חקלאות באזור המדברי של רמת הנגב התקיימה כבר בתקופת הנבטים לפני יותר מאלפיים שנה. גם היום אפשר לראות טרסות רחבות ומערכות איסוף מי שיטפונות מרשימים ששימשו את החקלאים באזור. השיירות על נתיב דרך הבשמים אשר עצרו בערים הנבטיות היוו יחד עם החקלאות את הבסיס להתיישבות הקדומה בנגב. מאגר תת קרקעי רחב ידיים של מים מליחים, שהתגלה בשנות ה-70 הוביל לחיפוש אחר גידולים המתאימים למליחות. כך התברר לראשונה שהמליחות גורמת למתיקות גבוהה יותר בפירות (עגבניות, מלונים ועוד). הסיבה פשוטה – סביבת השורשים המלוחה הגורמת לעץ לייצר יותר חומרים סוכריים כדי להשתמש במים. מכאן קצרה היתה הדרך לגידול זיתים במים מליחים ובהצלחה. בשנת 1995 החלו לטעת ברביבים מטעי זיתים כדי שיחליפו את מטעי הנשירים שרווחיותם נשחקה, וכדי לתת מענה הולם לעלייה העולמית בצריכת שמן הזית. העצים נטועים בצפיפות רבה מתוך מחשבה לנצל את השנים הראשונות בהם העץ עדיין קטן וגם כתגובה למליחות. לאחר מספר שנים מדללים את העצים כדי למנוע צפיפות יתר. הזנים שנבחרו מייצגים את הזנים הישראלים – "ברנע" המתאפיין בטעם עשבוני פירותי עדין; "סורי"- זן שחביב במיוחד על ישראלים וכן הזן "פיקואל" – זן ספרדי עדין ומיוחד בטעמו. נטיעת הזיתים התבצעה במסגרת התוכנית "נגב של צמיחה". ראש הממשלה המנוח יצחק רבין רתם את הקרן הקיימת, הסוכנות היהודית ומשרד החקלאות לתוכנית פיתוח יוצאת דופן במסגרתה הועתקו רוב פרדסי השרון אל הנגב, הוקמו מאגרי מים לתפיסת מי שיטפונות ופותחה מערכת השפד"ן להשקיית הנטיעות במי הקולחין. מכיוון שברמת הנגב אין מי שפד"ן יזם דוד נחמיאס ז"ל מהקרן הקיימת לישראל את המשך התוכנית ברמת הנגב כך שבמקום פרדסים ניטעו זיתים. קיבוץ רביבים נטע תחילה כאלף דונם זיתים ואחר כך נכנסו כשותפים עם הקיבוץ המשקיעים הפרטיים בני משפחת נקש, בעלי חברת ג'ורדאש העולמית. כיום נטועים באזור כ-4000 דונם זיתים מהם מניבים כבר 2800. ברמת הנגב כולה נטועים כ-4800 דונם. הפיתוח המואץ של גידול הזיתים בתנאי המדבר וההצלחה המקצועית והכלכלית המתלווה לו הפכו לשם דבר. מבקרים רבים מישראל ומהעולם מסיירים במטע ומתרשמים מהתוצאות. הכרם זוכה להדרכת מיטב אנשי המקצוע ממשרד החקלאות, ממכון וולקאני ומגופים נוספים. הידע בנושא גידול זיתים עצום ורב אך התנאים הייחודיים מחייבים התאמת שיטות הגידול ופיתוח ממשקי השקיה והזנה ייחודיים. "חלוצה" משתתפת בתחרויות ארציות ובין לאומיות כחלק מתפיסה שהנחתה את המטע מראשיתו לשאוף למצוינות ולבחון עצמנו בקנה מידה עולמי. שמן "חלוצה" זכה כבר חמש פעמים ברציפות באחד משלושה המקומות הראשונים בתחרויות האיכות השנתיות שעורכת מועצת הזיתים ופעמיים ב""best of show בתערוכת המזון הכשר בארה"ב ובמדליית זהב בתערוכת מזון נוספת בלוס אנג'לס. גולת הכותרת היא הזכייה השנה במקום ראשון בקטגוריית השמן העדין, בתחרות ע"ש מריו סלינס" שעורך ארגון הזית העולמי במדריד (IOOC) וכן זכייה נוספת במקום הראשון בתחרות מועצת הזית הישראלית לשנת 2006. "חלוצה" מקיימת מחקר מקיף במגמה לאפיין את שמן הזית לפי תנאי הגידול הייחודיים ברמת הנגב. שותפים במחקר החוקרים המובילים בישראל בתחום זה וכן מעבדה מתמחה באיטליה. נבדקים סימנים לייצור מוגבר של חומרים נוגדי חמצון הידועים בתרומתם למניעת מחלות לב ועוד. נראה כי זה הוא עוד אחד מהיתרונות הנובעים מהשקיה במים המליחים |
באורח פלא התפתחה בעשור האחרון תעשיית שמן זית חדשנית ומתקדמת דווקא ברמת הנגב. איך שותלים עצים במדבר, מאין מגיעים המים לגידולם ואיך מפתחים את ייצור שמן הזית מעולה "חלוצה"? פורסם 2.10.08 |
לטייל עם אופניים בנגב
Array
(
[area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 403
[name] => הר הנגב
[slug] => %d7%94%d7%a8-%d7%94%d7%a0%d7%92%d7%91
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 403
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 402
[count] => 182
[filter] => raw
[term_order] => 0
)[country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 402
[name] => ישראל
[slug] => israel
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 402
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 374
[count] => 2778
[filter] => raw
[term_order] => 0
)[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 526
[name] => מזרח-תיכון
[slug] => middle-east
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 526
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 1872
[filter] => raw
[term_order] => 0
))