רבבות ישראלים תקועים בחו"ל בעקבות המלחמה עם איראן. למרות התחושה הברורה שבחו"ל בטוח יותר, ישראלים רבים רוצים לחזור לארץ, בין אם משום שהם מגויסים בצו 8, בין אם מדובר בהורים לילדים שנשארו בארץ, בין אם הם צריכים לחזור לעבודה ובין אם העלויות הכלכליות של השהות בחו"ל פשוט גבוהות מדי. בנוסף, למרות ששרת התחבורה מירי רגב המליצה למי שתקוע בחו"ל ליהנות, קשה לחוש אווירת חופש כשדואגים מהמתחולל בארץ.
סגירת המרחב האווירי של ישראל מביאה רבים לחפש פתרונות יצירתיים לחזרה לישראל, דרך הים או דרך מעברי הגבול היבשתיים. בינתיים, לראשונה מאז תחילת המלחמה, משרד התחבורה הוציא אתמול הודעה רשמית בנוגע להפעלת טיסות החוץ של ישראלים מחו"ל. כאן תוכלו לקבל את כל הפרטים על הדרכים לחזור מחו"ל לישראל בימים אלה.
עדכון: בעקבות הפסקת האש שהושגה עם איראן והחלטת פיקוד העורף להסיר את ההגבלות הביטחוניות, נתב"ג ונמל התעופה בחיפה נפתחו וחזר לפעילות מלאה והוסרו כל ההגבלות על מספר הטיסות הנכנסות והיוצאות. בהתאם, חברות התעופה הישראליות הרחיבו את לוח הטיסות. על פי החלטת המדינה, לוח הטיסות הסדירות של אל על ושל סאן דור בוטל עד לתאריך 27 ביוני 2025 (כולל) ולוח הטיסות של חברת ארקיע בואל עד לתאריך ה-30 ביוני (כולל) וחברות אלה ממוקדות בימים אלה בטיסות חילוץ במטרה לתת מענה לישראלים שתקועים בחו"ל. חברות התעופה זרות טרם שבו לפעילות בישראל אך חלקן כבר הביעו נכונות לשוב לטוס לישראל בקרוב. פרטים עדכניים לגבי טיסות החילוץ ופעילות חברות תעופה זרות – בהמשך.
הנחיות משרד החוץ
נכון לעכשיו, משרד החוץ לא פרסם הנחיות לגבי החזרה לארץ, אלא רק הנחיות לשמירה על ביטחונם של הישראלים בחו"ל בעקבות המלחמה. אלה ההנחיות:
- הימנעו מהחצנה של סממנים יהודים וישראלים במרחב הציבורי.
- הימנעו מפרסום פרטים מזהים אודות מקום שהותכם או תכניות המשך ברשתות החברתיות.
- הימנעו מהגעה לאירועים רבי משתתפים המזוהים עם ישראל או יהדות.
- שתפו פעולה עם כוחות הביטחון המקומיים, הישמעו להנחיותיהם מיידית אם נחשפתם לפעילות עוינת.
- שמרו על עירנות מוגברת במקומות ציבוריים.
במקרה חירום, ניתן ליצור קשר מיידי עם חדר המצב במשרד החוץ בטלפון 02-5303155.
יש לי טיסה בקרוב – האם היא תתקיים?
נכון לעכשיו, חברות התעופה הישראליות ממוקדות בטיסות חילוץ ולוח הטיסות הרגיל שלהן מבוטל עד ה-27 ביוני (אל על וסנדור) או ה-30 ביוני (ארקיע). ניתתן ליצור קשר עם חברות התעופה לגבי החזר כספי לטיסות שנרכשו לתאריכים אלה ובוטלו. חלק מחברות התעופה הזרות שהודיעו על השעיית טיסותיהן לארץ מתחילות לטוס בהדרגה לישראל וממנה. החברות הראשונות לחזור הן היינאן איירליינס (29 ביוני), איתיחאד איירליינס (30 ביוני), לוט (30 ביוני), ואתיופיאן (30 ביוני). מועד חזרתן של חברות אחרות צפוי להיות רחוק יותר, אך הדברים מתעדכנים כל הזמן. בין היתר, חברת התעופה אייר פראנס השעתה את טיסותיה עד ה-14 ביולי, בולגריה אייר השעתה את טיסותיה עד ה-20 ביולי, החברות יונייטד, לופטהנזה, אוסטריאן איירליינס, בראסלס איירליינס, איי.טי.איי, אייר אירופה, אייר אינדיה ואייר סיישל לא יטוסו לישראל עד ה-31 ביולי, דלתא השעתה את טיסותיה עד ה-31 באוגוסט, אג'יאן איירליינס לא תטוס לישראל עד ה-8 בספטמבר, וויז אייר תשוב לישראל רק ב-15 בספטמבר, בריטיש איירוייז, איבריה, סוויס ורינאייר משהות את טיסותיהן עד ה-25 באוקטובר ויש חברות כמו פליי דובאי ו-KLM שמשהות את טיסותיהן לישראל עד להודעה חדשה.
מה עושים עד שתהיה טיסה?
אחת השאלות שישראלים רבים שתקועים בחו"ל שואלים את עצמם, היא אם להגיע לאחד מהיעדים מהם צפויות לצאת טיסות חילוץ לישראל, כמו לאתונה או ללרנקה. על אף שיש הרבה הגיון בלהגיע לאחד מהיעדים האלו, המלצת מערכת הביטחון היא לא לעשות זאת. יש להניח שהמלצה זו נובעת מהרצון להימנע מעומסים גדולים ומהחשש של מערכת הביטחון מריכוז גבוה של ישראלים במקום אחד בתקופה של מתיחות ביטחונית ומחשש לפיגועי טרור. כדאי לקחת בחשבון שבשל עומס הישראלים ביעדים אלה, ייתכן ותתקשו למצוא מקום לינה. התפוסה בבתי המלון בלרנקה, למשל, קרובה למאה אחוז.
דבר נוסף שיש לקחת בחשבון בזמן ההמתנה לטיסה הוא עלויות השהות הגבוהות בחו"ל – לעת עתה לא ברור אם הנוסעים שתקועים בחו"ל יפוצו על כך. קהילות של ישראלים ויהודים בחו"ל נרתמו לארח ישראלים שנתקעו בחו"ל. ניתן לפנות לווטסאפ של ICE- Israeli Community Europe e.V – ארגון שמאגד קהילות ישראליות באירופה, ולבקש סיוע. מס' הווטסאפ הוא 052-4269480 +972. גם בתי חב"ד ברחבי העולם נרתמים לטובת ישראלים שתקועים בחו"ל – באירוח, במציאת מקומות לינה, בעזרה רפואית ובמענה לבעיות שונות שמתעוררות.
ואם אתם תקועים בחו"ל ומעוניינים להוזיל עלויות, אחד הפתרונות הוא לעבור ליעדים זולים יותר – להתרחק מהערים התיירותיות או לעבור ממדינות מערב אירופה למדינות מזרח אירופה, שם עלויות המחיה זולות יותר. בנוסף, במקום ללון במלון, חפשו אפשרויות לינה זולות יותר, כמו AIRBNB או דירה להשכרה. דירה גם תאפשר לכם לקנות מצרכים ולבשל במקום לאכול רק במסעדות. בנוסף, במקומות רבים מציעים הנחה משמעותית, לעתים של עשרות אחוזים, על שהות של שבוע או יותר.
יש ספינות? מעבורות?
בשונה מהמרחב האווירי, המרחב הימי של ישראל פתוח, נכון לעכשיו. הבעיה היא שבשגרה לא קיים שירות מעבורות בין ישראל למדינות אירופה (או לכל יעד אחר), כך שאין אפשרות לשנע המונים בחזרה לישראל. אחד הפתרונות המוצעים הוא של חברת מנו ספנות, שהודיעה שתוציא הפלגות חילוץ מנמל לימסול בקפריסין לישראל. יש להירשם להפלגות החילוץ באתר מנו ספנות. משך ההפלגה כ-15 שעות ומחירה צפוי לנוע בין 650-399 אירו לאדם, בהתאם לסוג החדר. נכון לעכשיו מתוכננות הפלגות כאלה ל-19 ול-20 ביוני.
אפשרות יצירתית נוספת, היא להצטרף לסקיפרים שמשיטים יאכטות פרטיות מקפריסין או יוון לישראל. מספר המקומות על היאכטות האלו מצומצם, ולכן ההמתנה צפויה להיות ארוכה. וגם העלות אינה זולה – לרוב כ-3,000 שקלים לאדם להפלגה מקפריסין.
כדאי לחזור דרך ירדן או סיני?
בימים האחרונים דווח על ישראלים שבוחרים לחזור לישראל דרך ירדן או סיני. איך זה מתבצע? לרוב מדובר בטיסה (לעתים עם עצירת ביניים) לנמל התעופה בשארם א שייך בסיני או לנמל התעופה עמאן בירדן, ומשם הגעה במונית לאחר ממעברי הגבול היבשתיים, כמו מעבר בגין בטאבה בסיני, מעבר רבין בערבה, סמוך לעקבה, או מעבר נהר הירדן, שבין אירביד בירדן לבית שאן. במעברי הגבול הללו חוצים רגלית את מעבר הגבול. על אף שנכון לעכשיו מדובר באחת האפשרויות היחידות לחזור לארץ ללא המתנה ארוכה, יש בה סכנות רבות. ראשית, המל"ל מזהיר כי על סיני וירדן חלות אזהרות מסע ברמה 4 – המשקפות איום גבוה, וההמלצה היא להימנע מלהגיע ליעדים אלה, במיוחד בתקופה זו של מתיחות. בנוסף, יש לקחת בחשבון שאין טיסות מאילת ליעדים אחרים בישראל, וגם התחבורה הציבורית מצומצמת. לכן, צפויות לכם שעות ארוכות מחציית הגבול ועד ההגעה הביתה, במהלכן אתם עשויים להיות חשופים לאיום הטילים האיראניים. כדאי גם לקחת בחשבון שבשל שיגורי הטילים מאיראן, גם המרחב האווירי של ירדן עשוי להיסגר.
אם בכל זאת תחליטו לחזור לישראל בדרך הזו, אלה הן שעות הפתיחה של מעברי הגבול:
- מעבר בגין: פתוח 24/7.
- מעבר רבין: 20:00-06:30. יש להגיע למסוף עד השעה 19:30. העוברים עם רכב צריכים להגיע למעבר עד השעה 19:00.
- מעבר נהר הירדן: 18:00-8:30. יש להגיע למסוף עד השעה 16:30.
ומה לגבי טיסות חילוץ?
עדכון: אל על, אריקיע וישראייר מפעילות טיסות חילוץ לישראל מיעדים מבוקשים בהם שוהים ישראלים רבים. חברת אל על מפעילה טיסות מלרנקה, אתונה, רומא, פריז, לונדון, ניו יורק, לוס אנג'לס ובנגקוק, ובימים הקרובים היא תוסיף טיסות גם מבודפשט, בוקרשט, אמסטרדם, פראג, מדריד, מילאנו, ורשה וסופיה. ישראייר מפעילה טיסות חילוץ מאתונה, לרנקה, ורנה, טביליסי, רומא, לונדון, בודפשט ובאטומי. ארקיע מפעילה טיסות חילוץ מווינה, באטומי, אתונה, ברצלונה, בודפשט, לרנקה, טביליסי, פריז ודובאי.
לאחר קיפאון של כמה ימים, משרד התחבורה הודיע אתמול על מבצע "חזרה בטוחה" להשבת הישראלים מחו"ל. עדיין לא ידוע מתי הטיסות האלה יצאו לפועל, אך על פי ההערכות, הטיסות יתחילו לפעול תוך 24 שעות. הטיסות יופעלו על ידי החברות הישראליות אל על וארקיע, וככל הנראה גם על ידי חברות ישראליות נוספות כמו ישראייר, אייר חיפה, ו-TUS .
אל על היתה הראשונה לפתוח את הרישום לטיסות החילוץ עבור לקוחות אל על וסאן דור שהיו צפויים לחזור מחו"ל בימים האחרונים וטיסתם בוטלה. הרישום מתבצע כאן ומטרתו היא למפות את מיקום הלקוחות בעולם ובהתאם לבנות לוח טיסות. קדימות הלקוחות תיקבע תוך תיעדוף על פי מועד טיסתם המקורית. בנוסף, תינתן עדיפות למקרים הומניטריים חריגים בכפוף להצגת אישורים מתאימים ולאישור צוות רפואי מטעם חברת אל על, ולצרכים מדיניים וביטחוניים – בכפוף לאישורי גורמי מדינה רלוונטיים. לאחר הרישום, יישלח מייל אישור לקבלת הטופס בטווח של עד שלוש שעות. לאחר אישור הרישום חברת אל על תעדכן את לקוחותיה באמצעות מייל / SMS לרבות הנחיות ושיבוצים לטיסות בכפוף לאישור הפעלת הטיסות מהמדינה.
למרות הביקוש הרב, טיסות החילוץ יופעלו באופן מדורג והתהליך עשוי להימשך כמה שבועות. זאת משום שהטיסות יופעלו בתדירות של שתי טיסות לשעה, ככל הנראה רק בשעות היום בלבד בשל המצב הבטחוני.
מי יכול לטוס בטיסות החילוץ?
הטיסות הן טיסות נכנסות בלבד ומיועדות רק לישראלים. התעדוף של מי שנוסע קודם הוא של חברות התעופה. עם זאת, יוקם גוף ייעודי שמורכב מנציגי משרד התחבורה, החוץ ופיקוד העורף עם מוקד טלפוני שיפורסם לציבור. ניתן לפנות למוקד הזה, אשר תפקידו לתעדף מקרי חירום ומקרים הומניטריים שחברות התעופה לא יכולות לתת להם מענה.
מאיפה יצאו טיסות החילוץ?
טיסות החילוץ אמורות לצאת מהיעדים בהם יש ריכוזים גבוהים של ישראלים – אתונה, לרנקה, ניו יורק, בנגקוק, פריז ורומא. ככל הנראה, הטיסות הראשונות ייצאו מיעדים קרובים כמו יוון וקפריסין.
האם טיסות החילוץ כרוכות בסיכון בטחוני?
הטיסות יתבצעו בצורה מדורגת ומתואמת עם משרד הביטחון. מרגע שהמטוס ינחת בארץ, ההליך אמור להיות מהיר – התחנות הביומטריות יתוגברו ועד שיסתיים תהליך ביקורת הגבולות והמכס, המזוודות אמורות לחכות לנוסעים באולם הנוסעים. ביציאה מהשדה יפעלו שאטלים ואוטובוסים כדי שהנוסעים ייצאו מהשדה במהירות האפשרית.
מה עושים משרתי צה"ל שנמצאים בחו"ל?
לדברי מנכ"ל משרד הביטחון אמיר ברעם, משרתי צה"ל ועובדי משרד הביטחון והתעשיות הצבאיות יוחזרו לארץ בטיסות חילוץ אותן יפעיל משרד הביטחון. תעדוף הנוסעים שיעלו לטיסות הוא בהתאם לצרכי מערכת הביטחון.
אזרחי האזרח הגיב:
פשש.. אפשר לקבל תשובה ממנכ"ל משרד הביטחון איך תועדף מר עמוס ידלין ומזכירתו על ההרקולס של חיל האוויר?
Sofia Antin הגיב:
אני תקועה בדרוזקננקי(ליטה) תעזרו לי לחזור בישראל
ציפי ויינברג הגיב:
אין מענה מחברת ארקיע
לא ברור מהכבה מה הכתובת המדויקת והמסוגרת לרישום הממתינים
Sofia Antin הגיב:
26081951s@gmail.com
Malia Bromberg הגיב:
Malka49@gmail.com
Malia Bromberg הגיב:
Malka49@gmail.com
ניר אוחנה הגיב:
אנחנו זוג ושני תינוקות מעוניינים לחזור בדיחיפות
Antin Sofia הגיב:
התעקבנו שתי נשים מבוגרים בליטה דרוזקננקי.מבקשים עיזרה לחזור הביתה לישראל.