טרק בהרים הלבנים, מסה מאתגרת של סלעים, שקניונים עמוקים חותרים בה מצפון לדרום. שבעה ימי מסע מהים האגאי לים הלובי
![]() |
| חוף הים הלובי, לא הרחק ממנזר פרוולי | צילום: צור שיזף |
כתב: ירון אמיתי
ההרים הלבנים (לפקה אורי, Lefka Ori) של כרתים יבשים יחסית, ומקורות המים בהם מעטים. גם נופם צחיח, ורק פה ושם מצטבע השטח בכיסים של עצי ערער אדום
(Juniperus Phoenicea). במהלך הטיול בהרים משלימים מסע "מים אל ים"- מהים האגאי בצפון לים הלובי בדרום.
למרות שיפורים משמעותיים שהוכנסו בסימון השבילים ברכס – חלקם הותוו בסימני דרך אדומים וצהובים, ואחרים מסומנים בגלי אבנים (רוג'ומים) – הניווט בהרים הלבנים קשה למדי.
לפני היציאה לטיול רגלי בהרים הלבנים, כדאי להצטייד במפות ובמדריך טיולים.
חשוב לזכור כי בחודשים נובמבר עד מאי מכוסים ההרים בשלג עבה, ובאביב יש סכנה של שטפונות פתאומיים בקניונים. חובה להצטייד בנעליים טובות, במזון, במים, בשק שינה ובבגדים חמים.
יום ראשון: מקאמבי דרומה
הטיול מתחיל בכניה (Chania), מהיפות בערי כרתים. מתחנת האוטובוסים האזורית בעיר החדשה (בכיכר 1886) יוצא בשעות אחר הצהריים אוטובוס, המיטלטל במעלה הרכס אל הכפר הנידח קאמבי (Kambi). זוהי נקודת המוצא לטיול בהרים הלבנים.
תושבי הכפר נטשו ברובם את המקום ועברו אל ערי החוף; הנותרים ישמחו לצייד את המטיילים בעצה טובה לדרך (נסו את בעל המכולת המקומית, שאיתו תוכלו לתקשר ביוונית בסיסית, מלווה בתנועות ידיים ובכמה מלים באנגלית). מהכפר יוצא שביל ברור דרומה, המוביל, בתום שעתיים הליכה מתונה, אל בקתת ווליקאס (Volikas). היא נמצאת בגובה 1,450 מטר מעל פני הים, ולידה יש בור מים. כאן אפשר ללון, על פי תיאום מראש.
יש לשלם מראש בסניף אגודת מטפסי ההרים בכניה, שם מקבלים גם מפתח.
כתובת: 90 Statigou Tzanakaki Street, כניה
טלפון: 28210-33199- 30
יום שני: נוף ירחי ובקתות רועים
יום מפרך של הליכה בשבילים-לא-שבילים, בשדות טרשים חדים ובנוף ירחי ושומם. השביל היוצא מהבקתה, שנתיבו מטושטש בקטעים אחדים, מוביל אל הפסגה החרוטית מאוורי
(Mavri), הבולטת על קו הרקיע (כשעה הליכה).
השביל ממשיך דרומה, כשלוש שעות הליכה לא קלה. הוא עובר דרך שרשרת בולענים, חורי המסה קרסטיים (זהירות!), ומגיע אל בקתות רועים ומעיין בבקעת קאציוולי (Katsivelli), הנמצאת בגובה 1,970 מטר מעל פני הים. הרועים עולים לבקעה עם עדריהם מהכפר אַנופולי (Anopoli), שגם הוא נקודת מוצא אפשרית לטיול בהרים הלבנים. הכפר מרוחק מקאציוולי ארבע שעות הליכה, בנוף חשוף ונטול מקורות מים.
קאציוולי היא גם המקום שבו נלון, אבל המסלול טרם הסתיים: משאירים את הציוד בבקתות ומטפסים דרומה כשעתיים, בשביל גרוע, אל פסגת פּאכנס (Pachnes, 2,453 מטר מעל פני הים), הנקודה הגבוהה ברכס. החזרה מכאן לנקודת הלינה בקאציוולי היא באותו שביל.
יום שלישי: בין בורות המים
ממשיכים מערבה בשביל, כשעת הליכה בוואדי רצוף בולענים, עד בור מים הנמצא במפגש עם ערוץ גדול, הזורם מצפון לדרום. מכאן ממשיכים כשעה צפונה בערוץ, עד בור מים נוסף ובקתת הרועים הנידחת פילוס (Pylos). שביל טוב מוביל מכאן מערבה, מרחק של שעת הליכה, עד בור מים נוסף. שביל מסומן מטפס שמאלה במדרון אל אוכף ומוביל לנקודת תצפית מרשימה אל קניון סמריה (Samaria).
מטפסים מערבה לאורך רכס מלינדאו (Melindau, 2,133 מטר מעל פני הים). בהמשך השביל עולה ויורד מקו פרשת המים; פה ושם הוא מסומן בסימנים אדומים וצהובים. אחרי שלוש שעות הליכה, גולש השביל אל קצה דרך העפר המובילה לבקתה האלפינית קלרגי
(Kallergi), הנמצאת במרחק שעת הליכה נוספת.
בבקתה האלפינית קלרגי פועל בחודשי הקיץ צוות, כמו בבית מלון. היא מציעה לא רק מקום לינה וארוחות, אלא גם מדריכים לסיורים באזור.
לפרטים: 28210-33199- 30
יום רביעי: פסגות ממערב לסמריה
היום הזה מוקדש לטיול בעברו המערבי של קניון סמריה. מבקתת קלרגי אפשר לארגן "הקפצה" אל קסילוסקאלה (Xiloskala), הכניסה הרשמית לשמורת הטבע של קניון סמריה. שביל מסומן היטב מטפס ממרכז התיירים אל ההרים שבצידו המערבי, ביער יפה של עצי ערער מחטניים. לאחר כשעה מגיעים אל מעיין לינוסלי (Linosseli).
מהמעיין ממשיכים במעלה הרכס אל אוכף בין ההרים, וממנו שמאלה (דרומה), מהלך שעתיים נוספות, אל פסגת גינגילוס (Ginigilos). מכאן נשקף מראה נהדר של ההרים והקניון.
השביל ממשיך דרומה, ומסתיים, מהלך שעה נוספת, בפסגה הבאה, הר וולקיאס. החזרה לבקתה היא באותו שביל. כדי להימנע מטיפוס מיותר של שעתיים, כדאי לתאם עם אנשי הבקתה איסוף ברכב בכניסה לקניון.
יום חמישי: שש שעות בקניון סמריה
היעד שלנו היום הוא קניון סמריה. ההליכה בו נמשכת כשש שעות, והוא גדוש מטיילים. יוצאים לדרך בשעה מוקדמת, דרך השער הרשמי בקסילוסקאלה; לחלופין, אפשר ללכת מהבקתה מזרחה, בדרך עפר המובילה מהלך כשעה לראש ערוץ צדדי, ושם לרדת בשביל תלול אל הקניון עצמו.
השביל הראשי יורד בזיגזגים לכנסיית אַיוס ניקולַאוס (Agios Nikolaos), הנמצאת בערוץ עצמו (שעת הליכה). שם פוגש השביל הראשי את הנתיב העובר בערוץ הצדדי (כשעתיים הליכה מהבקתה). בהמשך יש כמה נקודות מים לשתייה, אבל אחרי הכפר הנטוש סַמריה זורם בקניון פלג איתן. לאחר כשלוש שעות הליכה מהכניסה מגיעים לסידרופורטס
(Sideroportes, "שערי הברזל"), שם מצטמצם רוחב הקניון לשני מטרים בלבד.
אחרי כשעתיים הליכה נוספות מתגלים בתי הכפר הנטוש אייה רומלי (Agia Roumeli), שתושביו עברו לחוף הים כדי להתפרנס שם מתיירות.
מהמזח שבחוף מפליגות בשעות אחר הצהריים סירות מזרחה, לעבר כורה ספאקיון
(Chora Sfakion), ומערבה, בכיוון כפרי החוף סוייה (Sougia) ופליאוכורה
(Paleochora). אבל הטרק עדיין לא הסתיים: לפנינו עוד חלקו האחרון של המסלול בשביל החוף מערבה, לאורך מורדותיהם התלולים של ההרים.
יום שישי: חציית קניונים
מאייה רומלי ממשיכים מזרחה לאורך החוף הדרומי של האי, בשביל נטול צל ומים. ההרים גולשים בתלילות לים, והאווירה היא של "קצה העולם". השביל (מסומן באדום ובצהוב) חולף על פני השפך של קניון אלייה (Eligeia), וממשיך אל הכנסייה הפוטוגנית איוס פאוולוס (Agios Pavlos). זו נמצאת ליד מעיין זעיר, שבו הטביל השליח פַאולוס את ראשוני הנוצרים באי (כשעה הליכה עד כאן).
בהמשך חוצה השביל את השפך של קניון אַראדנה (Aradena), היורד מאזור הכפר אנופולי. השביל מסתיים לאחר כארבע וחצי שעות הליכה בכפר החוף הקטן לוטרו
(Loutro), השוכן בחצי-אי, לחוף מפרץ קטן ובצל שרידיה של מצודה ונציאנית. בשנים האחרונות הפך חצי-האי לאתר נופש.
לחלופין, אפשר לבחור בדרך קשה יותר: מהלך חצי שעה מאַיוס פּאוולוס מגיעים לשביל, המטפס בכיוון הכפר הקטן אַיוס יואַניס (Agios Ioannis), הנמצא בקצה דרך עפר חדשה (ומכוערת למדי), היוצאת מאנופולי. מהכפר יוצא שביל, המוביל מזרחה, לכפרים ליווניאנה (Livaniana) ולוטרו; אפשר להגיע אליהם ישירות בשביל, או דרך החלק התחתון של קניון אַראדנה: שש שעות של הליכה לא קלה.
נופש של יום-יומיים בלוטרו, או לפחות חצי יום של בטן-גב, מתבקש לסיום הטרק.
יום שביעי: אל ספאקיה דרך חוף הנודיסטים
סירות התיירים, המשייטות בקיץ בין לוטרו למעגן הקטן בכורה ספאקיון (המכונה גם "ספאקיה" – Sfakia), מציעות אופציה קלה ונוחה לסיום הטיול. המהדרין ימשיכו גם את קטע הסיום ברגל: שביל החוף מוביל מהלך כשעה מלוטרו מזרחה, אל חוף נודיסטים ובו מעיין קטן, טברנות וסירות תיירים (בקיץ!).
זוהי התחנה הלפני אחרונה במסע הגדול. מכאן יידרשו לכם רק כשעה וחצי כדי להגיע לסיום המסלול בכורה ספאקיון, שתיראה לכם, לאחר שעות ארוכות בשממת ההרים, ככרך סואן, על שורת המסעדות שלאורך המעגן ושפע מקומות הלינה.
מידע ומפות: מפות 1:50,000 בהוצאת צבא יוון, גליונות Vatolakkos ו-Vrisay, אפשר לקנות במשרד המיפוי של הצבא (GYS) באתונה.
כתובת: 4 Evelpidon Street.
מידע נוסף אפשר לקבל בשעות הערב בסניף מועדון מטפסי ההרים בכניה.
כתובת: 90 Statigou Tzanakaki Street. טלפון: 28210-33199- 30.

