קווים לדמותה של היַעֶפֶת

"כאשר אנו עוברים מסביבת זמן אחת לאחרת, נוצר פער בין השעון הביולוגי הפנימי שלנו לבין השעון בסביבה החדשה. פער זה יוצר את תופעת היעפת (ג'ט לג). לשעון הביולוגי הפנימי לוקח כחמישה ימים להסתגל לזמן החדש", מסביר ד"ר גיורא פילר, רופא מומחה להפרעות שינה ממרפאת השינה בבית החולים רמב"ם. "התסמין הבולט ביותר של יעפת הוא בעיות בשינה ובעֵרות. הסובלים מג'ט לג יהיו עייפים ותשושים במשך היום או יתקשו לישון בשעות הלילה. הם עלולים לסבול מקשיים בריכוז ואף בעיכול. יש אנשים שיושפעו במידה רבה משינויים באזורי הזמן, ולעומתם יש כאלה שלא יחושו בהם. 'קבוע זמן ההסתגלות', מונח המתאר את משך הזמן שלוקח לשעון הביולוגי להסתגל לזמן החדש, משתנה מאדם לאדם".

מה גורם לתופעה?
"פעילות השעון הביולוגי מושפעת מהורמונים, בראש ובראשונה המֶלָטוֹנין, הפועלים כמנגנון הגנה. בעזרתם מסתגל השעון הביולוגי הפנימי בהדרגה לשינויים קיצוניים בסביבת הזמן שבה הוא נמצא. נראה שיש הבדל בפעולת המלטונין ובהשפעתו על בני אדם שונים. הנושא נחקר בימים אלה".

האם כיוון הנסיעה או הרגלי תזונה משפיעים על תופעת הג'ט לג?
"התופעה קלה יותר כאשר טסים מערבה, כי אז אנחנו בעצם מאריכים את היום ופשוט כאילו הולכים לישון מאוחר יותר. זה קורה לנו ממילא פעמים רבות, וזה לא ממש יוצא דופן. אולם כאשר אנו נוסעים מזרחה, אנחנו למעשה מקדימים לישון, ולכך קשה יותר לגוף להסתגל. אני לא נוטה לייחס לתזונה השפעה רבה על ג'ט לג, אולם יש מחקרים המצביעים על כך שמחסור בוויטמין B12 או בחומצה פולית עלול לשבש את מנגנון הזמן הביולוגי".

כיצד נערכים מראש להקלה בתופעת הג'ט לג?
"יומיים לפני הנסיעה אפשר לקחת כדורי מלטונין בשעה שמונה בערב, לפי שעון המקום שאליו נוסעים. כך יתקצר זמן ההסתגלות ביומיים בערך, אבל זה עוזר רק בכחמישים אחוזים מהמקרים. אפשר לקנות מלטונין כתוסף מזון הנמכר בחנויות למוצרי טבע, אולם למי שמרבה לנסוע לחו"ל וסובל מג'ט לג בתדירות גבוהה, מומלץ לפנות לרופא ולקבל מרשם".

ראיין: דן גולדנברג

לקריאה נוספת: פרץ לביא, "עולמה הקסום של השינה", הוצאת משכל (בספר יש פרק המוקדש לג'ט לג)