תפריט עמוד

גן גורו

שתפו:

למי ששואף להגיע לאי הגדול בעולם כדי לצפות ביונקי הכיס ובבעלי הכנף המיוחדים, אבל לא מתחשק לו לטוס 22 שעות, מצפה הפתעה. אצלנו במולדת, סמוך לגן השלושה (הסחנה) שבעמק חרוד, הוקם גן גורו – גן חיות אוסטרלי, שבו אפשר ללטף קנגורו (צילום ועריכה: אייל ברטוב)

כתבה: יעל שוורץ

היזמים, קיבוצניקים מניר דוד, חיפשו אטרקציה תיירותית וחשבו להקים את הגן של פו הדב, שבו יוכלו לפגוש את כל החיות שבספר, אבל היתה להם בעיה עם הנמר. הרעיון נגנז, ובמקומו הם החליטו על גן שתישתל בו צמחייה אוסטרלית ויקפצו בו בעלי חיים מן היבשת הדרומית.

כדי ללמוד על הטיפול בבעלי החיים הללו, טס מנהל הגן, יהודה גת, לאוסטרליה ובדק כמה גני חיות. שם התברר לו כי הנושא מורכב וכי האוסטרלים קפדנים: הם מתירים להקים גן חיות אוסטרלי רק בתנאי שייבנה על פי ספר כללים, המפרט את גודל הכלובים ואת מיקומם, ושיבטיח לחיות יחס חם וחיים טובים. לבסוף הסכימה רשות שמורות הטבע האוסטרלית לשלוח את בעלי החיים לארץ. ביוני 1996 זה קרה: בנמל התעופה בן גוריון נחתו העולים החדשים – כמה מינים של קנגורו וקקדו.

אל גן גורו, היחיד בארץ שבו אפשר לצפות במגוון בעלי חיים אוסטרליים, מגיעים מכביש 71 שעובר בין עפולה לבית שאן, וממנו פונים דרומה לכביש מספר 669 המוביל לגן השלושה (טל' 6488060/1־04). הגן פתוח בימים ראשון־חמישי בשעות 9:00-16:00, בימי שישי בשעות 9:00-15:00 ובשבת בשעות 9:00-17:00 בחודשים יולי ואוגוסט, בימים ראשון־חמישי הגן פתוח עד 20:00. כדאי לרכוש כרטיס משולב, הכולל כניסה גם לסחנה.

קבוצות יכולות להזמין הדרכה, ובפנייה מיוחדת אפשר לארגן אפילו טיול לילה. שימו לב: אסור להכניס כלבים לגן גורו, ובעמק חרוד בדרך כלל חם. לכלב לא יהיה נעים להישאר לבד במכונית לוהטת, ועדיף להשאירו בבית.

עד לפני תשעים מיליון שנה היתה אוסטרליה מחוברת לגונדוואנה, יבשת העל הדרומית שכללה את אמריקה הדרומית, הודו, אפריקה ואנטארקטיקה. באותה יבשת קדומה חיו יונקי כיס ממשפחות שונות, ועם היפרדות היבשות נותרו באוסטרליה כמה משפחות כאלה, האופייניות רק לה.

אל גן גורו הובאו שבעה מינים של קנגורו: קנגורו אפור, קנגורו אדום, קנגורו סלעים (וולרו), קנגורו חולדה (בטונג), וולבי פזיז, וולבי ביצות וכן וולבי אדום צוואר. חלק מן המינים חיים בכלובים, וחלקם משוטטים בחופשיות בשטח ירוק רחב ידיים, ומותר להלך ביניהם ולצפות בהתנהגותם. מי שרוצה ללטף קנגורו יכול, אך עליו לעמוד מן הצד ולא מולו, כדי לא לאיים עליו, ולא ללטפו על הראש.

בגן גורו אפשר לראות גורי קנגורו שמציצים מכיס אמם, וגם גורים גדולים יותר שכבר אוכלים עשב. ולד של יונקי הכיס הללו נולד קטן מאוד – אורכו נע בין סנטימטר לשלושה, הוא עיוור, קצר גפיים וצורתו אינה מושלמת. לאחר המלטתו, הוא מטפס לאורך שביל לח בפרוות האם לעבר הכיס, שבו ארבע פטמות, ומתחיל לינוק. שם, בכיס החמים, הוא מבלה את חודשי חייו הראשונים.

לבני משפחת הקנגורו תכונה מעניינת במיוחד: הנקבה יכולה להתעבר פעם נוספת כאשר העובר נמצא עדיין ברחמה, עוד לפני שנדד אל הכיס. התפתחותו של ההריון השני מעוכבת עד לאחר ההמלטה של הוולד הראשון.

    האם המאמר הזה עזר לך?

    עזר מאדדי עזרלא כל כך עזרכלל לא עזר




    תגובות פייסבוק

    שתפו: