תפריט עמוד

פיסול בחול זה לא משחק ילדים

בעקבות התערוכה "אגדות בחול" המוצגת בימים אלו במוזיאון ארץ ישראל יצאנו לבדוק מי הם האנשים שלוקחים את הפיסול בחול ברצינות רבה כל כך, ואפילו מתפרנסים מבניית טירות בנות חלוף

"הנגיעה הראשונה של אדם באמנות היא דרך פיסול בחול", אומר גיא מלמד, המנהל האמנותי של "אגדות בחול", התערוכה המרתקת שמוצגת בימים אלו במוזיאון ארץ ישראל. אמנם כל פעוט שמקבל כף ודלי למשחק על שפת הים הוא אמן חול בפוטנציה, אבל אם חשבתם שבניית ארמונות בחול היא משחק ילדים, האקדמיה העולמית לפיסול בחול (WSSA) מוכיחה שזה לגמרי לא כך. האקדמיה, שממוקמת בעיר ההולנדית האג, הוקמה לפני כעשרים שנה בעקבות חזונו של המייסד, גארי קירק. קירק, בנאי ונגר במקצועו, נהג לפסל בחול להנאתו וחיפש דרך לחזק את הארמונות שבנה. פריצת הדרך הגיעה כשפיתח שיטה מיוחדת להידוק החול, בתוך תבניות עץ שבנה.

אחרי שיוצקים את החול לתוך תבנית העץ ומהדקים אותו היטב, מוציאים את התבנית, ואז מתחילה עבודת העיצוב, הגילוף והפיסול. הטכניקה המיוחדת הזאת מאפשרת לבנות פסלים ומבנים גבוהים במיוחד ועמידים מאוד, ולעטרם בפיתוחים, סלסולים, דמויות אנושיות, מיתולוגיות או חייתיות, כיד הדמיון הטובה על היוצר.

מיצירות האקדמיה העולמית לפיסול בחול. הסוד הוא בהידוק נכון של החול

את צעדיו הראשונים בעולם המקצועני של פיסול בחול עשה קירק בתחרות פיסול נחשבת בקנדה, ואחרי שגרף כמה ניצחונות, החליט שהגיע הזמן להעביר את הידע שלו הלאה והקים את האקדמיה לפיסול בחול. את היצירות המדהימות שמוציאים צוותי האקדמיה תחת ידיהם אפשר לראות עד סוף החודש בתערוכה בתל אביב, וגם בתצוגות ופסטיבלים רבים ברחבי העולם.

כשמסתכלים על היצירות המורכבות – ארמונות מרובי צריחים, דמויות מאגדות ילדים ועוד – נדמה שהחול נשפך לתוך שבלונה מוכנה. אבל בניגוד למה שרבים חושבים, אומר גיא מלמד, בבניית פסלי החול לא נעשה כל שימוש בשבלונות, כל עבודת הגילוף והפיסול היא ידנית. 15 פסלים עמלו במשך 22 ימים על 700 טון של חול כדי להכין את התערוכה – 18 יצירות אדירות המתנשאות לגובה של עד ארבעה מטרים כל אחת! ואיפה מוצאים כל כך הרבה חול? מלמד מספר שבחודשים שקדמו לתערוכה צוות מומחים שהגיע מהאקדמיה לפיסול בחול חרש את הארץ עד שנמצאה מחצבה עם חול מתאים. ארמון חול שנבנה בצורה נכונה ועם חול מתאים יכול להחזיק מעמד שלושה ואפילו ארבעה חודשים, גם בתנאי מזג אוויר קשים מאלה שבארץ.

מלבד בניית ארמונות, טירות ובעצם כל מה שרק עולה על הדעת לצרכים אמנותיים או שיווקיים, האקדמיה העולמית לפיסול בחול מציעה גם קורסים וסדנאות לכל מי  שרוצה להכיר את התחום יותר לעומק. בניית ארמון חול עצום ממדים דורשת לימוד טכניקות חדשות, שיתוף פעולה הדוק בין הבנאים והרבה יצירתיות ודמיון, ולכן אין פלא שחברות רבות בהולנד ובמדינות אירופאיות נוספות נוהגות לשלוח את העובדים ללמוד לפסל בחול. חִשבו על זה בפעם הבאה שאתם עוזרים לילדים לבנות ארמון על שפת הים…

לא רק ארמונות חול – על פסלים וארמונות מקרח ושלג, בכתבה הבאה:

פסטיבל השלג בסאפורו
פסטיבל השלג בסאפורו
יותר משני מיליון מבקרים מגיעים בכל שנה כדי לצפות במאות פסלי הקרח והשלג המרהיבים אשר נבנו ועוצבו על ידי טובי הפסלים מכל העולם


לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

  1. הי
    אייך יוצרים קשר עם הנציגות בארץ?
    אשמח להזמין פעילות לחוף שיכולה לתת כלים באמת מקצועיים לקהילה
    טלפון? מייל?

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.