מידע מעשי לצפון ארגנטינה
הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לארגנטינה לתקופה של פחות משלושה חודשים אינם צריכים אשרה.
שגרירות ארגנטינה בישראל
כתובת: רחוב מדינת היהודים 85, הרצליה פיתוח.
טלפון: 09-9702743.
שגרירות ישראל בארגנטינה
כתובת: Av. De Mayo 701 Piso 10, בואנוס איירס.
טלפון: 54-11-43382500.
איך להגיע
יש שני נמלי תעופה בבואנוס איירס: נמל התעופה הבינלאומי הוא אסייסה (Ezeiza), והמקומי שמו אארופארקה
(Aeroparque), והוא קרוב יותר למרכז העיר. כדי להמשיך בטיסה פנימית מאסייסה יש לעבור לטרמינל טיסות פנים או לנסוע לאארופארקה.
הדרך הנוחה והבטוחה להגיע מנמלי התעופה לעיר היא ב-remis, שהוא מעין שירות הסעות. המחיר לרכב שמסיע עד ארבעה אנשים הוא 44 פסוס מאסייסה ו-20 פסוס מאארופארקה. אפשר גם לקחת מונית ב-34 או 12 פסוס בהתאמה, ויש גם תחבורה ציבורית זולה יותר, אך היא איטית ואינה יעילה.
אם נוחתים בלילה כדאי להגיע לאזור ההצטלבות של המדרחובים פלורידה (Florida) ולבז'ה (Lavalle). האזור שוקק חיים עד שעה מאוחרת, וברדיוס של כמה בלוקים לכל כיוון יש שפע מקומות לינה.
מתי כדאי להגיע
מאחר שארגנטינה נמצאת בחצי הדרומי של כדור הארץ, עונות השנה הפוכות לשלנו, כלומר במרס מתחיל הסתיו ובאוקטובר האביב. לפיכך העונה הטובה ביותר לטייל בה היא בין נובמבר למרס. ואולם, ארגנטינה משתרעת על שטח גדול, ולכל אזור בתוכה יש העונה המומלצת שלו. ראו פירוט במדריכים המהירים של המסלולים.
בריאות והיגיינה
את רוב מוצרי ההיגיינה אפשר להשיג בבתי המרקחת ובסופרמרקטים בארגנטינה. מומלץ לשאת תמיד מגבונים לחים, חוט דנטלי, כמה פלסטרים ותחבושת אישית. תרופות רצויות: ויטמינים, כדורים להקלה על סימפטומים של התקררות כמו חום, נזלת, שיעול וכו', כדורים אנטיביוטיים לזיהומים (יש להיוועץ כמובן ברופא לגבי סוג ומינון).
אין בעיה לשתות מי ברז בארגנטינה, אבל במקומות רבים יש להם טעם של כלור. בכמה מהפארקים אפשר לשתות מים מפלגים, אבל יש לוודא זאת.
בטיחות
לא להגיע לאזורים מפוקפקים, על אחת כמה וכמה לא בשעות הלילה. השכונות סן טלמו ולה בוקה בבואנוס איירס נחשבות מועדות מבחינת גניבות וכייסים.
ציוד
כדאי להצטייד בכובע, בכפפות, בצעיף, במעיל גשם, במעיל מחמם, בתיק נוח, בחגורת כסף, בפנס ובאולר.
לישנים בשטח כדאי לקחת: אוהל, שק שינה, כלי בישול, גזייה או פרימוס.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
משרד התיירות של ארנטינה מספק מידע אמין ומגוון על אתרים, אירועים, אפשרויות לינה, טיולים, דרכים ועוד. הלשכה הרשמית Secretariat of Tourism של משרד התיירות מפעילה מרכז מידע לתיירים בכתובת: Av. Santa Fe 883, Buenos Aires.
טלפון: 0800-5550016. דואר אלקטרוני: info@torismo.gov.ar.
מרכזי מידע נוספים פועלים בשדות התעופה Ezeiza International Airport ו-Jorge Newbery Airport.
במרבית המחוזות והערים פועלות לשכות תיירות מקומית, שמשרדיהן מוקמים בכיכר העיר הראשית.
מטבע
המטבע הארגנטינאי הוא פסו, והוא מחולק למאה סנטאבוס.
שימו לב: הסימון של פסו זהה לסימון של דולר ($). יש לוודא תמיד באיזה מטבע כתובים המחירים.
לא כדאי להסתובב עם סכומי כסף גדולים בארנק. מומלץ להשאיר את רוב הכסף בכספת המלון או בחגורת הכסף ולשאת בארנק 100 דולר אמריקאי לכל היותר.
מוטב לקחת לפחות חלק מהכסף בהמחאות נוסעים, אבל יש להביא בחשבון שהעמלה על פדייתם גבוהה יחסית.
דולר אמריקאי ואירו יתקבלו כמעט בכל אזור תיירותי, אבל תמיד כדאי שיהיו בידיכם גם כמה פסוס.
אין להתפתות לחלפנים ברחוב! אפשר להחליף כסף בבנקים ובמשרדי החלפת כספים (רק באל צ'לטן אין לא בנק ולא כספומט), וכדאי לערוך סקר מחירים קטן באזור.
תקציב
בשיא העונה המחירים מאמירים כמובן ולהפך. ככלל, ככל שמדרימים המחירים עולים, וכך המחירים באושואיה ובאל קלפאטה הם הגבוהים ביותר. בבואנוס איירס רמת המחירים דומה לזו שבדרום. ככל שמצפינים המחירים יורדים.
תקציב כללי:
לתרמילאי שמטייל לבדו די ב-800 עד 1000 דולר לחודש (לא כולל טיסות, טיסות פנים ושכירת רכב). לזוג שמטייל ורוצה לעשות לפחות את אחד הכיוונים בטיסת פנים, לאכול טוב ולישון תמיד בחדר זוגי פרטי עם שירותים יעלה הטיול כ-3,000 דולר לשניהם יחד. מובן שככל שעולים ברמת המלונות והמסעדות, כך מטפסים גם המחירים.
יש לציין שאם הטיול נמשך כמה חודשים ההוצאה לחודש קטנה יותר מההוצאה בטיול של חודש בלבד, משום שטיול ארוך בדרך כלל פחות אינטנסיבי.
תקציב לינה:
חדר זוגי במלון ארבעה כוכבים יעלה כשמונים דולר אמריקאי ללילה לזוג; במלון שלושה כוכבים – 50-35 דולר ללילה; באכסניות ובפנסיונים – 60-35 פסו ללילה; לינה לאדם במגורים משותפים (Dorms) תעלה כ-20 פסו ללילה.
תקציב אוכל ובזבוזים:
ארוחה מלאה במסעדה יקרה תעלה 70-50 פסוס לזוג; במסעדה בינונית – 40-30 פסוס; במסעדות פועלים ובדוכנים הארוחות זולות בהרבה. קניית אוכל ושתייה בסופרמרקט או במכולת מוזילה את ההוצאות בשיעור ניכר. במקומות לינה רבים יש מטבח מאובזר ואפשר לבשל בו. מחירים לדוגמה: בקבוק מים גדול או חטיף – 1.5 פסוס; קילו בשר אדום משובח – 16 פסוס; ליטר בירה – 3.40 פסוס; קילו עגבניות – 3 פסוס
תשר
במסעדה טובה נהוג להשאיר תשר (טיפ) של כעשרה אחוזים; במסעדות זולות יותר אפשר פשוט להשאיר 2-1.5 פסוס; בבתי קפה לא חייבים להשאיר מאומה.
הפרש שעות
ארגנטינה מאחרת את שעון ישראל בשש שעות.
תקשורת
הקידומת הבינלאומית של ארגנטינה היא 54. לכל אזור יש קידומת נפרדת שמתחילה בספרה 0. טלפונים ציבוריים פזורים למכביר בכל מקום. אפשר להתקשר על ידי מטבעות כסף או על ידי כרטיסי חיוג (tarjetas telefonícas) שנקנים בקיוסקים.
שירותי אינטרנט יש בכל עיר חוץ מאל צ'לטן, וממקומות שמספקים אינטרנט אפשר בדרך כלל גם להתקשר ולשלם לפי פעימות מונה (התעריף יצוין ליד הקופה).
המחיר לשעת אינטרנט בבואנוס איירס הוא כ-1.5 פסו, אך באל קלפאטה הוא יכול להגיע ל-6 פסוס. גם תעריפי הטלפון עולים ככל שמדרימים.
כדי לראות עברית במחשב שאין בו פונטים עבריים אפשר להיכנס לאתר ישראלי כלשהו, והמחשב יפנה את המשתמש אוטומטית להורדת פונטים.
תחבורה
טיסות
טיסות פנימיות עוזרות מאוד למטיילים שיש להם מעט זמן ויחסית הרבה כסף ופחות רלוונטיות לתרמילאים (מוצ'ילרים). שדות תעופה יש כמעט בכל עיר גדולה בצפון ארגנטינה (בקורדובה, בסלטה, בטוקומאן, במנדוסה ובערים נוספות). באתר של משרד התיירות מופיעה תדירות הטיסות אל הערים הפופולריות במדינה. חברת התעופה הלאומית של ארגנטינה – Aerolineas Argentinas מפעילה גם טיסות פנימיות ליעדים רבים במדינה. גם חברת התעופה הצ'יליאנית Lan מפעילה טיסות פנימיות בתוך ארגנטינה. שתי החברות נחשבות יקרות יחסית. זולה יותר היא חברת התעופה Lade, חברת תעופה אזרחית ששייכת לחייל האוויר הארגנטינאי. טיסותיה מועטות יחסית ואינן תדירות, אך הן זולות יותר, בעיקר כאשר מזמינים זמן רב מראש.
אוטובוסים
האוטובוסים מהירים, נוחים מאוד ועומדים בזמנים. רוב האוטובוסים בני שתי קומות ומאובזרים בשירותים. הסוג הטוב מכולם הוא Coche Cama שבו מושבים שנפתחים למיטות. הבא אחריו הוא Semi Cama, ואף הוא מצויד במושבים מרווחים. בנסיעות ארוכות מוגשת בדרך כלל ארוחת ערב דומה לזאת שבמטוסים, ולעתים קפה ועוגה בבוקר.
כרטיסים רוכשים בתחנות האוטובוס המרכזיות (terminal de omnibus) או בביתני החברות במרכזי הערים (המחירים זהים). במקומות אלה אפשר למצוא גם לוחות זמנים מפורטים.
אוטובוס או טיסה?
מבחינת המחירים, נסיעה באוטובוס זולה יותר, אך לא במידה ניכרת. מבחינת זמנים, טיסה חוסכת זמן יקר, בעיקר כשהוא דוחק. עם זאת, כשנוסעים באוטובוס לילה מסוג Coche Cama חוסכים את שעות הלילה ומגיעים רעננים למקום חדש. הערך המוסף של נסיעה באוטובוס הוא כמובן המפגש עם האוכלוסייה המקומית, שאוטובוסים הם אמצעי התחבורה המועדף עליה.
רכב שכור
מצב הכבישים הכללי בארגנטינה טוב אך משתנה בין אזורים שונים במדינה. באזור בואנוס איירס ובצפון המדינה הכבישים מצויינים והשילוט נוח וברור.
כל סוכנות נסיעות במרכזי הערים תדע להפנות מטיילים לחברות השכרת רכב. מחיר שכירת רכב נע בין 90 ל-180 פסוס ליום. ליטר דלק עולה כ-2 פסוס. בנמלי התעופה הגדולים יש סניפים של חברות להשכרת רכב.
שפה
מי שמתכוון להישאר בארגנטינה זמן ממושך ומעוניין ללמוד את השפה יכול לפנות לאחד מבתי הספר הרבים לספרדית. אפשרויות אחרות הן לקחת שיעורים פרטיים או לחפש אכסניות שבהן אפשר לקבל שיעורים בספרדית חינם.
נשים מטיילות
מבחינה זו ארגנטינה מערבית לכל דבר, ואין הערות מיוחדות לטיולי נשים. קל להשיג מוצרי היגיינה וקוסמטיקה בכל מקום ואפילו ברבים מהמלונות, ואם את מטיילת לבד התכונני לקצת יותר הערות סקסיסטיות ברחוב ממה שאת רגילה לו בארץ.
נכים
חברת Decthird מארגנת חבילות טיול לאנשים עם מוגבלויות לכל האטרקציות המרכזיות: אזור האגמים, פארק הקרחונים, תצפיות על בעלי חיים, סקי, הופעות טנגו ועוד.
חברת Movidisc מארגנת סיורי יום והסעות בתוך בואנוס איירס בכלי רכב מרווחים ומצוידים היטב.
טלפון: 54-11-4328-6921
כשרות
מסעדות כשרות בארגנטינה
בית חב"ד
בארגנטינה יש חמישה בתי חב"ד המפורטים באתר האינטרנט של הארגון. רובם במרכז ובצפון ארגנטינה.
קודים של התנהגות
הארגנטינאים מזכירים באופיים את הישראלים מבחינת החום, הפתיחות והישירות, אבל עדיין יש לשמור על גבולות הטעם הטוב.
כמה משפטים בספרדית, נשיקה על הלחי בשעת פגישה וגמיעת בירה יחדיו יקסימו את המקומיים ויקרבו לבבות.
הדיוק בארגנטינה אינו שוויצרי, אבל בהחלט יש לעמוד בזמנים. איחור של יותר מעשר דקות לא יתקבל יפה.
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
קודם כל בשר והרבה ממנו. אסאדו (Asado), המנה הלאומית והאהובה ביותר כבר הפכה לשם נרדף לארגנטינה. אסאדו הוא הנתחים של הפרה שקרובים לצלעות, הם מעט קשים אך מלאי טעם. אסאדו הוא גם שם כולל לארוחת בשרים הכוללת חלקים שונים של בקר, צ'וריסוס (נקניקיות חזיר), צ'ינצ'ולינס (מעיים) ומורסיז'ס (נקניקיות דם), כולם צלויים על גחלים במשך כמה שעות ומלווים בצ'ימיצ'ורי (רוטב מפטרוזיליה, גמבה, בצל, שום, שמן, חומץ ומלח). מסעדה שמגישה מנות אלו נקראת פריז'ה (Parrilla). חלק מהמסעדות הן בשיטת אכול כפי יכולתך (tenedor libre, מזלג חופשי), באחרות יש תפריט ולרוב הן יקרות יותר. ארגנטינה היא גם יצואנית הבשר המובילה בעולם.
מלבד אסאדו מגישים בארגנטינה גם שניצל בקר שנקרא מילנסה (Milaneza). לעתים אפשר לקבל גם שניצל עוף, אבל כדאי לבקש זאת במפורש – מילנסה דה פויו (Milaneza de Pollo).
מאכל נוסף נפוץ מאוד בארגנטינה הוא האמפנדה – כיסוני בצק ממולאים בבשר או בעוף או בגבינה עם חזיר או בירקות (תירס למשל). האמפנדה, שמזכירה את הסמבוסק שלנו, מוגשת בדרך כלל אפויה או מטוגנת ונמכרת בכל מקום (כמעט) מדוכני רחוב, דרך סופרמרקטים ועד מסעדות.
לא תצליחו לעבור רחוב אחד בלי להיתקל בממתק הלאומי – ריבת חלב (Dulce de Leche). כמו שוקולד למריחה אצלנו כך בארגנטינה נוהגים לשלב ריבת חלב במאפים, בכריכים, בעוגות, בגלידות ובכל קינוח אפשרי. הממתק המועדף על הארגנטינאים הוא אלפחורס (Alfajores) – עוגייה משני ביסקוויטים פריכים שביניהם ריבת חלב. גם הגלידה (Helado) בארגנטינה נחשבת איכותית במיוחד.
אולי כדי לאזן את המתיקות, הארגנטינאים שותים מטה – תה מיוחד ומר שעשוי מתערובת צמחים שמוגש בכוס מיוחדת עם קשית ממתכת.
* במסעדה טובה נהוג להשאיר טיפ של כעשרה אחוזים, במסעדות זולות יותר אפשר להסתפק בשני פסוס. בבתי קפה לא חייבים להשאיר מאומה.
לינה
בארגנטינה, כמו גם בצ'ילה שכנתה, מקובל מאוד לישון בקמפינג אפילו סתם כך בשולי הדרכים ובחיק הטבע וזה נחשב בטוח. עניין שבמדינות אחרות בדרום אמריקה כמעט ולא יעלה על הדעת. לאורכה ולרוחבה של ארגנטינה פזורים אלפי אתרי קמפינג, רובם בתשלום, חלקם נטולי תנאים בסיסיים וחלקם מגודרים, עם שירותים, מקלחות, עמדות בישול, מי שתייה וחניה מסודרת לרכב.
מלבד לינה בשטח יש בארגנטינה אפשרויות לינה לכל רמה ולכל כיס – מלונות יוקרה (בעיקר בערים הגדולות ובאתרי התיירות המפורסמים), מלונות פשוטים, אכסניות, לודג'ים בטבע ולינה בבתים של אנשים תמורת תשלום (ידועים בשמות: Hospedaje, Casa, Posada).
פסטיבלים ואירועים
פסטיבל היין של מנדוסה (Vendimia Festival) נערך בשבת הראשונה של חודש מרס מדי שנה. הפסטיבל, שמרבית אירועיו מתקיימים בפארק סן מרטין, יחשוף אתכם לפולקלור הארגנטינאי, והוא כולל טקסים דתיים שנועדו לברך על הענבים, תחרויות ספורט וכמובן הרבה מאוד יין.
בעיר גוואלגואיצ'ו (Gualeguaychú) שנמצאת כארבע שעות נסיעה צפונה מבואנוס איירס (קרוב לגבול עם אורוגוואי) חוגגים מדי שנה את הקרנבל של ארגנטינה שנקרא: El Carnaval del Pais – הקרנבל של המדינה.
הקרנבל נערך מדי שבת בחודשים ינואר ופברואר ולעתים גם בשבת הראשונה של מרס. במהלך הקרנבל מתחרות ביניהן להקות מבתי ספר לסמבה על התואר "מלכי הקרנבל" באצטדיון ארוך בשם Corsódromo, דומה מאוד לקרנבל המפורסם בריו דה ז'ניירו בברזיל. הריקודים כוללים מוסיקה קצבית, תופים, ריקודים בתלבושות ססגוניות והרבה אלכוהול. גם פה, בדומה לקרנבל בריו, נערך מצעד המנצחות.
אטרקציות ואתרים מומלצים
מפלי האיגווסו
מפלי האיגווסו (Iguazu) האדירים, שפירוש שמם הוא "מים גדולים", נמצאים בקצה הצפוני של ארגנטינה, בגבולה עם ברזיל ופרגוואי. בפארקה נאסיונאל איגואסו סמוך לפוארטו איגואסו (בצד הארגנטינאי של המפלים) נשפכים להם 275 מפלים מגובה של כ-70 מטר בממוצע. רק לשם השוואה, מפלי האיגואסו השוצפים גדולים פי חמישה ממפלי הניאגרה. מתצפיות שממוקמות לאורך המפלים אפשר ממש להתקרב אליהם ולחוש בעוצמת המים האדירה. מדי פעם מופיעה קשת מרהיבה. הנהר שמעל המפלים מתאים לשיט בקאנו ובקיאקים ולשאר סוגיםשל ספורט מים. בפארק שמסביב יש 550,000 דונמים של יערות גשם סובטרופיים ובהם חיות בר, ציפורים ופרפרים, וזנים רבים של צמחים.
המפורסם במפלים הוא "גרון השטן” (Garganta de Diablo) הנראה כפרסה ואפשר לשוט אליו בסירה מהירה ולהירטב כהוגן. חוויה יוצאת דופן היא טיסה במסוק מעל המפלים המרהיבים, אולם מדובר בתענוג יקר.
קורדובה
קורדובה (Cordoba) העיר השנייה בגודלה בארגנטינה היא פנינה אדריכלית ויש בה מקבץ מרשים של מבנים קולוניאליים, בהם השוק הישן, איגלסיה קתדראל – כנסייה עם כיפה רומאנסקית – ואיגלסיה זה לה קומפאניה. כדאי מאוד לבקר במוזיאון המחוזי להיסטוריה (Museo Históricao Provincial Marqués de Sobremonte) שנחשב אחד החשובים במדינה.
קורדובה היא עיר הסטודנטים של ארגנטינה בזכות חמש האוניברסיטאות שבה, חיים בה הרבה צעירים שהפכו אותה לעיר תוססת עם לא מעט אפשרויות בילוי. קורדובה היא בסיס מצוין לטיולים באזור, למשל אל העיר אלטה גרסיה (Alta Gracia), כ-30 קילומטר מקורדובה, שם אפשר לבקר בביתו של המהפכן צ´ה גווארה שחי בה עד גיל 15 ולצפות במוצגים אותנטיים מחייו.
אטרקציה נוספת באזור קורדובה: מטיילים רבים עושים באזור צניחה חופשית.
דרך היין של מנדוסה
יותר מ-80 יקבים במחוז מנדוסה (Mendoza) מאפשרים טיול נינוח והרבה פחות ממוסחר מאשר טיול ביקבים באירופה ובארצות הברית. מנדוסה והמחוז השכן סן חואן הם מרכזים חקלאיים חשובים הידועים בענבים המשובחים שגדלים בהם וביין שמפיקים מהם. מדי שנה בראשית מרס מתקיים בעיר מנדוסה וביקבים סביבה פסטיבל יין.
מנדוסה והסביבה
מנדוסה, שנמצאת במזרח ארגנטינה, מעט צפונית לבואנוס איירס, היא עיר יפה ונעימה בזכות הכיכרות (פלאזות) הרבות בעיר, הפארקים והטיילות שבה (יש אפילו טיילת ישראל). בנוסף לסיורים בכרמים וביקבים, אפשר לצאת לטרקים ולעסוק בענפי ספורט כמו רפטינג, טיפוס הרים וצוקים.
הכפר אוספאז´טה (Uspallata) שוכן באזור הררי ומהווה בסיס טוב ליציאה לטיולי יום באזור, כמו טיול סוסים. הכפר אוספאז´טה הוא גם בסיס יציאה לטרקים לפארק אקונקגווה, בשטחו נמצא ההר הגבוה ביותר בדרום אמריקה (6,960 מטר). הפארק יפה ונופים עוצרי נשימה. טיפוס על ההר עצמו מומלץ בעיקר למקצוענים, ועלול לארוך כמה שבועות. בפארק אפשר לשהות כמה ימים והלינה נערכת בחניוני קמפינג מוגדרים (יש להצטייד באוהל, שק שינה ואמצעי בישול).
סלטה
העיר סלטה (Salta) בצפון ארגנטינה מכונה "היפה" בשל הנופים המגוונים שבסביבתה. סלטה היא עיר תיירותית עם מזג אוויר לח וחם בקיץ. נשתמרו בה היטב מבנים רבים מתקופת הקולוניאליזם הספרדי והיא ניחנת בארכיטקטורה מרשימה לצד בתי קפה, מסעדות ומרכזי קניות ובילוי. היא מזכירה את בואנוס איירס בקצב החיים שבה, אם כי מדובר ביעד זול יותר.
סלטה היא בסיס לטיולים ולפעילויות באזור, למשל לעיירה הכפרית סן לורנסו (San Lorenzo), מסלול של בני האינקה בקפייטה (Cafayate).