אוכל: בתי קפה
בברלין יש בתי קפה אמיתיים, רוטטים – בתי קפה שהם טבעיים לעיר כמו דוכני פלאפל לתל אביב. כי זוהי ברלין: איש-איש ובית הקפה שלו. בני ציפר שב מברלין עם שיר הלל  
לכתבה המלאה>>


קניות: הקומה השישית השערורייתית של הקה.דה.וה  

 
קה.דה.וה. חנות שהיא גם אתר חובה לתיירים | צילום: נפתלי הילגר

כתבה: נירית בן יוסף

מנסיוני המר אני יודעת שלהכין רשימת קניות מסודרת לפני שאני יוצאת לקה.דה.וה זה בזבוז זמן. לא משנה כמה נחרצת אהיה בהחלטתי לקנות רק את מה שאני ממש צריכה, אחרי כשלוש שעות אמצא את עצמי הולכת אל המכונית, מאחורי סבל לבוש בפראק, דוחף עגלה עמוסה שקיות כחולות מלאות בדברים שראיתי בדרך ונזכרתי פתאום שאני זקוקה להם, בדחיפות!
אדולף ינדורף, יהודי שנולד ב-1870 בעיירה בוויטמברג, ידע מה הוא עושה כאשר פתח לפני 97 שנה בית כלבו גדול ומפואר ב"מערב החדש" – כך כונו הערים והשכונות החדשות שהתפתחו ממערב לברלין. לתושבי חלק זה של ברלין ולתיירים המבקרים בעיר היה ועדיין יש כוח קנייה שמחזיק חנות עצומה שכזאת. כל שנה, בחודש שלפני חג המולד, נאלצים שוטרי ברלין לכוון את כלי הרכב שמנסים להגיע למקום. מי שהצליח לחנות ולצאת מבניין החניה אולי מבחין בשלט על הקיר, המנציח את בית הכנסת שעמד כאן ונשרף בליל הבדולח, בנובמבר 1938.
בפתיחת החנות בשנת 1907 היו בה חמש קומות על שטח של 24 אלף מטר רבוע. כבר אז היתה זו אחת מחנויות הכלבו הגדולות בעולם, והיא הציעה שירותים חדשניים לאותם זמנים, כמו אריזה ותשלום במקום וגם – לא פחות חשוב – תאים להחזקת הכלבים שליוו את הגברות האלגנטיות לקניות וחדרי קריאה לאדונים המשועממים.
כיום, הקה.דה.וה הוא חנות וגם אתר חובה לתיירים, המתגאה במוטו הוותיק: אצלנו תמצא את כל מה שיש! בשמונה הקומות של החנות נמכרים היום 380 אלף מוצרים שונים; במחלקת האוכל, המשתרעת על 7,000 מטר רבוע בקומה השישית, מוכרים 500 איש 33 אלף מוצרי מזון ומשרתים את הסועדים ב-33 פינות זלילה שונות. מי שרואה, למשל, את מספר סוגי הנקניקים, המחולקים לפי ארצות מוצאם, מתבייש לעצמו בשקט על כך שהסתפק עד עתה בחזה הודו מעושן פשוט. כלקוחה ותיקה של החנות, איני מתביישת להודות שעדיין, במחלקת הבשר אני תמיד מבקשת שיזכירו לי איך מגיעים למחלקת הדגים, המפורסמת במבחר העצום שלה ובדלפק המיוחד לצדפות, המגיעות מדי יום, טריות-טריות, מחופים שונים באירופה.
קצת היסטוריה: כאשר מלאו לאדולף ינדורף עשרים שנה, הוא נסע לארצות הברית כדי ללמוד טכניקות מכירה מודרניות. הוא חזר לגרמניה, פתח בברלין חנות שהתמחתה בדברי סידקית וצמר, ואחריה הקים ארבעה בתי כלבו, שהמפורסם בהם הוא בית הכלבו של המערב (Kaufhaus des Westens), המוכר בשם KaDeWe. ב-1926 מכר ינדורף את רכושו למשפחת טיץ, בעלת בתי כלבו רבים בגרמניה. עם עליית הנאצים לשלטון אולצו בני משפחת טיץ למכור את מניותיהם בקונצרן הענק, שהיו בשווי של 24 מיליון רייכסמרק. בסופו של דבר הם קיבלו עבורן רק 800 אלף רייכסמרק, וגם אותם נאסר עליהם לקחת עימם כאשר ברחו מגרמניה להולנד ומשם לפלשתינה. המרוויחים העיקריים מהחרמת הרכוש של משפחת טיץ היו הבנקים הגרמניים הגדולים.
ב-1943 נפל מפציץ אמריקאי על הבניין, שנשרף כמעט לחלוטין ושוקם לאחר המלחמה.
לפתיחת החנות ב-1950 הגיעו 180 אלף איש. ב-1956 הסתיימה בנייתה של מחלקת המזון המפורסמת בקומה השישית, ובמשך השנים המשיכה החנות לגדול. שטחה נכון לרגע זה הוא שישים אלף מטר רבוע, כשטחו של האצטדיון האולימפי בברלין ועוד ארבעה מגרשי כדורגל. אז שתהיה לכם דרך צלחה, ואל תשכחו להצטייד בתרמיל, מימייה, מצפן וכרטיסי אשראי.

כתובת: Schöneberg Wittenbergplatz,,Tauentzienstrasse 21-24
טלפון: 49-30-21210


בילויים
חיי הלילה של ברלין: עיר ללא הפסקה
חיי לילה סוערים, מסיבות פרועות, ברים נחשבים, מועדונים שהכל מותר בהם, סצנת גייז לוהטת, וגם מרכזי תרבות והופעות למי שמחפש בילוי קצת יותר סולידי
לכתבה המלאה>>



 פסטיבלים ואירועים

כתב: משה גלעד

ינואר/פברואר ואוגוסט > ליל המוזיאונים (Lange Nacht der Museen)
פעמיים בשנה קרוב למאה מוזיאונים ברחבי ברלין פותחים את דלתותיהם עד שתיים לפנות בוקר וצי תחבורתי עומד לרשות המבקרים. כרטיס כניסה אחד מאפשר לבקר בכמה מוזיאונים שרוצים וכולל גם הסעות. מלבד התערוכות במוזיאונים ובגלריות מתקיימים במוסדות שונים גם קונצרטים מיוחדים, מופעי תיאטרון וקבלות פנים חגיגיות.

פברואר > פסטיבל הקולנוע של ברלין (Internationale Filmfestspiele Berlin)
כבר יותר משישים שנה "דוב הזהב" הוא אחד הפרסים היוקרתיים בעולם הקולנוע. הדוב נחשב לסמל לסרטי איכות שנבחרו בידי צוות שופטים מקצועי ואמין. מעניינים גם האירועים "כוכב שביט" (סרטים של במאים שזכו לפופולריות במדינותיהם, אך לא לחשיפה בינלאומית) ופסטיבל סרטי הילדים.

מאי > קרנבל התרבויות (Karneval der Kulturen)
במשך ארבעה ימים בחודש מאי מוכיחים בברלין עד כמה העיר רב תרבותית ורב לשונית. למעשה זהו קרנבל המיעוטים בעיר. מוזיקאים ורקדנים משבעים מדינות מופיעים על במות וברחובות רובע קרויצברג, וכיבוד אקזוטי מוסיף לאווירה הצבעונית. יותר מחצי מיליון איש מתאספים במוקד העיקרי, בליכרפלאץ (Blucherplatz), והמצעד הגדול של הקרנבל צועד במורד Gneisenaustrasse.

יוני-אוגוסט> ביאנלה לאמנות מודרנית (Berlin Biennale fur Zeitgenossische Kunst)
פעם בשנתיים מארחת ברלין את הביאנלה לאמנות מודרנית, אירוע הנמשך חודשיים ובמהלכו חמישים אמנים עכשוויים מציגים בשני המרכזים קונסט ורקה ומרטין גרופיוס באו מגוון יצירות מתחומי האמנות השונים: אמנות פלסטית, אדריכלות, מוזיקה, עיצוב, כתיבה, מחול, אופנה ותיאטרון. לצד התערוכות מתקיימים גם סדנאות אמן ומפגשים עם האמנים.

יוני > יום כריסטופר סטריט (Christopher Street Day)
ברלין זוכה כיום לעיתים קרובות לכינוי "אלדורדו של הקהילה ההומו-לסבית". אחת ההוכחות לאמינות הכינוי הוא המצעד הגדול המתקיים בכל שנה בסוף יוני תחת שם הרחוב הניו יורקי, בו התקיימו ב-1969 "מהומות סטונוול", שבעקבותיהם נערכים מצעדי גאווה בעולם. המצעד הראשון למען סובלנות התקיים בברלין כבר ב-1979. כיום מגיעים למצעד יותר מ-400 אלף אנשים בשנה והוא נחשב לאחד המצעדים המובילים מסוגו בעולם ולהפגנת כוח משמעותית של הקהילה ההומו-לסבית בברלין.
המצעד מתחיל בבוקר, וחוצה למעשה את כל העיר לעבר שער ברנדנבורג ושדרות ה-17 ביוני שבטירגארטן. בירה ומוזיקה רועשת מבטיחות שאווירת המסיבה תעטוף את ההפגנה כולה.

יולי-אוגוסט > קונצרט קיץ בגן הבוטני (Sommerkonzerte) 
בכל קיץ מארח הגן הבוטני סדרת קונצרטים באוויר הפתוח. לא מדובר רק במוזיקה קלאסית, אלא גם בג'ז ובמוזיקת עולם. מחירי הכרטיסים כוללים ביקור בגן הבוטני, שהוא מהגדולים בעולם, עם 22 אלף מיני צמחים. 

נובמבר > פסטיבל האגדות (Berliner Marchentage)
מאתיים אמנים וסופרים מביאים את קסמן של אגדות מסורתיות ומודרניות למאתיים אולמות ברחבי העיר. בפסטיבל מתקיימים כ-600 אירועים בהם צופים שבעים אלף בני אדם. מטבע הדברים, רוב הצופים הם ילדים, אבל מתברר שלא חסרים גם מבוגרים אוהבי סיפור שייהנו מאגדה טובה.