תפריט עמוד

פסטיבל האוכל הכפרי במטה יהודה: טעם, נוף, אנשים

חצי שעה מתל אביב נמצא חבל ארץ יפהפה, גדוש באתרי טבע ונוף, אתרים היסטוריים, כרמים ויקבים ואינסוף יוזמות קולינריות. פסטיבל האוכל הכפרי ה-22 של מטה יהודה חוגג את כל אלה עם ארוחות מיוחדות, סיורים קולינריים, סדנאות בישול ואירועים מיוחדים. כמה המלצות שוות לפסטיבל ולכל השנה

פסטיבל האוכל של מטה יהודה, שחוגג השנה יום הולדת 22, הוא לא רק פסטיבל האוכל הראשון במדינה. זהו אחד הפסטיבלים הוותיקים במדינה שמתקיים ברצף שנה אחרי שנה, ומושך בכל פעם קהל הולך וגדל של מעריצים. הייחוד של הפסטיבל הוא בחיבור שלו למקום, לסביבה ולאדמה. האוכל המשובח והמגוון מאוד, אותו אפשר לטעום בפסטיבל במסעדות, אצל בשלנים ביתיים, ביקבים, במחלבות, במאפיות, באירועים מיוחדים ובפיקניקים בחיק הטבע הוא רק סיבה אחת להצלחה. הנופים השלווים של הרים, כרמים, יערות ושדות הם סיבה טובה נוספת. אבל מה שהופך את פסטיבל מטה יהודה למצליח (ומוצלח) כל כך זה האנשים. כי יותר משמדובר בפסטיבל קולינרי, מדובר בפסטיבל של אנשים, שמגשימים את עצמם דרך העשייה הקולינרית.

ברנה לאיוס מהטאבון של ברנה אופה מאפים ומספרת סיפורים | צילום: סימי שאואר

ברנה לאיוס מהטאבון של ברנה אופה מאפים ומספרת סיפורים | צילום: סימי שאואר

אפרת אליאסף גורפינקל, המפיקה, מספרת שהפסטיבל הזה משנה חיים של אנשים. בתחילת הדרך, הפסטיבל נתן במה בעיקר לבשלניות המבוגרות של האזור. נשים מעירק, מכורדיסטן, מהודו וממרוקו, שמעולם לא עבדו ובילו את רוב ימיהן בבישול והאכלת המשפחות, גילו, לראשונה בחייהן, שהאוכל הנפלא שהן מבשלות יכול לשמש גם כמקור פרנסה. אחר כך הצטרפו כל השאר. בשלנים חובבים שתמיד חלמו להקים מסעדה, אבל פחדו לעשות את השינוי, גילו שפעם בשנה הם יכולים להגשים חלום ולהקים את מסעדת החלומות שלהם בחצר או בסלון. חלקם ראו כי טוב, עזבו את העבודות הקודמות שלהם והפכו את התחביב למקצוע. רבים מבני הדור השני והשלישי, שכבר עזבו, חוזרים לאזור בשביל לשמר מסורות משפחתיות עתיקות יומין, ולעתים ליצור משהו חדש. חולמים מכל הארץ יודעים שאם הם רוצים לעזוב הכל ולהתחיל להכין יין או גבינות, מטה יהודה זה המקום. גם תקופת הקורונה עשתה את שלה, כשרבים מהמפוטרים החדשים החליטו, בין אם כאילוץ ובין כהזדמנות להגשמת חלום ישן, להתחיל לבשל. ככה נולדת מעצמה קולינרית.

הפסטיבל השנה מגיע בעיתוי מושלם. גל הקורונה הנוכחי כבר כמעט מאחורינו, אנשים משוועים לצאת, לראות נופים יפים וליהנות ממפגש אנושי, והאזור כולו ירוק ומכוסה בפריחה אביבית משגעת. אם יהיה לכם מזל, תזכו לראות גם את השקדיות הפורחות.

ילדתי שלי. עגלת קפה באווירה פסטורלית במשתלה

ילדתי שלי. עגלת קפה באווירה פסטורלית במשתלה | צילום: סימי שאואר

הנה כמה המלצות לפסטיבל, מחלקן תוכלו ליהנות לאורך השנה כולה:

ילדתי שלי – משתלת שתילי הר, בכניסה לאבו גוש

בשנה האחרונה צצו ברחבי הארץ עגלות קפה כפטריות אחרי הגשם. אחת מיוצאות הדופן שבהן היא "ילדתי שלי", של מיכל ברנס ויעקוב ברהום, זוג לבישולים ולחיים מממסעדת מגדה המפורסמת בעין רפא. במאי בשנה שעברה גם לארה, בתם המקסימה, הלא היא "ילדתי שלי", הצטרפה לעסקי הקולינריה המשפחתיים. מיכל ויעקב פתחו את העגלה בה היא מפגינה את כישוריה כבריסטה, במשתלה המקסימה שמהווה מיקום מושלם לארוחת בוקר קלה או קפה משובח על הדרך בתוך סביבה פסטורלית וירוקה עם שפע של צמחים, מזרקות ומים מפכים.

על תפריט המאפים הלא שגרתי אחראית מיכל. את קרואסון השוקולד והחמאה שתמצאו בכל מקום מחליפים כאן מאפים יוצאי דופן, כמו קרואסון שקדים ותותים או קרואסון ריקוטה צימוקים. בגזרת המלוחים תמצאו מאפה פסטו, עגבניות ושום, או קרואסון פסטו, זעתר וגבינת תום. אנחנו טעמנו בורקס מופלא של דלורית צלויה וגאודה;, ברוסקטה של גבינה כחולה, בצל וחמאה והשוס – ברוסקטה של גבינת קממבר, חמאה ותותים, שלא תוכלו להפסיק לאכול. על הלחמים הנפלאים אחראי איש הלחם מתעוז, וזוהי רק דוגמה לפרגון ההדדי שתראו בין העסקים המקומיים.

מתי? שני-חמישי, 15:00-8:30, שישי 14:00-8:30

ויטרינת המאפים המפתה בילדתי שלי | צילום: סימי שאואר

ויטרינת המאפים המפתה בילדתי שלי | צילום: סימי שאואר

הבראנץ' התורכי, עמינדב

במושב עמינדב פגשנו את לבנת ואבי אוחיון, שביחד הקימו את הבראנץ' התורכי. לזוג החמוד הזה יש עסק שמתמחה בטקסטיל לחדרי ילדים ומערכות ישיבה,  אבל בעקבות הקורונה החנות  שלהם בבית הכרם נסגרה. במקום זאת, הבראנץ' התורכי החל לשגשג. ברוח התקופה, הזוג מציע סלסלות פיקניק, מהן אפשר ליהנות בגינה המטופחת. הקונספט של הסלסלות נולד בהשראת ארוחות בוקר שבת שאמא של לבנת, ילידת איסטנבול, נהגה להכין. לבנת ממשיכה את המסורת בסלסלות מפנקות שמציעות הרבה יותר מהשטאנץ המוכר של לחמים, ממרחים וגבינות.

סלסלת הפיקניק של הבראנץ' התורכי | צילום: אלדד מאסטרו

סלסלת הפיקניק של הבראנץ' התורכי | צילום: אלדד מאסטרו

בסלסלות תמצאו צנצנת מרק מתובל להפליא של ברוקולי, כרשה, סלרי וקישואים, חביתיות של מנגולד, עירית וכוסברה, כרוכית של גבינות – רוקפור, גאודה וקוטג' וגולת הכותרת – סלט ירקות שורש צלויים עם לבנה ואצבעות פולנטה. לקינוח יש פרנץ' טוסט נהדר עם  ותותים וסטולץ – קינוח אורז בחלב. הכי כיף –הסנגריה הנפלאה שאבי מכין, שמתלווה לארוחה.

מתי? במהלך הפסטיבל ניתן יהיה להזמין מראש סלסלת פיקניק ולאכול בגינה בכל יום שישי מ-11:00 ועד כניסת השבת. בנוסף, כל השנה ניתן להזמין סלסלות פיקניק הכוללות מאפים תורכיים, מטבלים וסלטים.

טלפון: 054-2868162, 054-2886816

הבראנץ' התורכי - מרק, סלט שורשים עם פולנטה וגולת הכותרת - פרנץ' טוסט עם תותים

הבראנץ' התורכי – מרק, סלט שורשים עם פולנטה וגולת הכותרת – פרנץ' טוסט עם תותים | צילום: סימי שאואר

הריקשה בחאן מילכה, תעוז

הקהילה הקוצ'ינית בישראל מרוכזת בחמישה מושבים. מושב תעוז שבשפלת יהודה הוא אחד מהם. לא במקרה קמה כאן, בחאן מילכה – מסעדת הריקשה. את המסעדה מפעילות שתי אחיות צעירות בשם תום ויובל, שמכינות מאכלים מהמטבח הדרום-הודי שגדלו עליו לצד מאכלים מהמטבח הצפון-הודי שתום נחשפה אליו בטיול הגדול בהודו.

בתפריט הטבעוני תמצאו בין היתר מלאי כופתה, דאל מקאני ופאלאק פניר, לצד צ'אי נהדר ולקינוח – סעורי – קינוח חמים וטעים של פניני טפיוקה מבושלות בחלב קוקוס עם הל, שלדברי יובל, זה המאכל איתו נוהגים לשבור את הצום של יום כיפור.

תום ויובל דרור מארחות בסגנון הודי בריקשה בתעוז | צילום: אלדד מאסטרו

תום ויובל דרור מארחות בסגנון הודי בריקשה בתעוז | צילום: אלדד מאסטרו

בריקשה תקבלו הרבה יותר מאוכל אלא גם אווירה בשפע. העיצוב הודי מסורתי, הישיבה בפינות זולה מקסימות, הקטורת דולקת והעיקר – מוזיקה הודית חיה מתנגנת ברקע.

בפסטיבל יתקיימו בכל יום חמישי בערב במקום ארוחות משתה בנות 15 מנות, יחד עם הופעות או הפתעות אחרות. ב-10.3 ב-19:00 הריקשה מארחת את אנסמבל מלבר, ב-17.3 יתקיים במקום מופע מוזיקה הודית של נטע עיני ואיתמר דגן וב-24.3 תתקיים במקום סדנת ריקוד בוליוודי. בנוסף, בכל שישי בצהריים בפסטיבל ניתן להגיע בין 15:00-12:00 לארוחה הודית ללא תיאום מראש, וב-26.3, בשבת ב-12:00 בצהריים, תתקיים חגיגה הודית עם אוכל הודי, מוזיקה ודוכני אמנות ובגדים.

פרטים אצל תום דרור בטלפון 054-2400863

הריקשה מארחת את אנסמבל מלבר למופע של מוזיקה הודית | צילום: אלדד מאסטרו

הריקשה מארחת את אנסמבל מלבר למופע של מוזיקה הודית | צילום: אלדד מאסטרו

האמפנדס של סופי, טל שחר

סופי ממושב טל שחר היא ארגנטינאית עם חיוך גדול, אור בעיניים ושמחת חיים מדבקת. מלבד כל אלה, האמפנדס שלה הם הטעימים ביותר שטעמתם מימיכם, באחריות. יש לה יד מדויקת, והאמפנדס שלה מצטיינים בבצק שהוא בו זמנית דק ופריך, ובמילויים מענגים. סופי מכינה שלושה מילויים – בשר, בצל וגבינות ומנגולד, ריקוטה ופרמזן. את האמפנדס, בהרכב לבחירתכם, היא אורזת במארזים יפים של עשרה אמפנדס, אותם אפשר לאסוף בביתה שבטל שחר ולצאת לפיקניק, למשל, בגבעת הרקפות הסמוכה.

סופי והאמפנדס המופלאים שלה | צילום: אלדד מאסטרו

סופי והאמפנדס המופלאים שלה | צילום: אלדד מאסטרו

גם סופי מפרגנת ליצרני האזור, כך שאם חשקה נפשכם ביין תוכלו להוסיף את היין המשובח של יקב ויינשנק הסמוך, של יואב לקטוש ושחר ליפשיץ.

מתי? שישי ושבת 18:00-10:00, בהזמנה מראש.

טלפון: 052-7987768

האמפנדס של סופי, היין של ויינשנק - כל מה שצריך לפיקניק מושלם בשפלת יהודה

האמפנדס של סופי, היין של ויינשנק – כל מה שצריך לפיקניק מושלם בשפלת יהודה | צילום: סימי שאואר

הטאבון של ברנה, נווה שלום

את הטוב ביותר שמרנו לסוף. במרפסת רחבת הידיים של בראנה וסאלים לאיוס וילדיהם ראני וקרלו, תיהנו מכל הטוב של האזור – בהתחלה זה הנוף המשגע של עמק איילון שנפרש מול עיניכם. אחר כך יגיע אוכל ערבי גלילי משובח, ולבסוף, אם תעמיקו בשיחה עם המארחים שלכם, תגלו אנשי שיחה מופלאים עם סיפורים מרתקים.

עלי גפן ממולאים מושלמים בטאבון של ברנה | סימי שאואר

עלי גפן ממולאים מושלמים בטאבון של ברנה | סימי שאואר

המשפחה הגיעה לפני שנים מהכפר הגלילי מעיליא ליישוב היהודי ערבי נווה שלום. ברנה עוסקת שנים בחינוך. בתחילה לימדה בבית הספר הדו לשוני בכפר וכיום האישה המוכשרת והנעימה הזו, שהיא גם מספרת סיפורים בחסד, היא מורה לערבית בחינוך האנתרופוסופי. מלבד זאת, היא גם מבשלת ואופה. בטאבון היא אופה פיתות מיוחדות וטעימות להפליא – עם זעתר, עם גבינת צאן וזעתר ועם ממרח פלפלים. זוהי רק ההתחלה.

אל שולחן הגדול מוזרמות עוד ועוד מנות – סלט טאבולה וסלט ערבי קצוץ (מספיק לטעום את שתי המנות הפשוטות אך הטעימות להפליא האלה בשביל להבין שיש כאן יד שיודעת לתבל בדיוק במינון הנכון), חומוס, חציל קלוי על האש עם טחינה, עולש עם בצל ושמן זית, סלט עולש, עלי גפן עלי כרוב ממולאים (צמחוניים) נהדרים, חומוס, מנסף (אורז עם בשר כבש וצנוברים), עראיס עם בשר גדי וקובה נאיה צמחונית שמבוססת על תפוח אדמה ובורגול עם רוטב גרגרי חומוס ובצל. את הכל מכינים בני המשפחה, כולל שמן הזית ותערובות התבלינים, ואפילו את העלים הם מלקטים בעצמם בשדות מסביב.

מתי? שבתות במהלך הפסטיבל, 17:00-10:00, בהזמנה מראש.

פרטים נוספים בטלפון: 052-6999310

עוד בפסטיבל

פסטיבל האוכל הכפרי במטה יהודה יתקיים בתאריכים 26-3 במרץ ויכלול סיורי טעימות, ארוחות שף, שווקים, בראנצ'ים, סלסלות פיקניק, סיורי ליקוט וארוחות ליקוט, סדנאות בישול, ארוחות המלוות במופעים מוזיקליים או במופעי מחול, וארוחות בשטח עם טיולי אקסטרים. פרטים נוספים באתר תיירות מטה יהודה – הלב הירוק.

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות משפלת יהודה ומישור החוף הדרומי

פסטיבל האוכל הכפרי ה-23 במטה יהודה: המלצות טעימות
פסטיבל האוכל הכפרי ה-23 במטה יהודה: המלצות טעימות

בראנץ' על טהרת הסלואו פוד, יין ומאפים מול נוף כרמים, ארוחה אתיופית צמחונית בחווה חקלאית וארוחה קוצ'ינית בבית במושב - אלו הן רק כמה המלצות טעימות במיוחד לפסטיבל האוכל הכפרי שיתקיים במהלך מרץ בפעם ה-23 במטה יהודה. כל ...

כתובת ארמית בלכיש שנחשבה עתיקה התגלתה כתרגיל לתלמידים
כתובת ארמית בלכיש שנחשבה עתיקה התגלתה כתרגיל לתלמידים

לראשונה בארץ: נחשפה כתובת חשובה ונדירה הנושאת את שמו של המלך הפרסי דריווש הראשון, אביו של אחשוורוש. את החרס בן 2500 השנה שעליו נחרטה הכתובת בכתב ארמי, גילו מטיילים במקרה, בגן לאומי תל לכיש * נראה שמדובר ב"פתק" ...

טיול באשדוד – על המתוק, המלוח ומה שביניהם
טיול באשדוד – על המתוק, המלוח ומה שביניהם

תושבי אשדוד התקבצו אליה מכל קצות תבל והפסיפס האנושי המרתק הזה אחראי, בין השאר, למבחר קולינרי מפתה. אל שלל הטעמים המתוקים והמלוחים מצטרפים מקומות מסקרנים של אמנות ותרבות. קפצנו לביקור באשדוד וחזרנו שמנמנים ומרוצים