תפריט עמוד

מידע מעשי להאיטי

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד

אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים להאיטי אינם זקוקים לאשרה.

אין להאיטי שגרירות בישראל.

לישראל קונסול כבוד בהאיטי
שם: מר ג'ילברטו באגיו
כתובת: c/o GB group, s/a Route Ntionale 1 Chancerelle, Port au Prince
טלפון: 509-2291400/1471
דואר אלקטרוני: consisrha@gbgroup.net

במקרה הצורך יש לפנות לשגרירות ישראל ברפובליקה הדומיניקנית
כתובת: Pedro Henriquez Urena #80 la Esperilla, Santo Domingo
טלפון: 809-9201500
דואר אלקטרוני: info@santodomingo.mfa.gov.il


איך להגיע
אין טיסה ישירה מישראל להאיטי.
נמל התעופה הבינלאומי של האיטי נמצא בבפורט או פרינס וניתן להגיע אליו דרך יעדים בארצות הברית (בטיסות אמריקן איירליינס) או בטיסה של אייר פרנס דרך פריז.


מתי להגיע
אין עונה שנחשבת להכי טובה לביקור בהאיטי. חודשים אפריל עד נובמבר לרוב גשומים יותר, ובעונת ההוריקנים, אוגוסט-ספטמבר, אפשר להיתקע עם בעיות תחבורה בשל מפולות בוץ. הקרנבל נחגג בדרך כלל בפברואר, ואם אתם מתכננים להגיע להאיטי בזמן זה כדאי להזמין מקומות זמן רב מראש.


חיסונים ובריאות
יש לבדוק בלשכות הבריאות לגבי חיסונים הנחוצים לנסיעה להאיטי.


ביטחון
בהאיטי בטחון הפנים מעורער ותופעת החטיפות הנה נפוצה. בעלי האמצעים נוסעים ברכבים ממוגנים או בליווי חמוש, ומרבית החטיפות הן ניצול הזדמנות של מי שמזדמן לשטח ברכב קל ומבלי לנקוט באמצעי זהירות. לפני הנסיעה יש לבדוק את ההמלצות למטיילים של המטה ללוחמה בטרור.
רעידת האדמה הגדולה שפקדה את האיטי בינואר 2010 גרמה להרס בפורט או פרינס ובערים נוספות במדינה.

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד

לשכת תיירות
אתר לשכת התיירות של האיטי
 


מטבע
המטבע של האיטי נקרא גורד והוא מתחלק ל-100 סנטים. דולרים אמריקאים יתקבלו אף הם בברכה בקניות גדולות. בעבר היה הגורד קשור לדולר האמריקאי ביחס של 5 גורד לדולר, עד ש-5 גורד החלו להיקרא דולר האיטי. לכן, כאשר נותנים לכם מחיר שימו לב אם ציטטו מחיר בגורד או בדולר האיטי.
אין טעם להביא טרוול צ'קים להאיטי, כמעט בלתי אפשרי להחליף אותם. עדיף להגיע עם כסף מזומן. בפורט או פרינס יש כספומטים, אך הם לא תמיד אמינים. עסקים גדולים ורבים מן המלונות ייקבלו תשלום בכרטיס אשראי.
 


הפרש שעות
האיטי מאחרת את שעון ישראל בשמונה שעות
 


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של האיטי היא 509.
 


תחבורה

אוטובוס
האוטובוסים בהאיטי גדולים ומסיביים והנסיעה בהם זולה ונוחה. אין לוחות זמנים והאוטובוסים יוצאים כאשר הם מתמלאים.
טאפ-טאפ הוא מניבוס או משאית פיק-אפ המשמש לתחבורה בתוך העיר או למעבר בין ערים.
תחנות האוטובוס והטאפ-טאפ הן מרכזים הומים עם אנדרלמוסיה של מכוניות, אנשים ודוכני שוק.

מכונית
אפשר להשוות את הנהיגה בהאיטי לספורט אתגרי. הכבישים גרועים, השילוט לא קיים ולמעשה כל אחד עושה מה שהוא רוצה. אם בכל זאת החלטתם לנהוג בהאיטי עליכם להצטייד ברישיון נהיגה בינלאומי.
סוכנויות להשכרת רכב נמצאות בפורט או פרינס בסביבות שדה התעופה. עדיף לשכור רכב 4X4 שמתאים יותר לתנאי הכבישים בהאיטי.

מוניות
בפורט או פרינס ובקאפ-האיטיין קיים שירות מוניות הנקרא פבליקס (Publiques). המוניות נוסעות במסלולים קבועים ולוקחות סכום אחיד לכל נסיעה. אפשר לזהות את המוניות הללו לפי הסרט האדום התלוי על מראת הרכב. הנהג מסיר את הסרט האדום אם מדובר בנסיעת ספיישל. המקרה כזה צריך לקבוע עם הנהג מחיר.
בערים קיימות מוניות-אונועים – מוטו-טקסי. זוהי צורת התחבורה הזולה ביותר.

 

אטרקציות ואתרים מומלצים

פורט או פרינס (Port Au Prince)
בירתה של האיטי, פורט או פרינס, הוקמה בשנת 1742, בתקופת השיא של השלטון הצרפתי באי. היא נבנתה כעיר נמל והוכתרה כבירת המדינה כ-7 שנים לאחר הקמתה.
בראשיתה, השתרעה העיר באזור בו נמצא היום רובע בל אייר (Bel Air). במהלך המאה ה-19 גלדה העיר במהירות. תושביה העשירים עברו לשוליים הכפריים ממזרח לעיר, ובכך יצרו את הפרוורים טורגו (Turgeau) ובואה וורנה (Bois Verna). עניי העיר נדחקו לאזורי הביצות של לה סלין (La Saline), מה שסימן את תחילתן של שכונות הצריפונים, ה- bidonvilles.
המאה ה-20 הביאה איתה את המודרניזציה לפורט או פרינס. האמריקאים, שכבשו את האיטי ב-1915, שיפרו את תשתיות העיר ובנו כבישים שגרמו לתאוצה מחודשת של בנייה. בשנים שלאחר מכן, בתקופתו של דובלייר (Duvalier) התרחבה עוד כאשר כפריים החלו להגיע בהמוניהם אל העיר ואזורי מגורים הפכו לשכונות עוני.
פורט או פרינס ממשיכה לגדול ולצמוח. התושבים העשירים עברו רובם ככולם לפטיונביל (Petionville) ופרוורים יוקרתיים אחרים, בעוד שהאזורים העניים ביותר כמו סיטה סוליי (Cite Soleil) הפכו לבתי גידול של תנועות פוליטיות פופולריות, כמו תנועת לוואלס (Lavalas) בהנהגתו של ז'ן-ברטרנד אריסטיד, ושל כנופיות חמושות. נוכחותם של חייל או"ם בעיר, אמנם שנוייה במחלוקת, אך עוזרת להשיב את הסדר לרחובות.
ברעידת האדמה בינואר 2010 נהרסה פורט או פרינס עד היסוד. חלק גדול מן המלונות הגדולים, בתי החולי ובתי הממשל נהרסו, ואלפים נהרגו. עד שהעיר תשוקם רצוי להימנע מלבקר בה.
 


צפון האיטי
הכל התחיל בחופיה הצפוניים של האיטי, מנחיתתו הראשונה של קולומבוס באי היספניולה לאירועי מפתח במהפכת העבדים של האיטי.
כדיא להתחיל את הטיול בצפון האיטי בקאפ-האיטיין (Cap-Haitien), העיר השנייה בגודלה בהאיטי. העיר היתה בעבר אחד מן הנמלים הקולוניאליסטים העשירים בעולם, אך היום היא עיר שלווה ושקטה. היא מורכבת מכיכר מרכזית ורשת רחובות שלאורכם ביתם עם מרפסות וחלונות גבוהים. קאפ-האיטיין מהווה בסיס אידאלי ממנו ניתן לצאת לטייל בכל האזור.
במרחק שעה נסיעה מקאפ האיטיין נמצאת האטרקציה התיירותית המרכזית של האיטי, מבצר סיטדל לה פרייר (Citadelle la Ferriere), אחד המבצרים המרשימים באיים הקריביים. המבצר, הניצב על הר גבוה ושולט ממנו על כל הסביבה, נבנה בשנות העצמאות הראשונות של האיטי. ישנם מבצרים נוספים בהמשך הדרך מזרחה מכאן, כולל מבצר פורט ליברטה (Fort Liberte), זכר למאמץ הצרפתי להמשיך ולהחזיק בקולוניה. עצמאותה של האיטי הוכרזה ב- Gonaives, הנמצאת על הכביש המוביל לפורט או פרינס.
מערבה מכאן, האי טורט (Ile de la Tortue), שימש כמרכז בעידן הזהב של הפיראטים באזור.
מלבד היסטוריה עשירה, אזור צפון האיטי בורך בקו חוף מרשים של האוקיינוס האטלנטי וחופי רחצה טובים. במרחק קצר מקאפ-האיטיין נמצאים החופים קורמייר (Cormier Plage) ולאבאדי (Labadie Plage), מקומות אידאלים לנוח ולהירגע.
 


דרום האיטי
בדרום האיטי, לחופו של הים הקריבי, הכל יותר איטי ורגוע. העיר אליה הכי כדאי להגיע לאורך החוף היא ג'קמל (Jacmel). העיר היתה בעבר נמל קפה והיא עדיין משמרת את קסמה עם בניינים יפים ואווירה רגועה. העיר מלאה בחנויות לעבודות יד ואמנות מסורתית, ובפברואר מתקיים בה הקרנבל במהלכו חוגגת כל העיר במסיבה גדולה.
מערבה מג'קמל החיים הופכים לאיטיים עוד יותר. לס קייס (Les Cayes) היא עיירה ישנונית המשמשת כבסיס ליציאה לאי וושה (Ile-A-Vache), בו נמצאים כמה מחופי הרחצה הטובים ביותר של האיטי ושניים מן המלונות הטובים ביותר במדינה.
באזור הדרום מתנשא רכס הרי Massif de la Hotte, בהם נמצא הפארק הלאומי מקאיה (Macaya). הפארק הוא מקום אידאלי לחובבי ציפורים, ושווה ביקור למרות שהלוגיסטיקה לביקור כזה עלולה להיות מעט מסובכת.