תפריט עמוד

מידע מעשי לליוורפול ומנצ'סטר

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד

אשרות ושגרירויות
אין צורך באשרת ביקור לבריטניה.

שגרירות בריטניה בישראל:
כתובת: רחוב הירקון 192, תל אביב
טלפון: 03-7251222

שגרירות ישראל בלונדון:
כתובת: 2 Palace Green
טלפון: 44-20-79579500
דואר אלקטרוני: mailto:info@london.mfa.gov.il


איך להגיע
אין טיסות ישירות מישראל לליברפול או מנצ'סטר, אך ניתן בקלות לטוס דרך לונדון או יעדים אחרים באירופה לשדה התעופה ג'ון לנון (John Lennon Airport) בליברפול או לשדה התעופה מנצ'סטר.
ניתן להגיע לליברפול ומנצ'סטר באוטובוסים וברכבות מערי בריטניה השונות.
אוטובוסים: חברת "National Express" מנפיקה את כרטיס "Discount Coach Card", המקנה שלושים אחוז הנחה בנסיעה בינעירונית. זכאים לו בעלי כרטיס סטודנט בינלאומי (של איסתא), בני 25-16 ובני חמישים ומעלה. אפשר להשיגו במשרדי החברה בתחנות אוטובוס מרכזיות. כרטיס "Explorer Pass" של חברת נשיונל אקספרס מאפשר נסיעה ללא הגבלה בתוך פרק זמן מוגדר. הוא נועד לתיירים, ויש לקנותו מחוץ לאנגליה, בסוכנויות הנסיעות בארץ. 
רכבות: כרטיסי רכבת מומלץ לרכוש מראש בתחנות הרכבת, או לפחות בקופה לפני הנסיעה. כרטיס שנקנה ברכבת עצמה הוא היקר ביותר. כרטיס "BritRail Pass" מאפשר נסיעה ללא הגבלה בכל הקווים (כרטיס "EurailPass" אינו תקף בבריטניה). 
אתר חברת הרכבות הבריטית  


מתי כדאי להגיע
נעים לטייל באנגליה בחודשים החמים יותר – מאפריל עד ספטמבר.


נכים
מידע על נסיעות למוגבלי תנועה ולקשישים

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד

לשכות תיירות
לשכת התיירות של ליברפול מפעילה אתר אינטרנט מקיף ושלושה מרכזי מידע לתיירים בעיר: במרכז העיר (The 08 Place, Whitechapel), בשדה התעופה על שם ג'ון לנון, וב-Albert Dock. ניתן לפנות גם בטלפון ובמייל:
טלפון (24 שעות ביממה): 44-151-233-2008
דואר אלקטרוני: mailto:08place@liverpool.gov.il, לבירור על מקומות לינה: bookaroom@merseyside.org.uk

לשכת התיירות של מנצ'סטר מפעילה מרכז מידע בבית העירייה:
שעות פתיחה: ראשון 16:30-10:30, שני-שבת 17:30-10:00
כתובת: Town Hall Extension (ליד St Peter`s Square) ברחוב Lloyd
טלפון: 44-871-222-8223


מטבע
לירה שטרלינג (פאונד)


הפרש שעות
אנגליה מאחרת את שעון ישראל בשעתיים.


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של אנגליה היא 44.


תחבורה

תחבורה בליברפול:
משדה התעופה לעיר: אוטובוס Airportexpress 500 יוצא כל שלושים דקות בערך. אורך הנסיעה כ-45 דקות. אוטובוס 80A של חברת Arriva יוצא מדי רבע שעה, אורך הנסיעה בו גם כ-45 דקות. מונית תהיה מהירה יותר, אך גם יקרה יותר.
תחבורה ציבורית: במחוז מרסיסייד (Merseyside) פרושה רשת רכבות ואוטובוסים, המנוהלת על ידי חברת Merseytravel. ניתן לרכוש כרטיס מבצע (Saveaway Ticket) התקף לכל אמצעי התחבורה של החברה בכל המחוז, וכך לטייל בליברפול וסביבותיה.
מעבורות: המעבורות החוצות את נהר מרסי הפכו לשם דבר בעקבות השיר המפורסם "Ferry Cross the Mersey". השיט בהן מהנה ומספק תצפית יפה על קו הרקיע של העיר מרחוק.
סיורים מאורגנים: במרכזי המבקרים של ליברפול ניתן לברר על סיורים מאורגנים ברחבי העיר המספקים הסעות והדרכה. יש סיורים כלליים העוברים בכל האתרים המרכזיים, ויש כאלו הממוקדים בתחום עניין מסויים, כמו להקת החיפושיות, הצד האפל של ליברפול ועוד. אחד החביבים בין הסיורים המוצעים הוא The Yellow Duckmarine, הנערך ברכב אמפיבי משונה ממלחמת העולם השנייה, שנצבע בגוון צהוב עז בהשראת הצוללת הצהובה של הביטלס.
נהיגה: מאחר ומרכז העיר קומפקטי והחנייה יקרה, עדיף לא לנהוג בליברפול. הנסיעה באנגליה היא בצד שמאל של הכביש. מושב הנהג בצד ימין, תיבת ההילוכים נמצאת משמאל לנהג ואילו מיקום כל הילוך בתיבה הפוך מזה שאנו רגילים לו. בכיכר: הנתיב הקיצוני משמאל הוא נתיב היציאה מהכיכר.

תחבורה במנצ'סטר:
משדה התעופה לעיר: במוניות, באוטובוס או ברכבת. הרכבת יוצאת כל עשרים דקות משדה התעופה אל העיר.
תחבורה ציבורית: חברת GMPTE מאגדת תחתיה את רשת הרכבות, החשמליות והאוטובוסים בעיר. התחבורה הציבורית נוחה ויעילה.

בנוסף לאלו, פועל קו אוטובוס ללא תשלום במרכז העיר (Metroshuttle Free City Centre Bus), היוצא מדי חמש-עשר דקות, בשלושה מסלולים (כתום, ירוק וסגול). פתרון נהדר לטיול בין אטרקציות במרכז העיר. 

מוניות: כדי להזמין מוניות שחורות מורשות יש לטלפן: 44-161-230-3333.

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות

פסטיבלים ואירועים

יוני > Africa Oye
ליברפול היא לא רק ביטלס. מדי שנה נערך בעיר פסטיבל מוזיקה אפריקאי-קאריבי גדול, המארח אמנים רבים לצד דוכני אמנות אפריקאית ואוכל. הכניסה חינם.

יולי, פעם בשנתיים > הפסטיבל הבינלאומי של מנצ'סטר (Manchester International Festival)
פסטיבל אומנות המבוסס על יצירות הנכתבות במיוחד עבורו ומופעים בהצגות בכורה ייחודיות לו. הפסטיבל הוא אירוע חדש בעיר מנצ'סטר, שעשה את צעדיו הראשונים ב-2007. במרכז הפסטיבל הראשון עמדה היצירה "Monkey: Journey to the West" – יצירה סינית מהמאה ה-16 שעובדה לתיאטרון בשיתוף פעולה מסקרן בין הבמאי הסיני צ'ן שי-ז'נג, ויוצרי להקת הגורילאז, המוזיקאי דיימון אלברן והאנימטור והמעצב ג'יימי היולט.

אוגוסט > פסטיבל רחוב מתיו (Mathew Street Festival)
מדי שנה חוגגת ליברפול את מורשתה המוזיקלית בפסטיבל מוזיקה ברחוב מתיו – שבו ניצב בעבר מועדון הקאברן (Cavern) המיתולוגי, ממנו החלה להקת החיפושיות את מסעה הקסום והמסתורי. שלל הרכבים מקומיים וזרים מנגנים מתחת לכיפת השמיים, במופעים הפתוחים לכל ללא תשלום. כיאה לעירם של הביטלס, הרביעייה המופלאה לא נפקדת מהפסטיבל, ובפסטיבל נערכים מופעי הצדעה ללהקה ואירועים שונים הקשורים אליה.

אטרקציות ואתרים מומלצים

ליברפול (Liverpool)

המוזיאונים ברציף אלברט (Albert Dock)
הבניינים התעשייתיים עם העמודים בצבע אדום עז נבנו באמצע המאה ה-19 כאזור רציפים ומחסנים. אחרי תקופה שבה ננטשו והוזנחו, שוחזרו ושופצו הבניינים במדוקדק, ואזור רציף אלברט הפך לאתר המבקרים האהוב בעיר. זאת בזכות שפע של מסעדות, בתי קפה, ברים, חנויות ובתי מלון הפועלים כעת בבניינים הישנים, לצד אסופה מכובדת של מוזיאונים מרתקים.
בחלק הצפוני פועל המוזיאון הימי מרסיסייד (Merseyside Maritime Museum). המוזיאון סוקר את ההיסטוריה של הספנות והנמל בליברפול ובמקומות נוספים בעולם, ומעניין במיוחד בזכות אגף חשוב ומרתק המוקדש לסחר הטרנסאטלנטי בעבדות.

בסמוך נמצאת שלוחה של גלריית טייט הלונדונית המפורסמת – טייט ליברפול (Tate Liverpool) – ובה אוסף אמנות מודרנית ועכשווית, פרי יצירתם של אמנים בריטים ובינלאומיים.

לא צריך להיות מהמר כדי לנחש את נושאו של המוזיאון הפופולרי בעיר. עם כל הכבוד לימאות, היסטוריה ואמנות, הכתר שייך לרביעיית החיפושיות. "סיפורם של הביטלס" (The Beatles Story) הוא מוזיאון המוקדש כולו לתוצר המוזיקלי הנודע ביותר של ליברפול, מהקמת הלהקה בשנות השישים, דרך ההופעות במועדון ה-Cavern שבעיר, ועד לכיבוש העולם במוזיקה הנפלאה שיצרו. במוזיאון ימצאו המעריצים שחזור של המועדון בו התחיל הכל, את הגיטרה הראשונה של ג'ורג' הריסון, המשקפיים המפורסמות של ג'ון לנון, ראיונות וידאו ועוד.

סיורים מאורגנים בעיר
מהמוזיאון "סיפורם של הביטלס" יוצאים שפע של סיורים לאתרים הקשורים ללהקה ברחבי העיר, בהם הסיור המקיף בן השעתיים תחת השם הצפוי "מסע הקסם המסתורי" (The Magical Mystery Tour).
סיורים נוספים היוצאים מרציף אלברט: The Yellow Duckmarine – סיור בין אתרי העיר ברכב אמפיבי משונה ממלחמת העולם השנייה, שנצבע בגוון צהוב עז בהשראת הצוללת הצהובה של הביטלס. ללא ספק, שינוי משעשע מאוטובוסי התיירות הסטנדרטיים המוצעים בכל עיר. Shiverpool Ghost Tours – בעקבות ההיסטוריה האפלה של העיר, דרך רציחות וסיפורי רוחות רפאים.

היכל סנט ג'ורג' (St George`s Hall)
מהבניינים המרשימים ביותר במרכז העיר. ההיכל המהודר נבנה באמצע המאה ה-19 בסגנון ניאו-קלאסי, ובשנת 2007 נפתח מחדש לאחר שיפוצים ושחזורים בעלות של מיליוני לירות שטרלינג.

מוזיאון העולם של ליברפול (World Museum Liverpool)
תצוגות בנושאי זואולוגיה, בוטניקה, ארכיאולוגיה, תרבות, פולקלור, חלל ועוד, במוזיאון שעבר בשנים האחרונות מתיחת פנים, שבמסגרתה הוכפל שטחו. הבניין נבנה במאה ה-19 ומאז עבר הרחבות, שיפוצים ובנייה מחדש (לאחר שספג נזק בהפצצות במלחמת העולם השנייה). גאוות המוזיאון היא על האוסף המצרי, הכולל 15,000 מוצגים ממצריים העתיקה. במקום יש גם פלנטריום.

גלריית ווקר לאמנות (Walker Art Gallery)
אין צורך להרחיק לכת – הגלריה צמודה למוזיאון העולם של ליברפול. אוסף האמנות במקום, המכונה "הגלריה הלאומית של הצפון", כולל יצירות נהדרות של דגה, פוסין, רוסטי, דיויד הוקני, גילברט וג'ורג', קלוד מונה, רמברנדט, לורד לייטון ואחרים, החל מהמאה ה-13 ועד ימינו אנו.

קתדרלת מטרופוליטן (Liverpool Metropolitan Cathedral)
קתדרלה קתולית ומקום מושבו של הארכיבישוף של ליברפול. קשה לפספס אותה בזכות העיצוב המשונה של המבנה, המזכיר מעין משפך מעוטר קוצים.

הקתדרלה האנגליקנית של ליברפול (Liverpool Cathedral)
אם אתם מעדיפים קתדרלה יותר מסורתית ופחות מודרנית, סורו לגבעת סנט ג'יימס (St James` Mount), עליה מתנוססת הקתדרלה האנגליקנית. הקתדרלה נבנתה בתחילת המאה העשרים, עם מגדל פעמונים גבוה במיוחד וחלונות זכוכית צבעוניים מרשימים. בקיץ מתארח בחלל היפה פסטיבל שייקספיר של ליברפול.

אתרי ביטלס נוספים בעיר
כאמור, סיורים מאורגנים בעקבות הלהקה האהובה יוצאים ממוזיאון "סיפורם של הביטלס", אך ניתן גם לטייל באופן עצמאי בין האתרים השונים. במרכזי המבקרים של העיר ניתן להשיג עלונים ומפות עם רשימת האתרים וכל המידע הדרוש.
אחד האתרים הפופולריים ביותר הוא רחוב פני ליין (Penny Lane), אותו הנציח מקרתני בשיר שיצא ב-1967 כסינגל כפול לצד "שדות תות לנצח" (Strawberry Fields Forever). לנון ומקרתני גרו כצעירים בסמוך לפני ליין ונהגו להיפגש בצומת כדי לנסוע למרכז העיר. פרסומו של הרחוב גרם לגניבות חוזרות ונשנות של שלטי הרחוב, ולבסוף הוחלט להמירם בשלטים המצויירים על קירות. מכאן אפשר להמשיך לביקור בצד השני של הסינגל, אל "שדות התות" – בשם ציורי זה כונה בית יתומים של צבא הישע שהיה מוקף גן נאה. בילדותו התגורר לנון בסמוך והיה נוהג לשחק ולשוטט בין העצים בגן.
שני האתרים נמצאים בפרבר וולטון (Woolton), בו נמצא "מנדיפס" (Mendips) – הבית בו התגורר לנון בצעירותו עם דודתו מימי, בכתובת 251 Menlove Ave. במקום יש תצוגה על חייו של לנון כילד. אפשר להמשיך אל בית ילדותו של מקרתני (20 Forthlin Road) ואל בית ילדותו של ג'ורג' הריסון (12 Arnold Grove). כדי להיכנס אל הבתים יש להזמין מקום מראש.

ניתן גם לבקר ב-The Casbah Coffe Club, מועדון שבו הופיעה להקת הקווארימן (The Quarrymen), בה היו חברים לנון, מקרתני, הריסון וקן בראון.

Speke Hall
בית אליזבתני מרשים זה נמצא קילומטרים ספורים מדרום לעיר, אך עבור חובבי האדריכלות הנסיעה תשתלם: זהו אחד מבתי האחוזה בסגנון טיודור היפים במדינה, עם חזיתו המעוטרת בדוגמת שחור-לבן נפלאה.


מנצ'סטר (Manchester)

הגלריה לאמנות של מנצ'סטר (Manchester Art Gallery)
האוסף הנרחב של הגלריה כולל יותר מ-25 אלף מוצגים, ובהם יצירות בריטיות חשובות ומבחר גדול של אמנות קדם-רפאלית. חובבי האמנות יוכלו לשוטט כאן זמן רב בין יצירותיהם של אמנים כמו פרנסיס בייקון, טרנר, הנרי מור, דיויד הוקני, גוגן, רנואר, ווינפורד דיוהרסט ואחרים. האגף הישן והמרשים תוכנן על ידי האדריכל צ'רלס בארי, שתכנן גם את בתי הפרלמנט של אנגליה. הכניסה חינם.

אורביס (Urbis)
בבניין זכוכית מודרני בוהק בצורת משולש קטום, שוכן מרכז התצוגות והאירועים אורביס. התצוגות המתחלפות עוסקות באמנות, אופנה, צילום ועוד, ואילו בקומה הרביעית שוכנת תצוגה מעניינת העוסקת בחיים במנצ'סטר, התפתחותה של העיר, שילובם של המהגרים באוכלוסייתה, בעיית חסרי הבית ועוד. הנסיעה במעלית השקופה מספקת נוף יפה. הכניסה חינם.

בית העירייה (Manchester Town Hall)
בניין נהדר בסגנון ניאו-גותי בכיכר אלברט (Albert Square), שבנייתו הושלמה ב-1887 תחת שרביטו של האדריכל אלפרד ווטרהאוס. כדאי להיכנס פנימה. בפנים ממתינים לכם מרכז המבקרים העירוני ויותר חשוב, גם ציורי קיר נהדרים מהמאה ה-19של האמן פורד מדוקס בראון. שימו לב לפסיפס בחלל הכניסה שמציג את סמלה של העיר: הדבורה. הכניסה בחינם, אך למתעניינים כדאי לשלם תשלום סמלי עבור סיור מודרך מקיף.

ספריית ג'ון ריילנדס (John Rylands Library)
עוד פנינה ארכיטקטונית במנצ'סטר, בסגנון התחייה הגותית בתקופה הויקטוריאנית. הספרייה נבנתה בסוף המאה ה-19 לזכרו של ג'ון ריילנדס, תעשיין עשיר תושב מנצ'סטר. במקום שוכן אוסף עשיר של ספרים עתיקים, כתבי יד מימי הביניים ועוד, אך נדמה שהספרים משניים כמעט לפאר הארכיטקטוני של ההיכל. בשנת 2007 נפתחה הספרייה מחדש לאחר שיפוץ מקיף בעלות של מיליוני לירות שטרלינג. שימו לב! בעיר קיימת ספרייה נוספת באותו שם, הפועלת במתחם אוניברסיטת מנצ'סטר – היא אינה מעניינת לביקור, ועל כן נסו לא להתבלבל בין השתיים. הספרייה העתיקה שוכנת ב-Deansdate.

המוזיאון המלכותי למלחמה צפון (Imperial War Museum North)
אחד משלושת האתרים המרכזיים באזור רציפי סלפורד (Salford Quays). לא רק בזכות התצוגות שלו, אלא גם בזכות המבנה עצמו – בניין ייחודי מצופה אלומיניום פרי עיצובו של האדריכל הנודע דניאל ליבסקינד (מתכנן המוזיאון היהודי בברלין). התצוגות לא מסתפקות בכלי נשק ותכנוני קרבות, אלא מתמקדות גם בסיפורים האנושיים שמאחורי מלחמות שונות. הכניסה חינם.

הלורי (The Lowry)
קומפלקס תרבות ובידור ברציפי סלפורד, הכולל תיאטראות, מסעדות, בתי קפה, גלריות, סדנאות, חנויות ותצוגה של 350 מציוריו של האמן אל.אס לורי.

מוזיאון מנצ'סטר יונייטד (Manchester United Museum & Tour)
אי אפשר לדבר על מנצ'סטר בלי להזכיר את גאוות העיר, קבוצת הכדורגל האדומה. מוזיאון מנצ'סטר יונייטד ממוקם באולד טרפורד (Old Traffort) שברציפי סלפורד, האצטדיון האגדי שהבריטים מכנים "תיאטרון החלומות". חבל להסתפק בביקור במוזיאון בלבד, וכדאי להצטרף לסיור מנצ'סטר יונייטד שיוביל אתכם אל מאחורי הקלעים של האיצטדיון, מחדרי ההלבשה ועד הדשא הירוק. הביקור במוזיאון כלול בסיור.

פארק קאסטלפילד למורשת עירונית (Castlefield Urban Heritage Park)
האזור שהיה בתחילת הספירה מצודה רומית ובאמצע המאה ה-19 ליבה של מנצ'סטר התעשייתית, הוסב לפארק עירוני. תעלת המים ברידג'ווטר (Bridgewater Canal) חוצה את הפארק ומושכת אליה בקיץ רבבות בני אדם, המשקיפים אליה מבתי הקפה שבאזור. מופעי תרבות ופסטיבלים מתארחים כאן בקיץ ובעונות המעבר. אפשר לשוטט ברגל בגנים הירוקים, לשוט בסירות בתעלות, לשבת באחד הברים האופנתיים או להציץ במבנים המשופצים ובעתיקות שנתגלו במקום. אל תפספסו את האתר המרכזי, מוזיאון המדע והתעשייה של מנצ'סטר (MOSI). התצוגות עוסקות בנושאי תחבורה (המוזיאון פועל בתוך תחנת רכבת לשעבר), חלל, אנרגיה, המהפכה התעשייתית, תקשורת, מחשבים ועוד, וילדים ייהנו כאן מאוד.
אתר המוזיאון

מוזיאון מנצ'סטר (Manchester Museum)
מוזיאון מנצ'סטר ממוקם במבנה ניאו-גותי דרמטי באוניברסיטת מנצ'סטר ועוסק בטבע, אתנולוגיה ותרבויות. בין מיליוני המוצגים שבאוסף קשה לפספס את "סטן" – כינויו של שלד טירנוזאור רקס עצום, שהתגלה בארצות הברית. כדאי להתעכב גם על האגף המוקדש למצרים העתיקה, הכולל מומיות חנוטות.

המוזיאון היהודי של מנצ'סטר (Manchester Jewish Museum)
בבית כנסת ספרדי-פורטוגזי לשעבר מהמאה ה-19 שוכן המוזיאון היהודי של מנצ'סטר. המוזיאון מספק הצצה להיסטוריה של הקהילה היהודית הגדולה בעיר.

B of the Bang
שם משונה לפסל יוצא דופן. מעין קיפוד ים או זיקוק עצום בגודלו, המתנשא לגובה של 56 מטר ליד האיצטדיון העירוני ב"עיר הספורט" (Sportcity), שהוקמה למען משחקי Commonwealth ב-2002. זהו הפסל הגבוה ביותר בבריטניה כולה.