כשנכנסים לקיבוץ הרדוף שבגליל התחתון, ליד שפרעם, נשבים תחילה ביופיו של המקום. המיקום של הקיבוץ הוא אחד היפים בארץ – בתוך חורש טבעי, בנקודת תצפית גבוהה שמממנה רואים את נחל ציפורי, נוף של יערות, גבעות גליליות וגם את הים התיכון. אבל מהר מאוד מבינים שזה לא רק הנוף והפסטורליה הקיבוצית. יש פה משהו באוויר, שמרמז כי מדובר במקום אחר. וקיבוץ הרדוף הוא באמת מקום אחר. זהו הקיבוץ הראשון והיחיד בארץ שהוקם ברוח האנתרופוסופיה (חכמת האדם), תורה רוחנית שייסד ד"ר רודולף שטיינר באירופה בסוף המאה ה-19. בארץ מכירים בעיקר את החינוך האנתרופוסופי, אבל האנתרופוסופיה מקיפה את כל תחומי החיים – מחקלאות, דרך אדריכלות ועד לרפואה, והיא הרבה יותר מגני ילדים שאין בהם צעצועי פלסטיק או בתי ספר שבהם הילדים סורגים ומנגנים בחליל.
"מה שמיוחד באמת בקיבוץ הרדוף", אומרת יוטקה הרשטיין, חברת הקיבוץ ומנהלת מסעדת הרדוף, "הוא שזהו המקום היחידי בעולם שבו מרוכזות כל היוזמות האנתרופוסופית שיש – בית ספר אנתרופוסופי, חקלאות אנתרופוסופית, עמותות שיקומיות לבעלי צרכים מיוחדים, תיאטרון וגם הרבה יוזמות מקומיות קטנות". בהרדוף יש, בין היתר, משרדי אדריכלים אנתרופוסופיים, נגרייה ברוח האנתרופוסופיה ואפילו הקוסמטיקאית היחידה בארץ שעובדת ברוח האנתרופוסופיה. לא מסתפקים בחלומות
כשנמצאים במקום עם כל כך הרבה רוח, גם הציניקן הגדול ביותר יתקשה שלא להיסחף באווירה השלווה. "יש פה כוח מרפא", אומרת הרשטיין, והיא כנראה צודקת. יש כאן הרבה כוונות טובות והן מתורגמות למעשים. בקיבוץ פועלות כמה יוזמות טיפוליות ושיקומיות, בהן עמותת קמה (קהילה מרפאת בהרדוף) שכוללת קהילה שיקומית לבוגרים בעלי צרכים מיוחדים ופנימייה טיפולית לילדים ונוער בסיכון, ומרכז חירם, מרכז שיקומי לאנשים במשבר נפשי. בסך הכל מתגוררים 150 מבוגרים וילדים בסיכון ובעלי צרכים מיוחדים, אשר לוקחים חלק מלא בחיי הקהילה, עובדים ויוצרים במקום ומשתתפים בסדנאות טיפוליות שונות, כשהתפיסה היא שהמגורים בתוך קהילה מגוננת בטבע יפה ובסביבה כפרית מסייעים לטיפוח הגרעין הבריא בכל אדם ולחיי הגשמה.
חקלאות והתכוונות רוחנית ברמה הפרקטית זה אומר, שלא רק שנמנעים פה משימוש בחומרים מזיקים (כולל חומרי ריסוס המאושרים בחקלאות האורגנית), אלא גם דואגים לטפל בצמחים, באדמה ובקומפוסט בתכשירים הומאופטיים ומתחשבים באופן מלא בהתנהלות החיים בסביבת הגידול. "כאשר האדמה מטופלת היטב, זורעים ושותלים בזמן הנכון לצמח ומשקים בצורה סבירה, הצמח חזק ומצליח לחיות ולהתמודד עם מזיקים ובעיות שונות", הוא מוסיף. "לב החווה הביו-דינמית היא הרפת ומלכת החווה היא הפרה, שבעזרת הזבל שלה אנו מזינים את השדות". הרפת של הרדוף היא כמובן אורגנית (אם כי יש גם חלק לא אורגני שהפרות בו ניזונות ממזון לא אורגני). כאן לפרות יש קרניים (כי לא מסירים להן אותן), לא מכתימים אותן במספרים בכוויות קור, הן ניזונות מעשב אורגני, הן לא מטופלות (אלא במקרי חירום) באנטיביוטיקה ובתרופות כימיות, ונהנות מתנאי מחיה משופרים כמו כמות מספקת של אוויר ושמש.
המסעדה של יוטקה
נראה שהעבודה הפנימית הזו מניבה תוצאות, כי ההרמוניה ניכרת גם ביחסים בין נשות הצוות, שאותו מובילה יוטקה ולצידה נמצאות ומבשלות פטמה הבדואית מכעביה שמלווה אותה מיום פתיחת המסעדה וקרן שנמצאת במסעדה כבר שמונה שנים. זוהי לא אחת מאותן מסעדות בהן במטבח מתנהל קרב סכינים והשף מוציא את כל גחמותיו על הצוות. האהבה והכבוד בין העובדות מחלחלים גם ללביבות השקדים והירקות הנפלאות, למטבלים הנהדרים של ארוחת הבוקר או למנה ההודית שמורכבת מדאל עדשים, קארי חומוס וקארי ירקות.
בכל בוקר יוטקה יוצאת לטיול רגלי ביער הסמוך לביתה ומלקטת בו פרחים ועשבים, למשל, את הזעתר שפטמה משתמשת בו להכנת הרוטב של המוסקה הצמחונית, או את פרחי החרדל שיקשטו את צלחות הסועדים. המסעדה עצמה היא מסעדה כפרית מקסימה, עם פינות ישיבה בחוץ, בגינה היפה, או בחלל המסעדה הנעים והאסתטי שבו אח ופסנתר והרבה חפצי נוי יפים שמוצעים למכירה בחנות הצמודה (בה אפשר לקנות גם ספרים, צעצועים וחומרי יצירה ברוח האנתרופוסופיה). התפריט כולל סלטים, מרקים, ממולאים צמחוניים, פשטידות וקינוחים בריאים כמו גלידות תוצרת בית, כדורי חרובים, פרפה תמרים ועוד פינוקים מתוקים. את הארוחה אפשר ללוות בשייקים על בסיס יוגורט, קפה אורגני והכי מומלץ – קנקן של מיץ הרדוף, תערובת של פרחי היביסקוס, ציפורן וקינמון מומתקת עם רכז תפוחים.
טיול בקיבוץ בסמוך, נמצאת פינת חמד מקסימה – גן אחים, על שמם של האחים משה ואברהם ארנן. זהו גן יפהפה ומוקף חומה שבה קבועים ארבעה שערים. פנים הגן בנוי בצורה סימטרית עם צמחים, פרחים ושיחים, ובליבו מזרקת מים יפהפייה. מסביב יש ספסלים וזוהי פינה נהדרת לשלווה והתבודדות. בקרבת הגן נמצאים כמה מהמבנים המרשימים של הרדוף, כמו המבנה של בית קמה ושל בית מרים, ואלה מאפשרים להתוודע לארכיטקטורה האנתרופוסופית ששואפת לחבר בין האדם לטבע ולעולם שמסביב.
מכאן אפשר להמשיך לגלריית חירם, בה מוכרים את עבודות היד שיוצרים פגועי הנפש – עבודות קרמיקה, צורפות, סלים קלועים, עבודות בד ועוד. קרוב לגלריה נמצא גן משחקים נוסף, המשולב בטבע שמסביב, שבו מתקן עץ מקסים, מתקני טיפוס ונדנדות. מכאן קצרה הדרך לרפת של הקיבוץ, שילדים ישמחו מאוד לבקר בה. בסמוך לרפת אפשר לראות את פינת החי הקטנה ואת אורוות הסוסים, ואלה גובלות ביער שתענוג לטייל בו. ביער הזה נמצא מרכז שער לאדם, מרכז קהילתי בינלאומי לפעילויות חינוך, אמנות ואקולוגיה המשותפות ליהודים ולערבים. הכביש ההיקפי של הקיבוץ מוביל לכמה נקודות תצפית מרהיבות על הנוף הגלילי – נחל ציפורי, הכרמל ואפילו חיפה.
אחרי הסיור בקיבוץ, כדאי להמשיך לגן הבית, שמרוחק כקילומטר וחצי מהקיבוץ. כאן נמצאים השדות האורגניים, כרמי זיתים ועצי פרי, ויש גם בריכת דגים קטנה עם ברווזים. כאן מגדלים גם את המזון לרפת האורגנית. זהו גם מרכז חינוכי ושיקומי, בו עובדים משוקמי נפש ומתנדבים מחו"ל. משפחות יכולות להצטרף לסיורים מודרכים חווייתיים שכוללים סיור ברפת של הרדוף והגמעת עגלות, הכנת אוכל לפרות, האכלת תרנגולים ואיסוף ביצים וקטיף ירקות בשדה שבסיומו מכינים ארוחה שכוללת סלטים, חביתות ופיתות. להזמנת סיורים ומידע נוסף על גן הבית לחצו כאן לחצו להגדלה
|
קיבוץ הרדוף, בגליל התחתון, הוקם ברוח האנתרופוסופיה וכולל שלל יוזמות מעניינות, מחינוך אנתרופוסופי, דרך קהילה שיקומית ועד לחקלאות ביו-דינמית. הצעה לסיור נופי, מחכים וטעים עודכן 22.2.22 |
אביב בישראל - ממעוף הציפור
Array
(
[area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 411
[name] => הגליל התחתון
[slug] => %d7%92%d7%9c%d7%99%d7%9c-%d7%aa%d7%97%d7%aa%d7%95%d7%9f-%d7%95%d7%94%d7%a2%d7%9e%d7%a7%d7%99%d7%9d
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 411
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 402
[count] => 215
[filter] => raw
[term_order] => 0
)[country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 402
[name] => ישראל
[slug] => israel
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 402
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 374
[count] => 2777
[filter] => raw
[term_order] => 0
))