תפריט עמוד

מידע מעשי לאלבניה

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד

אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לאלבניה אינם זקוקים לאשרת כניסה. 

שגרירות אלבניה בישראל
כתובת: פנקס 54/26, תל אביב
טלפון: 03-5465866

לישראל אין נציגות באלבניה.
 


איך להגיע
שדה התעופה הבינלאומי של אלבניה נמצא כ-26 קילומטר מצפון-מערב לעיר הבירה טיראנה. נוחתות בו טיסות של אלבניאן איירליינז, אדריה איירוייס, מאלב ועוד. אין טיסות ישירות מישראל, אך ניתן לטוס דרך יעדים שונים באירופה.
אפשר להגיע אל אלבניה בדרך היבשה דרך הארצות השכנות. 
 


מתי כדאי להגיע
כדאי לבקר באלבניה בעונה החמה, בין מאי לספטמבר, שבה מזג האוויר חם ונעים ושעות האור ארוכות.

 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד


לשכות תיירות
משרד התיירות האלבני


מטבע
המטבע האלבני הוא לק חדש.
כרטיסי אשראי מתקבלים בבנקים ובמספר מלונות גדולים בלבד.


הפרש שעות
אלבניה מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת.


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של אלבניה היא 355. 


תחבורה
רשת הרכבות האלבנית מגיעה למספר מצומצם של ערים ואינה נוחה. עדיף לסמוך על שירותיהם של האוטובוסים הממשלתיים או המיניבוסים הפרטיים. רק חלק קטן ממערכת הכבישים המקומית סלול, ועוד פחות מזה במצב טוב. מעבורת מהירה מקשרת את הערים ולורה ודורס.

 

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות

אוכל
תרבות האוכל האלבנית שייכת למטבח הבלקני עם השפעות תורכיות (מנות כמו שישקבאב וקופטה). בין המנות המקומיות אפשר למנות את הפרגס טירנה (Pergese tirane) העשויה מדג או בשר, כבד, ביצים ועגבניות; צ'ונלק (Conlek) שהינו צלי בשר עם בצל; טבה קוסי (Tave Kosi) – מנה של בשר כבש ביוגורט וטרטור (Tarator), מנה קיצית של מרק קר העשוי מיוגורט ומלפפונים. לקינוח אוכלים את הגלידה המקומית או אושף (Oshaf) – פודינג תאנים וחלב כבשים. 


פסטיבלים ואירועים
יולי > MJAFT! Fest
פסטיבל הקיץ הגדול באלבניה. מופעי מוזיקה מאלקטרוניקה ודאב ועד רוק אלטרנטיבי ורגאיי באוויר הפתוח על החוף עם הבריזה מהים. רוב האמנים הם מהאזור הבלקני – מקדוניה, קוסובו וסרביה – אך יש גם כמה להקות ודי.ג'ייז אורחים ממערב גרמניה.

דצמבר > פסטיבל הסרטים הבינלאומי של טיראנה
פסטיבל סרטים חדש יחסית שנוסד ב-2003 ומתמחה בסרטים קצרים – דוקומנטריים, עלילתיים, אנימציה ועוד.

 

אטרקציות ואתרים מומלצים

טיראנה (Tirana)
עיר הבירה של אלבניה, טיראנה, שוכנת במרכז המדינה ומצטיינת באדריכלות מעניינת המשלבת השפעות רומיות, תורכיות וסובייטיות. העיר שנוסדה ב-1614 היא כיום הגדולה בערי אלבניה, ומשמשת כמרכזה הפוליטי, הכלכלי והתרבותי. בשנים האחרונות שופצו בניינים רבים בעיר וחזיתותיהם נצבעו בגוונים עזים ומושכי עין.

את הסיור בעיר כדאי להתחיל מכיכר סקנדרבג (Scanderbeg), בה נמצא מונומנט לזכרו של הגיבור הלאומי האלבני ג.ק.סקנדרבג, שנלחם בכובשים העות'מנים. על נופה של הכיכר חולשים מסגד אתם ביי (Ethem Bey) שנבנה בין השנים 1823-1794, ומגדל השעון מ-1830, המתנשא לגובה של 35 מטר. כדאי לעלות לראשו לתצפית על מרכז העיר. בצדה הצפוני של הכיכר נמצא המוזיאון ההיסטורי. לתצפית יפה נוספת על העיר, הרחיקו אל בית הקברות (Martyrs Cemetery), בו מתנשאת אנדרטת אמא אלבניה (Mother Albania).

בעיר ישנם מספר מוזיאונים מעניינים, בהם המוזיאון ההיסטורי הלאומי המצוין ורחב היריעה, המוזיאון הארכיאולוגי המוצלח, המוזיאון למדעי הטבע והגלריה לאמנויות יפות. אפשר להמשיך אל הספרייה הלאומית, בית האופרה, היכל התרבות (Palace of Culture) וארמון הקונגרס המודרני (Palace of Congresses). פארק נאה (Grand Park) ובו אגם מלאכותי מהווה את הריאה הירוקה של העיר.

כ-15 קילומטר מדרום לעיר על הכביש לאלבסן (Elbasan) נמצאת מצודת פרטרלה (Pertrela) הימי-ביניימית, הבנויה על גבעה סלעית. על המצודה פקדה אחותו של סקנדרבג, ממיקה קסטריוטי. כדאי לפקוד גם את מצודת פרזה (Preza), מהמאה ה-15. כ-25 קילומטר ממזרח לעיר משתרע הפארק הלאומי הר דאיטי (Dajti Mountain National Park), ובו שבילי הליכה נעימים ומסלולי סקי בחורף. אתר נוסף מחוץ לעיר הינו "המערה השחורה" (Black Cave), הנמצאת כ-18 קילומטר מדרום-מזרח לעיר, ליד ערוץ נחל ארזני (Erzeni).


קרוייה (Kruja)
העיר ההיסטורית של קרוייה היא מתחרה רצינית לתואר "העיר היפה באלבניה". היא בנויה בגובה של 650 מטר מעל פני הים, על מורדות הר סארי-סלטיקו (Sari-Salltiku), ונהנית מנוף הרים יפה, אדריכלות ימי-ביניימית ואוויר הרים צלול וקריר המהווה משב רוח מרענן אחרי ביקור בטיראנה החמה. קרוייה שוכנת במרחק של 32 קילומטר צפונית לבירת אלבניה.

האתר הבולט והמרשים ביותר הינו טירת קרוייה (Kruja Castle) שנבנתה בין המאות החמישית והשישית בצורה אליפטית, עם חומות ובהן תשעה מגדלי תצפית. בתוך מתחם הטירה נמצאים מוזיאון סקנדרבג (Gjergj Kastriori Scanderbeg Museum), המוקדש לזכר מאבקו של הגיבור להגנת המולדת מפני הפלישה העות'מנית, ומוזיאון אתנוגרפי. הדרך לטירה עוברת דרך בזאר צבעוני, ציורי ומקסים, שכל חנויותיו בנויות מעץ. אין מקום טוב מזה לרכישת מזכרות וחפצי אומנות – עבודות כסף ונחושת, עבודות עת, שטיחי צמר ועוד.


דורס (Durres)
עיר הנמל דורס שוכנת במרחק של 38 קילומטר ממערב לטיראנה, לחוף הים האדריאטי. זוהי העיר השנייה בגודלה במדינה ומהעתיקות בערי אלבניה. הישוב במקום נוסד כבר בשנת 627 לפני הספירה על ידי היוונים, אשר קראו לו אפידמנוס (Epidamnus). אחריהם הגיעו הרומים שכינו את העיר דירצ'יום (Dyrrachium) והותירו בה את האמפיתאטרון הרומי, מהגדולים ביותר באזור הבלקן. בתחילת הספירה הנוצרית התפתחה דורס כעיר נמל חשובה בזכות מיקומה על הדרך הרומית ויה אגנטיה (Via Egnatia), שקישרה בין רומא לאיסטנבול. למרבה הצער, רעידות אדמה פגעו ברבים מחלקיה העתיקים של העיר, וגרמו להריסתם לטובת בנייה חדשה יותר. עם זאת נותרו בה כמה אתרי עתיקות רומיות וביצורים ביזנטים.

האמפיתאטרון הרומי (The Amphitheatre) הוא המרשים בעתיקותיה של דורס. האמפיתאטרון נבנה במאה השנייה לספירה על צלע גבעה, ויכול להכיל 15 אלף צופים. הוא נמצא בתחום חומות המצודה של העיר, ששרידיהן מתוארכים למאה השישית, ומעליהן מתנוססים מגדלים שהוספו בין המאות ה-13 וה-14. הציצו בפסיפס הצבעוני הנאה Belle of Durres, שצורתו אליפטית. לא רחוק מהכיכר המרכזית של דורס שוכנים שרידי מרחצאות רומיים שהתגלו ב-1962. המוזיאון לארכיאולוגיה (The Archeological Museum) ממוקם בסמוך לים ומציג עתיקות שהתגלו בחפירות בעיר. ממערב לו ניצבת הווילה של המלך זונג (1961-1895) המשקיפה לנמל, המשמשת כיום לקבלת אורחים רשמיים מחו"ל. פרט לעתיקות דורס מציעה שפע של חופים נהדרים, המתאימים לנופש מענג.


אפולוניה (Apollonia)
פייר (Fier) שבמערב אלבניה היא עיר תעשייתית ולא מעניינת כשלעצמה, אך מהווה בסיס נוח לביקור באתר העתיקות החשוב אפולוניה, הנמצא במרחק 12 קילומטר ממנה. זהו יישוב יווני שנוסד בשנת 588 לפני הספירה על גבעה בסמוך לים לכבוד האל אפולו, ובשיאו התגוררו בו כחמישים אלף תושבים. האתר שרד להפליא את תלאות ההיסטוריה האלבנית, ונמצא בו מוזיאון המציג חפצי אמנות שנמצאו בחפירות במקום.


שקודר (Shkoder, או Shkodra)
שקודר הינה אחת הערים הגדולות ביותר במדינה, ובירת צפון אלבניה. לעיר היסטוריה ארוכה ועשירה מאז ייסודה במאה הרביעית לפני הספירה, וכן מיקום נהדר ההופך אותה לבסיס אידיאלי ליציאה לטיולים בהרי האלפים האלבניים, במערות וביערות האזור, ובימת שקודר. רחובותיה צרים ושומרים על אופי מיוחד ועתיק, במיוחד ברבעים Serresh ו-Gijadol. כדאי לבקר גם במסגד העירוני, במוזיאון ההיסטורי, בכנסייה ובשרידי המבצר הקדום. בחורף אפשר לצאת לסקי בהרים הסמוכים ואילו בקיץ נופיהם נהדרים למסלולי הליכה רגליים.

האטרקציה המרכזית היא מצודת רוזפה (Rozafa Castle), השוכנת כשני קילומטר מדרום-מערב לעיר, שנבנתה בסוף המאה ה-14 על ידי הוונציאנים. מחוץ לעיר נמצא עוד אתר היסטורי – שרידי העיר הימי-ביניימית סרדה (Sarda), במרחק של כ-15 קילומטר משקודר. כדי להגיע לכאן יש לשוט בסירה מהסכר הסמוך לעיר אל האי בו היא שוכנת. בעבר ניצב האי במי נהר דריני (Drini), אולם בעקבות בניית הסכר הפך האזור לאגם מלאכותי.

אגם שקודר הינו האגם הגדול ביותר באזור הבלקן. שני שלישים ממנו נמצאים מעבר לגבול, בשטחה של מונטנגרו השכנה. זהו אזור יפה, עם חופים ושפע בעלי כנף.

כשבעים קילומטר מהעיר משתרע הפארק הלאומי טטי (Thethi National Park) שבאלפים האלבניים. בפארק נופי הרים, צמחייה ירוקה, מסלולי הליכה ומפלי גרונסי (Grunasi Falls) שגובהם כשלושים מטר.


בראט (Berat)
בראט נמצאת בחלקו הדרומי של מרכז אלבניה, וידועה כעיר מוזיאונים. היא בנויה על מורדות הר טומורי (Tomorri), צופה על עמק נהר אוסום (Osum). הארכיטקטורה המיוחדת של בתיה הציוריים העתיקים הקנו לה את הכינוי "עיר אלף החלונות". אלו הם בתים בני שתי קומות מהמאה ה-17, עם חזיתות רחבות וחלונות גדולים, המציצים זה מעל ראשו של זה בשל שיפוע ההר.

המבצר של בראט בנוי על גבעה סלעית לגדת הנהר. המבצר המקורי נשרף כמאתיים שנה לפני הספירה בידי הרומאים, וחומותיו נבנו מחדש במאה השישית וה-13. למרות ההרס שספג עם השנים זהו אתר מקסים, שבין חומותיו מתגוררים כמאתיים משפחות מתושבי בראט בבניינים בני המאה ה-13. בתוך החומות נמצאות גם שלל כנסיות אורתודוקסיות יפות, בהן כנסיית מריה הקדושה (St Mary of Vllaherna) מהמאה ה-13 המעוטרת בציורי קיר בני המאה ה-16 של הצייר האלבני ניקולה. ציורים ביזנטיים מעטרים את קירותיה של כנסיית השילוש הקדוש (Church of Saint Triadha), ובכנסיית תיאודור הקטנה (Shen Todher) מפארים את הקירות ציוריו של אביו של ניקולה, הצייר המפורסם אונופרי. מוזיאון אונופרי (Onufri) מוקדש ליצירותיו, יצירות בנו וציירים נוספים ואיקונות, והוא שוכן בקתדרלת ניקולס הקדוש (St Nicholas Cathedral). אונופרי היה גדול האמנים האלבניים, שפעל במאה ה-16 והתפרסם כשהחדיר לאמנות המקומית גוון חדש של ורוד המכונה מאז "אדום אונופרי".

פרט לכנסיות וקתדרלות נוצריות, מצויים בעיר גם נציגים ארכיטקטוניים של האיסלאם: מסגד לידן (Leaden Mosque) שנבנה ב-1555, מסגד המלך (King`s Mosque) העתיק יותר, אתר אלבטי טקי (Alveti Tekke) מ-1790 ועוד.


סרנדה ובוטרינט (Saranda, Butrint)
סרנדה נמצאת לחוף הים האדריאטי והינה העיר הדרומית ביותר באלבניה. חלק מהמבקרים בה מגיעים אליה בטיול יום מהאי קורפו הסמוך. זהו אתר פופולרי מאוד בקרב התיירים, בזכות האקלים הים-תיכוני הנעים והחופים הנהדרים. מהעיר אפשר לצאת ללגום קפה בטירת ליקורסי (Likursi Castle) המשקיפה אל סרנדה מגבעה הנמצאת כשני קילומטרים מחוץ לעיר. מחומות הטירה, שנבנתה על ידי הסולטן סולימני, אפשר להשקיף על הים עד קורפו. כ-18 קילומטר מצפון-מזרח לעיר נמצא מעיין "העין הכחולה" (Syri I Kalter), בין עצי אלון עתיקים.

אך הפנינה האמיתית היא בוטרינט, אתר עתיקות יווני ורומי גדול ומרתק, הנמצא כ-18 קילומטר מדרום לעיר, מוקפת צמחייה ויער. בשיאה, במאה הרביעית לפני הספירה, התגוררו בעיר קדומה זו כ-10,000 תושבים. במרכזה עמד אקרופוליס, ממנה נותרו רק שרידים. לרגליו נמצא האמפיתאטרון מהמאה השלישית לפני הספירה, שנשמר בצורה טובה יותר על 23 שורות מושבי האבן שלו ששימשו קהל בן 1,500 איש. לידו ניצב מקדש אסקלפיוס (Asclepios Temple), שחזיתו המערבית מעוטרת בכתובות יווניות. בחפירות נחשפו גם מרחצאות העיר המעוטרות בפסיפסים, כיכרות, מקדשים, אגן טבילה עם פסיפסים צבעוניים וחומות. ב-1992 הוכרזה בוטרינט כאתר מורשת עולמית מטעם אונסק"ו. באתר פועל מוזיאון קטן, ומעליו משקיף מבצר מהמאה ה-19.


גיירוקסטר (Gjirokastra)
עיירת המוזיאונים גיירוקסטר שבדרום אלבניה מקסימה את המבקרים ברחובות האבן הצרים ובארכיטקטורה המיוחדת והציורית של בתיה הבנויים על צלע הר ועטויים רעפי צפחה, וביניהם מסגדים וכנסיות מהמאה ה-18 ושלל צמחייה ירוקה. העיר הוקמה במאה ה-13 והיא מכונה "עיר האבן". בחורף מכסה שלג את הפסגות סביב. פסטיבל הפולקלור של אלבניה נערך בה מדי ארבע שנים, החל מ-1968.

אחד הטירות הגדולות ביותר במדינה, בת המאה הרביעית, חולשת על נוף העיר מראש גבעה. התצפית מלמעלה נהדרת. בתוכה שוכן המוזיאון הלאומי לכלי נשק (National Museum of Weapons), המציג כלי נשק החל מהתקופה הניאוליטית ועד למלחמת העולם השנייה. מוזיאון מעניין נוסף הוא המוזיאון לאתנוגרפיה (Ethnographic Museum) הפועל בבית ילדותו של אנבר הוג'ה, מנהיג קומוניסטי אלבני שנלחם נגד התקפותיהם של האיטלקים והגרמנים על אלבניה.

מחוץ לעיר אפשר לבקר באגם המלאכותי הנאה וירוי (Viroi) שמצפון לגיירוקסטר, ובשרידי עיר העתיקה אנטיגונאה (Antigonea) מהמאה השנייה לספירה.


ולורה (Vlora)
ברוכים הבאים לריביירה של אלבניה. חבל ארץ של חופים ומפרצים משגעים בים האדריאטי, הרים המשתפלים כמעט עד החוף, כפרים מסורתיים ושלווה רוגעת. ולורה שבדרום-מערב אלבניה היא בירת הריביירה, בה מתגוררים כ-61 אלף תושבים ובה נמצא הנמל השני בגודלו במדינה כולה. ולורה מהווה בסיס יציאה לטיולים בכפרי הריביירה ובחופיה הנהדרים. כמו כן היא נושאת משמעות היסטורית חשובה: כאן הוכרזה עצמאותה של אלבניה ב-28 לנובמבר 1912. מוזיאון העצמאות (Museum of Independence) עוסק ביום ההיסטורי ההוא וברקע להכרזה הגורלית.

בעיר יש גם מוזיאון היסטורי ומוזיאון אתנוגרפי. כדאי לבקר גם במסגד מורדי (Muradije Mosque), שנבנה ב-1542 על ידי הארכיטקט המפורסם מימאר סינאני (שאחראי גם למסגד סולימני באיסטנבול). תצפית נהדרת על העיר וסביבתה נשקפת מגבעת קוזום בבה (Kuzum Baba).

כארבעים קילומטר מדרום-מזרח לעיר שוכן הפארק הלאומי לוגרה (Llogara National Park), ובו יער אורנים ומסלולי הליכה. מצפון לעיר שוכנת לגונת נרתה (Narta Lagoon) רחבת הידיים, שלחופה יושבים כפרים המתמחים בייצור יין מקומי. על אי זעיר ממול אחד מהם (הכפר זברנק, Zvernac) שוכנת כנסיית מריה הקדושה (Monastery of Saint Mary) מהמאה ה-16. כדאי להמשיך אל טירת קנינה (Kanina Castle) בכפר הנושא את אותו שם, טירת מפרץ פלרמו (Castle of Porto-Palermo), שרידי מצודת הימרה בכפר הימרה (Himara), התיאטרון העתיק מהמאה הראשונה לפני הספירה וכנסיית מרמירויי (Marmiroi Church) בכפר אוריקום (Orikum), והכנסיות סטפן הקדוש ומיטרי הקדוש בכפר דרמי (Dermi).