תפריט עמוד

ריח של שוקולד: סדנאות ומרכזי מבקרים בארץ

קישוט פרלינים במפעל השוקולד דה קרינה | צילום: עדי פרץ

שוקולד הוא כבר מזמן לא רק ממתק לילדים. בשנים האחרונות נפתחו בארץ מפעלים קטנים ואיכותיים שבהם מייצרים שוקולד בעבודת יד ולצדם יש מרכזי מבקרים המציגים את תהליך הייצור ומציעים סדנאות וטעימות מודרכות. הנה כמה מקומות מתוקים במיוחד ברחבי הארץ, שפותחים חלון לעולם המפתה של השוקולד

בסוף רמת גן יש מקום מיוחד / שם אפשר לעמוד ולהריח שוקולד / יש שם בית גבוה גבוה בלי חלונות עם שלוש ארובות / ושלושים מכונות יום ולילה עובדות / ושבעים פועלים עם סינר וכפפות / מכינים שוקולד בכל הצורות
("ריח של שוקולד", מתוך הכבש השישה עשר, מילים: יהונתן גפן, לחן: יוני רכטר)

 מפעל השוקולד המיתולוגי של עלית כבר מזמן עזב את רמת גן, ותחום השוקולד בארץ עבר בשנים האחרונות מהפכה של ממש. בוטיקי שוקולד, מפעלי ייצור קטנים ומרכזי מבקרים נפתחים כפטריות אחרי הגשם, פעמים רבות דווקא רחוק מהמרכז – בקיבוצים, מושבים ויישובים קטנים. אחת הסיבות להפכה המתוקה הזאת היא שיותר ויותר אנשים לומדים בחו"ל להיות שוקולטיירים, וכשהם חוזרים לארץ, הם מייצרים שוקולד איכותי ורבים מהם אף פותחים את מרכזי הייצור לקהל הרחב וחולקים מהידע שלהם.

חלק מהמקומות האלה מפעילים סדנאות מקצועיות לאנשים שרוצים ללמוד לטמפרר ולהכין פרלינים, אחרים הם עם אוריינטציה יותר משפחתית-תיירותית, ובהם לומדים על תהליך הייצור ומתנסים בסדנאות שמתאימות גם לילדים. לפניכם כמה דוגמאות מתוקות במיוחד של מקומות שמציעים פעילויות שונות ושהביקור בהם הוא חגיגה לכל אוהבי השוקולד.

דה קרינה, עין זיוון

קרינה צ'פלינסקי מקיבוץ עין זיוון בצפון הגולן, היא דור שלישי למשפחת שוקולטיירים. סבא שלה היה יצרן שוקולד שהיגר מאירופה לארגנטינה אחרי מלחמת העולם הראשונה ופתח מפעל שוקולד קטן בביתו. המפעל הביתי הפך למפעל משגשג בבואנוס איירס, שהעסיק מאה עובדים. אבא של קרינה נולד לתוך עולם השוקולד, וקרינה המשיכה את דרכו. היא למדה מאביה לייצר שוקולד, ובהמשך למדה באוניברסיטה כימיה ותזונה קלינית, מה שאפשר לה להביא את הידע האקדמי למפעל.

במהלך השנים המשפחה עלתה לישראל, לעין זיוון. אחרי קליטה לא פשוטה הם פתחו מפעל שוקולד קטן במבנה ששימש את מרפאת הקיבוץ. ריח התרופות התחלף בריח מענג של שוקולד. השמועות על השוקולד של קרינה עברו מפה לאוזן וקרינה הבחינה שליד החלון הקטן בדלת של חדר הייצור מצטופפים אנשים שהביטו בסקרנות בקרינה המייצרת שוקולד. מכאן נולד הרעיון לפתוח מרכז מבקרים.

סדנת שוקולד בדה קרינה

סדנת שוקולד בדה קרינה | צילום: עדי פרץ

ב-2009 המקום עבר למבנה גדול שכולל מפעל, מרכז מבקרים, חנות ובית קפה. המרכז מציע סיורים מודרכים לאנשים פרטיים ולקבוצות. בסיור נפתח בסרט קצר על ההיסטוריה של השוקולד וההיסטוריה המשפחתית, ואז המבקרים עוברים במסדרון במפעל עצמו שמספק הצצה לתהליך הייצור. מכאן עוברים לחדר טעימות, בו נהנים מטעימה מודרכת (ממש כמו של יין) של חמישה סוגי שוקולד. לבסוף עוברים לסדנת שוקולד (אפשר להסתפק בביקור במפעל, ללא סדנה) בה כל אחד מקבל ערכה אישית ליצירת שוקולד. המבוגרים מכינים פרלינים, טבלאות שוקולד בשכבות ועוד, הילדים מציירים בשוקולד, מזלפים, מקשטים ועוד. אחרי הסיור אפשר ליהנות ממשקאות שוקולד וממנות שוקולד מיוחדות בבית הקפה.

דה קרינה, טלפון: 04-6993622, אתר אינטרנט

מוזיאון השוקולד של שולמן, קיבוץ דפנה

הסיפור של שוקולד שולמן הוא אחד הרומנטיים שתשמעו. דמיטרי שולמן למד איך לעשות שוקולד בשביל אשתו, שהיתה בהריון שני והשתוקקה כל הזמן לשוקולד. תוך כדי הוא התאהב בתחום, למד ועוד ועוד ופתח את מפעל השוקולד הקטן שלו. היום יש לשולמן גם חנות ובית קפה בצומת גן הצפון, חנות באגמון מרקט ומרכז מבקרים בבת חפר, אבל הכי כדאי להגיע למוזיאון השוקולד שלו בקיבות דפנה בגליל העליון, כי שם אפשר לא רק לטעום וליצור שוקולד, אלא גם לצפות ביצירות השוקולד המדהימות של שולמן, שמפסל בשוקולד חיות, כלי נגינה ואפילו אישים חשובים.

מבקרים מתרשמים מהיצירות במוזיאון השוקולד של שולמן

מבקרים מתרשמים מהיצירות במוזיאון השוקולד של שולמן

סדנאות השוקולד, הנערכות בתיאום מראש בלבד, מאפשרות עבודה בשוקולד לילדים ולמבוגרים. בסדנאות הילדים כל ילד מקבל סינר וכובע ומתחיל ליצור: לצייר בעפרונות שוקולד על שקפים, לגלגל טראפלס, לטעום ועוד. הסדנאות מתקיימות כל יום, חוץ מאשר בימי ראשון, 4-3 פעמים ביום (אל תשכחו לתאם את הביקור). הסדנאות למבוגרים מיועדות לקבוצות בלבד, ובהן בהן צופים בשולמן מכין פרלינים ומתנסים בעבודה מעשית. הסדנאות מתקיימות גם במרכז המבקרים בבת חפר, שכולל חנות ובית קפה.

בסדנאות השוקולד של שולמן המבקרים הצעירים יכולים לצייר בשוקולד על שקפים | צילום: סימי שאואר

בסדנאות השוקולד של שולמן המבקרים הצעירים יכולים לצייר בשוקולד על שקפים | צילום: סימי שאואר

מוזיאון השוקולד של שולמן, טלפון 054-5902198, אתר האינטרנט

גליתא, דגניה וצובה

במסגרת פרויקט הגמר בלימודי שוקולד וגלידה בבלגיה, השוקולטיירית גלית אלפרט התבקשה להכין תכנית עסקית דמיונית לעסק שהיא חולמת להקים. גלית תכננה בית שוקולד וגלידה על שפת הכנרת. היא חזרה לארץ, גרה בקריית אונו ועסקה בייצור פרלינים בתור תחביב. בהמשך, במקביל לעבודה הרגילה שלה, היא פתחה דוכני שוקולד בכמה קניונים. השמועות על השוקולד של גלית עברו מפה לאוזן, עד שיום אחד המזכיר של קיבוץ דגניה ב' הציע לה להקים עסק של שוקולד בקיבוץ. גלית התחבטה תקופה ארוכה האם להעביר את העסק שלה לפריפריה, מה שהיה נראה כהחלטה עסקית לא מוצלחת במיוחד, אבל אז היא נזכרה בחלום הישן מתקופת הלימודים. באפריל 2007 היא פתחה את חוות השוקולד בקיבוץ דגניה, על שפת הכנרת.

חנות השוקולד של גליתא מציעה מבחר פרלינים מסחרר | צילום: ארז ביטון

חנות השוקולד של גליתא מציעה מבחר פרלינים מסחרר | צילום: ארז ביטון

במקום נמצאים לא רק מפעל השוקולד והחנות, אלא גם מרכז מבקרים עם בר שוקולד וגלידה, סרט שמספר את סיפור השוקולד ואת הסיפור של גלית, ומרכז סדנאות לילדים ולמבוגרים. סדנאות לקבוצות נתפרות על פי צרכי הקבוצה ויש גם סדנאות ליחידים ולמשפחות. הסדנאות מתקיימות בכל שעה עגולה (יש להזמין מקום מראש), והמשתתפים בוחרים את סוג הפעילות: פטיפורים ושוקולד על מקל בשלל צורות (מגיל שלוש), עיצוב של בית שוקולד או אוטו שוקולד בתלת ממד (מגיל עשר) או הכנת טבלת שוקולד ופרלינים במילויים שונים (מגיל 15). בנוסף לסניף בדגניה, יש לגליתא בית שוקולד הפועל במתכונת דומה בקיבוץ צובה, בסמוך לקיפצובה.

בסדנאות שמתקיימות בגליתא אפשר להכין בית שוקולד | צילום: ארז ביטון

בסדנאות שמתקיימות בגליתא אפשר להכין בית שוקולד | צילום: ארז ביטון

גליתא, טלפון 072-3922340 (דגניה), 02-5347650 (צובה), אתר האינטרנט

הפטיפורים של אביטל, בנימינה

פעם, לפני שהמחשב השתלט על חיינו, אביטל גיל מבנימינה היתה גרפיקאית. "כאשר המקינטוש הראשון החליף לי את הידיים, פרשתי לשוקולד", אומרת אביטל. היא מייצרת שוקולד כבר 30 שנה, ולפני 24 שנה היא פתחה את המקום שלה בבנימינה. בשונה משוקולטיירים אחרים, אביטל לא מכינה פרלינים (אותם יוצקים לתוך תבניות), אלא פטיפורים של שוקולד, אותם היא מזלפת, חותכת ומעצבת בעצמה. מסיבות אידאולוגיות, היא לא עובדת עם מוצרי חלב והשוקולד שלה הוא רק מריר – הכי קרוב למקור וגם הכי בריא.

הפטיפורים עליהם מציירת אביטל הם כמו יצירות אמנות

הפטיפורים עליהם מציירת אביטל הם כמו יצירות אמנות

במקום של אביטל אפשר לשבת לקפה (או שוקו) ולהתענג על מוצרי השוקולד המופלאים שלה וכן להשתתף בסדנאות שוקולד חווייתיות (לקבוצות בהזמנה מראש, ליחידים בימי שישי בהרשמה מראש). הסדנאות מתאימות למבוגרים ולילדים מגיל חמש ומעלה, ונפתחות בחידון על ההיסטוריה של השוקולד (למבוגרים יש גם הרצאה קצרה). לאחר מכן עוברים לחלק המעשי – נהנים מטעימות של חומרי הגלם המשובחים מסביב לשולחן ואז עוברים להתנסות מעשית ביצירת פטיפורים, אותם אפשר לקחת הביתה.

סדנת שוקןלד ב"פטיפורים של אביטל"

סדנת שוקןלד בפטיפורים של אביטל | הצילומים באדיבות הפטיפורים של אביטל

הפטיפורים של אביטל, רחוב האסיף 31, בנימינה, טלפון: 04-6288689, אתר אינטרנט

שרינה שוקולד, עין ורד

הרעיון למרכז המבקרים שרינה שוקולד בעין ורד שבאזור השרון נולד בכלל בגרמניה. לימור דרוקר, מורה במקצועה, ובן זוגה גיל, מנהל שיווק של אגרקסקו, התגוררו בפרנקפורט במסגרת עבודתו של גיל. לקראת שובם לארץ הם החלו לחשוב על פתיחת מרכז קולינרי שיתבסס על מודל מצליח שקיים בגרמניה. אחרי שלימור עברה קורס שוקולטיירים אצל יצרנים גדולים, כמו ואלרונה וקאליבו, היא החליטה להתמקד בשוקולד.

במרכז הגדול במשק החקלאי שלהם בעין ורד יש חדרי סדנאות, חנות שבה נמכר השוקולד שהם מייצרים לצד מוצרים של יצרני שוקולד אחרים, מטבח חלבי כשר שמספק ארוחות לקבוצות שמגיעות למקום וגם אטרקציה שלא תמצאו בשום מקום אחר בארץ – חממה של עצי קקאו, שממחישה ששוקולד, בניגוד לכסף, כן גדל על העצים.

שרינה בעין ורד הוא המקום היחידי בארץ בו תוכלו לבקר בחממת עצי קקאו

שרינה בעין ורד הוא המקום היחידי בארץ בו תוכלו לבקר בחממת עצי קקאו | הצילומים באדיבות שרינה שוקולד

במקום נערכות סדנאות סגורות לקבוצות וסדנאות לקהל הרחב – צריך רק להירשם ולהגיע. בסדנאות המיועדות למבוגרים לומדים על עולם השוקולד, טועמים טעימה מודרכת, לומדים על תהליך הטמפרינג ההכרחי ליצירת פרלינים, וגם מתנסים בהכנת פרלינים במילויים שונים, הכנת טראפלס במגוון ציפויים והכנת שוקולד על מקל. הסדנאות לילדים מתקיימות בחגים ובחופשות ומותאמות לעונות השנה. הן כוללות תמיד ארבע פעילויות שונות, כמו הכנת חטיפי שוקולד, הכנת שוקולדים על מקל באמצעות זילוף לתבניות מיוחדות, ציור שוקולד על שקפים ופונדו שוקולד שבו המשתתפים טובלים מרשמלו ופירות בשוקולד חם. כל הסדנאות נפתחות בסרט והסברים על עולם השוקולד וכולן מסתיימות בביקור בחממת הקקאו.

לימור דרוקר מדריכה שוקולטיירים צעירים בשרינה

לימור דרוקר מדריכה שוקולטיירים צעירים בשרינה שוקולד

שרינה שוקולד, רחוב ההדרים 9, עין ורד, טלפון: 077-5255370, אתר אינטרנט

עין כרם המתוקה, ירושלים

נופיה היפהפיים של שכונת עין כרם בירושלים מזכירים מקומות רחוקים, ונראה שרק שוקולד חסר בשביל להשלים את התמונה האירופית. עכשיו גם זה כבר לא חסר. את השוקולדים הנהדרים של עין כרם המתוקה מייצרים כבר קרוב לעשור, ב-2018 המקום התרחב ממפעל קטן וחנות למתחם שלם שכולל מפעל, חנות, בית קפה, מרכז סדנאות ואפילו שלושה צימרים.

פרלינים ויצירות שוקולד נוספות בעין כרם המתוקה

פרלינים ויצירות שוקולד נוספות בעין כרם המתוקה

השוקולדים של עין כרם המתוקה עשויים מחומרי גלם משובחים ללא חומרים משמרים או צבעי מאכל. ואם אתם לא מסתפקים בטעימות, תוכלו – בתיאום מראש – להשתתף בסדנה. אפשר להשתתף בסדנה זוגית, שזאת דרך נהדרת לסגור טיול רומנטי בעין כרם, או להגיע כקבוצה או משפחה. ומה עושים בסדנאות? תלוי בהרכב המשתתפים ובהעדפות שלהם: אפשר לעשות פרלינים, לגלגל טראפלס, לזלף, לקשט, לצייר ציור אינטואיטיבי בשוקולד ועוד.

מילוי פרלינים בעין כרם המתוקה

מילוי פרלינים בעין כרם המתוקה

עין כרם המתוקה, רחוב מבוא השער 3, עין כרם, טלפון: 077-2006660, 052-3804115, אתר אינטרנט

בתמונה הפותחת: קישוט פרלינים במפעל השוקולד דה קרינה | צילום: עדי פרץ

האם היית ביעד הזה?

  • 1

    כן הייתי

  • 4

    לא, אבל מתכנן

  • 0

    לא מעוניין

שמורות ימיות בישראל

האם המאמר הזה עזר לך?

עזר מאדדי עזרלא כל כך עזרכלל לא עזר





מסע אחר - המרכז לנסיעות

מרכז ההזמנות של מסע אחר

טיסות במחירים שפויים - גאוני כמה שזה פשוט

השוואת מחירי השכרת רכב בחו"ל
המחיר המשתלם ביותר - בלי הפתעות ובלי אותיות קטנות

מרכז ההזמנות של מסע אחר

טיסות במחירים שפויים - גאוני כמה שזה פשוט

השוואת מחירי השכרת רכב בחו"ל
המחיר המשתלם ביותר - בלי הפתעות ובלי אותיות קטנות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*

code

מסע אחר - המרכז לנסיעות