טרקים בהימלאיה

מוקד המשיכה העיקרי של ממלכת נפאל הוא שרשרת הרי ההימלאיה, שכמה מפסגותיה הגבוהות ביותר נמצאות בתחום המדינה, ובראשן הנקודה הגבוהה בעולם, פסגת האוורסט (8,848 מטר). אין צורך להיות מטפס הרים מדופלם כדי ליהנות מטיול בהרים. שבילי הליכה רבים באורך משתנה עוברים בין כפרי ההימלאיה ומאפשרים הצצה לחיי הכפר המסורתיים של תושבי ההרים, ומסע רגלי בנופים מושלגים מלאי הוד המעוטרים בשרשראות דגלי תפילה צבעוניים.
ניתן לשכור סבלים ומדריכים בכל אחת מסוכנויות הנסיעות בפוקרה ובקטמנדו או בתחילת המסלולים.
הלינה לאורך מסלולי הטרקים היא בגסט-האוסים בסיסיים של המקומיים, המפעילים גם מסעדות עם מבחר מנות מצומצם – בדרך כלל דאל בהט, מומו, ביצים, אורז, תפוחי אדמה, לחמים. בטרקים מסוימים יוגשו גם פסטה ועוגת תפוחי עץ. בקבוקי שתייה כגון קוקה קולה נמכרים ביוקר ככל שעולים בגובה, ויש להביא עמכם אמצעים לטיהור מים. מומלץ לקנות מראש שוקולדים וחטיפים, שמחירם יקר לאורך המסלול.

יש לקבל ייעוץ מוקדם לגבי מחלת הגבהים, העלולה לתקוף בגבהים שמעל 3,500 מטר. הסימפטומים המוקדמים של המחלה משתנים מכאב ראש לעייפות, טשטוש, חוסר תיאבון, חוסר שיווי משקל. בהיעדר טיפול המחלה מחמירה לכדי בצקת במוח ובריאות, ומוות. יש להקפיד על עלייה מתונה וימי מנוחה לאורך המסלול כדי לאפשר לגוף להתרגל לחמצן הדליל בגבהים. במידה וחשים ברע יש להפסיק מיד את העלייה בגובה, ואם הסימפטומים ממשיכים יש לרדת מיד לגובה נמוך יותר.

מסלולי טרקים מרכזיים
אזור אנאפורנה (Annapurna)
כאן עוברים מסלולי ההליכה הפופולריים במדינה, רובם מתחילים בעיר הנופש פוקרה (Pokhara) וסביבתה.
Around Annapurna: אורך: 16 יום עד שלושה שבועות. הנקודה הגבוהה ביותר: מעבר ההרים ת'ורונג לה (Thorong La), 5,416 מטר. מסלול זה מתחיל בעמק נהר מארסיאנגדי הירוק, עובר דרך הרמה הטיבטית שנופיה מזכירים מדבר, מטפס אל נופי הפסגות הדרמטיים של רכס האנאפורנה המרהיב ויורד דרך עמק נהר הקאלי גאנדקי. אפשר לשלב בכפר גוראפני (Gorapani) שלקראת סוף המסלול טיפוס לתצפית הנפלאה מגבעת פון, וכן לטבול במעיינות החמים בטטופאני (Tatopani).
Jomsom: אורך: כשבוע. הנקודה הגבוהה: 2,713 מטר. מסלול זה הינו למעשה השליש האחרון של מסלול Around Annapurna הארוך. נקודת ההתחלה היא הכפר ג'ומסום, אליו יש להגיע בטיסה. יתרונותיו הם בגובה הנמוך יחסית שאין בו סכנה למחלת גבהים, רמת השירותים הגבוהה יחסית לאורכו, והיות רוב מסלולו בירידה, עובדה ההופכת אותו פופולרי בקרב משפחות. גם בו ניתן לשלב עליה לגבעת פון וביקור במעיינות.
Annapurna Base Camp (ABC): אורך: עשרה ימים עד שבועיים. הנקודה הגבוהה: 4,095 מטר. מסלול זה מטפס דרך יערות אל אמפיתאטרון טבעי המוקף הרים, ביניהן פסגת Machhapuchhre הדרמטית. ניתן לטייל בו כתוספת בת שבוע ימים לטרק Around Annapurna.
Poon Hill: אורך: ארבעה-שישה ימים. מסלול אהוב בשל אורכו הקצר ונופיו המגוונים, המכונה על שם גבעת פון השוכנת לאורכו. זהו למעשה שילוב של מספר שבילי דרכים, ביניהם טרק הג'ומסום, לכדי מסלול אחד, שצורתו דמוית משולש, העובר בין השאר גם במעיינות טטופאני. 

Kala Pattar היא נקודת התצפית המהווה את שיאו של מסלול ה-Everest Base Camp. | 
צילום: ג'ייסון מאהל

אזור האוורסט (Everest)
הטיפוס על ההר הגבוה בעולם נגיש לקבוצות מאורגנות של מטפסי הרים מקצועיים בלבד, אך אפשר ליהנות מנופיו גם במסלול הליכה רגיל, המגיע לבסיס הטיפוס למרגלות האוורסט. באזור מתגוררים בני שבט השרפה המפורסמים.
Everest Base Camp: אורך: שניים-שלושה שבועות, תלוי בנקודת ההתחלה. הנקודה הגבוהה: Kala Pattar, 5,546 מטר, נקודת התצפית המהווה את שיאו של המסלול. הגישה אל הטרק היא באמצעות טיסות (אפשר להתחיל מהעיירה Jiri אליה מגיעים אוטובוסים, אך מדובר בתוספת של כשבוע לאורך המסלול). רמת השירותים לאורך המסלול ובעיקר בעיר נמצ'ה באזאר (Namche Bazaar) גבוהה, עקב המעבר התכוף של משלחות טיפוס יקרות באזור.

אזור לאנגטאנג-הלמבו (Langtang-Helmbu)
אזור הנמצא צפונית לקטמנדו ונגיש לקווי אוטובוסים היוצאים ממנה. שלושה מסלולים מרכזיים עוברים באזור זה וניתן לשלב ביניהם.
Langtang: המסלול מתחיל בעיירה דונצ'ה (Dhunche) או בסייברו בנסי (Sybaro Bensi), מרחק נסיעה בת תשע עד 11 שעות מקטמנדו, עובר דרך עמק נהר מיוער וממשיך אל עמק הלאנגטאנג המרשים, המוקף פסגות וקרחונים. המסלול חד כיווני.
Goisankund: יוצא אף הוא מדונצ'ה אל אגמי גויזאנקונד (המכונים בפי הישראלים משום מה "האגמים הקפואים"), אתר עלייה לרגל להינדים. המסלול חד כיווני.
Helambu: מסלול מעגלי זה אינו זוכה לכמות המטיילים שבטרקים המוזכרים האחרים, כנראה בשל היותו אזור מיוער ברובו, ומיעוט נוף ההרים המפורסם לאורכו. יתרונו בקרבתו לעיר (רק שעתיים נסיעה מקטמנדו) וגובהו המגיע עד 3,500 מטר בלבד. 

כתבה: יעל רגב