילת: להירגע מול הים

אחרי שאירחה מפונים בכמות הזהה למספר תושביה, אילת מנסה לחזור לשגרה ומייחלת לשובם של הנופשים. עם מיזם תיירותי חדש, שנקרא לוקאלס, ומקומות מושלמים להירגע, לאכול טוב ולמלא מצברים, העיר הדרומית היא המקום הנכון בימים אלו

מבוא לנדודים 64: הגברת של הטאבון
מבוא לנדודים 64: הגברת של הטאבון

רונן רז חונה על הכרמל הגשום והסוער, ומרגיש בבית. הוא מזדהה עם הקדמונים הפרהיסטוריים שאהבו לחיות בהר ובחוף הכרמל, אשר להם שפע מכל טוב - אדמה פוריה וגשם רב שהניבו צמחי מאכל, פירות ופטריות, יערות שהזינו את האש, ...