אוכל 
לא רק גולש ופפריקה
המטבח ההונגרי מציע מגוון עצום של מאכלים – מרקי דגים, תבשילי בשר כבדים ועוגות אירופאיות משובחות. סיור קולינרי במסעדות ובבתי הקפה של בודפשט

כתבה: סוזי גיורא

למרות שהמטבח תופס מקום חשוב בחיי הונגריה המודרנית, רק מעט ידוע על ראשיתה של התרבות הקולינרית ההונגרית. להונגרים, שמוצאם בשבטים נודדים מאסיה התיכונה, היסטוריה סוערת ורבת תהפוכות. אחרי שהתיישבו בשלהי המאה התשיעית בתחומי הונגריה של ימינו, היו נתונים ההונגרים לאורך רוב ההיסטוריה תחת שליטת זרים – מהתורכים, דרך האוסטרים וכלה ברוסים – וידעו לא מעט סבל. אבל הכובשים השונים הטביעו את חותמם גם על המטבח ההונגרי, המהווה דוגמה למיזוג מוצלח של השפעות תרבותיות שונות.
האוסטרים במיוחד תרמו לאמנות האפייה והקונדיטוריה של ההונגרים. הכיבוש התורכי הארוך הטביע את חותמו על כל תחומי החיים, וכמובן גם על המטבח. התורכים הביאו איתם אגוזים, תבלינים למיניהם, פירות חדשים וירקות כמו העגבנייה והפלפל האדום, הפפריקה, שהפכה ברבות הימים לסמל הונגרי מובהק. גם בצק הפילו הדקיק הוא ממוצא תורכי, ועד היום הוא מהווה את הבסיס לבקלאווה נוטפת הדבש, המוכרת לכולנו. תרומת ההונגרים היתה בפיתוח נוסף של בצק הפילו והפיכתו למה שידוע כיום כבצק שטרודל. נראה שלהונגרים היה תמיד הכשרון להתאים דברים לצורכיהם ולנצל את חומרי הגלם הזמינים.

תשכחו מהדיאטה
ככלל, המטבח ההונגרי שמרני, האוכל שהוא מציע די כבד, והמנות המוגשות במסעדותיו גדולות ולעתים אף גדולות מאוד. שיטת ההכנה העיקרית היא הטיגון, לרוב בשמן עמוק. בעבר נהגו ההונגרים לבשל בשומן חזיר, אבל למרות השמרנות, הם עברו בהדרגה לשימוש בשמן ובמרגרינה. בחמאה השתמשו בעיקר להכנת תבשילים לעשירים או לחולים. כיום משתמשים מרבית השפים במרגרינה לא רק לצורכי בישול, אלא גם לאפייה. לטענתם, אחוז המים בחמאה גבוה מאוד, ולכן היא עלולה לקלקל את המאפה.
המנות הראשונות הפופולריות הן כבד אווז פרוס ומטוגן או פטה אווז; פטריות טבולות בבלילה ומטוגנות בשמן עמוק; ומעין סנדוויץ' של שתי פרוסות חזה אווז, שביניהן גבינה צהובה, המטוגן באופן דומה.
המאכל הלאומי של הונגריה, הגולש (Gulyás), ידוע ומוכר לכולם, ובכל זאת, נדמה שיש כמה וכמה דברים מעורפלים בנדון. מחוץ להונגריה מכונים מרבית התבשילים המכילים פפריקה "גולש". זוהי טעות, ממש כשם שטעות לומר שכל עוגה מגולגלת היא "שטרודל". הגולש האמיתי הוא מרק סמיך ועשיר, המכיל בצל קצוץ, פלפל ירוק, עגבניות חתוכות, רסק עגבניות, קימל, תפוחי אדמה, קוביות בשר בקר ובצקיות.
סוג אחר של גולש הוא ה-Pörkölt: מין צלי קדרה, העשוי מבצל קצוץ, מקוביות בשר בקר, מעגבניות חתוכות ומפפריקה, ובתוספת מעט מים. הפפריקש (Paprikás) מכיל חתיכות חזה עוף, בצל ופפריקה, אבל תיבולו עדין יותר, והוא מוגש בתוספת שמנת חמוצה ועם בצקיות רכות (Galuska-Spetzel).
ומה עוד אוכלים בהונגריה? שניצלים מבשר עגל וחזיר; צלי מבשר עגל, בקר, חזיר וברווז, וגם מבשר ציד: ארנבות, צבאים, חזירי בר, פסיונים וחוגלות – וכמובן מבשר הודו, הנחשב לאחד המעולים בעולם.
דגים יש בשפע, והמטבח ההונגרי מצטיין בהכנתם. בין השאר משתמשים ההונגרים בדגי מים מתוקים, כמו הקרפיון, הטרוטה וזאב המים, וגם בשפמנון (Harcsa – Catfish), החי בנהרות הטיסה והדנובה. זהו דג ענק, שמשקלו מגיע ל-70-60 קילוגרם, ולדברי אניני הטעם, המאכלים שמכינים ממנו הם משהו-משהו. כאן נזכיר רק את מרק הדגים הידוע, ה-Halászlé, העשוי מקרפיונים, מבצל, מפפריקה ומתפוחי אדמה או אטריות.
ועוד על מרקים: את מרק השעועית היבשה, ה-Bableves, מכינים בהונגריה עם בשר חזיר מעושן. מרק מפורסם נוסף הוא ה-Ujhazi tyúkleves, מרק עוף עשיר, הקרוי על שם Ujvári Ede – שחקן תיאטרון פופולרי בתקופה שלפני מלחמת העולם הראשונה, שככל הנראה היה גם אנין טעם. את מרקי הגולש והשעועית מקובל להזמין בהונגריה כמנה עיקרית.
הממולאים – כמו כרוב ממולא המוגש בלוויית כרוב חמוץ – תופסים מקום חשוב בתפריט של המסעדות העממיות, וכמוהם גם תפוחי האדמה, המותקנים בצורות שונות ומוגשים כתוספת.

חביתיות ואטריות לקינוח
כיוון שעוגות אינן המומחיות של מרבית המסעדות בהונגריה, הקינוחים המקובלים הם כופתאות גבינה, חביתיות (Palacsinta) ממולאות בגבינה לבנה או בריבה, וחביתיות ממולאות באגוזים ומצופות ברוטב שוקולד, המהוות אולי את הקינוח הטוב ביותר. השפים ההונגרים משתמשים באטריות גם כקינוח – עם פרג טחון וסוכר, עם אגוזי מלך טחונים וסוכר, או עם גבינה לבנה. קינוח יוצא דופן עבור ישראלים, אבל מקובל בהחלט בהונגריה, הוא אטריות חתוכות לקוביות, המוגשות עם כרוב מאודה, בצל ומעט מלח ופלפל שחור.
מבחר היינות בהונגריה, המחולקת לעשרים אזורי יין, גדול. אחד האזורים שבהם מיוצרים יינות טובים במיוחד הוא וילאני (Villány) שבהרי מצ'ק (Mecsek). היין ההונגרי המפורסם ביותר הוא ה-Tokaj, יין מתוק המתאים לקינוח, אבל לא הולך עם בשר, עוף ודגים. לא בכל מסעדה יציגו בפניכם תפריט יינות, ולעתים יש לבקש אותו במיוחד. סועדים שאינם מבינים הונגרית עלולים להימצא בבעיה, שכן המלצרים בבודפשט, כמו במקומות אחרים בעולם, נוהגים להציע יינות יקרים. לכן מומלץ להזמין את יין הבית, או יין בכוס (ולא בבקבוק). הבירה טובה ומומלצת.
בבודפשט יש הרבה מסעדות גדולות, מפוארות ויקרות. היקרות ביותר נמצאות בבתי המלון המפוארים, כמו מלון אינטרקונטיננטל, שם פועלת מסעדה טובה ויקרה, ומוצעת ארוחת בוקר נהדרת. אבל העיר מלאה גם במסעדות הונגריות עממיות טובות ולא יקרות. וכמובן, יש בה סניפים של מקדונלדס, פיצה האט ושאר רשתות מזון מהיר. במלים אחרות, להישאר רעבים בעיר הזאת פשוט אי אפשר.
בודפשט מחולקת לרבעים, וכמעט לכל אחד מהם שוק מקורה משלו. אין להחמיץ ביקור בשוק המרכזי, ה-Központi Vásárcsarnok שב-Fövám tér. המבנה שלו, ששוקם רק לפני כמה שנים, הוא בבחינת פנינה ארכיטקטונית. בקומת הכניסה פועל שוק מזון, ובו בשרים, נקניקים, דגים, ירקות, גבינות וגם דברי מאפה נהדרים. בקומה העליונה יש חנויות אומנים ומזללות מצוינות. עוד שוק מקורה השווה ביקור נמצא בלב ליבה של העיר, לא רחוק מבית הפרלמנט, ב-Hold utca. השוק הזה (Hold utcai Csarnok) פועל במבנה יפה, השוכן באזור הבנקים. כשיוצאים מהשוק, מיד בצד שמאל, יש מסעדה עממית, Csarnok Hal Vendéglö, המציעה אוכל טוב ובמחיר סביר.
ברוב המסעדות בבודפשט, ובהונגריה בכלל, ניתן להזמין חצי מנה או מנה קטנה. התשלום בכרטיסי אשראי מקובל, אבל במסעדות העממיות, כמו גם בשווקים, עדיין נהוג לשלם במזומן.

היכל העוגות
כמו בווינה ובפריז, גם בתי הקפה של בודפשט היוו בעבר מוקד לחיי תרבות. עיתונאים, סופרים, שחקנים ואנשי רוח אימצו בתי קפה, ששימשו כמקום מפגש חברתי-תרבותי (בדומה לקפה כסית בתל אביב). בבתי הקפה האלה אפשר היה לאכול ארוחה מלאה, או לשבת שעות ארוכות עם ספל קפה ועיתון. כמעט כולם נעלמו בימי המשטר הקומוניסטי. מוסד שנותר על כנו הוא ה-Cukrászda – בית קפה-קונדיטוריה, המתמחה באפיית עוגות, המוגשות בעמידה או בישיבה, ומוצעות גם למכירה ארוזות.
תנופת ההתפתחות של הקונדיטוריה ההונגרית החלה במאה ה-18. בעקבות עליית מעמד הבורגנות, הופיעו בהונגריה בתי הארחה למיניהם, וגם קונדיטוריות, שבהן הגישו קפה ועוגות. ב-1830 פתח וילמוש רוסוורם את בית הקפה-קונדיטוריה הראשון בבודה. הוא קיים עד היום, באותו מיקום ותחת אותו שם (Russwurm), ומהווה עדיין את אחת הקונדיטוריות המפורסמות בעיר.
אבל המקום בה"א הידיעה לקנח בו את הביקור בבודפשט בתענוג מתוק הוא קונדיטוריית ג'רבו (Gerbeaud), הנמצאת בליבה של פשט. בקונדיטוריה הזאת יש מבחר מהמם של כשמונים מיני עוגות, פטיפורים, טורטים, מרציפנים ועוד ועוד. אחרי זמן מה שבמהלכו תעמדו כאן בפה פעור, תוהים במה לבחור, תגלו שפשוט אין חיך מתוק שהיכל העוגות הזה לא יקלע לטעמו.


 לינה
ללון בבודפשט
בירת הונגריה מציעה שלל אפשרויות לינה – מבתי מלון מפוארים ועד לאכסניות לתרמילאים

כתבה: ענת יערי

אם אתם מתכננים ביקור קצר בעיר, כדאי לכם ללון במרכז פשט. שלושה בתי מלון מפוארים ויקרים – אינטרקונטיננטל, סופיטל ומריוט – שוכנים על גדת הדנובה, צופים על הגשרים ועל גבעות בודה. שלושתם במבנים מודרניים, חסרי ייחוד.
במרכז פשט פועלים שני בתי מלון מפוארים אחרים – מרידיאן וקמפינסקי. מביניהם נמליץ על מלון מרידיאן (Le Meridien Budapest) ששוכן במיקום מצוין.כתובת: Erzsébet tér 9-10. 
מלון מומלץ נוסף במרכז פשט הוא Radisson Beke. יש בו בית קפה אלגנטי, המפורסם בעוגות שלו. כתובת: Teréz körút 43. 

שני בתי המלון המיוחדים ביותר בעיר שוכנים בבודה. גם אם אין באפשרותכם לשהות בהם, כדאי לפחות לבקר בהם: 

הילטון
המלון, המשלב ישן עם חדש, הוקם על חורבות מנזר מהמאה ה-13. 
כתובת: Hess András tér 1-3. 

Danubius Hotel Gellért
המלון נבנה ב-1918, למרגלות גבעת גלרט. במקום יש מעיינות מרפא, וגם מי שאינו שוהה במלון יכול לרחוץ בהם. 


 

מרחצאות: בין האדים והבועות
בבודפשט יש עשרות בתי מרחץ, שלרבים מהם מיוחסות סגולות רפואיות. גם לבריאים שבינינו, התרגעות בבריכה חמה בתום סיור מפרך בעיר היא תענוג אמיתי

כתב: בוב כהן

כאשר רגליכם וידיכם אומרות לכם שעליכם לסיים את הסיור היומי באתרי התיירות של בודפשט מוקדם, תוכלו להתרגע במרחץ חם. הטבע בירך את בודפשט, הבנויה על משטחי אבן גיר המתרוממים לאורך הדנובה, במעיינות חמים ורפואיים רבים. התרווחות בבריכת שחייה חמה בבית המרחץ סצ'ני (Széchenyi), "התבשלות" במרחץ תורכי קדום בבודה, או פינוק של אדים ועיסוי במרחצאות גלרט (Gellért) הנפלאים – כל אלה מהווים דרך מושלמת לשיכוך כאבים בכל עונה.

המרחצאות של בודפשט מאפשרים הרבה יותר מסתם טבילה במים. הם יוצרים למעשה דרך חיים, חברה שלמה, עם מנהגים והיסטוריה, שאפילו הקומוניזם לא הצליח למחוק. מבחינות רבות, בית המרחץ הספציפי שאליו תגיעו יכניס אתכם מיד למילייה הייחודי לו. אינטלקטואלים ועיתונאים מבקרים לעתים קרובות במובלעת התורכית העתיקה, המיועדת אך ורק לגברים, במרחצאות רודאש (Rudas) שבבודה, מעט דרומה מגשר אליזבת. משפחות, ספורטאים מזדקנים ומהגרים ששבו לארצם מגיעים בעיקר למרחצאות סצ'ני היותר מפוארים, אך בכל זאת פרולטריים, הנמצאים בפארק שבלב העיר. הומוסקסואלים ואנשי תעשיית הסרטים מעדיפים את בתי המרחץ קיראי (Király) וראץ (Rác). אל תאמינו לסיפורים שלפיהם גלרט מיועד רק לתיירים; גם פוליטיקאים ודיפלומטים באים לטבול בו. בכל מקרה, תמיד יותר כיף לצפות באנשים כשכולם עירומים או כמעט עירומים.

הראשונים שניצלו את המים האלה, החמים באופן טבעי, היו התורכים, במאה ה-16. בראשית הכיבוש העות'מאני של הונגריה נבנו בבודה עשרות חמאמים. לאחר שהאוסטרים כבשו את העיר מחדש ב-1686, נהרסו רוב המבנים והמונומנטים שהקימו העות'מאנים, אבל בתי המרחץ נותרו על כנם. ברגע שההונגרים הכירו בתועלת שבטבילה במרחצאות החמים, הם ניגשו לעניין מתוך התלהבות מאדירית מיוחדת.
ההונגרים נשבעים, שהמרחצאות מרפאים את כל סוגי המחלות, ורוב בתי המרחץ בבודפשט מציעים לסובלים מדלקת פרקים תוכנית טיפולים רפואיים. אחרים, הצמאים לריפוי ביתי, ממלאים לעתים קרובות במרחצאות בקבוקים, ושותים את מימיהם בבית. בין אם מדע המרחצאות הרפואיים, ה-Balneology, עובד ובין שלא, איש לא יכחיש, שאמבטיה חמה טובה וסאונה גורמות הרגשה טובה. בייחוד אם המים מלאים במלחים מינרליים, ואולי גם קצת רדיואקטיביים.

אחרי קניית הכרטיס, נכנסים למלתחות, שם תפגשו עובד האחראי על המפתחות. הוא יראה לכם את התא שלכם, שאת מספרו עליכם לזכור. תמורת תשלום נוסף, ניתן לשכור ארון פרטי. בשלב זה תקבלו תלוש מיוחד, שיאפשר לכם, אחרי הרחצה, לקבל את החפצים שהשארתם בתא או בארון. עובד אחר ייתן לכם בגד רחצה קטן ומגוחך – משהו שבקושי יכסה את אזור המותניים לגברים, ומעין סינר זעיר לנשים – ואז תהיו מוכנים להיכנס למים. במרחצאות המיועדים לגברים ולנשים כאחת, כדאי להביא איתכם בגד ים, או לשכור אחד. רוב העובדים במרחצאות לא מדברים אנגלית, אבל יש להם ניסיון של שנים בשימוש בשפת הסימנים, וגם בגרסה מזרח אירופאית של פיג'ין (נוסח פשטני של השפה האנגלית), המשלבת מלים מרוסית ומגרמנית.

מבין בתי המרחץ המיועדים לבני שני המינים, סצ'ני הוא אחד הנוחים ביותר. המכלול של סצ'ני, שנבנה בשנות התשעים של המאה ה-19, מציע למבקרים שלוש בריכות תחת כיפת השמים – חמה, קרה ופושרת. זאת האחרונה ידועה גם כ"בריכה המטופשת", ויש בה מכונות היוצרות מערבולות ובועות. מתקנים מיוחדים אלה הפכו אותה ללהיט בקרב ילדים. במכלול יש גם בריכות מקוּרות, חדרי אדים וסאונה. באמצע החורף, הרחצה בבריכה החמה תחת כיפת השמים היא תענוג שאין לוותר עליו.
כתובת: Állatkerti körút 11, הרובע ה-14

מי שלרשותם עומד תקציב גדול יותר יעדיפו אולי לבקר במרחצאות גלרט. בית מרחץ מפואר זה, המעוצב בסגנון אר נובו, מיועד אף הוא לנשים ולגברים כאחת, ושוכן בצמוד למלון גלרט. בקיץ ניתן ליהנות בו מבריכות השחייה הגדולות תחת כיפת השמים, שגם בהן יש מכונות היוצרות גלים מלאכותיים. מי המרחצאות הללו מומלצים במיוחד לסובלים מבעיות לב, אבל מגוון חדרי האדים, אולמות העיסוי והבריכות אמור לרפא כמעט כל מחלה שהיא.
כתובת: Kelenhegyi utca 2-6, הרובע ה-11

מרחצאות ואכסניות 

כתבה: ענת יערי

בבודפשט יש עשרות מעיינות חמים. אם אתם מתכננים ליהנות מהם, כדאי לכם להשתכן באי מארגיט (Margit sziget) הירוק והשליו. המלונות שבו משתמשים במעיינות, ומציעים גם טיפולים רפואיים אחרים. אחד מהם הוא
Danubius Thermal Hotel Margitsziget

טיפולים רפואיים טובים אפשר לקבל גם ב:
Danubius Thermal Helia
כתובת: Kárpát utca 62-64

מי שמחפשים שקט וסביבה ירוקה לא הרחק ממרכז העיר ימצאו את מבוקשם בפנסיון הבא: 
Vadvirág Panzio
כתובת: Nagybányai utca 18. 

בודפשט אינה יעד מועדף על תרמילאים, אבל יש בה מגוון אכסניות נוער, הפתוחות בעיקר בקיץ. העיר מלאה גם בפנסיונים זולים, הרחוקים מעט מהמרכז. 
 


עם הילדים
טיול משפחתי / ילדים מבלים
רכבת הרים העשויה עץ ו"רכבת ילדים", שריד מימי הקומוניסטים, הן רק שתיים מהאטרקציות שמציעה העיר לילדים. גם חובבי חיות וטבע ימצאו בה את מבוקשם
לכתבה המלאה »


פסטיבלים ואירועים
בירת הונגריה מציעה שלל אירועי תרבות, מוזיקה ואמנות לאורך כל השנה. הנה מבחר מתוכם
לכתבה המלאה »