תפריט עמוד

מידע מעשי לברצלונה

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד


אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לספרד אינם זקוקים לאשרת כניסה.

שגרירות ספרד בישראל
כתובת:
רח' דניאל פריש 3, תל אביב
טלפון: 03-6958895

שגרירות ישראל בספרד
כתובת: Velazquez 150, מדריד
טלפון: 34-91-7829500


איך להגיע
מישראל פועלות  טיסות סדירות ישירות של אל על ושל איבריה. כמו כן ישנן טיסות שכר וניתן להגיע גם דרך יעדים נוספים באירופה. 


מתי כדאי להגיע
מזג האוויר בספרד נוח לאורך כל השנה, אך עונות המעבר הן האידיאליות לביקור. בשיא הקיץ העיר עמוסה תיירים.

 

 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד


לשכות תיירות
המשרד הראשי של לשכת התיירות של ברצלונה (Oficina d'Informació de Turisme de Barcelona) נמצא בכיכר קטלוניה. 

סניפים נוספים נמצאים בבניין העירייה ב- Plaça Sant Jaume, בשדה התעופה בטרמינל 1 ו-2, בשדרות לה רמבלה, וב-Mirador de Colom. 


מטבע
אירו
תשר: בדרך כלל במסעדות רגילות נהוג לתת כ- 15 אחוז טיפ ובמסעדות יקרות מומלץ לתת מעט יותר (כעשרים אחוז).


הפרש שעות
ברצלונה מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת.


תקשורת
הקידומת הבינלאומית של ספרד היא 34. הקידומת של ברצלונה היא 93.


תחבורה
הרכבת התחתית היא הדרך הנוחה ביותר. אפשר להשיג מפת קווים בתחנות המטרו ובלשכות התיירות. כרטיס Targetas מקנה הנחה על מספר רב של נסיעות. ישנם מספר סוגי כרטיסיות, למשל: 10-T היא כרטיסייה לעשר נסיעות במטרו, באוטובוסים או ברכבת הפרברים, T-DIA הוא כרטיס חופשי-יומי לנסיעה במטרו, באוטובוסים או ברכבת הפרברים ללא הגבלה.
Barcelona Card הוא כרטיס המאפשר נסיעה ללא הגבלה במטרו ובאוטובוס וכן הנחה על אוטובוס לשדה התעופה ומגוון רחב של אתרים ברחבי העיר (מוזיאונים, חנויות, תיאטראות ומסעדות). תקף ליומיים – חמישה ימים. בטווח מחירים של: 55.8 – 33 אירו למבוגר, 36-23.4 לילד.
Bus Turistic הם אוטובוסים תיירותיים הפועלים בשני קווים בעיר ועוברים דרך כל אתרי התיירות. עלוני מידע על קווים אלו אפשר למצוא ברוב בתי המלון ובלשכות התיירות.
למידע נוסף על התחבורה הציבורית בברצלונה: www.tmb.net/en_US/home.jsp

 הגעה משדה התעופה למרכז העיר: שדה התעופה El Prat מרוחק 16 קילומטר מדרום לעיר. ניתן להגיע משדה התעופה למרכז העיר במונית (כדאי ליותר משני אנשים יחד, כחצי שעה נסיעה) או באוטובוסים   A1, A2 שמגיעים לכיכר קטלוניה (יוצא בכל עשר דקות בין השעות 24:30-5:30). יש גם אוטובוס לילה, מס' N17, שנוסע בי טרמינל 1 בשדה התעופה לכיכר קטלוניה (עובר גם בכיכר אספניה) בין השעות 23:00 ל-5:00 בבוקר כל עשרים דקות. 

 

 

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות

 

אוכל
שום, טאפאס ושמן זית
חומרי גלם מעולים, מסורת בישול ארוכת שנים ושילובים יצירתיים בין פירות ים לעוף ובשר הפכו את ברצלונה למקום מעולה לרעבים. חוץ מזה, יש גם כ4,000- ברים שמגישים טאפאס

בברצלונה כדאי לצאת לאכול בשעות המקומיות: צהריים בין אחת לחמש, וערב לא לפני שמונה (ועדיף בתשע) | צילום: עידית גרינברג

כתב: דן ססלר
לכתבה המלאה>>


לינה
כדאי להזמין מקום לינה מראש. המיקום המועדף הוא בסביבות כיכר קטלוניה, המאפשר שימוש מועט בתחבורה הציבורית וסייסטה בצהריים, כמנהג אנשי המקום. מכאן לא רב המרחק גם אל הרכבת לשדה התעופה ואל החנויות.
כדאי להימנע מלינה ברובע הסיני שממערב לרמבלה, מהנמל ועד לרחוב אוספיטל. תרמילאים יכולים למצוא הוסטל זול יחסית בבארי גותיק, הרובע הגותי. במלונות הזולים יותר פונים החדרים לחזית ועלולים לסבול מרעש, ואילו אלה הפונים לחצר פנימית נוטים להיות חשוכים. בכל מקרה, מומלץ להצטייד באטמי אוזניים. 

כתבה: ענת יערי


בילויים
לא נחה ברצלונה
אחרי שהיא מתעוררת לאטה, משתלטת על העיר רוח צעירה ותזזיתית. יציאה כמעט חסרת נשימה לאורך יממה 

שדרות לה רמבלה. את נחל קול ד'ארולה שזרם כאן בעבר ויבש לפני מאות שנים מחליפה היום זרימה אינסופית של תיירים משוטטים, מקומיים בדרכם לעבודה או בהפסקת צהריים, רוכלים שונים ונגני רחוב. הרחוב מוצף בפסלים חיים שניצבים דוממים בתחפושות שונות ומשונות  | צילום: נפתלי הילגר

כתבה: עידית גרינברג

לכתבה המלאה>>

פסטיבלים ואירועים 

כתב: דורעם גונט

כיאה למעמדה כאחת הערים היפות, המעניינות והמתוירות ביותר באירופה, מעמידה ברצלונה רשימת אירועים ענפה וצפופה. חובבי תרבות, קלאברים, אספני תקליטים או רוכבי אופנועים – לברצלונה יש חגיגה עבור כל אחד ואחת. חשוב לזכור: פרטי האירועים עשויים להשתנות, וכדאי לבדוק עם המארגנים סמוך למועד. 

מידע אפשר לקבל בלשכת התיירות של ברצלונה 

הלילה שבין ה-23 ל-24 ביוני > לילו של סן חואן
שילוב בין ל"ג בעומר ליום העצמאות: הספרדים חוגגים את לילות שיא הקיץ במדורות ובזיקוקים בכל רחבי המדינה. בברצלונה חוגגים את "ליל האש" (La Nit del Foc) בכמה מוקדים בעיר (אשאמפלה, לס קורטס, סנט מונטז'ואיק ועוד) מהשקיעה ועד לזריחה שלמחרת. מופעי רחוב, במות בידור ודוכני אוכל הם חלק מהחבילה.

יוני-אוגוסט > Festival del Grec
פסטיבל הקיץ של ברצלונה מעלה יותר משבעים מופעי תיאטרון, מחול ומוזיקה, עם דגש על רפרטואר מודרני. 

יוני > מצעד הגאווה
ברצלונה היא אחת מבירות ההומואים והלסביות של אירופה, ומצעד הגאווה השנתי הוא אירוע צבעוני וצוהל במיוחד, שמסתיים במסיבות נוצצות.

אוגוסט > פסטה מז'ור דה גראסיה
שבוע של מסיבות קיץ בחוצות העיר. החגיגות המקוריות ביותר של פסטה מז'ור דה גראסיה 
(Festa Major de Gràcia) הן באיזור גראסיה, שם החלה המסורת בשנות העשרים של המאה ה-19. לכל רחוב תפאורה מרשימה ותוכנית אמנותית משלו, כולל מופעי רחוב, ריקודים ואווירת קרנבל כללית. 

אוגוסט-ספטמבר > הפסטיבל האירופי לסרטים קצרים
הפסטיבל מתקיים במרכז לאמנות בת זמננו, תחת כיפת השמים, ומוצגת בו תערובת של סרטים קצרים וסרטי אנימציה, רובם של יוצרים צעירים. 
הכניסה חינם

11 בספטמבר > חגה הלאומי של קטלוניה
לציון התבוסה שנחלו הקטלאנים ב-1714 מול הכוחות הספרדיים ואת הכניעה לכוחותיו של המלך פיליפ החמישי.

אוקטובר> יריד לאספני תקליטים
מי שדסקיות הוויניל עדיין זורמות בעורקיו ישמח לגלות שיריד אספני התקליטים השנתי של ברצלונה הוא מהגדולים מסוגו באירופה. פרט לתקליטים נדירים, יוצעו במכירה פומבית גם מזכרות אחרות, כמו בגדים של מוזיקאים מפורסמים, כלי הנגינה שלהם ואפילו קווצות שיער שובבות. היריד מתקיים ב-Estacio del Nord

אוקטובר-דצמבר > פסטיבל הג'אז הבינלאומי של ברצלונה
זהו אחד הגדולים והנחשבים בפסטיבלי הג'אז של אירופה. הפסטיבל כולל הופעות מגוונות מאוד ומושך כוכבי ג'אז מכל העולם. 

ינואר > פייסטה מז'ורקית
תהלוכות של מתופפים, זמרים מחופשים ושדים אדומים צועדים ברחובות של איזור גראסיה וחוגגים את הפייסטה המז'ורקית (Majorcan Fiesta). זוהי הווריאציה המקומית לחגו של סנט אנטוניו, פטרון חיות הבית. בעלי החיים עצמם משתתפים היום בחגיגה רק בצלחות הסועדים. המשתתפים ממשיכים בריקודים ובמחולות עד לשעות הלילה.

מחוץ לעיר: ורג'ס
29 מרץ > מחיים את ריקוד המוות
השעה אחת בלילה. בסמטה ימי ביניימית צרה נשמעים שקשוק כידונים וצעדים מתקרבים בקצב אחיד. לפתע מופיע גדוד של חיילים רומאים הצועדים בסך. זהו רק חלק קטן מאירוע מסורתי המתאר את דרכו האחרונה של ישו, הנערך מדי שנה ב-29 במרץ בכפר ורג'ס (Verges), השוכן 125 קילומטר מצפון לברצלונה. חלקו הראשון של האירוע מתקיים במתחם סגור (יש לרכוש כרטיס כניסה), שם מוצגות סצנות מחייו של הצלוב. כשמסתיים שלב זה, יוצאים השחקנים מכנסיית הכפר בתהלוכה ססגונית ברחובות הכפר.
אלפי אנשים (שמגיעים מהאזור, מחוצה לו ואף ממדינות אחרות) צרים על הכיכר המרכזית וממתינים לבוא התהלוכה. ראשונים מגיעים החיילים הרומאים, ומיד אחריהם נכנס ישו, מוקף במקורביו, ובעקבותיו בנות ירושלים המקוננות.
או אז מגיעה האטרקציה של האירוע: אל הכיכר נכנסים שלדים מדלגים, ופוצחים ב"ריקוד המוות" 
(La Danca de la Mort) , שריד לטקסים שהיו נהוגים באירופה של ימי הביניים. השלד המוביל מחזיק בידיו חרמש שעליו חרות "הזמן הולך ואוזל", ולקצב תיפופו של השלד האחרון עוברים השלדים על פני הקהל. את רשימת הצועדים חותמת מקהלה, שקולותיה היפים מהדהדים בסמטאות. כשמגיעה התהלוכה לכנסייה, מתקיים חלקו האחרון של המופע – צליבתו של ישו.

פברואר-מרץ > פסטיבל המרק
במסגרת קרנבל המארדי גרא (Mardi Gras) הנערך בכפר (בדרך כלל בסוף פברואר-תחילת מרץ), מתקיים פסטיבל המרק (La Sopa), מעין מקבילה מודרנית לארוחה המסורתית שבעלי האחוזות נהגו להזמין אליה את העניים. בכפר עצמו נעים לטייל בחלק שנבנה בימי הביניים, ולשוטט לאורך נהר טר (Ter).

 

אטרקציות ואתרים מומלצים

עשרת אתרי החובה

1. לה רמבלה
השדרה הרחבה, שמתחילה בכיכר קטלוניה ונגמרת בנמל, היא מקום נהדר להתחיל בו את הביקור בעיר ולספוג את האווירה של ברצלונה. השדרה התוססת והנעימה הומה אנשים בכל שעות היממה, ולאורכה תפגשו שוק פרחים, שוק ציפורים, אמני רחוב, קוסמים, להטוטנים ופסלים אנושיים. כשתתעייפו תוכלו לנוח באחד מבתי הקפה, המסעדות או הברים שמשני צידי השדרה. מן השדרה אפשר להיכנס גם לשוק לה בוקריה המפורסם, שוק אוכל מקורה וססגוני שבו אלפי דוכנים בהם מוצעים למכירה פירות וירקות, גבינות ונקניקים, בשרים ומאכלי ים ועוד מעדנים.
רכבת תחתית: Drassanes, Liceu או Cataluny

2. מזרקות הקסם
מזרקת הקסם שבכיכר אספניה היא מהאטרקציות המדהימות והמרגשות ביותר שיש לברצלונה להציע, והיא שובה בקסמה ילדים ומבוגרים כאחד. הנתונים הטכניים היבשים לא מצליחים להעביר את הקסם של המזרקה, שתוכננה על ידי האדריכל קארלס בויגאס לרגל התערוכה הבינלאומית שנערכה בברצלונה ב-1929. המזרקה מתיזה מים לגובה של 50 מטרים וסילוני המים משנים צורה וצבע ונראים כרוקדים לצלילי המוזיקה שמלווה את המופע. בסה"כ המזרקה יכולות ליצור 1,200 וריאציות שונות של צורה וצבע. זהו קיטש, אבל קיטש נהדר שגם גדולי הציניקנים יתקשו לעמוד בפניו. המופע, שנמשך כעשר דקות, מתקיים רק בסופי שבוע בשעות הערב, מדי חצי שעה. שעות וימי הפעילות משתנים בהתאם לעונה ולכן כדאי להתעדכן לפני ההגעה.

רכבת תחתית: Placa Espanya

3. פארק גואל
פארק גואל הוא אחת מיצירות המופת של אנטוניו גאודי, האדריכל המזוהה יותר מכל עם ברצלונה. הפארק, שהוכרז ב-1984 כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, נראה כגן ענקי של פנטזיות. יצירותיו של גאודי פזורות ברחבי הפארק הירוק והמוצל, בין העצים והצמחייה. בין היתר תראו כאן מזרקה בצורת לטאה, דרקון המעוטר בקרמיקה צבעונית שמפיו פורצים סילוני מים, פטריות אבן ענקיות, ספסל צבעוני המורכב מעשרות ספסלי אבן שנראים ביחד כמו נחשול גלים, יער עמודי אבן, בית ורוד שנראה כאילו נלקח מן האגדות ועוד הרבה הפתעות. גרם של 216 מדרגות מוביל לנקודת תצפית, ממנה נשקפים ברצלונה והים במלוא הדרם.
רכבת תחתית: Lesseps.

4. הסגרדה פמיליה
הסגרדה פמיליה, המשפחה הקדושה, נחשבת בעיני רבים לגולת הכותרת שביצירותיו של גאודי. בנייה של הכנסייה החלה ב-1882, ונמשכת עד היום. לפי התוכניות, בניית הכנסייה אמורה להסתיים לא לפני 2026. הכנסייה נבנתה בסגנון המודרניסטה, ועיצובה הושפע מהקתדרלות הגותיות של ימי הביניים ומסגנון האר-נובו. לבניין תוכננו 12 צריחים, המסמלים את 12 השליחים הנוצרים (עד כה נבנו שמונה), צריח מרכזי ענקי המתנשא לגובה 170 מטר, וסביבו ארבעה צריחים המציינים את ארבעת המבשרים (טרם הוקמו). חזיתות הבניין עמוסות סמלים נוצריים ועיטורים.
בביקור בכנסייה מומלץ לעלות לראשי הצריחים הקיימים, מהם נשקף נוף מרהיב של ברצלונה. מתחת לכנסייה נמצא מוזיאון גאודי, ובו דגמים ושרטוטים של האמן והקרנת סרטון על תהליך בניית הכנסייה.
כתובת: Plaça de la Sagrada Familia, הכניסה היא מרחוב סרדניה (Sardenya)

5. הרובע הגותי
סיור ברובע הגותי הוא אחת ההנאות הגדולות ביותר שיש לברצלונה להציע. יש ברובע לא מעט אתרים מעניינים, אבל נעים פשוט לטייל בסמטאות העתיקות, מרוצפות האבן, ולגלות את הקסם של המקום. בין הסמטאות תמצאו חנויות מיוחדות, בתי קפה, מסעדות וברים. ואם תרצו הכל זאת להתרשם מהאתרים המעניינים של הרובע, אל תפסחו על הקתדרלה של ברצלונה, קתדרלה מרשימה הבנויה בסגנון ניאו גותי, ועל כיכר סנט ז'יימה בה ניצבים בית העירייה וארמון הג'נראליטט, מקום מושב הממשל האוטונומי של קטלוניה.

6. פארק דה לה סיטודלה
הגן הירוק והמקסים מהווה מקום מפלט נפלא משאון העיר. קשה להאמין שהאתר שעליו מוקם הפארק הפסטורלי היה בעבר מעוז צבאי מבוצר, שהוקם בשנת 1716 בפקודת פליפה החמישי. היום מדובר בפארק גדול וירוק, שבליבו אגם בו שטים בשלווה ברווזים. גם כאן אפשר ליהנות מיצירתו של גאודי – באגם נמצאת מזרקה ענקית הקרויה "הגברת עם המטריה" שתכנן גאודי בצעירותו. בפארק יש אטרקציות נוספות, בהן מצודת שלושת הדרקונים, ביתן בסגנון ניאו גותי שתכנן האדריכל המודרניסטי לואיס דומיניק אי מונטאנר לרגל התערוכה הבינלאומית של 1888 (היום שוכן שם המוזיאון הזואולוגי) וטירת המצודה, שנותרה מן המצודה של פליפה החמישי והיום שוכנים בה הפרלמנט הקטלאני ומוזיאון לאמנות מודרנית. אטרקציה נוספת בפארק היא גן החיות של ברצלונה, שמשתרע בחלקו הדרומי של הפארק. הגן רחב ידיים ובעלי החיים שוכנים במתחמים מודרניים, נטולי סורגים מדכדכים. יש כמה מתחמים מהם אפשר להשקיף על החיות מלמעלה, מגשרים העוברים מעל אזורי המחייה.
רכבת תחתית: Ciutadella Vila Olimpica, Barceloneta.

7. מוזיאון פיקאסו
אם החלטתם לראות רק מוזיאון אחד בביקור בברצלונה, כדאי שזה יהיה מוזיאון פיקאסו. המוזיאון, הממוקם במדרחוב מונטקאדה האלגנטי, שוכן במקבץ של חמישה ארמונות שנבנו במהלך המאות ה-15-13, ועצם הביקור במבנים הוא סיבה טובה להגיע למוזיאון. במוזיאון מוצגות למעלה מ-3,800 יצירות של האמן מכל התקופות, עם דגש על התקופה המוקדמת. אפשר לראות בו סקיצות של האמן, יצירות מתקופת ילדותו, יצירות מהתקופה הכחולה, פורטרטים רבים ועוד.
כתובת: Montcada 15-23
רכבת תחתית: Arc de Triomf, Liceu, Jaume I

8. מכון חואן מירו
מוזיאון נוסף שכדאי לבקר בו הוא מכון חואן מירו ששוכן במונטג'ואיק. המכון נוסד על ידי האמן הסוריאליסטי יליד העיר חואן מירו, והוא תרם למוזיאון רבות מיצירותיו. האוסף כולל ציורים, רישומים, פסלים, שטיחי קיר, קולאז'ים ועוד. בנוסף לאלה, מוצגת במקום תערוכה של אמנות מודרנית.
כתובת: Parc de Montjuïc

9. איצטדיון קמפ נואו
ביתה של קבוצת הכדורגל המהוללת אף.סה ברצלונה הוא אתר חובה לכל אוהד כדורגל שמבקר בברצלונה. הסיור המלא במקום כולל ביקור במוזיאון המוקדש לקבוצה ובאצטדיון. הוא עובר דרך חדר הלבשה עתיק יומין, חדר התפילה שבו השחקנים מתפללים לפני המשחק, המסדרון המוביל לדשא, חדר התדרוך לעיתונאים וגולת הכותרת: יציע הכבוד ממנו אפשר לנעוץ עיניים מעריצות בדשא שנרמס תחת הרגליים המהוללות. הסיור נחתם במוזיאון בו מוצגות מזכרות שונות, כמו הגביעים הרבים בהם זכתה הקבוצה, חולצות של שחקנים מפורסמים, שולחנות כדורגל עתיקים, סרטי וידאו של גולים נחשבים במיוחד ועוד ועוד. אחרי הסיור כדאי לבקר בחנות המזכרות, בה אפשר לקנות הל מכל בצבעי הקבוצה: מצעיפים וכדורים ועד לספלים, מגנטים ומחזיקי מפתחות.
איצטדיון קאמפ נואו ומוזיאון הכדורגל, Avinguda de Joan XXIII
רכבת תחתית: Collblanc בקו 5 או Maria Christina בקו 3

10. הנמל
הנמל הישן Port Vell השוכן במקום בו שדרות לה רמבלה פוגשות את הים התיכון הוא מקום נפלא ומרתק, עדות למהפך שברצלונה עברה בעשרים השנים האחרונות. בכיכר שלפני הנמל כדאי לעצור ליד אנדרטת קולומבוס, פסל ענק ומרשים מסוף המאה ה-19. אפשר לטפס במעלית לתצפית יפה על הסביבה.
הנמל עצמו הוא גן עדן למי שספינות מסעירות את דמיונו: מצד אחד עוגנות ספינות קרוז ענקיות, שנראות כמו גושי בניינים עצומים על פני המים. מהצד השני, סירות דייגים, יאכטות ומפרשיות יפהפיות. בתווך, גשר עץ רחב מחבר את הכיכר עם מרכז קניות, בתי קפה ואקווריום הבנויים מעל המים. בכל פעם שספינה עוברת הגשר זז לאטו לצד אחד, יוצר הפרדה בין המבקרים שזה עתה הגיעו לאלה שרוצים לעזוב. כולם מחכים בסבלנות ובעניין עד שהספינה תעבור והגשר יחזור למקומו.
במרכז הקניות, שנקרא מארה מגנום, בין היצע החנויות הרגיל, יש חנות מזכרות רשמית של אף.סה ברצלונה (כן, עוד אחת) וחנות מזכרות רשמית של פורמולה 1. אחרי הקניות, קצת אוכל לחיזוק הגוף: בסביבת הקניון פזורים כמה בתי קפה ומסעדות נחמדים עם איזורי ישיבה בפנים ובחוץ.
בסמוך למארה מגנום נמצא האקווריום של ברצלונה: יותר מעשרת אלפים יצוריים ימיים מכל קצות תבל, גדולים וקטנים, יפים ומוזרים, שוחים להם בנחת בבריכות ובמכלים. גולת הכותרת היא מנהרת הכרישים – 80 מטרים שלאורכם ינעצו בכם מבטים כרישים איימתניים וחדי שיניים.
פורט ול והאקווריום: הגישה דרך גשר במפגש בין לה רמבלה והים
מטרו Drassanes
 

מסלולים וטיולים

מסלולי טיול ממומלצים

בארי גותיק, הרובע הגותי של ברצלונה

בבארי גותיק, הרובע הגותי של ברצלונה, אפשר לראות מבנים דתיים רבים, שביניהם חיים ברצלונאים, קדושים ואווזים

פלאסה ריאל ברובע הגותי. ציירים חובבים וסטודנטים לאמנות באים לרובע לתרגל את אמנותם | צילום: ברוך גיאן

כתב וצילם: ברוך גיאן

לכתבה המלאה>>

 

זהות / ברצלונה הקטלאנית

 

בעשורים האחרונים הצליחו הלאומנים הקטלאנים להחזיר לתרבותם את מעמד הבכורה בברצלונה. קטלאנית היא היום השפה הראשונה בעיר: ברחוב, בבתי הספר, במועדוני הלילה וגם בעולם התחתון. ותודה לאליעזר בן יהודה

תיאטרון ליסיאו. פעם אחת התרחש בו אירוע פוליטי: ב-1893 השליך אנרכיסט פצצה לאולם ו-22 צופים נהרגו. כיום הוא המרכז התרבותי הקטאלני החשוב ביותר בעיר | צילום: ברוך גיאן

כתב: אשר שפריר שטרן

המטוס מנמיך גובה, ולנוסעים נדמה שעוד רגע קט הוא ינחת בים הכחול. דיילת חיננית מוסרת מידע והנחיות בשפה מוזרה, לא מובנת, וחוזרת על הדברים באנגלית ובספרדית. על אף שאנו עומדים לנחות בברצלונה, מהגדולות והמפורסמות בערי ספרד, השפה הראשונה בעיר, במטוס, על השלטים בנמל התעופה ובכל מקום אחר היא קטלאנית (Catalan). זוהי שפתם של 11 מיליון בני אדם, המפוזרים בארבע מדינות: צפון-מזרח ספרד, דרום צרפת, מערב האי סרדיניה באיטליה ובאנדורה, שהקטלאנית היא שפתה הרשמית. חבל קטלוניה (Catalunya), שהעיר ברצלונה היא בירתו, הוא אזור אוטונומי בתוך ספרד.

השפה הקטלאנית שייכת למשפחת השפות הלטיניות, והיא אולי הדומה ביותר ללטינית עצמה. בספרד היא מדוברת בשלושה מחוזות: האיים הבַּלֶאַריים, ואלנסיה וכמובן קטלוניה עצמה. עד לאיחוד ספרד בחתונה המפורסמת של פרדיננד ואיזבל בשנת 1469, שבעקבותיו גורשו היהודים מהמדינה כעבור 23 שנים, היתה הקטלאנית שפתה של ממלכת אראגון. עם האיחוד השתלטה השפה הספרדית (קסטיליאנית) על רוב השטח, ודחקה את הקטלאנית לפינה.

במשך כ-250 שנה המשיך רוב העם לדבר קטלאנית. אך בשנת 1715, לאחר מלחמה עקובה מדם, ביטל מלך ספרד פיליפ החמישי את כל המוסדות הקטלאניים במדינה, אסר את השימוש בשפה הקטלאנית וסגר את אוניברסיטת ברצלונה. לאחר מכן נקבעה הספרדית בחוק כשפת ההוראה היחידה המותרת בבתי הספר בספרד.

מלשון מדוכאת לשפת יומיום
תנועת התחייה הקטלאנית החלה לפעול בשנת 1859, והתמקדה בתרבות, בשפה ובזהות הקטלאנית הלאומית. מאמצי התנועה נשאו פרי בשנת 1931, עת הוקמה מחדש ממשלת קטלוניה כרפובליקה אוטונומית בתוך הפדרציה הספרדית. ואולם, מצב זה לא האריך ימים. בשנת 1936 פרצה מלחמת האזרחים בספרד, ותחת שלטונו של הרודן פרנקו נשקפה סכנה ממשית לשפה ולתרבות הקטלאנית. לאחר מותו של פרנקו ב-1975 החל תהליך מואץ של תחיית השפה, ובמהלך בזק שארך כ-25 שנה היא התאוששה במידה משמעותית. לאחרונה הוכרה הקטלאנית כאחת משפות אירופה באיחוד האירופי, והיתה לשפת המיעוטים היחידה שזכתה למעמד כזה.

גם לנו יש חלק בתחיית הקטלאנית. מתברר, שתחיית השפה העברית שימשה דגם ומופת למחיי השפה הקטלאנית. במישור האקדמי הם למדו את פועלו של אליעזר בן יהודה ואת מעמדה של השפה העברית במדינת ישראל. במישור המעשי נלמדו השיטות להוראת עברית למבוגרים באולפנים. במסגרת תהליך הלימוד הוזמנו מרצים ישראלים רבים להרצות בספרד, וביקורים רבים נערכו בישראל כדי להתרשם מההצלחה מקרוב.

מי שביקר בברצלונה בראשית שנות השמונים, וחוזר אליה היום, יכול להתרשם מההבדל העצום שחוללה המהפכה בעיר: רק לפני כמה עשורים היתה הספרדית השפה השלטת, ומיעוט מבוטל, בעיקר המבוגרים, דיבר קטלאנית (זאת בניגוד לאזורים הכפריים שמחוץ לברצלונה, שם עדיין היתה הקטלאנית שפה מדוברת). רבים מסופריה של קטלוניה חיו אז בגלות, בפריז ובמקומות אחרים. הבולט שבהם היה גדול המשוררים הקטלאניים סלבדור אספריו, שכותב בערגה על קטלוניה האמיתית שאיננה עוד (ומכנה אותה דווקא בשם Sefarad).

בעשורים האחרונים הצליחו הקטלאנים, באמצעות משרד ממשלתי מיוחד המופקד על "תחיית הלשון", להחזיר את הקטלאנית למעמד של שפה ראשונה בעיר ובמחוז. זהו הישג משמעותי במיוחד במדינה שחוקתה מחייבת את השימוש בשפת המדינה בלבד בכל הנסיבות, ובכלל זה בבתי הספר ובאוניברסיטאות.

המשרד דאג לחיבור תוכניות לימוד מעולות בשפה הקטלאנית, והביא לכך שהלימודים בבתי הספר היוקרתיים יתקיימו בשפה זו. כעת הקטלאנית היא "שפת הילדים", והורים שבאו מהדרום הקסטיליאני מתלוננים על אובדן מורשת האבות הספרדית שלהם. כדי להתגבר על פער הדורות נפתחו אולפני לימוד לשפה הקטלאנית למבוגרים, בעיקר לבני הדור שנולד בימי פרנקו.

המשרד לא הסתפק בלימוד השפה, ועודד את שילוב הקטלאנית גם בחיי היומיום. כך למשל, ניתנו תמריצים לבעלי עסקים שהציגו שלטים או תפריטים בקטלאנית. היום הקטלאנית היא עניין מובן מאליו בברצלונה. זוהי שפת הדיבור ברחוב, לשון ההוראה בבתי הספר ובשתי האוניברסיטאות בעיר והשפה הראשית בשלטים ברחובות ובכלי התקשורת. אפילו הדיבוב בסרטים, ההצגות, המופעים במועדוני הלילה והוויכוחים בעולם התחתון – כולם בקטלאנית. 

מהשוק התוסס אל בית האופרה
ומהלכה למעשה: טיול בברצלונה הקטלאנית. המסלול יתרכז בעיקר באתרים בעלי גוון קטלאני אופייני, ולכן ידלג על אתרים אחרים בסביבה. נצא לדרך מהכיכר המרכזית של העיר, מפלאסה קטלוניה (Plaça Catalunya). מהכיכר ניכנס לרחוב המפורסם ביותר בברצלונה: לה רמבלה (La Rambla). זהו רחוב מדהים, שבו תמצאו הצגות רחוב, מסעדות, בוטיקים, שווקים ולקראת סופו גם כמה מקומות מפוקפקים, כולל זונות רחוב. כדאי להיזהר מכייסים.

הרחוב התוסס ירכיב עבורנו את ראשי הפרקים להיכרות עם ברצלונה הקטלאנית. התחנה הראשונה נמצאת במרחק של כמה דקות הליכה מהכיכר. מצד ימין של לה רמבלה מסתתר לו שוק המזון הגדול של ברצלונה, לה בוקריה (La Boqueria). שימו לב ואל תחמיצו את השוק, כי לא רואים אותו מבחוץ, ואין אפילו שלט. הסימן הוא שני שערים, שבצדם כמה דוכני גבינות. השוק הזה הוא ספינת הדגל של השווקים הרבים המפוזרים בעיר. יש בו שפע אדיר ומגוון של פירות, ירקות, גבינות, דגים, בשר וכל מה שצריך כדי להכין אוכל קטלאני אמיתי.

נמשיך לטייל לאורך לה רמבלה, ולאחר כמה מאות מטרים נראה מימיננו את הבניין המרשים של האופרה של ברצלונה – ליסֵיאוּ (Liceu). המבנה הוקם באמצע המאה ה-19, נשרף פעמיים (הפעם השנייה ב-1994) ונחנך מחדש רק ב-1999. תיאטרון ליסיאו (Gran Teatre del Liceu) הוא המרכז התרבותי הקטלאני החשוב ביותר בברצלונה, והוא חלק בלתי נפרד מחיי העיר.

פעם אחת בהיסטוריה התרחש בליסיאו אירוע פוליטי: בשנת 1893 השליך האנרכיסט סנטיאגו סלבדור פראנץ' פצצה לאולם בעת שהוצגה בו האופרה "וילהלם טל" ו-22 צופים נהרגו. 
כתובת: Rambla 59-51

מהמוזיאונים הרבים הפועלים בעיר, עשרות הם בעלי אופי קטלאני מובהק. אחד מהם, ארמון גואל (Palau Guell), בתכנונו של גאודי, נמצא ממש מעבר לפינה וכדאי לבקר בו. כדי להגיע, יורדים בלה רמבלה כמאה מטר ופונים ימינה לרחוב נאו דה לה רמבלה. המוזיאון קרוב מאוד לפינה, מצד שמאל.
כתובת: Carrer Nou de la Rambla 3-5

מהג'נרליטאט להר היהודים
מבניין הליסיאו כדאי להיכנס לרחוב פראן (Ferran), ולא רק בגלל הבוטיקים שהוא משופע בהם, אלא משום שדרכו מגיעים לכיכר הענקית סנט ז'אומה (Sant Jaume). בכיכר נמצאים שני מוסדות קטלאניים חשובים: עיריית ברצלונה ובעיקר הממשלה והפרלמנט של קטלוניה, הממוקמים בארמון הג'נרליטאט (Palau de la Generalitat) המרשים שבו פינות חמד רבות.

אנו נמצאים בלב הרובע הגותי, הרובע העתיק של ברצלונה. כדאי מאוד לטייל ברחוב קאל (Call), המקביל לנו בכיוון צפון-מערב ומוביל אל הקתדרלה המרכזית של ברצלונה. זהו "רחוב היהודים", שבו התגוררו יהודים בלבד עד שנת 1391, עת התרחשו הפרעות שהובילו לגירוש היהודים מספרד. גירוש יהודי ברצלונה הסתיים בשנת 1401, כמעט מאה שנה לפני הגירוש הגדול מהמדינה.

עד שנת 1391 היו היהודים מעורים מאוד בחיים הקטלאניים, ודיברו שפה יהודית-קטלאנית, מעין גרסה מקומית של לאדינו. יהודי קטלוניה בלטו גם בפזורה. זקני סלוניקי ודאי זוכרים את הפתגם המקומי בלאדינו "El aire de Catalunya agudence", כלומר: "האווירה של קטלוניה מחכימה", שמעיד על החוכמה שייחסו ליוצאי קטלוניה.

רובע נוסף הקשור ליהודי ברצלונה, שנמצא מחוץ למסלול הרגלי שלנו ומצדיק ביקור נפרד, הוא מונטז'ואיק (Montjuic). שמו של הרובע הוא כנראה שיבוש מילולי של הצירוף "הר היהודים". זוהי אחת משתי הגבעות הבולטות בברצלונה (השנייה היא טיבידאדו שבצפון), והיא נמצאת בין העיר לבין הים.

כאן שכן בעבר בית הקברות היהודי, שכיום הוא מקום מופלא עם גנים, פסלים, ארמונות ובעיקר מוזיאונים. גם האצטדיון והבריכה האולימפיים נמצאים כאן. המוזיאון המעניין ביותר במסגרת הסיור הקטלאני הוא "מוזיאון לאומי לאמנות קטלאנית", שנמצא במרכז ההר מצד צפון, בתוך הארמון הלאומי. זהו בעצם אשכול של מוזיאונים: ארכיאולוגיה, תולדות הארכיטקטורה, היסטוריה ובעיקר אמנות קטלאנית עתיקה ומודרנית.

עוד מוזיאון מרשים על ההר הוא "קרן ז'ואן מירו" (Fundacio Joan Miro), הנקרא על שם אחד הציירים המודרניים הגדולים בעולם. מירו, יליד ברצלונה, נמנה עם רשימה מכובדת של אמנים מקטלוניה, הכוללת גם את פיקאסו ודאלי, ובציוריו בולט המוטיב הקטלאני. 

Museu Nacional d'Art de Catalunya MNAC
כתובת:
Mirador del Palau 6-10

קרן ז'ואן מירו
כתובת: Av. Miramar 1

מתבוסה צורבת לחג לאומי
חזרה לסיור הרגלי באזור העיר העתיקה. נשוב לרחוב פראן ונצעד בו כקילומטר לכיוון צפון-מזרח (שמו של הרחוב מתחלף ל-Jaume I ואחר כך ל-Princesa), שם נפנה ימינה לרחוב מונטקאדה (Montcada). ברחוב זה אסור להחמיץ את מוזיאון פיקאסו, שרבים מציוריו קשורים קשר בל יינתק לברצלונה ולקטלוניה.

במרחק הליכה של כקילומטר מהמוזיאון, בכיוון צפון-מערב, נמצא עוד מבנה מרשים, שאסור להחמיצו: ארמון המוזיקה הקטלאנית (Palau de la Musica Catalana). כדי להגיע, נשוב אל רחוב פרינססה ונצעד לדרך לייטאנה (Via Laietana), שבו נפנה ימינה ונלך כמה מאות מטרים. ברחוב סנט פרה מס אלט (Sant Pere Mes Alt) נפנה שוב ימינה, וכעבור כמאה מטרים נראה את הארמון מצד שמאל. 

ארמון המוזיקה הקטלאנית
כתובת: Sant Pere Mes Alt 1

את המבנה תכנן האדריכל לואיס דומנק, שגם הוא, כמו גאודי, השתייך לזרם המודרניסמה ואחראי למבנים רבים בעיר. המוזיקה היא עניין חשוב בברצלונה, והעיר הצמיחה מתוכה כמה וכמה מוזיקאים בעלי שם, ובראשם פאו קזאלס, מגדולי הצ'לנים של המאה העשרים.

הקטלאנים, ובראשם תושבי ברצלונה, הם חובבי חגיגות גדולים. כמעט תמיד אפשר למצוא בסביבה אירוע או חגיגה ברוח קטלאנית, וכדאי להתאמץ ולברר בלשכת התיירות מה בתוכנית. הנה כמה אירועים שאסור להחמיץ: ליל 23 ביוני הוא חגיגה גדולה בסגנון ל"ג בעומר; 11 בספטמבר (כן, זו לא טעות) הוא חגה הלאומי של קטלוניה, שמציין את התבוסה שנחלו הקטלאנים ב-1714 מול הכוחות הספרדיים ואת הכניעה לכוחותיו של המלך פיליפ החמישי. לאחר מותו של הרודן פרנקו הפך מועד התבוסה לחג לאומי. פסטה מז'ור (Festa Major) היא חגיגת קיץ עליזה של תחפושות ברחבי העיר, שמתקיימת באוגוסט; סרדנה (Sardana) הוא הריקוד העממי הקטלאני המפורסם ביותר, שבו רוקדים במעגלים ומנגנים בכלים ייחודיים. אפשר לחזות בו למשל בכיכר הקתדרלה בכל שבת ב-18:30, או בימי ראשון ובחגים ב-12:00. ואם הריקוד הזה רגוע מדי עבורכם, אפשר לצפות במנהג הקסטלרס (Castellers) המלהיב שאנשי ברצלונה ייבאו משכניהם מטרגונה – מעגלי אנשים שעומדים זה על גבי קודמו ויוצרים פירמידות אנושיות ענקיות המתנשאות לגובה של עשרות מטרים.

ד"ר אשר שטרן – מומחה בעל מוניטין בינלאומיים בנושאי קבוצות אתניות, שפות מיעוטים ותחיית לשונות. מנהל ניב, מכון להקניית ידע. מלמד באוניברסיטת ברצלונה

 

ברצלונה בעקבות גאודי

חריגתו מהמסורת הארכיטקטונית, תפישתו את המרחב והשימוש שעשה בחומרים, בצורות ובצבעים להבעת רעיונותיו, הפכו את אנטוניו גאודי לגאוות העיר ברצלונה

פארק גואל. האיזור תוכנן כשכונת מגורי יוקרה מחוץ לעיר, אך מחוסר רוכשים הוא נותר עם שלושה מבנים בלבד | צילום: נפתלי הילגר

כתב: חיים קרופך

לכתבה המלאה>>

 

המיוחדים של מסע אחר

המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל

ברצלונה מחוץ למסלול

 כולם מכירים את שדרות לה רמבלה, הרובע הגותי ופארק גואל. הפעם אנחנו מציעים כמה פינות חמד קצת פחות מוכרות אבל לא פחות נפלאות בברצלונה

מחוץ לעיר / ים, הר וסוריאליזם

 

לצאת מברצלונה לטיולים קצרים: לבקר במנזר יפהפה ובחופים פראיים, לטייל בעיר ימי ביניימית וללמוד מדאלי שיעור במימוש של גחמות מוטרפות

כנסיית מנזר מונסראט. בימי ראשון לפני הצהריים מתקיים כאן קונצרט של מוזיקה גרגוריאנית | צילום: גיא עולמי

כתב: גילי חסקין

לכתבה המלאה>>