תפריט עמוד
נתונים כללים
אירופה היא היבשת השישית בשטחה (רק אוסטרליה קטנה ממנה), והיא משתרעת על פני 9,908,000 קילומטרים רבועים. אירופה מוגדרת כיבשת אם כי היא מחוברת בצדה המזרחי לאסיה, גבולה עם אסיה – הרי אורל, הרי הקווקז והים הכספי – נקבע שרירותית. במערב היא גובלת באוקיינוס האטלנטי ובצפון באוקיינוס הארקטי. מדרום נמצא הים התיכון. חיים בה כ-730 מיליון בני אדם, כ-12 אחוז מאוכלוסיית העולם, והיא היבשת השלישית בגודל אוכלוסייתה. אירופה מחולקת למדינות רבות (גם בימים אלו מדינות מתפצלות ומכריזות על עצמאותן, או שואפות להתפצל).
אירופה נחשבת מוקד להתפתחות והתקדמות תרבותית וכלכלית. לאימפריות של יוון העתיקה ושל רומא מייחסים תרומה גדולה לספרות, לפילוסופיה, לאמנות, לממשל ועוד. פריחה גדולה נוספת החלה בתקופת הרנסנס במאה
ה-14, אז החל גם תור הזהב של המסעות הגדולים והתגליות מעבר לים. זינוק כלכלי וגם תרבותי נוסף חל בימי המהפכה התעשייתית.
שתי מלחמות העולם פגעו מאוד בתושבי היבשת. מלחמת העולם השנייה, שהסתיימה ב-1945, פילגה את מדינות אירופה לשני גושים – הגוש הקומוניסטי במזרח אירופה והגוש הלא-קומוניסטי במערבה. בשנים 1991-1989 התפרק הגוש הקומוניסטי אולם הפערים עדיין קיימים.
סיווג המדינות למערב אירופה ולמזרח אירופה הן לא רק מבחינה גיאוגרפית אבל בעיקר קונספטואלית שנובעת ממצב הכלכלה, פערים ברמת החיים, פערים טכנולוגיים שראשיתם במהפכה התעשייתית, שייכות היסטורית לגוש הקומוניסטי וכדומה. כיום מטשטשת ההגדרה, שכן הפערים הולכים ומצטמצמים מאז נפילת מסך הברזל וכינון האיחוד האירופי. החלוקה שנויה במחלוקת, אולם נהוג לכלול במדינות מזרח אירופה את המדינות שהיו בעבר חלק מברית המועצות – רוסיה, אוקראינה, מולדובה, בלארוס, אסטוניה, לטביה וליטא, ואת המדינות: אלבניה, בוסניה והרצגובינה, בולגריה, הונגריה, מונטנגרו, מקדוניה, סרביה, סלובניה, קרואטיה, צ'כיה, סלובקיה, פולין ורומניה. לפי הגדרות אחרות כוללים לעתים את המדינות הבלטיות – אסטוניה, לטביה וליטא – במערב אירופה.

גיאוגרפיה
כשני שליש משטחה של אירופה הוא מישורי והריה הגבוהים ביותר – האלברוס בקווקז, 5,642 מטר והמון בלאן באלפים, 4,810 מטר – נמוכים בהשוואה להרים שביבשות אחרות. היבשת מקוטעת על ידי שלוחות של חצאי איים גדולים: בצפון חצי האי הפיני וחצי האי הסקנדינבי, בדרום-מערב חצי האי האיברי (שבשטחו ספרד ופורטוגל), בדרום חצי האי האפניני (איטליה) והבלקן. יש המגדירים אותה כאוסף של חצאי איים מחוברים.
לאירופה שייכים גם לא מעט איים בהם האי הבריטי, איסלנד, כרתים, סרדיניה, סיציליה ועוד. הנקודה הנמוכה ביותר היא הים הכספי, בגובה 28 מטר מתחת לפני הים.
אוצרות טבע: פחם יש באי הבריטי, בגרמניה, באוקראינה, בפולין, בבלגיה, בצ'כיה, בסלובקיה ובצרפת. ברזל בצפון שוודיה, בצרפת ובאוקראינה. נפט וגז טבעי יש בים הצפוני, מהם נהנות בריטניה, הולנד, גרמניה, נורווגיה ורוסיה. ברחבי אירופה יש גם נחושת, עופרת, בדיל, מנגן, ניקל, זהב, כסף ואשלג.

אקלים
אירופה נמצאת ברובה בתחום האקלים הממוזג-הלח. בשוליה הדרומיים, שכוללים חלקים מספרד, את איטליה ואת יוון, שורר אקלים ים תיכוני, ובשוליים הצפוניים והמזרחיים שורר אקלים ארקטי. משקעים יורדים באירופה בכל ימות השנה. בצפון ובמרכז היבשת הם יורדים בעיקר בקיץ. לחופי הים התיכון הם יורדים בעיקר בחורף, אם כי הקיץ לא נטול משקעים. האזורים הגשומים ביותר ביבשת הם: צפון ספרד, מערב סקוטלנד, איסלנד, נורווגיה, הרי האלפים וחופי קרואטיה.

מארג אתני
עדיין לא ברור לגמרי איך הגיע האדם לאירופה, והיא ככל הנראה יושבה הרבה אחרי שבמזרח התיכון היו חיים שוקקים. המתיישבים הראשונים הגיעו ככל הנראה מאסיה דרך מעבר יבשתי שאינו קיים יותר לאזור הבלקן. שבטים קלטים הגיעו למרכז אירופה, שבטים גרמאנים הגיעו למערב אירופה ולדרומה, שבטים סלאבים התיישבו במזרח ובמרכז היבשת, ומאוחר יותר התיישבו באירופה הונגרים ופינים שהגיעו מאסיה. גבולות טבעיים – יערות, נהרות, רכסי הרים וכדומה – הפרידו בין גושי ההתיישבות השונים.
כיום מחולקת אירופה למדינות רבות, אולם זו חלוקה פשטנית. כמעט בכל מדינה יש מיעוטים שאינו רואה עצמו חלק מהמדינה (כמו הבאסקים בספרד). בנוסף חיים באירופה, בעיקר במערבה, מהגרים רבים ממזרח וממרכז אסיה, מתורכיה ומאפריקה. רובם מהגרי עבודה אם כי רבים מהם נוטים להשתקע. פירוק הגוש הקומוניסטי הביא עמו גל של התעוררות לאומית בקרב קבוצות אתניות רבות, וכתוצאה מכך קמו מדינות חדשות על בסיס לאומיות.
רוב רובם של תושבי אירופה לבנים. מיונם לפי גזעים כבר לא ממש רלוונטי. בגדול אפשר לומר שבצפון אירופה האנשים גבוהים ובהירים יותר מאשר בדרומה. אבל גם הבדלים אלה הולכים ומיטשטשים.

שפה: באירופה דוברים בשפות רבות השפות הן שתרמו במידה ניכרת להתגבשות המדינית. מקורן בכמה קבוצות, רובן ממשפחת השפות ההודו-אירופיות: השפות הסלאביות – רוסית, אוקראינית, צ'כית, סלובקית, בולגרית, מקדונית, סרבית וקרואטית. השפות הגרמאניות – גרמנית, אנגלית, הולנדית, דנית, נורווגית, שוודית ואיסלנדית. הלשונות הרומאניות שמקורן בלטינית – איטלקית, צרפתית, ספרדית, פורטוגזית ורומנית. מקבוצת הלשונות הקלטיות נותרו כמה שרידים: האירית, הוולשית והגאלית בבריטניה. מוצאן של ההונגרית והפינית הוא בשפות האוגרו-פיניות.
תיירים יכולים להסתדר בקלות עם אנגלית ברוב מדינות מערב אירופה, ובהדרגה גם צעירים במזרח אירופה משלימים את הפער, אולם עדיין אין האנגלית שגורה בפי הדור המבוגר, זכר ליריבות בין הגושים במלחמה הקרה.

דת: הרוב המכריע מתושבי אירופה הם נוצרים. במערב אירופה וגם באירלנד, בפולין, בצ'כיה ובליטא הרוב הם נוצרים קתולים. בסקנדינביה, בפינלנד, בגרמניה, בשווייץ ובהולנד הרוב הם פרוטסטנטים. רוב תושבי אנגליה וסקוטלנד שייכים לכנסייה האנגליקנית. במזרח אירופה שייכים הרוב לכנסייה היוונית-אורתודוקסית או לכנסייה הפרבוסלאבית, הקשורה אליה. האלבנים והתורכים (בעקרון תורכיה אינה נחשבת חלק מאירופה) הם מוסלמים, ואולי ההנגדות הנמרצת לצירוף תורכיה לאיחוד האירופי טמונה בעובדה זו, שכן אם תצורף לאיחוד תיחשב אירופה כיבשת שרוב תושביה מוסלמים.

לידיעת הנוסעים למזרח אירופה
המלחמה הקרה הסתיימה בסוף שנות השמונים ומאז מצטרפות בקצב מדינות מזרח אירופה למפת התיירות העולמית והישראלית. מטיילים ישראלים גילו את בודפשט בהונגריה ואת פראג בצ'כיה, וגדשו אותן בהמוניהם בעיקר בשל המחירים הזולים. בהדרגה הצטרפו אליהן גם קרואטיה, סלובניה, בולגריה, רומניה ואף פולין ורוסיה. לאחרונה גם מקדוניה ואלבניה עלו על המפה. מדינות מזרח אירופה מציעות טיולים בסגנונות שונים: טיול אורבני בערים הגדולות, טיולי טבע ברכב שכור, טרקים, נופשונים באתרי חוף, סקי, טיולי ג'יפים וגם תיירות מרפא. מזרח אירופה מהווה מוקד משיכה לתיירות מרפא. כמה מדינות התברכו באתרים שבהם אפשר למצוא מים בעלי סגולות מינרליות ואטרקציות ספא ומרגוע. מבין האתרים הידועים במזרח אירופה: האי מרגיט בבודפשט, פישטני בסלובקיה, פליקס וקובסאנה ברומניה, קרלובי וארי ומריאנבאד בצ'כיה, רוגאסקה סלאטינה בסלובניה, ועוד.
עונה מומלצת: חודשים מאי עד ספטמבר הם המומלצים לטיול במזרח אירופה. בשאר החודשים קר, גשום ולרוב גם מושלג (מה שהופך אותה מתאימה לסקי).
דרכים וגבולות: יש עניין מאוד נעים בטיול באירופה – הגבולות כמעט ולא מורגשים ואפשר לעבור כמעט בלי משים ממדינה למדינה, גם ברגל, גם ברכב וגם בתחבורה ציבורית (מערכת הרכבות יעילה מאוד). דרכים רבות נקבעו לפי תווי השטח ולא לפי גבולות פוליטיים ומדיניים. לפי מדיניות "גבולות פתוחים" ברוב המעברים בין המדינות אזרחי האיחוד כלל לא צריכים להציג דרכון. מרגש לגלות שגבולותיהן העקלקלים של מדינות אירופה, שטומנים בחובם מאות שנים של שפיכות דמים ומלחמות דת ולאום בין שבטים, עמים ואימפריות כמעט ואינו קיים.
עבור המטייל הישראלי המשמעות היא טיול נוח שמאפשר מעבר קל בין מדינות.

גולת הכותרת
אירופה נחשבת "העולם הישן", מה שאומר שיש בה מבנים, טירות וכנסיות בני מאות שנים. טיול בה הוא שילוב של היסטוריה, אדריכלות וגם הרבה טבע. הנה כמה אתרים פופולריים: מוסקבה וסנט פטרסבורג ברוסיה; פראג, צ'סקי קרומלוב, קרלובי וארי, חבל בוהמיה וחבל מוראביה בצ'כיה; בולגריה נחשבת לאימפריית הנופש במזרח אירופה והעיר ורנה היא המפורסמת באתריה, כדאי גם לבקר בסופיה, בהרי רילה ובפארק הלאומי רילה, בהרי פירין ובעיר וליקו טרונובו; בקרואטיה כדאי לבקר בזגרב, בדוברובניק ובאגמי פליטביצה; הונגריה מציעה את בודפשט, אגם באלאטון, הכפר ואץ', הכפר וישגראד, העיר המיוחדת אגר בצפון המדינה והפארק הלאומי אגטלק; בסלובניה כדאי לבקר בליובליאנה התוססת, בפארק טריגלב, באגמים בלד ובוהין, במערת הנטיפים שקוציאן; סלובקיה מציעה ביקור בברטיסלבה, ברכס מאלה פאטרה, בפארק הלאומי פיאניני; בוקרשט, סינאיה שברכס הקרפטים, חוף הים השחור, הכפר בראן שבו שוכנת "טירת דרקולה" המפורסמת, והדלתא של הדנובה ברומניה; ורשה וקרקוב בפולין הן ערים שוקקות; במקדוניה כדאי לפקוד את העיר אוחריד ואת אגם אוחריד, את הבירה סקופייה, את העיר ביטולה; גם בליטא, לטביה ואסטוניה – המדינות הבלטיות – מושכות אליהן לא מעט תיירים. העיר טאלין באסטוניה נחשבת פופולרית מאוד. למולדובה, אוקראינה ובלארוס נוסעים בעיקר במסגרת טיולי שורשים ולפקוד קברי צדיקים, כמו במקרה של אומן באוקראינה.

סכנות בריאותיות
למידע עדכני אודות חיסונים בקרו באתר של משרד הבריאות.

* הערה: לפני כל טיול כדאי לבדוק אם יש אזהרות מסע או מגבלות כלשהן.

כתבה: יוליה פריליק

למדריך המלא על רוסיה
למדריך המלא על אוקראינה
למדריך המלא על מולדובה
למדריך המלא על בלארוס
למדריך המלא על אסטוניה
למדריך המלא על לטביה
למדריך המלא על ליטא
למדריך המלא על אלבניה
למדריך המלא על בוסניה והרצגובינה
למדריך המלא על בולגריה
למדריך המלא על הונגריה
למדריך המלא על מונטנגרו
למדריך המלא על מקדוניה
למדריך המלא על סרביה
למדריך המלא על סלובניה
למדריך המלא על קרואטיה
למדריך המלא על צ'כיה
למדריך המלא על סלובקיה
למדריך המלא על פולין
למדריך המלא על רומניה

אזור האגמים באנגליה

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.