אטרקציות ואתרים מומלצים
גבעת האקרופוליס (Acropolis)
תיאטרון דיוניסוס על המדרון הדרום מזרחי של האקרופוליס | צילום: ברוך גיאן |
האתר החשוב והמרשים ביותר בעיר. כיאה לחשיבותו, גבעה זו מתנשאת מעל העיר ובראשה הפרתנון (Parthenon), מביטה מלמעלה על העיר המשתרעת לרגליה, ונשקפת מכל פינה במרכז העיר, כתזכורת תמידית לעברה המפואר. גניבות בידי שודדים וארכיאולוגים נוכריים, פגעי הטבע, פיצוץ ושריפה במהלך קרב בין הוונציאנים לתורכים ב-1867 גרמו הרס רב לאתר עם השנים. עם זאת עדיין ניתן להתרשם מהפאר הרב של העיר העתיקה, להסתובב בין השרידים ולדמיין כיצד נראו המבנים בתור הזהב, מצופים זהב, משובצים אבנים יקרות ומעוטרים בפסלי שיש מרהיבים. הממצאים הארכיאולוגים המוקדמים ביותר שהתגלו באקרופוליס הינם מהתקופה הניאוליטית, אך מבניה המפורסמים מתוארכים לתקופה מאוחרת יותר, לתקופה הקלאסית, במאה החמישית לפני הספירה. האקרופוליס הוכרז ב-1987 כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו.
כרטיס הכניסה תקף לשבוע וכולל את האתרים הארכיאולוגים באקרופוליס והמוזיאון, אגורה הישנה, אגורה הרומית תיאטרון דיוניסוס, אולימפיאון והקראמיקוס. הכניסה לאקרופוליס חופשית ביום ראשון בחודשים נובמבר-מרץ ובכל יום ראשון הראשון של כל חודש (חוץ מיולי).
המבנים החשובים ביותר בגבעת האקרופוליס הם: הפרתנון, סמלה של יוון העתיקה, שהוקדש לאלה אתנה, פטרונית העיר. בפרתנון עמד פסלה המרהיב של אתנה, 12 מטר גובהו, מצופה זהב, ומעוטר בשנהב, שאיננו עוד. הפרתנון נבנה משיש פנטלי בין 438-447 לפני הספירה. בפאות הרוחב שלו ניצבו שמונה עמודים דוריים, ובפיאות האורך 17. הארכתיאון (The Erechtheion) נבנה ב-420 לפני הספירה על ידי הארכיטקט קליקרטס בסגנון יוני. החלק המרשים ביותר בו הוא שש הקרטיאדות (Caryatids), פסלי נשים התומכים בגג אכסדרה בחלקו הדרומי. הקרטיאדות הנראות באתר כיום הן משוחזרות, הקרטיאדות המקוריות מוצגות במוזיאון האקרופוליס. מקדש אתנה ניקה (The Temple of Athena Nike) נבנה אף הוא באותה שנה בסגנון יוני, עם שורה בת 4 עמודים יונים מכל צד. הפרופילאה (The Propylaea) שימשה כשער הכניסה לאקרופוליס. המבנה נבנה על ידי מנסיקלס בשנים 432-437 לפני הספירה, עם אולם מרכזי ושני אגפים בצידיו.
טלפון: 30-210-3214172, 30-210-3210219, 30-210-9238724.
בחלקה הדרומי-מזרחי של הגבעה שוכן מוזיאון האקרופוליס, המכיל מוצגים מן המונומנטים באתר. ביניהם חלקים מרצועות העיטור של מקדש אתנה ניקה, הארכתיאון והפרתנון, פסלי הקרטיאדות, פסלי הקורה (נשים) מהמאה השישית לפני הספירה ועוד.
טלפון: 30-210-3214172, 30-210-3236665.
אתרי המדרון הדרומי של הגבעה שיחקו תפקיד בחיי התרבות והרוח של אתונה העתיקה. המבנים החשובים בצד זה של האקרופוליס הם: תיאטרון דיוניסוס (Theatre of Dionysos) מהמאה הרביעית לפני הספירה ומקדש דיוניסוס, האסקלפיון (The Asklepieion) שנבנה סביב מעין קדוש, ואכסדרת העמודים הסטואה של אומנס (The stoa of Eumenes). באודיאון של הרודס אטיקוס (The Odeion of Herodes Atticus), תיאטרון מרשים משנת 160 לפני הספירה ששוחזר, מתקיימים מופעים בתקופת פסטיבל אתונה.
האגורה העתיקה (Ancient Agora, מתחם השוק)
כיכר השוק הישנה היתה מרכז פוליטי, אדמיניסטרטיבי, מסחרי, דתי וחברתי באתונה העתיקה. האזור שימש מתחם קבורה בתקופה הניאוליתית המאוחרת, ופותח כמקום ציבורי במאה השישית לפני הספירה. מאז נבנה פעמים רבות לאורך הדורות, ונהרס שוב ושוב על ידי הפרסים (480-479 לפני הספירה), הרומאים (89 לפני הספירה) וההרולים (267 לספירה).
טלפון: 30-210-3210185.
מוזיאון אגורה שוכן בסטואה של אטלוס (Stoa of Attalos), גלריית חנויות דו-קומתית עם אכסדרת עמודים שנבנתה בקרבת 150 לפני הספירה, ושוחזרה בשנים 1956-1953 כדי לאכסן את הממצאים שנתגלו בחפירות הארכיאולוגיות באגורה. השחזור אותנטי, מלבד שינוי בצבע: במקור היו עמודי השיש צבועים באדום ובכחול.
מקדש הפאיסטוס (Temple of Hephaistos) הוא המונומנט השמור ביותר מבין אתריה של אגורה. זהו מקדש דורי שנבנה ב-449 לפני הספירה, והוקדש לאתנה והפיסטוס, אל האש.
"מגדל הרוחות" (Horologion of Andronicos): מגדל מתומן עם גג חרוטי שנבנה במאה הראשונה לפני הספירה משיש פנטלי על ידי האסטרונום אנדרוניקוס ממקדוניה. בחלקה העליון של כל אחת מצלעותיו יש תבליט המסמל את אחד מכיווניה של שושנת הרוחות. בעבר עיטרו את המגדל שני שעוני שמש מבחוץ ושעון מים מבפנים.
טלפון: 30-210-3245220.
בסמוך למגדל הרוחות נמצאת אגורה הרומית (Roman Agora), אליה נכנסים דרך שער אתנה ארכיגטיס (Gate of Athena Archegetis), שנבנה בסגנון דורי בשנת 11 לפני הספירה. מעט מאוד נותר מן המבנים שנבנו כאן בין השנים 11-19 לפני הספירה.
שוק הפשפשים במונאסטיראקי (Monastiraki Flea Market)
מסביב לכיכר מונאסטיראקי (Plateia Monastiraki) ולאורך הרחובות ארמו (Ermou) ופנדרוסו (Pandrossou) משתרע שוק רחב ידיים זה, הפועל בבקרי יום ראשון. בשוק חנויות ודוכנים המוכרים הכל מכל: בגדים, צעצועים, שעונים, עתיקות, אוכל, תקליטים וכלי נגינה, מזכרות, ציוד צבאי וציוד תרמילאים, פיצ'יפקעס וכל דבר אחר שעולה על הדעת.
ברחוב פנדרוסו מספר 89 פועלת הסנדלרייה של אחת הדמויות הצבעוניות ביותר בשכונה – סטאוורוס מליסינוס. מליסינוס הוא לא רק יצרן סנדלים מצוין, אלא גם משורר ומתרגם מוכשר, שבין לקוחותיו המפורסמים נמנים הביטלס, סופיה לורן, גרי קופר וג'קלין קנדי אונסיס. "הסנדלר המשורר" מייצר את הסנדלים הנודעים של אתונה בעבודת יד משנות השישים וידו עוד נטויה.
גבעת ליקאוויטוס (Lykavittos)
עם השנים הקיפה העיר את "גבעת הזאבים" הירוקה והמיוערת, והזאבים כבר אינם חיים בה עוד. מראשהנשקפות אחת התצפיות הטובות ביותר על העיר ועל האקרופוליס. ביום בהיר תוכלו לצפות לעבר אגן אטיקה, ההרים הסובבים את המקום והאיים סאלאמיס ואיינה. אל הפסגה אפשר להגיע בשביל הליכה נעים מקצה רחוב Loukianou או בנסיעת רכבת הכבלים בקצרה, היוצאת מהקצה העליון של רחוב Ploutarchou.
הפלאקה (Plaka)
הפלאקה היא הרובע התורכי העתיק של אתונה, שהיה כל כולה עת הוכרזה כבירת יוון. זהו אזור תיירותי מאוד, ואף על פי כן עדיין נותר קסם בסמטאותיו הסבוכות כמבוך. בפלאקה נמצא ריכוז גדול של מקומות לינה ומסעדות, והיא קרובה לאתרי התיירות המרכזיים ונמצאת ממש לרגלי האקרופוליס המואר לעת ליל.
אזור אנפיוטיקה (Anafiotika)
אזור ציורי ומקסים מצפון לאקרופוליס. זהו מבוך של רחובות מפותלים עם בתים קטנים מסויידים לבן בסגנון האיים הקיקלאדיים ופריחה צבעונית. באנפיוטיקה שוכן מוזיאון פאול ואלכסנדרה קנלופולוס.
השכונות האופנתיות פסירי ותיסיו (Psirri, Thission)
בשנות התשעים עוד נחשבה שכונת פסירי לרובע עני ובלוי. היום היא "הדבר הבא". בין הנפחים והזגגים, האופים ובוני הרהיטים ושאר בעלי המלאכה היושבים בסמטאותיה, החלו ללבלב גלריות, חנויות עיצוב, בארים אופנתיים, מסעדות ובתי קפה שוקקי חיים. זהו מקום בילוי הפועל 24 שעות ביממה ועדיין שומר על אופיו המיוחד. שכונת פסירי שוכנת מצפון מערב למונאסטיראקי.
תיסיו, ממערב לאגורה ובמרחק הליכה מהפלאקה, היא "נווה צדק" של אתונה – שכונת אמנים ששיפצו את בתיה המתפוררים, ופתחו במקום חנויות, ברים ובתי קפה. הרחוב המרכזי אירקלידון (Iraklidon) הפך למדרחוב שוקק חיים.
המוזיאון הלאומי לארכיאולוגיה (National Archaeological Museum)
המוזיאון הארכיאולוגי הטוב ביותר ביוון, המכיל את אוסף העתיקות היווניות החשוב בעולם. התצוגה המרתקת ביותר שייכת לעתיקות המיקניות. גולת הכותרת של תצוגה זו היא מסכה מוזהבת מהמאה ה-16 לפני הספירה, הידועה בכינוי "מסכת אגממנון" (Schliemann's Agamemnon). מוצגים מעניינים מאותה תצוגה הם פגיון ברונזה מעוטר בזהב וכסף וקערה יפהפייה בצורת אווז, שנתגלו במעגלי הקברים במיקנה, כמסכת אגממנון; ספלי הזהב מקבר וואפיו מהמאה ה-15 לפני הספירה ואוצר טירינס.מוצגים מרשימים נוספים במוזיאון הם ציורי הקיר המינואיים מתירה (סנטוריני) מהמאה ה-16 לפני הספירה, ופסלי הארד פוסידון מארטמיסיון (460 לפני הספירה), הרוכב מארטמיסיון (140 לפני הספירה) והנער מאנטיקיתירה (340 לפני הספירה).
כתובת: Patission 44. טלפון: 30-210-8217717/24.
מוזיאון בנאקי (Benaki Museum)
האספן אנטואן בנאקי תרם בשנות השלושים את ביתו למדיה, ובו אוסף אקלקטי של עתיקות, מטבעות ויצירות שצבר. עם השנים התרחב המוזיאון וחלק מאוספיו הועברו למוזיאונים אחרים, בהם המוזיאון לאמנות איסלמית (כתובת: 22 Ag. Asomaton & 12 Dipilou, באזור הקראמיקוס).
כתובת: 1 Koumbari St, פינת Vas. Sofias. טלפון: 30-210-3671000.
בניין הפרלמנט (Parliament)
בניין הפרלמנט היווני שוכן במבנה ניאו-קלאסי, ששימש בעבר כארמון מלוכה. הארמון נבנה בין השנים 1840-1836 בתכנונו של האדריכל הבווארי פון גארטנר, כדי לשמש כמקום מושבו של אוטו, המלך הראשון של יוון אחרי סילוקו של המשטר העות'מני. ב-1910, לאחר שנפגע בשתי שריפות (1884, ו-1909), נטשה המשפחה המלכותית את הארמון. ב-1935, אחרי חמש שנים של עבודות שיפוץ, הועבר הפרלמנט היווני אל המבנה. בניין הפרלמנט נמצא מצידה המזרחי של כיכר החוקה (Syntagma Square), בה נמצא קבר החייל האלמוני.
כתובת: Syntagma Square.
הגנים הלאומיים (National Gardens)
הגנים הלאומיים היו בעבר הגנים המלכותיים וכיום משמשים כמקום מפלט מוצל החביב גם על חתולי העיר. ברחבי הגנים עצים רבים, אגמים עם עופות מים, טווסים, גן חיות קטן, פסלים ופסיפסים, מגרש משחקים ומוזיאון בוטני. הכניסה אל הגנים היא מהרחובותVasilissis Sofias ן-Amalias.
פארק אראוס (Pedion Areos)
הפארק נמצא בקצה הצפוני של המוזיאון הארכיאולוגי הלאומי. בפארק שדרות רחבות ולצדן עצים. לאורך אחת השדרות שורת פסלים ארוכה של גיבורי מלחמת העצמאות. בתוך הפארק יש מגרש משחקים. שעות פתיחה: מהזריחה ועד השקיעה.
כתובת: Leoforos Alexandras.
אתרים באזור
פיראוס הוא הנמל הראשי והגדול באתונה, שממנו יוצאות מעבורות לכל האיים ביוון וכן ליעדים מחוצה לה. כדאי לטייל במרינה ובנמל ומשם להמשיך לשכונת Kastella, שנבנתה על גבעת Prophetis Elias, ממנה ישנה תצפית יפה על הנמל.
חמישה קילומטרים ממזרח לאתונה נמצא מנזר Kaisariani מהמאה ה-11 לספירה, השוכן בין עצי אורן, דולב וברוש ומעליו מעיין.
הדרך לאזור מרתון (42 קילומטר צפונית-מזרחית לאתונה) עוברת בכרמים ומטעי זיתים. בעיר כדאי לחפש את מצבת מרתון לזכר חללי הקרב המפורסם בין היוונים לפרסים ולראות את סכר השיש שעל אגם מרתון.
כתבה: יעל רגב
הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לאתונה אינם זקוקים לאשרת כניסה.
שגרירות יוון בישראל
כתובת: רחוב דניאל פריש 3, תל אביב.
טלפון: 03-6094981, 03-6910924.
שגרירות ישראל באתונה
כתובת: Marathonodromou Street 1 Paleo Psychico.
טלפון: 30-210-6719530/1, 30-210-6722183.
איך להגיע
מטוסי "אל על" ו"אולימפיק" מגיעים לנמל התעופה החדש והמודרני באתונה. קו המטרו מספר 3 מחבר בין נמל התעופה למרכז העיר.
מתי כדאי להגיע
כדאי להימנע מביקור באתונה בקיץ, אז הטמפרטורות נוסקות לארבעים מעלות צלסיוס והעיר צפופה ועמוסת תיירים. חודשי הסתיו והאביב הם הנוחים ביותר, ואף החורף, מלבד כמה ימים גשומים, נעים.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
לשכת התיירות הממשלתית היוונית: כתובת: רחוב שלום עליכם 5, תל אביב.
משרדי לשכת התיירות היוונית הממשלתית באתונה. כתובת: Leoforos Amlias 26, Syntagma. טלפון: 30-210-3310392/716/640.
מטבע
אירו
הפרש שעות
אין
תקשורת
הקידומת הבינלאומית של יוון היא 30, והקידומת של אתונה היא 210.
תחבורה
רוב אתרי העתיקות והמוזיאונים של אתונה נמצאים במרחק הליכה זה מזה, כך שהשימוש בתחבורה הציבורית מועט יחסית. בעקבות משחקי האולימפיאדה שנערכו בעיר ב-2004, עברה מערכת התחבורה בעיר שיפורים משמעותיים. הגדול שבהם הוא מערכת המטרו החדשה. אל קו מספר 1 הוותיק (קיפיסיה-פיראוס) התווספו שני קווים נוספים, המשרתים כ-600 אלף איש מדי יום במהירות וביעילות. בנוסף פועלים אוטובוסים חשמליים (טרולי) ואוטובוסי פרברים הצבועים כחול-לבן. האחרונים יוצאים מדי רבע שעה בין חמש בבוקר לחצות.
כשאתם נוסעים במונית, בעיקר משדה התעופה, שימו לב לכך שהנהג אכן גובה את התשלום לפי התעריף הנכון. תחבולה חביבה על נהגי המוניות היא לדרוש בשעות היום את תעריף הלילה.
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
האוכל תופס מקום מרכזי בתרבות היוונית ונחשב לחלק מהנאות החיים. הישיבה מסביב לשולחן במסעדה, טברנה או בבית קפה היא מעין טקס המתנהל השלווה ובנחת. המנות הראשונות נקראות מזדס (Mezedes), תבשילים חמים וקרים המוגשים בצלחות קטנות ומתובלים בצמחי תבלין. המנת העיקריות הן בדרך כלל דגים, מאכלי ים (דיונונים, תמנונים, חסילונים, חלזונות וצלופחים) או בשרים על הגריל. הסובלקי הם שישליק כבש או עוף המתובלים בתערובת תבלינים. מומלץ לטעום את הסלט היווני המסורתי (Choriatiki Salata), את הצזיקי (Tzatziki) – יוגורט סמיך מחלב צאן עם מלפפונים קצוצים, שום כתוש ושמן זית, וכמובן – את עלי הגפן הממולאים (Dolmadakia) באורז ועשבי תיבול. המשקאות הפופולריים הם יין, אוזו ורצינה (יין העשוי משרף).
רוב המבקרים באתונה בוחרים לאכול באזור הפלאקה העמוס מסעדות, טברנות, בתי קפה, מאפיות ודוכני שווארמה.
בילויים
התיאטרון היווני המפורסם תופס מקום חשוב בתרבותה של אתונה. בחודשים מאי-ספטמבר מתקיימים בגבעת Philopappou בתיאטרון פתוח הצופה לעבר האקרופוליס, מופעי מחול יווני מסורתי של להקת המחול והתיאטרון היווני של דורה סטרטו (Dora Stratou Greek Dances Theatre). ההופעות מתקיימות בכל ערב, חוץ מיום שני ואין צורך להזמין כרטיסים מראש. כרטיסים ניתן לרכוש בקופת התיאטרון.
שמחת החיים של האתונאים המבלים במועדוני הרמבטיקה מעוררת קנאה. הם שרים, רוקדים, מפזרים פרחים ומטפסים על השולחנות. מועדון רמבטיקה מומלץ הוא Stoa Athanaton שבניגוד לרוב המועדונים בעיר פועל גם בשעות אחר הצהרים. המועדון משמר את המורשת המוסיקלית של ענקי הז'אנר בשילוב עם סממני העבר. חובה להזמין מקום מראש. כתובת: Sofokleous 19, בתוך שוק הבשר. טלפון: 30-210-3214362.
עם הילדים
מוזיאון הילדים (Hellenic Children's Museum): מוזיאון שנבנה במיוחד עבור ילדים והוא למעשה יותר חדר משחקים מאשר מוזיאון, עם מספר תערוכות כגון חיקוי של מנהרת הרכבת התחתית. הכניסה חופשית.
כתובת: Kidathineon 14. טלפון: 30-210-3312995/7.
למטיילים עם ילדים בחודשים יוני-ספטמבר מומלץ ללכת לראות את המופעים האורקוליים המתקיימים באתר העתיק של פניקס (או פניקה) שממול לאקרופוליס. קופת הכרטיסים – כתובת: Odos Stadiou 4.
פסטיבלים ואירועים
יוני-ספטמבר > פסטיבל אתונה
פסטיבל אתונה הוא האירוע התרבותי הנחשב ביותר בעיר. הפסטיבל מתקיים מיוני עד ספטמבר ובמהלכו מתקיימות הופעות דרמה מימי יוון העתיקה, קונצרטים של מוזיקה קלאסית, מופעי מחול וקונצרטים של תזמורות לאומיות ובינלאומיות. קופת הכרטיסים נמצאת בכתובת: 39 Panepistimiou St. טלפון: 30-210-9282900