יש האומרים שרוברט לואי סטיבנסון כתב בהשראת המקום את ספרו הקלאסי "אי המטמון". יש המאמינים שהאי אכן שימש מסתור לפיראטים אכזרים ושבמדרונות המסולעים קבורים אוצרות שכוחים. עד שאלה אולי יתגלו, אפשר למצוא את האוצרות האמיתיים של אי הקוקוס (Isla del Coco) – השוכן מערבית לחופי האוקיינוס השקט של קוסטה ריקה – דווקא מתחת למים. אלפי טורפים קדמוניים מתאספים סביב אי קטנטן זה ומעניקים לו את כינויו הבלתי רשמי: אי הכרישים. הערה: איי קוקוס (ולא אי הקוקוס) שייכים לאוסטרליה ונמצאים באוקיינוס ההודי. סביב אי הקוקוס נאספים פטישנים (המכונים גם כרישי פטיש) יותר מאשר בכל מקום אחר בעולם. על קרקעית הים החולית שסביבו רובצים בנחת מאות כרישים לבני סנפיר, וסמוך לפני המים חולפים כרישים המכונים Silky יחד עם כרישים שחורי סנפיר. קוקוס הוא הפארק הלאומי המבודד ביותר בקוסטה ריקה. הוא הוגדר כפארק מוגן ב־1978, ומאז נאסר הדיג במרחק של 15 קילומטר מסביב לו. שטחו כ־24 קילומטרים רבועים, והוא נמצא כמעט 560 קילומטר מערבה לפונטארנאס (Puntarenas), השייך לקוסטה ריקה, ו־630 קילומטר צפונית־מזרחית לאיי גלפגוס (Galápagos).
הקוקוס נוצר בסדרת תהליכים וולקניים לפני כשני מיליון שנה. זהו קצהו של הר תת ימי, שצומח אל על מאות מטרים מקרקעית האוקיינוס. כאשר זרמי האוקיינוס העמוקים מתנגשים בהר תת ימי זה, הם נדחפים במעלה מדרונותיו ומביאים עימם אל פני הים מים קרים עשירים במזינים (nutrients). הספר של הפטישן מנקה הפטישנים הנפוץ ביותר באי הקוקוס הוא סוג של נקאי, שקרוי באנגלית barber fish ("דג הספר"). נקאי זה מתגודד על המדרון הסלעי במקומות קבועים, המכונים תחנות ניקוי. כשפטישן מעוניין להתנקות, הוא מתקרב לתחנת ניקוי כזו בשחייה אטית. הנקאים מזהים את הלקוח הקרב ושוחים לקראתו. הפטישן, שחייב לשחות כדי לשמור על ציפתו, מאט את התקדמותו ככל שניתן כדי להרוויח שניות נוספות של טיפול. הנקאים מצדם ממהרים כדי להספיק את מלאכתם. הם שוחים סביב הכריש, תוך כדי תלישת טפילים ופיסות של רקמות נגועות מעורו.
דומה שהפטישן מתענג על הטיפול, כאילו היה זה עיסוי מרגיע. לעתים הניקוי פוגע במקום רגיש. או אז מתנער הכריש בבעתה ושוחה אל הים הפתוח. אם יושבים בתחנת הניקוי מספיק זמן, ניתן לפעמים לזהות את הכריש שהפסיק את הטיפול מגיע למחזור טיפולים נוסף. שני הצדדים מפיקים תועלת מיחסי גומלין אלה: הפטישן נפטר מטפילים מציקים, והנקאי נהנה מארוחה מזינה. לכאורה נראה שהנקאי מתגרה בגורלו כשהוא שוחה חשוף לצד מלתעותיו של הכריש, אבל מעולם לא ראיתי את הברית הלא כתובה הזו מופרת: באופן כלשהו יודע הפטישן לא לנשוך בחזרה. הפטישנים, כפי הנראה, לא נוהגים לטרוף את דגי אי הקוקוס. הם יוצאים בלילה למרחק עשרות קילומטרים בים הפתוח כדי ללכוד את טרפם – דיונונים. בבוקר יתפקד השדה המגנטי של אי הקוקוס כמגדלור ויס־ייע לפטישנים למצוא את דרכם בחזרה. בראשיהם יש חיישנים, המסוגלים לזהות את הגלים החשמליים שמשודרים מקרקעית הים ולקרוא בהם כמו במפת דרכים. הכרישים לבני הקצוות הם מדייריו הקבועים של האי. אלפים מהם רובצים על משטחי החול הצהובים. אולי בשל שפע המזון המצוי באיזור, מבלים כרישים אלו את יומם בשכיבה מנומנמת על בטנם. לעתים ייראו לבני הקצוות כשהם גולשים על הזרמים החזקים המקיפים את האי. עם רדת החשכה הם מתאספים בשולי המדרונות של האי הקטן מנואליטה (Manuelita) שבצפון אוי הקוקוס. בעזרת חושים מחודדים להפליא מחפשת הלהקה קודם כל דגים במצוקה. הכרישים לבני הקצוות מסוגלים לזהות ריח דם קלוש ביותר. הם גם מפענחים שדה חשמלי המיוצר על ידי רטט של שריר. צפייה בלהקת לבני סנפיר שזיהו דג לכוד בין חרכי סלע ועתה הם מנסים לתפוס אותו בשיניהם, תוך כדי התנגחות פרועה בסלעים המשוננים, מעניקה מימד חדש לצלילות לילה.
רוב המבקרים באי כיום הם צוללים, שמגיעים אליו בספינות צלילה. מספרם באי מוגבל על ידי רשויות קוסטה ריקה. רוב אתרי הצלילה הם איים קטנים וסלעים תת ימיים מסביב לאי המרכזי. בהביטו אל המים הפתוחים עשוי הצולל לראות, מלבד להקות פטישנים, גם טוּנות צהובות סנפיר, מַנְטות, טְריגוֹנים (המכונים עטלפי ים) מנוקדים ודגי מפרש בגוני כחול מרהיבים. אי על מים סוערים
| |
איי קוקוס השוכנים כ-500 קילומטר מערבית לקוסטה ריקה ונתונים תחת שלטונה, הם גן עדן לצוללים. אפשר לפגוש בהם פטישנים, כרישים לבני קצוות, צלופחים, מנטות ושלל דגים אחרים עודכן 21.9.24 |
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 650
[name] => צפון אמריקה
[slug] => north-america
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 650
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 862
[filter] => raw
[term_order] => 0
)[country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 743
[name] => קוסטה ריקה
[slug] => costa-rica
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 743
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 719
[count] => 42
[filter] => raw
[term_order] => 0
))