תפריט עמוד

דרום תל אביב: סיור קולינרי בנווה שאנן

דרום תל אביב: סיור קולינרי בנווה שאנן

רבים מתושביה החדשים של שכונת נווה שאנן בדרום תל אביב, סמוך לתחנה המרכזית החדשה, באו אליה מאפריקה ומאסיה. מבלי להיכנס לוויכוחים השגורים, מבחינה קולינרית, זהו אחד המקומות המרתקים בארץ, עם אינספור מסעדות קטנות, חלקן מחתרתיות, המביאות פסיפס של טעמים מעולמות רחוקים. סיור קולינרי לא שגרתי

בכל מטרופולין בעולם שאני מזדמנת אליה כתיירת אני נהנית לגלות את הסודות הקולינריים החבויים מעין התיירים ומוכרים בעיקר לקומץ מקומיים, לפעמים, כמו בשכונת הארלם בניו יורק, אני מצטרפת לסיור קולינרי. הפעם יצאתי לגלות תרבויות חדשות דרך האוכל במקום קרוב בהרבה, שכונת נווה שאנן בדרום תל אביב.

ובכל זאת משהו שונה מסיורים קולינריים במקומות רחוקים. הפעם, בין טעימה ומפגש, מלווה אותי הידיעה שכאן איני תיירת ולא אוכל להתעלם מהמציאות הקשה שאנו פוגשים. נכון, כשחניתי ברחוב לבנדה ועיניים רבות ננעצו בי חששתי מעט, אבל במהלכו של סיור מרתק בלב השכונה הבנתי שרוב התושבים מבקשים פשוט לחיות ושהישרדות יומיומית היא עבורם דרך חיים. "פליטים", "מבקשי מקלט", "מסתננים", מבקשי עבודה" – השיח הישראלי חצוי, בעייתי וטעון. המפגש עם התושבים באמצעות האוכל הדגיש את הצד האנושי ועורר אמפתיה, אם כי לא דחק מהזיכרון את מצוקתם של תושבי דרום תל אביב הישראלים.

חנויות הנעלים התחלפו במסעדות

שבת חורפית שטופת שמש. אנשים נינוחים ונאי מראה בבגדי חג גודשים את הרחובות השכונה ובאזור התחנה המרכזית החדשה. אם ובתה הפעוטה ממהרות בדרכן לכנסייה, חבורת גברים בבגדים צחורים מתגודדת בפינת רחוב נווה שאנן.

שכונת נווה שאנן, המשתרעת בין הרחובות העלייה, הרכבת, מנחם בגין והחרש, הוקמה ב-1921 על ידי משפחות יהודיות שעזבו את יפו בעקבות פרעות תרפ"א. המתיישבים הראשונים רכשו את אדמות פרדס שייח עלי, בנו בתים נמוכים, עסקו בסחר ובמלאכה וניהלו משקים אוטרקיים, כפי שמשתקפים בציוריו של נחום גוטמן.

בניית התחנה המרכזית החדשה הביאה להתדרדרות סוציו-אקונומית של השכונה, רוב תושביה הוותיקים עזבו ונותרו בה רק אלו שלא היתה להם ברירה אחרת. ב-15 השנים האחרונות האזור הפך להיות מזוהה כמקום מושבם של זרים, בעיקר מאסיה ומאפריקה, שהגיעו לארץ בנסיבות שונות.

שבת בבוקר, שכונת נווה שאנן. התושבים החדשים (יחסית) בבגדי חג | צילום: חגית גורן

שבת בבוקר, שכונת נווה שאנן. התושבים החדשים (יחסית) בבגדי חג | צילום: חגית גורן

הזיכרון היחיד שלי מנווה שאנן הוא מימי התיכון, כשנהגנו להגיע לכאן באוטובוס, לכתת רגליים בין הסמטאות ולהתמקח על מחירי הנעליים הזולות. מאז, הרחוב שינה את פניו ואת מקומן של חנויות הנעליים ממלאות חנויות לממכר דגים טריים, חמארות ועשרות מסעדות קטנות, שחלקן מתנהלות במחתרת והן נועדו, מלבד לספק פרנסה גם להרגיע את הגעגועים לאוכל מנחם של בית, בין אם הוא פיליפיני, אריתראי, סיני או סודני.

סצנת האוכל התפתחה כמענה קולינרי לתושבים עצמם וכמקור פרנסה, ובזה טמון הטעם האותנטי הפשוט במסעדות הרשמיות והמחתרתיות כאחד.

איילת נחום, מורת הדרך שלנו, נולדה וגדלה בקרבת מקום ונשאבה למעורבות וולונטרית כמעט ללא מחיצות בקרב מבקשי המקלט שקבעו את מושבם בדרום תל אביב. לאביה היה בית תמחוי בשכונת התקוה והעזרה לאנשים באשר הם היא חלק בלתי נפרד מאישיותה. היא  מכירה מקרוב את סיפורה של ספורטאית אריתראית שאביה נעלם והיא נאלצה להימלט וגם את סיפורו של סטודנט שהיה פעיל נגד המשטר ובדרך פתלתלה הגיע לתל אביב.

איילת נחום. להכיר תרבויות חדשות ולגשר על פערים דרך האוכל | צילום: יעל עופר

איילת נחום. להכיר תרבויות חדשות ולגשר על פערים דרך האוכל | צילום: בני לפיד

כדי להכניס אותנו לאווירה וכיאה לסיור קולינרי, היא מוזגת לנו לימונצ'לו שהכינה בעצמה ומכבדת בממתק פיליפיני מבטטה סגולה מהשוק הפיליפיני, ובה בעת מביאה את סיפור השכונה.

ביקור בכנסייה

המושגים שלנו על כנסיות משתנים הבוקר. במעלה גרם מדרגות של בניין מתפורר ברחוב לבנדה בוקעים קולות שירה ונגינה מסקרנים. ברוכים הבאים לכנסיה ולמאמיניה מזרם הנצרות  הפנטקוסטלית. שם הכנסייה Lift up your head  ("הרימו ראשיכם") מודפס על גבי נייר דהוי המודבק ברישול על הקיר בכניסה לחדר המדרגות, אין זכר למגדל פעמונים עתיק. דלת  סתמית נפתחת לעולם אחר ואנו חווים הלם תרבותי של ממש, הראשון להיום.

מאות נשים, גברים וטף לבושים במיטב מחלצותיהם, מחליפות מונוכרומטיות ועד בגדים צבעוניים ממלאים את חלל הכנסייה. המנהיג הרוחני, הכומר ז'רמייה דאירו, לבוש בחליפה מהודרת בגוון כחול ניאון, ניצב על במה קטנה בחברת בני משפחתו ונושא את דרשתו השבועית. בין פסוקי קודש הוא מעדכן את בני הקהילה בענייני חולין כגון ויזות עבודה ודאגות נוספות המטרידות את צאן מרעיתו.

הכומר ז'רמייה דאירו, המנהיג הרוחני של כנסיית Lift up your head | צילום: חגית גורן

הכומר ז'רמייה דאירו, המנהיג הרוחני של כנסיית Lift up your head | צילום: אלון בר-און

חברי הלהקה מנגנים בכלי מיתר ותופים וזמרי וזמרות נשמה מלווים אותם וסוחפים את קהל המאמינים הנמנים על עשר מדינות באפריקה (בהן ניגריה, קניה, אוגנדה וקמרון) לשירה וריקודים באווירה אקסטטית של שמחה ופורקן בתום שבוע עבודה מפרך. היתה זו דרך שמחה להתוודע לשעה קלה לקהילה האפריקאית, כל אחד במסע אישי מלא בייסורים  משל עצמו, חיים בתחושת זמניות, עם דאגות פרנסה וללא עתיד.

אוכל פיליפיני עם סיפור

שיראל מוזגת כוס של משקה בריח וטעם של מלון אמיתי מתוצרת עצמית. נאמנה למתכון, במקום לטחון את בשר המלון במעבד מזון זמין היא מעדיפה לא להתפשר ועושה שימוש במכשיר לריסוק פרי שהביאה מארצה. כמו המשקה, כך גם האוכל הפיליפיני במסעדה שלה, עשוי מחומרי גלם מקומיים ומבוסס על מתכונים משפחתיים עתיקים.

מנת  הדגל במסעדת Kainan Ihawan הפיליפינית הוא דג מאודה Ginataag שפירושו המילולי "מבושל בחלב קוקוס". זהו מתכון עממי של משפחות הדייגים באיים הדרומיים של הפיליפינים. במקור מכינים אותו מדג ממשפחת המקרלים המתבשל בבצל, פלפל חריף (סוריאנו), ג'ינג'ר ושפע חלב קוקוס, היוצרים שילוב טעמים פיקנטי ומתקתק למנה המוגשת על תלולית אורז לבן וירקות מאודים.

שיראל ואהרון במסעדה שלהם, לצד העגלה שבה הכל התחיל

שיראל ואהרון במסעדה שלהם, לצד העגלה שבה הכל התחיל | צילום: חגית גורן

הסיפור האישי של בני הזוג שיראל ואהרון, המנהלים את המסעדה, מעניק ערך מוסף למקום שהקימו. הם נולדו בפיליפינים כרונלד וברנארדט, כשבנם הבכור, שנולד בארץ, חגג את יום הולדתו התשיעי הם החליטו לקשור את גורלם בישראל ועברו תהליך גיור. בשנותיה הראשונות בארץ שיראל בישלה את מטעמיה בבית ומכרה אותם בעגלה קטנה ששימשה כדוכן נייד. היום העגלה ניצבת בפינת המסעדה, תזכורת לדרך שעשתה מעובדת חסרת זכויות לאזרחית מן השורה ובעלת משפחה. המסעדה פתוחה בסופי שבוע ובקומה העליונה מתקיימים אירועים משמחים לבני הקהילה.

Kainan Ihawan, רחוב עין הקורא 4, תל אביב, טלפון: 050-3129913. פתוח בסופי שבוע.

אינג'ירה ובירה אריתראית

רק בשלוש לפנות בוקר סיימה האישה האריתראית המבוגרת להכין כמות ענקית של בלילת אינג'ירה מקמח טף שתספיק לאוכלי המסעדה שיפקדו אותה במהלך השבת. הדמיון של האינג'ירה האריתראית ללחוח התימני נובע מהקרבה הגיאוגרפית והיא מוכרת לנו היטב מהמטבח האתיופי שהובא לארץ עם עלייתם של יהודי אתיופיה.

האינג'ירה האוורירית והחמצמצה משמשת כצלחת אכילה (תרתי משמע) והיא מוגשת כשעליה מבחר של רטבים ותבשילים. הסועדים בוצעים ממנה פיסה, שלתוכה הם אוספים מיני מילויים דוגמת תבשיל עדשים ברוטב עגבניות (שהתאקלם במטבח האריתראי בעקבות השלטון האיטלקי). האינג'ירה, הנחשבת היום לסופר פוד, עשויה מקמח טף שאינו מכיל גלוטן ולכן יש להתסיסו בתהליך ארוך המחייב הקפדה על התזמון, שכן אם לא יעצרו את התסיסה בזמן, לאחר כ-72 שעות, הבצק ירד לטמיון.

קלוז אפ על אינג'ירה מגולגלת. הבועות האווריריות נוצרות כתוצאה מתהליך התסיסה בהכנת הבצק

אינג'ירה מגולגלת. הבועות האווריריות נוצרות כתוצאה מתהליך התסיסה בהכנת הבצק | צילום: אלון בר-און

במסעדת Shiro האריתראית יש אינג'ירה טבעונית ואינג'ירה עם כבש. בנוסף לרטבים המונחים על מצע האינג'ירה בולט גם סלט ירקות ישראלי, תוספת בריאה מאגף התזונה הים תיכונית. לליווי הארוחה הוגשה בירת לאגר אריתראית מצוינת מהמותג סנט ג'ורג', שעל על התווית מצוירת דמות של פרש המכניע דרקון.

Shiro, רחוב ראש פינה 16, תל אביב

קפיצה קטנה לנפאל

הדירה הזעירה של בני הזוג סימה הנפאלית וחיים הישראלי הומה בחיילי או"ם מנפאל העושים מידי חודש את הדרך הארוכה מהבסיס בלבנון רק כדי לחזור לטעמים של הבית. סימה טורחת במטבחון וחיים מגיש צלחות של מומו, כיסונים נפאלים מאודים, ממולאים במילוי אוורירי צמחוני או בשרי, מלווים ברוטב סגול בעל טעם מפתיע. תבשילים זורמים מהמטבח בנדיבות, אבל המומו מנצח.

אל הדירה של בני הזוג אי אפשר להגיע באופן ספונטני, אבל בסיורים של איילת נחום עוצרים בה וטועמים מומו ושאר תבשילים נפאליים.

עושים שוק, כמו במזרח

אי אפשר לצאת למסע קולינרי בשכונת נווה שאנן בלי לעצור בשוק האוכל האסייתי ברחבת הקומה הרביעית של התחנה המרכזית החדשה. את מאקטי קאבאלן פתח אלי שרביט, שבתחילת שנות התשעים "גילה" את הפיליפינים והוקסם. דוכני הירקות והפירות הטריים מזכירים לי את השווקים בדרום מזרח אסיה: דוכן של עלים ירוקים, כמו הבוקצ'וי שהתאזרח מזמן במטבח הישראלי, עלי קפיר ליים, מורינגה, עלי חרדל ולמון גראס קצוץ. תצוגת הירקות כוללת ירקות מוזרים מהסוג שפוגשים בשווקי אסיה, כמו למשל אמפליה, המכונה "מלון מר", והמזכיר בצורתו מלפפון עם קליפה גבשושית, מבשלים אותו בנפרד בשל מרירותו הדומיננטית והוא נודע כמאזן בעיות סוכר ומפחית כולוסטרול. אחד מזני הג'ק פרוט שלשכבתו החיצונית טעם בשרי והוא משמש כתחליף בשר במאכלים טבעוניים ותוכנו מתקתק ומשמש לעוגות ושייקים. בארגז השכן, במיה הודית מרשימה בממדיה וסוג של בטטה סגולה שמבשרה מייצרים חטיפים מתוקים הזרים לחיך הישראלי.

בשוק הפיליפיני בתחנה המרכזית מוצאים פירות וירקות אסייתים מסקרנים | צילום: יעל עופר

בשוק הפיליפיני בתחנה המרכזית מוצאים פירות וירקות אסייתים מסקרנים | צילום: יעל עופר

עיקר הניחוחות במתחם נובעים מהמסעדה הפיליפינית המציעה תבשילים שבנות הקהילה מכינות בביתן לצד מבחר שיפודים מבשרים לא מזוהים. לבני הקהילה הלטינית מפרגנים בפלאטינוס (בננות ירוקות) ובשורשי קאסאווה חומים המשמשים לקמח, טפיוקה ולמגוון תבשילים לטיניים.

מאקטי קאבאלן, קומה 4 בתחנה המרכזית החדשה. שעות פתיחה: ימי שישי 11:00 עד כניסת השבת, שבת וראשון מ-16:00  ועד הערב.

במאקטי קאבאלן אפשר לטעום תבשילים שבנות הקהילה הכינו | צילום: יעל עופר

במאקטי קאבאלן אפשר לטעום תבשילים שבנות הקהילה הכינו | צילום: יעל עופר

את הסיור הקולינרי המרתק אנחנו מסיימים בדרגון, מוסד קולינרי שעשה דרך ארוכה ממכולת שכונתית כושלת למיזם מצליח של רשת חנויות המספקות כל מוצר אסייתי שתחלמו עליו – מחומרי גלם טריים, דרך מוצרים קפואים ועד לעולם משוגע של איטריות וחטיפים. זה המקום לקנות ולהתנסות בבית, ואם חסר לכם ציוד מתאים לבישול אוכל אסייתי, תמצאו כלי בישול בסניף ייעודי בקרבת מקום. כתובת: ראש פינה 6, סניף נוסף בלוינסקי 48, אתר אינטרנט

רוצים גם? איילת נחום, מורת דרך המתמחה בסיורים קולינריים וסיורים העוסקים בסוגיית התושבים בדרום תל אביב, פרטים בטלפון: 5359918 -03 או 2991021 -052

בתמונה הפותחת: ארוחה אריתריאית מסורתית – אינג'ירה ועליה מיני תבשילים, כולל תוספת מקומית של סלט ישראלי | צילום: חגית גורן

האם היית ביעד הזה?

  • 1

    כן הייתי

  • 11

    לא, אבל מתכנן

  • 3

    לא מעוניין

יפו החדשה ישנה

האם המאמר הזה עזר לך?

עזר מאדדי עזרלא כל כך עזרכלל לא עזר





מסע אחר - המרכז לנסיעות

מרכז ההזמנות של מסע אחר

טיסות במחירים שפויים - גאוני כמה שזה פשוט

השוואת מחירי השכרת רכב בחו"ל
המחיר המשתלם ביותר - בלי הפתעות ובלי אותיות קטנות

מרכז ההזמנות של מסע אחר

טיסות במחירים שפויים - גאוני כמה שזה פשוט

השוואת מחירי השכרת רכב בחו"ל
המחיר המשתלם ביותר - בלי הפתעות ובלי אותיות קטנות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*

code

78 + = 86

מסע אחר - המרכז לנסיעות