אנדרטת חטיבת הנגב האנדרטה עשויה בטון חשוף ומורכבת מ-18 מרכיבים שונים שכל אחד מהם מסמל היבט מסוים במלחמתה של החטיבה ובמאבק לשלמותו ולחרותו של הנגב מיד לאחר הקמת המדינה. החלק הבולט ביותר באנדרטה הוא המגדל הגלילי המחורר, שמזכיר מגדלי שמירה שספגו מטחי כדורים. לצידו גליל בטון שמזכיר צינור מים ומקושר למלחמה על הגנת עורק המים לנגב וכן תעלות חפורות שמזכירות תעלות קשר צבאיות. השילוב בין מבנה הבטון לסביבה החולית מרתק. בבטון ועל לוחות נחושת חרוטים שמות החללים, סמל הפלמ"ח, שורות מיומן המערכה של החטיבה וקטעי שירים. ההגעה מכביש עוקף באר שבע.
קיר ההנצחה בגשר עד הלום לאחר הסכם שלום עם מצרים הוקמה סמוך לגשר אנדרטה בצורת אובליסק שמציינת את זכרם של חיילי הצבא המצרי שלחמו במקום. הקמת אנדרטה זו היתה חלק מהסכם השלום ובתמורה הסכימו המצרים להשאיר על תילן את האנדרטאות הישראליות בסיני. על האובליסק יש כתובות הסבר בעברית, אנגלית, ערבית ובכתב הירגליפי (מצרי קדום).
אנדרטת אסון המסוקים
מצבת הגבורה לפורצי הדרך לירושלים
גבעת התחמושת כשנה לאחר מלחמת ששת הימים ולאור דרישת המשפחות השכולות החלו בתכנון אתר הנצחה במקום. משרד האדריכלים בנימין אידלסון וגרשון ציפור ביצע את הסבת האתר. ב-1975 נחנך במקום אתר הנצחה ששימר חלק מן המוצב המקורי ולצידו הוקם מוזיאון להנצחת הלוחמים. על קיר המוזיאון חקוקים שמות 182 נופלים ברבות בירושלים במהלך מלחמת ששת הימים. על הגבעה נטעו 182 עצי זית. ב-1987 הוכרז המקום כאתר הנצחה ממלכתי. בתמונה הפותחת: פרט מתוך אנדרטת חטיבת הנגב של הפסל דני קרוון | צילום: בוב ובסטר |
האם היית ביעד הזה?
-
2
כן הייתי
-
2
לא, אבל מתכנן
-
2
לא מעוניין