תפריט עמוד

טיול מוזיקלי לאורך המיסיסיפי

שתפו:

מוזיקה תמיד היתה חלק מהתרבות של מדינות הדרום בארצות הברית, וסגנונות רבים צמחו לאורך נהר המיסיסיפי - ג'אז, בלוז, קאונטרי, רוקנרול. מסע מרתק בעקבות המוזיקה האמריקאית מניו אורלינס לנאשוויל עם קפיצה לניו יורק, שהמוזיקה זורמת בעורקיה

פורסם 29.11.15

המיסיסיפי, הנהר השני בגודלו בארצות הברית ואחד הנהרות הגדולים בעולם, הוא הרבה יותר מנהר – הוא חלק בלתי נפרד מההיסטוריה ומהתרבות האמריקאית. טיול לאורך הנהר, בעיקר במדינות הדרום, מספר את סיפורם של העבדים השחורים שעבדו בשדות הכותנה והטבק, של בתי האחוזה המרשימים בהם התגוררו בעלי המטעים, של ספינות הקיטור ששטו על פני הנהר (על אחת מהן עבד מארק טוויין, שתיאר את הווי החיים סביב הנהר בספריו), של המושבות הצרפתיות, הבריטיות והספרדיות שקמו כאן, ויותר מכל, את סיפורה של המוזיקה.

במדינות שלאורך הנהר, ובעיקר בלואיזיאנה, צמחו כמה מהסגנונות המוזיקליים שמזוהים כל כך עם אמריקה, ובהם ג'אז, בלוז, קאנטרי, גוספל ורוקנרול. מסע לאורך המיסיסיפי הוא מסע בעקבות תולדות המוזיקה האמריקאית. לפני המסע או אחריו כדאי לעצור בניו יורק, שהיא אמנם רחוקה מאוד מהמיסיסיפי, אבל יש בה היצע מוזיקלי מסחרר והיא מהווה תחנת חובה בטיול מוזיקלי בארצות הברית.


ספינה על נהר המיסיסיפי

ניו אורלינס – כל הג'אז הזה
טיול מוזיקלי לאורך נהר המיסיסיפי מן הראוי שיתחיל במדינת לואיזיאנה, שהעיר הגדולה בה, ניו אורלינס, נחשבת לבירת הג'אז העולמית והמוזיקה נמצאת בה בכל פינה. בראשית המאה העשרים נוצר כאן כור היתוך של תרבויות, וכשצאצאי העבדים השחורים, שכבר המציאו עוד לפני כן את הבלוז והגוספל, נחשפו למוזיקה של המתיישבים הלבנים מצרפת ומספרד, נולד הג'אז. מאז ועד היום מוזיקת הג'אז היא חלק בלתי נפרד מחיי העיר, והיא מתנגנת בברים ובמועדונים, ברחובות ואפילו בלוויות. הרובע הצרפתי של ניו אורלינס הוא פנינה אמיתית, ובו אפשר להתרשם מהארכיטקטורה הייחודית לעיר, עם הבתים הקולוניאליים בסגנון צרפתי וספרדי, כיכר ג'קסון השוקקת, קתדרלת סנט לואי המרשימה ופנינים נוספות. ברובע זה נמצא גם רחוב בורבון המפורסם, הגדוש בברים, מועדוני ג'אז ואמני רחוב. הביקור בעיר לא יהיה שלם בלי בילוי במועדון ג'אז מקומי, ואם רוצים לעשות זאת בסטייל, כדאי להגיע ל-Preservation Hall הוותיק, אחד ממועדוני הג'אז המפורסמים בעולם, שמשמר היטב את מסורת הג'אז המקומית.


כיכר ג'קסון וקתדרלת סנט לואי בניו אורלינס

אבל ניו אורלינס היא לא רק ג'אז. "כולם מכירים את הג'אז וסגנון הדיקסילנד המזוהה עם ניו אורלינס, אבל לא כולם יודעים שיש סגנון מוזיקלי נוסף שמזוהה עם האזור", אומר דובי לנץ, המנהל האמנותי של פסטיבל ג'אז בים האדום. "בלואיזיאנה התיישבו מהגרים צרפתים שהגיעו ממזרח קנדה ונקראים אקדים (Accadian), שגם הם הביאו את המוזיקה שלהם – מוזיקה עליזה, מרקידה ותוססת ששרו בצרפתית קריאולית, בליווי אקורדיון שהוא כלי הנגינה הבולט, וכן כלי הקשה שהוא למעשה קרש מחוספס, מהסוג שהיה משמש בעבר לכביסה, שעליו מקישים עם אצבעונים". לנץ מספר כי בניו אורלינס יש מועדונים מיוחדים למוזיקה הזו, שנקראת מוזיקה קייג'ונית או מוזיקת זיידקו.  

המוזיקה היא אמנם חלק בלתי נפרד מניו אורלינס, אבל ניו אורלינס היא הרבה יותר ממוזיקה. אחת החוויות המומלצות היא שייט לילי על נהר המיסיסיפי, המלווה, איך לא, בהופעה חיה של מוזיקת ג'אז.  ניו אורלינס היא גם בסיס לטיול בין המטעים של לואיזיאנה, המשובצים בבתי אחוזה מרשימים, ולשיט בביצות לואיזיאנה, שבהן ניתן לראות תנינים ומינים רבים של ציפורים.


שדרת אלונים המובילה לאחד מן המטעים בלואיזיאנה. נוף טיפוסי לאזור

ממפיס – גוספל, בלוז ורוקנרול
אם ניו אורלינס היא בירת הג'אז, הרי שממפיס, הגדולה בערי טנסי, היא בירת הבלוז של ארצות הברית. הבלוז נולד עוד הרבה לפני הג'אז, כשהעבדים השחורים שרו אותו בשדות הכותנה בדלתא של המיסיסיפי, ומאז הוא עבר גלגולים רבים. רחוב ביל (Beal) בדאון טאון של ממפיס, גדוש במועדוני בלוז, לצד מסעדות שמגישות את המנה המיוחדת של ממפיס – צלעות ברוטב ברביקיו. ברחוב מתקיימים גם מופעי רחוב רבים של אמני בלוז. אל תוותרו על בילוי באחד ממועדוני הבלוז המקומיים, כמו המועדון המפורסם של בי.בי. קינג. ברחוב ביל נמצא גם נתיב התהילה של ממפיס, בהשראת נתיב התהילה של הוליווד, שמנציח מוזיקאים, זמרים, כותבים ומלחינים בני העיר. מעניין לציין כי רבים מהמוזיקאים הגדולים שיצאו מממפיס, כמו אלביס פרסלי וארתה פרנקלין, החלו את דרכם המוזיקלית בכנסיות של ממפיס, שם נחשפו למוזיקת הגוספל.


פסל של אלביס פרסלי ברחוב ביל בממפיס

לא רק הבלוז מזוהה עם ממפיס, אלא גם הרוקנרול. בעיר נמצאים אולפני Sun Studios, בהם הקליטו גדולי הרוקנרול והבלוז, בהם בי.בי. קינג, ג'רי לי לואיס, גו'ני קאש ואלביס פרסלי, שהתחיל באולפן הזה את דרכו המוזיקלית. פרסלי, מלך הרוקנרול, שנולד דווקא במדינה אחרת לאורך הנהר, מדינת מסיסיסיפי, עבר עם משפחתו בגיל 13 לממפיס, ומאוחר יותר, בגיל 22, כשהיה בשיא הצלחתו, רכש את אחוזת גרייסלנד המפוארת, ששוכנת מדרום לעיר. לאחר מותו הפכה האחוזה לאחת האטרקציות הכי מתויירות בממפיס ולאתר עלייה לרגל של מעריציו. המבקרים באחוזה יכולים להתרשם לא רק מ-23 חדרי האחוזה, גן המדיטציה וקברו של אלביס, אלא גם מבגדיו, מהתקליטים שלו, מאוסף המכוניות והאפנועים שלו וממזכרות נוספות.

גם ד"ר מרתין לותר קינג, הלוחם המפורסם ביותר למען זכויות השחורים בארצות הברית, מזוהה עם ממפיס. קינג נרצח במוטל בממפיס, אליה הגיע על מנת להשתתף במחאה של עובדי תברואה שחורים. המוטל בו הוא נרצח הפך למוזיאון מרתק, שמוקדש למאבק לחירות ולשוויון זכויות השחורים באמריקה. 


קו הרקיע של נאשוויל

נאשוויל – בירת הקאנטרי
נאשוויל, בירת טנסי, נחשבת לבירת הקאנטרי העולמית. מוזיקת הקאנטרי, שהתפתחה בשנות השלושים במדינות הדרום של ארצות הברית, בהן טנסי, נחשבה מתחילת דרכה למוזיקה "לבנה", למרות שצמחה מהג'אז והפולק. לדברי לנץ, "מוזיקת הקאנטרי, על אף שהיא פחות מוערכת, היא המוזיקה הכי נמכרת בשוק האמריקאי. יש המון כוכבים חדשים בתחום והרבה ז'אנרים. בפרסי הגראמי, למשל, יש קטגוריות רבות של קאנטרי, ואחד הסגנונות הנמכרים ביותר הוא הקאנטרי הדתי, שירי אמונה שמהווים את התשובה הלבנה לגוספל השחור". היום, מרבית העשייה של מוזיקת הקאנטרי מתרכזת בנאשוויל, שגדושה במועדונים וברים בהם היא מתנגנת ויש בה גם הרבה מופעי רחוב של אמנים חדשים שמנסים לפרוץ. רבים מהמועדונים מרוכזים ברובע הדיסטריקט התוסס, שיש בו גם מסעדות, חנויות וברים. אחד מהמועדונים המפורסמים בעיר הוא Wildhorse Saloon, שבו מתקיימים מופעי מוזיקת קאנטרי מלווים בריקודי שורות. מקום נוסף נהדר להופעות הוא אולם Grand Ole Opry הוותיק, שמארח את אמני הקאנטרי הנחשבים ביותר ושההופעה בו נחשבת לפסגת שאיפותיהם של זמרי הקאנטרי.


חיי הלילה של נאשוויל, בירת הקאנטרי

אתר חובה לחובבי מוזיקה המבקרים בעיר הוא היכל התהילה למוזיקת הקאנטרי, מוזיאון המשמר את ההיסטוריה והמסורת של הסגנון המוזיקלי הזה. בין המוצגים כאן – הגיטרה של ג'וני קאש והקדילק של של אלביס פרסלי. אתר חשוב נוסף הוא סטודיו בי, האולפנים בהם הקליטו אמנים כמו וילי נלסון ודולי פרטון את להיטיהם הגדולים ביותר.

יש בנאשוויל עוד אתרים מעניינים רבים שאינם קשורים למוזיקה, בהם בניין הקפיטול, פארק סנטניאל שבו נמצא מבנה הדומה לפרתנון באתונה וגני צ'יקווד, הגנים הבוטניים המטופחים. בקרבת נאשוויל נמצאת העיירה לינצ'ברג, וכדאי לקפוץ אליה לביקור קצר כדי לבקר במזקקת הוויסקי העתיקה ביותר בארצות הברית.


ניו יורק, כי איך אפשר בלי?

ניו יורק – בירת העולם
כאמור, אין עיר מתאימה  יותר לסיומו של טיול מוזיקלי בארצות הברית מאשר ניו יורק. שורשיה של המוזיקה האמריקאית אמנם נמצאים בדרום, אבל ניו יורק מחפה על כך בסצנה מוזיקלית עדכנית ותוססת לצד מסורת מוזיקלית רבת שנים. כאן, למשל, נמצא אחד ממועדוני הג'אז המובילים בעולם, הבלו נוט, שעל במתו הופיעו כמה מגדולי אמני הג'אז בעולם, כמו אוסקר פיטרסון, ריי צ'רלס, שרה ווהן ודיזי גילספי. מי שכבר ביקר בעבר בעיר והיה בכל אתרי החובה המוכרים, יכול תמיד להכיר זוויות חדשות ומעניינות של העיר דרך המוזיקה שלה.


להקת גוספל מופיעה בהארלם

מתי למשל, הייתם בפעם האחרונה בהארלם? השכונה שבצפון מנהטן, שמרבית תושביה שחורים, היתה בעבר שכונת פשע, אך בשנים האחרונות רמת הביטחון השתפרה משמעותית, וזו הזדמנות מצוינת לסייר בשכונה ולהתחקות אחרי השורשים המוזיקליים שלה. אפשר למשל, לבקר בתיאטרון אפולו האגדי, שבו הופיעו ענקי המוזיקה האמריקאית – בילי הולידיי, אלה פיצג'רלד, ג'יימס בראון, נט קינג קול, ארתה פרנקלין ורבים אחרים. ואם אתם פה ביום ראשון, אל תחמיצו ביקור בכנסייה מקומית, שיאפשר לכם ליהנות משירת גוספל כנסייתית – סיום מרגש ואותנטי לטיול מוזיקלי בארצות הברית.

באדיבות קשרי תרבות רעות

בתמונה הפותחת: מופע רחוב ברחוב בורבון בניו אורלינס

צילומים: שאטרסטוק, aconb Paynes , Onasill, Darthmauldds, Festival Ulicnih Sviraca, Jeffry Salazar, Jim Nix/ Nomadic Pursuits, TravelCommons

 

לאן נעלמו הכוכבים?

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות מארצות הברית

המסע לאגם מונו – 'אגם האחות' של ים המלח
המסע לאגם מונו – 'אגם האחות' של ים המלח

אגם מונו שבקליפורניה סימן את המסע החמישי של נועם בדין לאגמי-מלח ברחבי העולם ב-17 שנים האחרונות. האגמים הללו, החבויים באגנים סגורים, הם סמלים לחוסן ושבריריות. הם מקבלים מים מתוקים ממקורות שונים אך אין להם מוצא לאוקיינוסים או נהרות. ...

חשיפה כפולה 2: אפסטייט ניו יורק – על התערבות, אכזבות והפתעה לא צפויה
חשיפה כפולה 2: אפסטייט ניו יורק – על התערבות, אכזבות והפתעה לא צפויה

בדרכם לפסטיבל כדורים פורחים בצפון מדינת ניו יורק, אורית ורפי ניפגשו עם להקת אופנועני הארלי דייוידסון מדוגמים להפליא, קשוחים למראה. ליד אגם ג'ורג' הם חיכו וחיכו לבלונים, אך מזג האוויר למרבה האכזבה הפריע ומנע את החגיגה. הם ניסו ...

חשיפה כפולה 1: דיאלוג בהרי הסמוקי
חשיפה כפולה 1: דיאלוג בהרי הסמוקי

מדור חדש: אנחנו אורית ורפי, בני זוג מכרכור, בני חמישים וקצת. שנינו מצלמים, והצילום הוא חלק בלתי נפרד, ואפילו משמעותי, מהטיול שלנו. בטיול המתואר להרי הסמוקי בארה"ב היינו עוד לפני גיל 50, והוא היה אחד מהטיולים הרבים למדי ...

שתפו: