תפריט עמוד

טיול בגולן בין סלעי בזלת, מטעי פרי וחורש טבעי

שתפו:

הנופים המהפנטים, הדובדבנים המתוקים, פריחת הלבנדר הסגולה - הגולן יפה להפליא בתחילת הקיץ. זוהי הזדמנות מצוינת לבלות ברוגע ושלווה במרחבים הפתוחים, ומי שמחפשים אקשן, מסלולי טיול מיוחדים ואטרקציות ייחודיות, ימצאו את כל אלה בשפע

עודכן 7.7.25

אני מחזיקה את ידית העששית בכל הכוח, האצבעות לחות מנפט שנזל עליהן כשניסיתי להגביר את גובה הלהבה וסובבתי את הכפתור הלא נכון. למרות שרב הפיתוי להרים את העששית לגובה העיניים, הדרך היחידה לראות את השביל היא להחזיק אותה למטה, סמוך לרגל. שביל העפר הצר  חשוך לחלוטין, רק עיגול האור שהעששית מטילה חושף את אבנים שפזורות עליו, שומר עלי שלא אמעד. ואם לא די בכל זה, משמאל פעורה תהום עצומה, ג'ובת אל כבירה, הג'ובה הגדולה. ביער אודם יש כ-20 ג'ובות (בורות) כאלה, בקטרים שונים, זאת הגדולה שבהן. אני אפילו לא רוצה לחשוב מה יקרה אם אמעד חלילה ואפול למטה, אל האפלה הגדולה.

יער אודם ביום. טיול לילי ביער זה כבר עניין שונה לגמרי | צילום: שאטרסטוק

יער אודם ביום. טיול לילי ביער זה כבר עניין שונה לגמרי | צילום: שאטרסטוק

בראש הטור של אוחזי העששיות צועד בביטחה אוהד גיגי, ללא עששית. מדי פעם הוא עוצר ליד עץ כזה או אחר, מספר על העלווה והצמרת, על התופעות הוולקניות הייחודיות בגולן, על הכוכבים וגם על הפחדים שלנו מהחושך ומהלא נודע. במקום להיכנע לפחד ולהתכווץ, הוא קורא לנו להתמתח, למלא את הראות באוויר, מזמין לצעוק בקולי קולות, "אני מפחד.ת" ובכך להתמודד ולגרש את הפחד.

אוהד גיגי מנגן על פאנטם במהלך טיול העששיות ביער אודם

אוהד גיגי מנגן על פאנטם במהלך טיול העששיות ביער אודם

את טיולי העששיות ביער אודם מובילים אוהד ומיכל גיגי, שהקימו את העסק המשפחתי שלהם שנקרא בשביל היער, בעקבות אהבה גדולה לטבע ולאדם. הסיורים שלהם מחברים בין אדמה לשמיים, בין צחוק לעומק, בין פחד לאור. הסיורים יוצאים לקראת השקיעה ומסתיימים בחשכה, בתיאום מראש אפשר לצאת לסיור בשעת לילה מאוחרת, בדומה למה שאנחנו עשינו.
איך ואיפה? טלפון: 050-6894560, אתר.

נופי הגולן המהפנטים משמשים רקע מושלם לטיולים וחוויות יוצאות דופן

נופי הגולן המהפנטים משמשים רקע מושלם לטיולים וחוויות יוצאות דופן

טיול עששיות ביער אודם הוא רק אחת החוויות הלא רגילות שאפשר לחוות ברמת הגולן, ואלה מצטרפות לתמונת הנוף המהפנטת – הרי הגעש הרדומים, סלעי הבזלת השחורים, הפרות שמשוטטות חופשיות, החורש הטבעי, המרחבים הפתוחים, פריחת הגדילן הסגולה. כל שנשאר זה לגלות את הסודות והתענוגות שמאחורי התפאורה יוצאת הדופן הזאת.

גדילן פורח ליד קיבוץ עין זיוון

גדילן פורח ליד קיבוץ עין זיוון

מיטה עם נוף

48 שעות ברמת הגולן היו  נינוחות ורגועות להפליא, ועם זאת כל כך מלאות בתוכן, שקל לשכוח את המלחמה שהתרחשה באזור במשך כמעט שנה וחצי. לפני הכל, התמקמנו במתחם הגלמפינג החדש של קיבוץ אורטל, ששימש בסיס רגוע ונעים במיוחד לטיולים בגולן.
קיבוץ אורטל, אחד משמונה קיבוצים בגולן, עלה לקרקע ב-1978. לצד חקלאות שכוללת, בין השאר, לולים, מטעי פרי וכרם, ענף התיירות הולך ומתפתח. אל האירוח הכפרי, שכלל עד כה 52 יחידות אירוח נעימות, הצטרף לאחרונה מתחם גלמפינג חדש. גלמפינג למי שלא יודע, זה הטרנד החם בתיירות, בעולם ובארץ. ההלחם של שתי מילים – גלאם (נוצץ, מפואר) וקמפינג, מתייחס לחיבור בין לינה באוהלים לנוחות מקסימלית. האוהלים מצוידים במיטות עם מצעים נעימים, מזגן, ריהוט כפרי ועוד. מושלם למי שמחפשים חוויה שונה מחדר מלון, ועם זאת לא ממש מתחברים ללינה בשק שינה באוהל קטן.

מתחם הגלמפינג בקיבוץ אורטל. שילוב של גלאם וקמפינג | צילום: מיכל אבנד

מתחם הגלמפינג בקיבוץ אורטל. שילוב של גלאם וקמפינג | צילום: מיכל אבנד

הגלמפינג של אורטל נמצא בשטח רחב ידיים וירוק, במרחק הליכה קצרצרה מהאירוח הכפרי. הוא כולל 30 אוהלים, שהובאו במיוחד מדרום אפריקה, עם יריעות עבות, ששומרות על החום או הקור בתוך חלל האוהל. בכל אוהל יש מיטה זוגית, מיטות לילדים, מזגן ומרפסת חיצונית עם כורסאות נוחות שמשקיפות על הנוף. לחמישה אוהלים יש מקלחת ושירותים צמודים, האורחים של האוהלים האחרים מקבלים מפתח לתא שירותים ומקלחת משלהם, שנמצאים במבנה נפרד. במרכז המתחם יש מטבח מרכזי מרווח עם מקרר אישי לכל אוהל, משטחי עבודה, כירות לבישול עצמי ושולחנות אוכל. אם אתם מתעצלים להכין את ארוחת הבוקר בעצמכם, בתוספת תשלום אפשר לאכול את ארוחת הבוקר בחדר האוכל הקיבוצי. חדר האוכל עדיין פועל כמו פעם, עם מגשים שעליהם אפשר להעמיס את האוכל, אלא שההיצע בהחלט השתפר עם השנים וכולל סלטים, לחמי מחמצת טריים, ביצים, דגני בוקר, מיצים ועוד. הלינה בגלמפינג מתאימה לזוגות ולמשפחות וגם לחברות שמחפשות דרך שונה לגיבוש צוותי עבודה, בחיק הטבע ובאוויר הפתוח, לא בחדרים ואולמות כנסים של מלונות סטנדרטיים.

פנים האוהל המשודרג בגלמפינג של אורטל | צילום: אורן גבאי גולן

הנוף של תל שיפון מתוך האוהל | צילום: שירלי בצלאל

גלמפינג באורטל. בתמונה העליונה: פנים האוהל המשודרג, צילום: אורן גבאי גולן; בתמונה התחתונה: הכרם ותל שיפון נשקפים מתוך האוהל, צילום שירלי בצלאל

איך ואיפה? מחיר האירוח החל מ-800 שקל ללילה לאוהל (עד 5 נפשות). פרטים והזמנות באתר.

יינות, גבינות וטעימות

אורטל הוא קיבוץ שיתופי (לאחרונה עברה הצבעה לעבור להפרטה, אולם התהליך עוד לא התחיל) וגרים בו 122 חברים. בקיץ 2024, בעיצומה של הלחימה בצפון, שני חברי הקיבוץ, ניר ונועה ברנס, נהרגו מפגיעת רקטה בזמן שנסעו בדרך הביתה. ניר שהיה בעבר מנכ"ל של תיירות אורטל וחלק מהצוות שנסע לדרום אפריקה לבחור את האוהלים למתחם הגלמפינג, ניהל את ענף הלול של הקיבוץ, נועה היתה שוקולטיירית ומזכירת ענף המטע. מעבר לאסון הפרטי של אורטל, המלחמה עצרה לחלוטין את התיירות בגולן. עכשיו, כשהשקט חזר לאיזור, אירוח אורטל פועל לעודד יוזמות תיירותיות בקיבוץ ובגולן בכלל. בין היוזמות האלה, שאורחי הגלמפינג יכולים ליהנות מהן במהלך חופשה במתחם נזכיר את חוות הסוסים של אורטל, שמשמשת כמרכז טיפולי ולימודי ואשר מוציאה טיולי סוסים בשמורת הטבע הסמוכה לקיבוץ.

הכרמים של יקב תל שיפון, כשברקע התל שנתן ליקב את שמו

הכרמים של יקב תל שיפון, כשברקע התל שנתן ליקב את שמו

בשולי מתחם הגלמפינג נמצאים שני מקומות ששווה לבקר בהם. הראשון הוא יקב תל שיפון, שהכרם שלו נטוע בגובה של 915 מ' מעל פני הים, בין תל שיפון וההרים אביטל ובנטל. בין השאר, נטועים בכרם הזנים קרבנה סוביניון, סירה, מרלו וסובניון בלאן. לאחרונה החלו להפיק פה גם ערק. ביקב מתקיימים סיורים, טעימות ואירועים מוזיקלים. פרטים באתר.

נלה, גריגורי והגבינות של מגבנת גרינלי. נלה מגבנת 15 סוגים של גבינות בשלל סגנונות וטעמים

מגבנת גרינלי. פלטת גבינות זוגית

מגבנת גרינלי. בתמונה העליונה: נלה וגריגורי, בתמונה התחתונה: פלטת גבינות זוגית. נלה מגבנת 15 סוגי גבינות בשלל סגנונות וטעמים

במבנה סמוך ליקב, נמצאת המגבנה וחנות הגבינות גרינלי. נליה וגרגורי קומן פתחו את גרינלי (שילוב של השמות הפרטיים של השניים) ימים ספורים לפני ה-7 באוקטובר 2023. ומאז, כנגד כל הסיכויים וגם במהלך המלחמה, נליה מייצרת גבינות נפלאות וגריגורי אחראי על האירוח. "יש לנו רק שני עובדים", היא צוחקת, "גריגורי ואני".  בגרינלי מייצרים 15 סוגים של גבינות מצוינות, בסגנונות שונים – איטלקי, הולנדי, בלקני ועוד, מחלב בקר, כבשים ועיזים. יש גבינות קשות, חצי קשות ורכות, גבינות כחולות ועוד. אפשר לקנות גבינות לקחת הביתה, להזמין סלסלת פיקניק או מגש אירוח ואפשר גם לשבת בבית הקפה הקטנטן והמתוק הצמוד למגבנה וליהנות מפלטת גבינות, שכוללת גם לדר, פסים של פירות מיובשים טבעיים, ללא תוספת סוכר, שנליה עושה בעצמה. פלטת גבינות זוגית לישיבה במקום עולה 120 שקל ומציעה טעימות מסוגים רבים ומגוונים של גבינות.
איך ואיפה? קיבוץ אורטל, טלפון: 054-7882651, אתר. סגור בשבת.

מרסאן רוסאן של נועה ונדרהורן. סדרה של פחות מאלף בקבוקים

מרסאן רוסאן של נועה ונדרהורן. סדרה של פחות מאלף בקבוקים

בלילה, עוד לפני שיצאנו לטיול העששיות ביער אודם, נהנינו מסדנת יינות מעשירה ומשמחת שהעבירה בידע ובחן רב שיר בן מובחר. שיר, שבאה מתחום היין וכיום היא בעלת משרד לשיווק קולינרי, MarketEat, מזגה יינות נפלאים באמת מיקבים קטנטנים ולא מוכרים. בין השאר, טעמנו גרנאש רוזה של ליברו, מרסאן רוסאן של נועה ונדרהורן, קולומבר של יקב אסף, ריזלינג של יקב תל ויינות נוספים, שכל אחד מהם הוא חלק ממהדורה קטנה מאוד ואת רובם אפשר למצוא רק כאן בגולן. תענוג אמיתי לאוהבי יין, שרוצים להכיר יינות ישראלים כמעט סודיים.
איך ואיפה? פרטים בטלפון 050-6559739

ארוחת בוקרים מעשה ידיו של יוסי בטיטו ממרעה גולן

ארוחת בוקרים מעשה ידיו של יוסי בטיטו ממרעה גולן

אחרי כל היינות המצוינים, הגיעה תורה של ארוחת בוקרים שהכין לנו יוסי בטיטו ממרעה גולן. זוהי קואופרטיב חקלאי, הכולל 12 משקים שמגדלים בקר לבשר במרעה חופשי של רמת הגולן. הפרות חיות במרחב הטבעי ונהנות ממרעה איכותי, ללא תוספת של אנטיביוטיקה או זרזי גדילה, והעגלים נשארים לצד האמהות שלהם עד הגמילה. הקרניבורים בחבורה התמוגגו מנתחי בשר איכותיים להפליא שניצלו על הגריל, הצמחוניים לא קופחו ונהנו משלל סלטים והרבה ירקות חיים וצלויים – מתפוחי אדמה ועד פלפלים צבעוניים על האש.
איך ואיפה? פרטים באתר

דובדבנים, פטל ומקלובה דרוזית

הגולן בתחילת הקיץ הוא גן עדן לאוהבי פירות, במיוחד דובדבנים, לא כאלה שנמכרים בקופסאות פלסטיק בסופרמרקט, אלא היישר מהעץ. משק מלול במושב שעל הוא עצירה מתוקה במיוחד במהלך טיול בגולן. שמעון מלול, חקלאי מאז 1987, מקבל את פנינו עם חיוך גדול ושתי קערות עמוסות בדובדבנים, פטל אדום ואסנה (פטל שחור). הטעמים נפלאים, הנוף מקסים, רוח קלה מצננת את חום תחילת הקיץ, האווירה נינוחה. אפשר לשבת שעות תחת הפרגולה הגדולה, לאכול עוד ועוד דובדבנים ולחשוב מחשבות טובות. אבל מי יכול לשבת, כשהעצים עמוסי הפרי מחכים במרחק קצרצר מכאן?

משק מלול במושב שעל. דובדבנים על העץ ובצלחת. טעם גן עדן

משק מלול במושב שעל. דובדבנים על העץ ובצלחת. טעם גן עדן

משק מלול הוא אחד מאותם מקומות ברמת הגולן שמציעים, בתקופה שבין סוף מאי לסוף יולי, קטיף עצמי של דובדבנים ופירות יער. אחרי שטעמנו זנים שונים של דובדבנים, היישר מהעץ, גילינו את הדובדבן שבקצפת, או ליתר דיוק, את התותים האפגנים ששמעון מגדל. אם תותי עץ רגילים, שאף הם גדלים כאן, החזירו אותי לטעמי ילדות, הרי שהתותים האפגניים היו כל כך עסיסיים ומתוקים שבקושי רב הצלחתי להתנתק מהעץ…  במטע של משק מלול אפשר לאכול כאוות נפשכם את הפירות ישירות מהעץ תמורת 35 שקלים לאדם. אם תרצו לקטוף ולקחת הביתה תשלמו 35 שקל לקילו פירות שקטפתם. אחרי שעונת הקטיף מסתיימת אפשר להגיע לכאן עם אוהל ולהקים אותו במתחם הקמפינג, שכולל שירותים ומקלחות, מטבח, פינת מדורה ומנגל ועוד.
איך ואיפה? מושב שעל, טלפון 052-7331357, פייסבוק

ספאא איברהים

ספאא איברהים פותחת שולחן. ואיזה שולחן!

ספאא איברהים פותחת שולחן, ואיזה שולחן!

הפירות המתוקים של הגולן היו ספתח נחמד, אבל אם הם לא באים במקום ארוחה של ממש. אוכל דרוזי מעולה תמצאו אצל ספאא איברהים, בשלנית ביתית מהיישוב הדרוזי מסעדה. אפשר ליהנות מארוחה וסיפורים אצלה בבית או להזמין אותה למקום הלינה שלכם בגולן. ספאא פותחת שולחן, ואיזה שולחן! מה לא אכלנו אצלה? עלי גפן ממולאים באורז, סמבוסק ממולאים בזעתר טרי, מנסף עם בשר, מקלובה, סלט ריג'לה, קובה ניאה, מנקיש… בשלב מסוים הפסקתי לקלוט את שמות המנות ופשוט התמסרתי לטעמים. לאורך השנים אכלתי בלא מעט מסעדות דרוזיות, האוכל של ספאא בעיני הוא רמה או שתיים מעל המקובל. כדורי בצקים קטנים מטוגנים וטבולים בדבש וספלון של קפה חזק היו סיום מושלם לארוחה נהדרת.
איפה ואיך? מסעדה, הטלפון של ספאא: 050-4488279.

טיול אוזניות וגלידת לבנדר

אחרי כל האוכל הטוב הזה מתבקש לצאת להליכה בטבע. זיו רום, ממושב מיצר בדרום רמת הגולן, החליט לשלב את לעסק אחד את שני התחומים שלו – DJ  ומדריך טיולים. כך נולדה חברת סאונדטְרֶק בטבע. אנחנו פוגשים אותו בלב חורש טבעי, שאין לו שם במפה, סמוך לקיבוץ מרום גולן. כל מטייל מקבל אוזניות, מתבקש להכניס את הטלפון לכיס או לתיק ולנסות לא לצלם או לדבר בזמן הטיול. אנחנו צועדים אחרי זיו, שמתקלט תוך כדי הליכה. המוזיקה שנשמעת באוזניות משתנה בהתאם לנוף ולמצב הרוח – מוזיקת עולם, מקצבים אפריקאים, מוזיקה אירית, שירי נשמה יהודיים, צלילים מדיטטיביים. המנגינות חודרות לנשמה, הנוף מרגש, מדי פעם אחד מאיתנו אפילו מוחה דמעה בסתר. זאת חוויה עוצמתית ומרפאת, שמשלבת הליכה, טבע ומוזיקה באופן מושלם. זיו מגיע לכל מקום בארץ, אבל יש משהו מיוחד דווקא בנוף הפראי של הגולן ואם תשאירו בידיו את הבחירה במסלול, תגלו פינות שלא ידעתם על קיומן.

טיול אוזניות של סאונדטרק בצפון רמת הגולן

טיול אוזניות של סאונדטרק בצפון רמת הגולן

הטיול מותאם לאופי הקבוצה ולגיל המשתתפים, כך שהוא יכול לכלול הפסקה לריקודים בלב היער, ישיבה שקטה בנקודת תצפית מול הנוף וכדומה.
איך ואיפה?
טיול האוזניות אורך שעה והוא מתאים לקבוצה של עד 20 משתתפים – קבוצת חברים, משפחה מורחבת (עם ילדים מעל גיל 10) ואפילו זוגות שרוצים לטייל באינטימיות. המחיר מ-100 שקל למשתתף (בהתאם לגודל הקבוצה). טלפון: 050-8324990, אינסטגרם.

שדה לבנדר בחוות שדה בעין זיוון

שדה לבנדר בחוות שדה בעין זיוון

את החופשה מלאת העניין והפעילויות בגולן חתמנו בקיבוץ עין זיוון. הקיבוץ הפך למעצמה קולינרית של ממש, עם שני יקבים, יקב פלטר ויקב בהט, שוקולד דה קרינה, מאפיית החושה, בוסתן בראשית ועוד. אל אלה נוספה חווה שכולה ריחות וצבעים. שדה, חווה לגידול צמחים ארומטיים, היא בת טיפוחיהן של שתי אחיות, רות שדה ונעמי סטלמן. בלב יער אלונים, עם מבני אבן צ'רקסים בני יותר מ-100 שנים, נשתלו 10 דונם של צמחים ארומטיים – ורדים דמשקאיות ושני זנים של לבנדר. כל העבודה במקום היא ידנית, הצמחים נקצרים במגל ועוברים ייבוש בחדר מיוחד. במתחם החווה מתקיימים סיורים מודרכים וסדנאות, בהן סדנה לשזירת פרחים, סדנת ריח ושמנים אתריים, סדנאות אוכל ועוד. יש גם חנות שבה אפשר לקנות מוצרים, כמו סבונים בעבודת יד, מוצרי קוסמטיקה טבעיים, תרסיס לבנדר שאפשר להתיז על הכרית לשינה רצופה וטובה ושלל דברים טובים נוספים. פופ אפ חדש, שנפתח לכבוד הקיץ, כשהלבנדר פורח במלוא הדרו, מציע מיצים טבעיים וגלידות. יש גלידת ורדים וגלידת לבנדר, טעמנו את שתיהן ולא הצלחנו להחליט איזו טעימה יותר. בחודשים יוני ויולי, כשהשדות נצבעים בסגול מסחרר והאוויר מתמלא בריחות משכרים, לרגע נדמה שאנחנו בכלל בפרובנס. סיום מתוק וריחני לטיול בחבל ארץ יפה במיוחד.
איך ואיפה? קיבוץ עין זיוון, אתר.

לבנדר בייבוש

צרור לבנדר וגלידת לבנדר. פרידה ארומטית מהגולן

צרור לבנדר וגלידת לבנדר. פרידה ארומטית מהגולן

הכותבת היתה אורחת של תיירות אורטל

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שתפו: