שימפנזים - מסע אחר https://www.masa.co.il/masa_tags/שימפנזים/ Mon, 29 Jul 2019 08:07:26 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.0.8 בעלי חיים – שימוש בכליםhttps://www.masa.co.il/article/%d7%91%d7%a2%d7%9c%d7%99-%d7%97%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%95%d7%a9-%d7%91%d7%9b%d7%9c%d7%99%d7%9d/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25d7%2591%25d7%25a2%25d7%259c%25d7%2599-%25d7%2597%25d7%2599%25d7%2599%25d7%259d-%25d7%25a9%25d7%2599%25d7%259e%25d7%2595%25d7%25a9-%25d7%2591%25d7%259b%25d7%259c%25d7%2599%25d7%259d https://www.masa.co.il/article/%d7%91%d7%a2%d7%9c%d7%99-%d7%97%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%95%d7%a9-%d7%91%d7%9b%d7%9c%d7%99%d7%9d/#comments Mon, 19 Dec 2011 11:19:36 +0000 https://www.masa.co.il/article/%d7%91%d7%a2%d7%9c%d7%99-%d7%97%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%95%d7%a9-%d7%91%d7%9b%d7%9c%d7%99%d7%9d/משימוש בכלים ועד אכילת צמחי מרפא, בעלי חיים מפתיעים בכל פעם מחדש את החוקרים. מחקרים שעקבו אחרי התנהגות של בעלי חיים מעידים כי לא תמיד "מותר האדם מן הבהמה"

הפוסט בעלי חיים – שימוש בכלים הופיע ראשון במסע אחר

]]>

מקובל להניח ששימוש במכשירים הוא כושר מיוחד לאדם, מעין הוכחה למשפט "מותר האדם מן הבהמה". בעלי חיים משתמשים בדרך כלל רק באיברי גופם, אך האדם, שגופו חסר אמצעים חשובים להגנה ולהשגת מהירות, נוהג להשתמש ביעילות בעצמים שאינם חלק מגופו – בכלים. ידוע כיום שגם בעלי חיים אחרים, פרט לאדם, נוהגים להשתמש בכלים וחלקם אף מעצבים מכשירים. בראשם של המשתמשים בכלים עומדים כמובן הפרימטים (סדרת הקופאים הכוללת את הקופים, הקיפופים והאדם) ובמיוחד השימפנזים. יחד עם זאת, התכונה הזו נחשבת נדירה אצל בעלי חיים.

כבר בעבר הניחו שידיעה מפורטת יותר על השימוש שעושים בעלי חיים בכלים תסייע לזרוע אור על התפתחות חברות פרימיטיביות של האדם הקדמון. השאלה הבסיסית בתחום זה – האם שימוש בכלים או במכשירים מעיד על תבונה (כפי שניתן להניח בהשוואה לאדם) – עולה מפעם לפעם ביחס לשימפנזים ולגורילות. שאלה נוספת היא: האם בנוסף לבני משפחת האורנג-אוטניים (Pongidae), השימפנזה, הגורילה והאורנג-אוטאן, יש גם בעלי חיים אינטליגנטיים נוספים, המשתמשים בכלים.

מאז מחקריה החלוציים של ג'יין גודול על השימפנזים באפריקה, ידוע שיונקים נוהגים להשתמש לעיתים בכלים, וכי התופעה התפשטה בטבע, נלמדה, או נרכשה במשך השנים באופן בלתי תלוי בקרב חברות שונות של פרימטים, שאין ביניהן כל קשר. ג'יין גודול, שצפתה תקופה ממושכת בשימפנזים, במהלך מחקרה סמוך לנהר גומבה (GOMBE), טנזניה, תיארה שורה של עצמים המסייעים להם ככלים. גודול עצמה דיווחה על ממצאיה בשורה ארוכה של ספרים, ומאמרים. לדבריה, את הביטוי הראשוני לתחילת השימוש בכלים נותנים שימפנזים השולים טרמיטים מקניהם. הצעירים מתבוננים בהוריהם, או בפרטים בוגרים בקבוצה השולים את הטרמיטים, ולאחר מכן מנסים לעשות זאת בעצמם. הם לומדים לבחור ענף או זלזל באורך המתאים ובעובי המתאים, מסירים ממנו את העלים, מכניסים אותו למעבה האדמה או לתוך הקן, ומשהים אותו שם למשך כמה דקות. לאחר זמן מה הם שולפים אותו בעדינות החוצה, כדי שהטרמיטים הנלכדים לא יפלו בדרך. השימפנזים לומדים את כל אלה בעזרת "ניסוי וטעייה". מהוריהם למדו שאפשר לדוג בקן הטרמיטים מזון משובח. את כל הטכניקה לשליית הטרמיטים רכשו השימפנזים הצעירים בכוחות עצמם.

גודול תיארה דרכים נוספות של שימוש בכלים: הנפת מקלות לאיום על אויבים, שימוש במקלות כדי להגיע למזון, וזריקה מכוונת של אבנים ומקלות על אויבים. חבורת שימפנזים בגומבה למדה כיצד לפתוח בעזרת מקלות וענפים קופסאות או ארגזים שבתוכם הוחבאו בננות. במחקרים אחרים תוארו גורילות ושימפנזים שטיפסו על ארגזים או על קופסאות כדי להגיע למזון שתלו מעליהם. שימפנזה אחר נראה תוחב מקל לתוך גזעי עצים ומרחרח אותו לאחר מכן. אם זיהה על-פי הריח שיש בתוך הגזע חרקים, ביקע אותו כדי לתפוס אותם.

גודול תיארה בספריה שימפנזים שהשתמשו בקיסם כמחצצה לשיניהם או כדי לגרד באפם, קטפו עלים כדי לנקות בעזרתם פצעים מדממים, וכדי להתגבר על שלשול. העלים שימשו אותם גם כדי לנגב בוץ וכדי להתגבר על אוכל דביק. במהלך השנים התברר שהשימפנזים אינם בעלי החיים היחידים המשתמשים בכלים. קופים שונים, בין השאר מפרימטי-העל, האורנג אוטניים, מאיימים על פולשים במקלות ובענפים יבשים, שלעיתים נתלשו במיוחד למטרה זו. במערב אפריקה נוהגים שימפנזים לנפץ פירות מחוספסים וקשים, זרעים שונים ואפילו אגוזים, בעזרת מקלות או אבנים. לאחר שנפטרו מן הקליפה הם אוכלים את התוכן הרך. גם קופי הסבוס הקפוצ'יני שמוצאם מאמריקה הדרומית נוהגים כך: הם נוטלים את האגוזים בידיהם ומכים בהם על הקרקע כדי לנפצם.

הזואולוגית ד"ר אמליה טרקל ורוני רדו, שעבד בספארי ברמת גן כמטפל של פרימטים, מספרים כי בספארי נוהגים לגוון את מזונם של השימפנזים ומחדירים דבש לחורים שנקדחו בגזעי העצים. את הדבש "מזריקים" לגזע בבוקר, לפני שחרור השימפנזים מהכלוב, לאחר שנת הלילה. השימפנזים בספארי מכינים קיסמים ושולפים בעזרתם את הדבש מגזעי העצים.

למידה ותורשה

משך מאות שנים היו פילוסופים רבים סבורים כי התנהגותו של האדם מתפתחת תחילה מ"לוח חלק", ואף שהשקפה זו נדחית היום (עם התפתחות המחקרים הגנטיים), עדיין היא מוסיפה להשפיע על פסיכולוגים העוסקים בלמידה. התפתחות ההתנהגות מושפעת באופן ברור מתהליכי למידה. בתוך בת מערכת החולייתנים, ככל שעולה מידת הארגון החברתי, כך עולה חשיבותה של הלמידה כגורם מפתח המושפע משיעור החברתיות בקבוצה זו או אחרת, מהתנהגות הורית, ממידרג חברתי וכדומה.

במשך השנים נעשו התצפיות על שימוש בכלים שכיחות יותר, בעיקר אצל פרימטים. במהלך תצפיות אלה התברר שיש בעלי חיים שאפילו מעצבים בעצמם את הכלים שהם משתמשים בהם. שאלות שונות נשאלו ביחס לתופעה: האם יש קשר בין מוטיבציה ותגמול ובין עיצוב ושימוש בכלים בקרב קבוצות מסוימות לבין תהליך הלמידה? האם יתכן שהשימפנזים כבר עברו את השלב הראשוני של שימוש בכלים ועיצוב ראשוני של מכשירים? כיצד מתקשרת למידה עם שימוש בכלים? האם אפשר שחלק מן השימוש בכלים הוא פעילות המעידה על "למידה על פי התוצאה", בדרכי ניסוי וטעייה? אין בידינו עדיין תשובות לכל השאלות האלה.

החל ממחקריה החלוציים של ג'יין גודול ועד לאחרונה נראה היה, כי השימפנזים משתמשים באובייקט אחד בלבד לשם פתרון בעיה אחת. זואולוגים שהתבוננו בשימפנזים בשביה הצליחו בשנים האחרונות לצפות בשימוש יעיל שעשו השימפנזים ב"ערכות כלים", לשם ביצוע סידרת פעולות המחייבת תכנון מדוקדק וכישורי אינטליגנציה מפותחים. הם ביצעו סדרת פעולות כדי להשיג את התכלית הסופית – על-פי רוב אוכל.

החוקרים סטלה ברואר וביל מקגרו דיווחו לאחרונה שצפו בגמביה בשימפנזים המשתמשים ב"ערכות כלים" גם בתנאים טבעיים, ללא שום תמריצים מלאכותיים. הם היו עדים לסדרת פעולות שבהן השתמשו השימפנזים בצורה יעילה בארבעה או בחמישה כלים שונים על מנת לאסוף דבש של דבורי בר. תחילה שברה הנקבה, שזכתה לכינוי קתי, זלזל ירוק, ועיצבה את קצהו המחודד כדי לשלות דונג, רימות ודבורים בוגרות. המקלון היה באורך של כ-35 סנטימטרים ובעובי של כ-8 מילימטרים. החדרתו של המקלון לא העלתה דבש כלל, אך השימפנזית השתמשה בו כבאיזמל כדי לסתת את מעטה השעווה הקשיח שעטף את קינן של הדבורים. לאחר מכן הניחה את המקלון וסקרה את הקן במשך שלוש דקות תמימות כדי לשפר את גישתה אליו. היא איתרה פתחים חלופיים שדרכם אפשר להחדיר את הכלי לתוך הקן ולהגיע אל הדבש.

בשלב השני השתמשה קתי בזלזל יבש נוסף שהיה ארוך, דק ועדין יותר, קצהו היה חד יותר, ויתכן שעוצב במיוחד למטרה זו. כלי זה שימש אותה כדי להעמיק את הנקב שקדחה קודם לכן בעזרת הכלי הגס. לאחר כשתי דקות השלימה את עבודתה, והחליפה את כלי העבודה פעם נוספת. עתה השתמשה במקלון מחודד קצר ודק עוד יותר, וטרחה איתו כחמש דקות רצופות. לאחר מכן לקחה ענף שעוביו כסנטימטר והפעילה בעזרתו כוח כדי לשבור את השכבה האטומה שהפרידה בינה לבין הדבש. רק עתה יכלה לפנות אל הדבש עצמו: היא השתמשה במקל-כלי ארוך יותר, שאורכו כ-80 סנטימטרים ועוביו כסנטימטר, ובמשך עשר דקות אספה מלוא חופניים דבש שהועלה מנבכי הקן. החוקרים סיכמו את מאמרם בהדגישם את הייחוד שבשימוש בארבעה או בחמישה כלים שונים. התאמתם של הכלים העידה על מורכבות ברורה של ייצור מכשירים, ועל שימוש בכלים המעיד על חשיבה יוצרת מדהימה ויוצאת דופן.

רופאים ורוקחים
בטיפול רפואי מעורבים בדרך כלל שניים: המטפל או המרפא, שעוסק במחלתו או בפצעיו של החולה או הפצוע. בדרך כלל מעורבים כאן שני היבטים שונים המדגישים את יכולתם של בעלי חיים מסוימים לטפל בחבריהם. במרבית המינים שנחקרו מתבטא הטיפול בדרך כלל בסידור ובניקוי הדדיים של הפרווה, ובליקוק הפצעים שמהם סובל הפרט האחר.

בספרות המדעית מרבים להזכיר פרימטים שונים המשתמשים בחפצים כדי לשפר את הטיפול שהם עושים בגופם, כמו למשל שימוש בעלים או בחומרים אחרים כדי לעצור דימום מפצע, מקלות שמשתמשים בהם כדי לחטט באוזניים מדממות, וסיבים של צמחים המשמשים לניקיון שיניים. תצפית אחת אף מעידה על כך ששימפנזים בשביה סייעו אלה לאלה בעקירת שן רופפת. לאחרונה צפו חוקרים בקופת סבוס קפוצ'יני בשביה, שטיפלה בפצע שנגרם לה על ידי "מקלון-כלי" שהיא עצמה עיצבה קודם לכן. לא רק שהיה מעורב כאן עיצוב של כלים למטרה מוגדרת, אלא שהקופה אף השתמשה בו לטפל בפצעה שלה. המשכו של הסיפור מעניין עוד יותר: כמה שנים לאחר מכן פצעה אותה קופה את בתה, והחלה לטפל בה בדיוק באותה הדרך שבה טיפלה בפצעה שלה.

תצפיות העידו על הכלל שישנם בעלי חיים המכירים את סביבתם היטב, ונוטים להשתמש לעיתים מזומנות או על-פי הנדרש בחומרים מרפאים המוכרים להם. החוקרים נוהגים להדגיש כי הכרת צמחי המרפא בסביבתן הטבעית של החיות מעידה ככל הנראה על התפתחות תרבויות שאולי עוברות כעת את התהליך שעברו בני האדם במהלך האבולוציה.

הבוטנאי אלוי רודריגז מאוניברסיטת אירווין בקליפורניה סבור, שאם נתבונן בהרגלי בעלי החיים בסביבתם הטבעית ונזהה את הפוטנציאל הרפואי הגלום בהם, נוכל לקבל מידע חשוב שיקרב את פתרונן של מחלות חשוכות מרפא. כך סבור גם יקי פרידמן, בוטנאי מאוניברסיטת תל אביב, המלקט מידע על צמחים בעלי תועלת שבהם משתמשות חברות בני אדם, הנחשבות בעינינו פרימיטיביות. פרידמן בוחן בקפדנות את חשיבותם של צמחי מרפא פוטנציאליים עבור האדם באזורים שונים בעולם, ומברר את הפוטנציאל הרפואי הגלום בהם.

משתמשים בצמחי מרפא
שימפנזים שנצפו על ידי חוקרים באזורים שונים הראו באופן ברור שהם אכן מכירים צמחי מרפא ונוהגים להשתמש בהם בשעת הצורך. בני הזוג בוש תיארו שימוש בכלים ועיצוב מכשירים בטבע בקרב שלוש אוכלוסיות נפרדות לחלוטין של שימפנזים בטנזניה. רבים מן השימפנזים, שהפגינו ידע ועשו שימוש בכלים, עסקו ממש ב"רוקחות". הם הכירו צמחי מרפא ונהגו להשתמש בהם.

השימפנזה שכונתה CH נראתה חולה. היא לא גילתה סימני תיאבון, הפרישה שתן כהה, ושכבה על הקרקע או על קינה שעל העץ בעוד חבריה משוטטים בשיחור אחר מזון. בכל אותה עת שהתה בקרבתה שימפנזית אחרת, בתה או שארת בשר, והתבוננה בה. כמה שעות לאחר תחילת הופעת הסימפטומים הראשונים של המחלה החלה CH "לחמוד" שורשים של צמח בעל עלים צורבים, שהשימפנזים אינם מרבים לאוכלו או להתקרב אליו בימים ובתנאים רגילים. כלומר, היא ידעה מה התרופה הדרושה לה, חיפשה אותה והשתמשה בה.

החוקרים מיכאל הופמן ומוחמדי סייפו הדגישו, שגם בני שבטים אפריקאיים משתמשים בדיוק באותם חלקי צמח כתרופות לשיפור התיאבון ונגד דיכאון. נראה אם כן כי השימפנזים מאיזור מהאלה בטנזניה, הם בעלי חיים שמכירים היטב את מקום חיותם הטבעי, ויודעים כיצד לטפל בעצמם ולהעזר בצמחי מרפא במקרי חירום. הם מציינים שחוקרים אחרים דיווחו על כך שגם בעלי חיים אחרים משתמשים בחומרים רפואיים המצויים בסביבתם כצמחי מרפא, לשיפור בריאותם ולשיפור מערכת העיכול שלהם; למשל, כלבים ובעלי חיים אחרים.

חוקרים אחרים מצאו כי השימפנזים בטנזניה משתמשים לעיתים מזומנות בצמחים מהסוג אספיליה, שלדעת רבים שימשו משך מאות שנים כתרופות במסורת העממית של השבטים בטנזניה. הם התבוננו כיצד תולשים שימפנזים עלים בודדים של הצמח, מגלגלים אותם ובולעים עלה אחר עלה מבלי ללעוס אותם כלל. מסתבר שהצמחים הללו הכילו שמן גופריתי אדמדם הקרוי THIARURBRINE-A. זהו חומר המסכל מחלות בקטריאליות ופטריות ומשמש תרופה כנגד טפילים. התברר גם כי לחומר זה חשיבות רבה בזכות היותו חומר אנטי-מסרטן: הוא מכיל ריכוזים גבוהים של וינקריסטין ווינבלסטין, חומרים כימותרפיים מוכרים, המופקים גם מצמחי הווינקה, ומשמשים להורדת לחץ דם גבוה ולטיפול בסרטן הדם.

כל העלים שהשימפנזים קטפו או הזיזו ממקומם הטבעי העידו על כך שהם מכירים את הצמחים המכילים את החומרים הדרושים להם. המחקרים גילו שבעלים שלא נאכלו על-ידי השימפנזים היתה רמה נמוכה של המרכיבים הפרמקולוגיים המבוקשים. למרות שיש עדיין במחקרים חדשניים אלה הרבה ספקולציות, הם מבטיחים רבות לגבי התפתחותו העתידית של תחום זה.

"מתוך 141 מינים שונים של צמחים שנאכלו על ידי מושבת מקוקי רזוס (קופים הנמנים עם משפחת הגינוניים) באיים הקריביים, מוכרים כמחציתם כ'צמחי מרפא, שבני אדם משתמשים בהם זה זמן רב". טענה זו השמיע האקולוג ההתנהגותי ברנדט מאריוט מאוניברסיטת ג'ון הופקינס. מאריוט מוסיף שמקוקי רזוס בנפאל, במושבות שונות ליד פורטו ריקו ובאיי מורגן שבחוף קרולינה הצפונית במזרח ארצות הברית, נצפו כשחפרו בידיהם ובציפורניהם בקרקע עשירה בחומרי מזון שונים המביאים תועלת, ואולי גם חומרים או מינרלים בעלי פונקציות רפואיות שלא היו נהירות לחוקרים.

מחקר נוסף הראה שהקרקע בשטח הכילה ריכוזים גבוהים של קאולין. זהו חומר פעיל בעל חשיבות רבה בריפוי או בטיפול בבעלי חיים, ומשמש כתרופה נגד מיחושי בטן. מאריוט ושותפיו למחקר טענו שבני אדם וקופים נוהגים לנצל חומרים אלה בכל רחבי העולם. במערב בוליביה, למשל, נוהגים, על פי המסורת השבטית, למרוח את הגוף בשכבת הקרקע השמנונית המכסה את תפוחי האדמה בטרם אוכלים אותם. החוקרים סבורים ששימוש ב"מרכיב המשני" הזה נועד לתת הגנה כנגד חומרים רעילים (גליקו-אלקלואידים) המצויים בקליפת תפוחי האדמה, ועלולים להאיץ מחלות שונות. בני שבטים רבים בצפון מכסיקו ובדרום מערב ארצות הברית משתמשים בחומר זה כתחליף לתפוחי אדמה. הם עושים זאת כדי להגן על עורם מפני טוקסינים (רעלנים) טבעיים המצויים בתפוח האדמה.

לזרז את הלידה
גם התנהגותן של פילות מעוברות (שהריונן נמשך בממוצע כעשרים חודש) נחקרה כחלק מן המחקר העוסק בחומרים רפואיים. אקולוג בשם דובלין חקר בשנת 1975 את הרגלי האכילה של פילים בשמורת טסבו (Tsavo) בקניה. הוא מצא שאחת הנקבות המעוברות, שגילה נאמד ב-60 שנה, נהגה לצעוד מדי יום כחמישה קילומטרים ולאכול כמות סטנדרטית של חומר צמחי בסביבתה. יום אחד עקב אחר הפילה עד לגדת נהר, המרוחק 28 קילומטרים ממקום מגוריה. בתום ההליכה הממושכת נעצרה הפילה ליד עץ קטן ממשפחת הזיפניים, שעד אז לא נהגה לאכול ממנו כלל.

ארבעה ימים בלבד לאחר ששבה ממקום זה לאיזור השוטטות הרגיל שלה המליטה את צאצאה. מאוחר יותר, ובלי שום קשר למחקר זה, מצא דובלין שנשים קניאתיות משתמשות בעלים ובקליפות של העץ הזה לתיבול התה שלהן כהשראה לקראת הפלה, או כדי לזרז ולהאיץ חבלי וצירי לידה. האם יתכן שהנשים בקניה למדו את השימוש בחומרים שהעץ מייצר אגב התבוננות בהרגלי הפילים במקום חיותם הטבעי? הרכבו הפרמקולוגי-כימי של העץ הנזכר אינו ידוע עדיין, ותעלומות רבות סובבות גם את הידע שהביא את הפילה למצוא, במרחק כה רב ממקום מגוריה, את העץ החשוב כל כך לשיפור תיפקודה במהלך הלידה.

לומדים מהדובים
בסין, בהודו, במכסיקו ובדרום-מערב ארצות הברית מוכר השימוש בצמח ממשפחת הסוככים כצמח המכיל חומרים אנטיבקטריאליים כלשהם, וכטיפול מונע כנגד כאבי בטן וראומטיזם.
חוקרים מצאו שהצמח מכיל חומרים הפועלים נגד קרישת דם ונגד שבץ פתאומי. על מנת להשתלם וללמוד את הנושא התגורר חוקר מאוניברסיטת הארווארד בשם סיגסטאדט במשך שבע שנים אצל משפחה אינדיאנית משבט הנבאחו. במהרה התברר לו שהאינדיאנים למדו על סגולותיו של הצמח אגב התבוננות במנהגיהם של הדובים. מאז הם אף מכנים את הצמח "צמח המרפא הדובי" ("BEAR MEDICINE").

גם שבטי אינדיאנים אחרים בקנדה ובארצות הברית השתמשו בצמח זה לצורכי עישון והכנת תה רפואי. הם ראו בו צמח המרפא כאבי גרון, בעיות לב ועוצר זרימת דם. שמות עממיים של הצמח הזה בקנדה הם: "מריחואנה אינדיאנית" ו"גינסנג בר".

בעקבות ממצאים אלה החל מחקר מתמשך על דובים בשביה. סיגסטאדט החל להתמקד בצמח, הגדל באיזור הרי הרוקי. הוא פיזר את שורשי הצמח לדובי הגריזלי ולדובי הקוטב החיים בשביה בקולורדו. אף שהדובים היו רעבים, הם השתמשו בצמח כדי למשוח ולנגב באמצעותו את גופם, את פרוותם הסמיכה ואת רגליהם (ככל הנראה כחומר הדוחה פרזיטים או כקוטל חרקים) – ולא אכלו ממנו.
גם ציפורים, למשל עורבנים, נוהגים לבצע "התנמלות": הם מורחים נמלים על נוצותיהם – כדי לנצל את החומצה שמתפזרת על-ידי עקיצת הנמלים או שיפשופן בגוף, וכדי לנטרל או להרחיק באמצעותה טפילים חיצוניים או פנימיים המוצאים להם משכן בנוצות. ראוי לציין כי הצמח שבו נוהגים הדובים להשתמש הוא היום צמח נדיר, אולי עקב השימוש הנרחב שעושים בו אינדיאנים ודובים במקום חיותם הטבעי.

להבין את שפת החיות
ההנחה המקובלת היא שגם אם חולייתנים אחרים יודעים לעצב ולייצר כלים, ולהשתמש בהם, הרי רק האדם מכתיב לסביבה את התנאים ומסוגל לנסות לעצבם כמכשירים בהתאם להשקפותיו. יחד עם זאת, העדויות על בעלי חיים המשתמשים בצמחים בעלי תכונות רפואיות נחשבות עדיין תמוהות וספקולטיביות, ונתפסות יותר כקוריוז מאשר כחומר מדעי. רובם הגדול של המימצאים המפליאים שנזכרו במאמר זה טרם נבדק כראוי, וכל החוקרים מסכימים שדרושים מידע נוסף ועדויות חזקות יותר.

החוקרים מתמקדים עתה בעיקר בלקיחת בדגימות מהטבע ובחינתן בתנאים מבוקרים יותר בשבייה. לדוגמה, החוקרת רנגהאם מתכננת להתבונן בשימפנזים המשתמשים בטנזניה בצמח המכונה אספיליה, אלא שהיא תעשה זאת בגן החיות של דטרויט. קשה לברר נושאים אלה בתנאי בתי הגידול הטבעיים של החולייתנים, וזהו היום אחד מתפקידיהם המרכזיים של גני החיות. חשיבותם אינה דווקא כהצגה לקהל, אלא כעתודה למינים שהכחדתם בטרם עת עלולה למנוע מאיתנו להבין טוב יותר את סביבתנו.

המחקרים הללו צועדים הרחק קדימה, ומעבר לסקרנותו הפולקלוריסטית של דוקטור דוליטל הזכור לטוב. נעשה כאן מאמץ להבין את "שפתן" של החיות באמצעות התבוננות מרתקת בהרגלי תזונתן, ובאופן התנהגותן.

____

תודה לחיים שגב, לצביקה סבר, לאייבי ארז ולד"ר אברהם ארבל על עזרתם הרבה בהכנתו של מאמר זה.


הפוסט בעלי חיים – שימוש בכלים הופיע ראשון במסע אחר

]]>
https://www.masa.co.il/article/%d7%91%d7%a2%d7%9c%d7%99-%d7%97%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%95%d7%a9-%d7%91%d7%9b%d7%9c%d7%99%d7%9d/feed/ 1
קמרון – התנדבות במקלט פרימטיםhttps://www.masa.co.il/article/%d7%a7%d7%9e%d7%a8%d7%95%d7%9f-%d7%94%d7%aa%d7%a0%d7%93%d7%91%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%9e%d7%a7%d7%9c%d7%98-%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9e%d7%98%d7%99%d7%9d/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25d7%25a7%25d7%259e%25d7%25a8%25d7%2595%25d7%259f-%25d7%2594%25d7%25aa%25d7%25a0%25d7%2593%25d7%2591%25d7%2595%25d7%25aa-%25d7%2591%25d7%259e%25d7%25a7%25d7%259c%25d7%2598-%25d7%25a4%25d7%25a8%25d7%2599%25d7%259e%25d7%2598%25d7%2599%25d7%259d https://www.masa.co.il/article/%d7%a7%d7%9e%d7%a8%d7%95%d7%9f-%d7%94%d7%aa%d7%a0%d7%93%d7%91%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%9e%d7%a7%d7%9c%d7%98-%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9e%d7%98%d7%99%d7%9d/#respond Mon, 12 Dec 2011 13:07:10 +0000 https://www.masa.co.il/article/%d7%a7%d7%9e%d7%a8%d7%95%d7%9f-%d7%94%d7%aa%d7%a0%d7%93%d7%91%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%9e%d7%a7%d7%9c%d7%98-%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9e%d7%98%d7%99%d7%9d/יערות הגשם בקמרון הולכים ונעלמים, חברות העצים יעילות מתמיד, אנשי השבטים אובדי עצות, ציידי הקופים חוגגים והסחר בגורי גורילות ובאיברים נמשך. במקלט ייחודי לפרימטים ניסה צוות קטן של מתנדבים לתת סיכוי לפיצ'ו, ניינגו וחיות אחרות

הפוסט קמרון – התנדבות במקלט פרימטים הופיע ראשון במסע אחר

]]>
בוצה קטנה של גורילות נדדה לאורך נהר ביער הגשם שבדרום קמרון. הקבוצה נעה בזהירות. פולשים חדרו באחרונה ליער – כורתי עצים וציידים. בקבוצה שתי נקבות עם גורים, זכר בוגר, סילבר בק ("כסוף גב"), וכמה צעירים. רחש חשוד. מתוך הסבך התרומם צייד חמוש ברובה ארוך קנה. אחת האמהות, עם גורה צעירה, היתה ערנית במיוחד ונמלטה לעבר מעבה היער. אבל המארב היה מתוכנן היטב. בנתיב המילוט ארב לה צייד נוסף. ירייה נשמעה והאם נפלה. הגורה, בת כמה חודשים, נשארה צמודה לפרוות הגופה. הזכר הדומיננטי שאג בעודו רץ לכיוון הקטל, מנסה להגן בגופו על משפחתו. כדור נוסף, והזכר הענק נפגע בכתף. הוא התרומם והתקדם זועם לעבר הצייד המבוהל. לחיצה על ההדק, וכלום. כדור עקר. הזכר המשיך להתקדם, חושף ניבים ומתופף על חזהו האדיר. מרוב לחץ לא הצליח הצייד לטעון שוב את הרובה. הוא הזיע, ידיו רעדו. פחד מוות בעיניו. שוב ירייה. הזכר הענק התמוטט. חברו של הצייד הגיח מאחור וחיוך של ניצחון על פניו.
הגורה הקטנה הביטה בציידים מבוהלת. הם תחבו אותה צורחת לתוך שק גדול וחשוך. שלל מוצלח: זכר ענק, הרבה בשר וגם כפות ידיים גדולות שיכולות להימכר כמאפרות; נקבה, שבשרה שווה יותר, שכן היא מיניקה; ויש גם בונוס – גורה קטנה, שאולי אפשר למכור אותה לתיירים. לאחר שביתרו את גופות הגורילות הבוגרות עלו הציידים על הקאנו ושטו במורד הנהר. לידם היה מונח שללם – בשר אדום מכוסה בפרווה שחורה, וליד ערימת הבשר שק בד מתנועע ומייבב. הסתיים עוד יום של ציד מוצלח.
כמה שעות אחר כך בקריבי (Kribi) – עיירת תיירים היחידה כמעט בקמרון, על חוף טרופי בדרום המדינה, דקלי קוקוס ומפל מים לאוקיינוס – ניסו הציידים למכור את הסחורה. התיירים המעטים לא התלהבו לרכוש גורת גורילה מבוהלת. בעלי מלון ריחמו עליה לבסוף ושילמו עבורה כ־20 דולר. שבועיים אחר כך הם העבירו אותה למקלט פרימטים (קופאים). הגורה, הנקראת היום פיצ'ו (Pitchou), היתה הגורילה הראשונה שפגשתי כשנכנסתי למקלט שליד העיירה לימבה
(Limbe).

הגורילה פיצ'ו מתחילה להתאקלם
חודשיים לפני שהגעתי לקמרון יצאה מהארץ לילך לוי, לעבוד כמתנדבת במקלט הפרימטים שבלימבה (הפרימטים הם אחת מסדרות היונקים, הכוללת כ־230 מינים ומחולקת לקיפופים, קופי העולם החדש וקופי העולם הישן הכוללים את קופי האדם – שימפנזים, גורילות, אורנג־אוטאנים, גיבונים והאדם). בגנים הבוטניים של לימבה, במבנה בן 130 שנים, שריד להיאחזות גרמנית ששימשה ליצוא עבדים, נמצא החדר של לילך. שני מטרים על ארבעה מטרים, חלון, מאוורר תקרה ושקע למחשב הנייד. לא רחוק משם נמצא מטבחון, המשותף לה, לכריס וללינדה פרסי, זוג המתנדבים שמנהל את המקלט.
מיהרנו למקלט, 15 דקות הליכה משם. כל העובדים, למעט לינדה וכריס, מקומיים, וכולם באו ללחוץ את ידי ולברכני. יצאנו לחצר הגדולה. פיצ'ו, הגורילה הקטנה, קלטה בזווית העין את דמותה של לילך, קפצה מידיו של המטפל והתקדמה לעברה, ידיה פשוטות לפנים והיא קוראת בהתרגשות כאומרת: הרימי אותי, חבקי אותי. לילך הושיטה ידיים, ופיצ'ו טיפסה עליה והתכרבלה בזרועותיה, תוך שהיא מפיקה קולות הנאה. כמה דקות אחר כך ינקה מבקבוק, עיניה עצומות בעונג.
במקלט שבע גורילות שפלה (Gorilla gorilla gorilla), ופיצ'ו היא הצעירה ביותר. בנוסף לגורילות נמצאים במקלט עשרה שימפנזים
(Pan troglodytes) צעירים, עשרה שימפנזים בוגרים, קופי גונון
(Cercopithicus) ממינים שונים, בבונים ((Papio, מנדרילים
(Papio sphinx), דרילים (Mandarillus leucophaeus) ועוד. סך הכל כ־60 קופים. הגורילה הגדולה ביותר, ניינגו, היא בת שבע, חזקה בצורה מדהימה ומנהיגה את החבורה שבמכלאה, ובעצם את המקלט כולו.
"כשפיצ'ו הגיעה לכאן", מספרת לילך, "היא ישבה במשך ימים שלמים מכורבלת, מחבקת את עצמה, מבוהלת וחורקת שיניים גם תוך כדי שינה. היא היתה חולה, גירדה בהתמדה את פצעי העור שהיו לה מתולעים, שערה נשר והיו לה בעיות עיכול". במקביל לשיקום הגופני, החלו במקלט גם בשיקום נפשי, שכלל מטפל צמוד, 24 שעות ביממה, מעין תחליף לאם שהציידים הרגו. המטרה היא להכניס  את פיצ'ו למכלאה עם שאר הגורילות; בהתחלה לכמה שעות ביום, עם מטפל מלווה, ואחר כך, לאחר שתבסס את מעמדה בקבוצה (תהליך הכולל מריבות וחבטות, ולכן יש צורך בשמירה של מלווה) עתידה פיצ'ו להשתלב ולחיות כחלק מהחבורה.

חברות העצים וסחר האיברים
מחוץ למקלט המצב מדאיג. רוב שטחה של קמרון הוא איזור טרופי, שהיה מכוסה בעבר הלא רחוק ביערות גשם (למעט ערבה שבצפון המדינה). פחות מעשרה אחוזים מיערות הגשם שרדו, והמעט שנשאר הולך ונעלם בקצב מהיר. חברות הכריתה עובדות ביעילות. כלים כבדים פורצים דרכי גישה ביער לעצי הענק שסומנו על ידי הסיירים .
בשל תנאי העבודה הקשים, אין הצדקה כלכלית לכרות עצים "פשוטים", אך עם פריצת הדרך מגיעים מתיישבים חדשים, ש"מנקים" את היער למטרות חקלאיות: חברות מטעים נוטעות בשטחים של עשרות אלפי דונמים דקלי שמן, עצי גומי, קקאו ועוד. חברות הכריתה גם מעודדות את הציד כ"השלמת הכנסה לכורתים", ובמשאיות הענק שמובילות את הגזעים הכרותים למנסרות ולנמלים מובל גם בשר הציד. יעילות, זה שם המשחק.
לאורך כבישי קמרון שבהם עברנו ראינו בשר ציד (Bush Meat) למכירה, מעושן וגם טרי – מכרסמים, איילים והרבה קופים. מוטות ארוכים, שבקצותיהם חוט כחכה, עליו קשור הבשר. לעיתים בעל החיים עדיין נע בקצה המוט. הציד אמנם אינו חוקי בקמרון, אבל במדינה שאחת מוועדות האו"ם העניקה לה באחרונה את התואר "המדינה המושחתת ביותר בעולם", קשה לאכוף חוקים.
רוב הציד נועד לשוק המקומי, אבל בקמרון מתנהל גם סחר חוץ. עדיין קיים בעולם שוק שחור לקופים ובמיוחד לגורים, ומתברר שיש קונים גם לאיברים. ביוני 1998 נמצאו בחנותו של סטיבן וויליאם בניו־יורק כפות ידיים ורגליים של גורילות (שנמכרו כמאפרות), שתי גולגלות של גורילות, זרועות של אורנג־אוטאן, יד של גיבון, שטיח מפרוות טיגריס, ניבי אריות ואפילו חמש גולגלות של אינדיאנים (אלה הוחזרו לקבורה באמריקה הדרומית, ובעל החנות חויב ב־9,000 דולר דמי משלוח). וויליאם נשפט ונידון למאסר ולקנס.

ניבי המנדריל והצלקת של סטיבן

הדרילים, קופים יפהפיים שבטנם צבעונית, כמו גם איברי המין של הזכרים, נמצאים רק בקמרון ובניגריה. הם מככבים בראש רשימת ארגוני שימור הטבע הבינלאומיים של קופים הנמצאים בסכנת הכחדה באפריקה. במקלט בלימבה נמצאת הקבוצה השלישית בגודלה בעולם של דרילים בשבי, ועל כן הוא אחד ממרכזי הריבוי החשובים ביותר לקופים אלה, הנראים כמו אחיו הקטנים והעדינים של המנדריל. המנדריל הוא בבון ענק, ולזכר עורף חזק, פניו עטורים בצבעי אדום וכחול וכך גם איזור חלציו. כשהוא מפהק, מתגלים ניבים עצומים, שאורכם מגיע לחמישה סנטימטרים.
הניבים האלה מוכרים היטב לאנשי לימבה. במקלט מתגורר מנדריל עצום, בשם מאן אלון (Man Alone) ובהיסטוריה שלו נרשמו מעללים רבים. באחד הימים, בזמן שאכל, הכניס סטיבן את ידו לכלוב של מאן אלון כדי לנקותו. מאן אלון חשד שסטיבן זומם לגנוב לו אבוקדו ונעץ בזרועו את ניביו העצומים. 14 ימים שהה סטיבן בבית חולים. הפציעה דרשה עשרות תפרים ועוד חודש החלמה בבית. היום הם שוב חברים, והמנדריל מלטף ועושה לסטיבן "גרומינג" (Grooming, סרקנות בלשון המדענים; כלומר, התעסקות עם הפרווה של פרט אחר), במיוחד באיזור הצלקת הטרייה.
במקרה אחר, בגלל רשלנות של עובד חדש, יצא מאן אלון מהכלוב והתחיל להסתובב במקלט. בתוך דקות התרוקן המקלט מקבוצה של תלמידי בית ספר שסיירו במקום כחלק מפרויקט לימודי. רק המטפלים נשארו, עוקבים ממרחק אחרי מאן אלון. לילך רצה להכין מזרק הרדמה, כריס כיוון את הרובה, ירה והחטיא. בסופו של דבר נמאס למאן אלון להסתובב והוא חזר לכלובו, שם חיכו לו אבוקדו ובננות כפיתיון. "כמו מלך גאה הוא צעד ברחבי המקלט", סיפרה לילך. "תוך כדי המרדף שמנו לב שגם ניינגו, הגורילה הגדולה, הצטרפה לחגיגה. היא ראתה שיש אקשן, הניחה ענף על חוטי הגדר החשמלית ויצאה מהמכלאה. אבל היא ילדה ממושמעת ונחמדה, ובסופו של דבר הצלחנו להחזיר אותה לכלוב".

משתה החלב של הגורילות
אחר הצהריים, טיפולים בשימפנזים החולים. תרופות נגד שיעול, תה ג'ינג'ר, אנטיביוטיקה. העונה הגשומה החלה ויש הרבה חולים, בעיקר בקרב השימפנזים והגורילות הצעירים. הלחות והצפיפות במקלט תורמות להידבקות, וגם הקשיים הכלכליים שאינם מאפשרים אספקה של מזון מגוון, איכותי ועשיר בחלבונים מן החי (ילדי העובדים אוספים חגבים ומוכרים אותם למקלט, כמזון עתיר חלבון עבור קופי הגונון). גם האנשים בעונה זו חולים יותר – שפעת, מלריה, טיפוס, טפילים. על פי בקשתה של לילך, רוב המטען שהבאתי מהארץ היה תרופות, סירופים ומזון תינוקות.
תוך כדי טיפולים, צריך גם להשגיח על פיצ'ו ולתת לה תשומת לב. הפעילות האהובה עליה ביותר היא לשכב על הברכיים של לילך, בעוד לילך מדגדגת אותה. גורילה צעירה מתגלגלת מצחוק זה מחזה משעשע בפני עצמו; אז היא נראית כמו איש זקן וקטן קומה שמחרחר. צחוק הגורילות.
לפני השקיעה משכיבים את פיצ'ו ואת בניטו (Benito) בחדר עם תורן הלילה (שתיהן חולות, ולכן גם על בניטו משגיח מטפל צמוד). סיבוב אחרון במקלט, סירופ לשימפנזים החולים שנמצאים בבידוד, ליטוף פרידה למוסה (Musa), מנדרילית צעירה שאיבדה את אצבעות כף ידה במלכודת. "למרות הטראומה שעברה, היא מהפרימטים העדינים והצנועים שפגשתי", מספרת לילך.
רוב העבודה במקלט אפורה למדי. ארבע פעמים ביום האכלה (פירות וירקות טריים), ניקיון כלובים פעמיים ביום, הכנסת ענפים טריים, תיקון הכלובים והתמודדות עם תקלות לא צפויות. פעמיים ביום – חלוקת חלב לגורילות ולשימפנזים הצעירים. אין מראה מתוק ומשעשע משבע גורילות שיושבות זו לצד זו, כל אחת עם ספל חלב, ובמבט של ילדות טובות מבקשות תוספת.

גורי הגחן חוזרים לטבע
באחד הימים הגיע למקלט צייד וניסה למכור זוג גורי גֶחַן
(Genetta tigrina, טורף ממשפחת הגחניים, שעימה נמנית גם הנמייה; מין דומה היה בארץ ונכחד). אחד העקרונות של המקלט הוא שאסור לקנות בעלי חיים מציידים, גם אם באותו רגע קשה להתגבר על הדחף; קנייה מציידים תעודד את המשך הציד. כשמגיע למקלט צייד עם מין שנמצא בסכנת הכחדה, קוראים למשטרה ומחרימים ממנו את בעל החיים. הצייד לא הבין מדוע אין איש רוצה במרכולתו, ואחרי שראה את תמונתה של פיצ'ו על הקיר, הוסיף: "אם אתם רוצים, אני יכול להשיג בשר כזה". הצייד שולח לדרכו לאחר שהבטיח שיחזיר את גורי הגחן למקום שבו נאספו, אך זמן קצר אחר כך נמצאו הגורים נטושים, סמוך למקלט.
לינדה וכריס ניסו פעמים רבות לגדל גורי גחנים, אך הם תמיד מתו מסיבה לא ידועה. לילך החליטה להיענות לאתגר ושיכנה אותם בחדרה, הרחק מהמקלט, בתנאים סטריליים יחסית. בעזרת טְפִי היא האכילה אותם בחלב כל ארבע שעות, גירתה אותם לעשות את הצרכים שלהם (באמצעות ליטוף עם נייר טואלט רטוב; בטבע, האמא עושה זאת על ידי ליקוק) והגורים התפתחו יפה. הגחנים הם בעלי חיים עדינים וסקרניים ביותר. הם לא פחדו מלילך ונהגו לטפס עליה ולהתלטף. בהדרגה, החלה לילך להוסיף חלבונים לתפריט שלהם – בהתחלה חלב עשיר עם ביצים, אחר כך חגבים  וגם בשר טחון שקנתה בשוק. לילך חזרה בינתיים לארץ, לארגן את משלחת המתנדבים לקמרון (ראו מסגרת בעמוד הבא). בדיווח האחרון שהגיע בדואר האלקטרוני נמסר כי פיצ'ו התאקלמה ועברה לגור בחצר המכלאה עם שאר הגורילות, וכי הגחנים שוחררו בשמורת הגנים הבוטניים, איזור מיוער ומוגן.

תקווה לשימפנזים הבוגרים
בימים האחרונים לשהותנו בקמרון נודע כי תקוותנו עומדת להתגשם. חוקרת בשם אסטל רבלנד הגיעה מגיניאה המשוונית עם תקציב זעום להקמת אתר שיקום לשימפנזים הבוגרים שבמקלט. האתר יהיה שלב ראשון בפרויקט שחרורם לטבע. הקושי בשחרור שימפנזים לטבע הוא איתור איזור, רצוי שמורה, המוגן מפני ציידים אך אינו תפוס על ידי קבוצות של שימפנזי בר. בשלב הראשון יש להעביר את השימפנזים למכלאות ענק, שבהן הם לומדים בהדרגה לשרוד, ללא עזרת בני אדם.
המקלט בלימבה נמצא היום בתפוסה מלאה, וגרוע מכל הוא מצבם של השימפנזים, החיים בצפיפות ובכלובים ישנים. העברת השימפנזים הבוגרים לאתר השיקום תפנה מקום לשימפנזים נוספים ותהפוך את המקלט לתחנת מעבר ושיקום ראשוני. אנשים רבים בקמרון קונים מציידים גורים של קופים כחיות מחמד ומחזיקים אותם, לרוב בתנאים קשים ובמצב תזונתי ירוד, קשורים בחבל בחצר. כשהשימפנזים והגורילות מתבגרים, נאלצים האנשים לשים אותם בכלובים. כך, למשל, מחזיקים בחצר של מלון מפואר בלימבה שני שימפנזים בכלוב קטן כבר 20 (!) שנה. השנים בשבי הפכו אותם למתוסכלים ולאלימים. אתר השיקום המתוכנן הוא פתח של תקווה עבורם.

הפוסט קמרון – התנדבות במקלט פרימטים הופיע ראשון במסע אחר

]]>
https://www.masa.co.il/article/%d7%a7%d7%9e%d7%a8%d7%95%d7%9f-%d7%94%d7%aa%d7%a0%d7%93%d7%91%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%9e%d7%a7%d7%9c%d7%98-%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9e%d7%98%d7%99%d7%9d/feed/ 0
מחקר: שימפנזים מזהים את חבריהם לפי ישבנםhttps://www.masa.co.il/article/%d7%9e%d7%97%d7%a7%d7%a8-%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%a4%d7%a0%d7%96%d7%99%d7%9d-%d7%9e%d7%96%d7%94%d7%99%d7%9d-%d7%90%d7%aa-%d7%97%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%94%d7%9d-%d7%9c%d7%a4%d7%99-%d7%99%d7%a9%d7%91%d7%a0/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25d7%259e%25d7%2597%25d7%25a7%25d7%25a8-%25d7%25a9%25d7%2599%25d7%259e%25d7%25a4%25d7%25a0%25d7%2596%25d7%2599%25d7%259d-%25d7%259e%25d7%2596%25d7%2594%25d7%2599%25d7%259d-%25d7%2590%25d7%25aa-%25d7%2597%25d7%2591%25d7%25a8%25d7%2599%25d7%2594%25d7%259d-%25d7%259c%25d7%25a4%25d7%2599-%25d7%2599%25d7%25a9%25d7%2591%25d7%25a0 https://www.masa.co.il/article/%d7%9e%d7%97%d7%a7%d7%a8-%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%a4%d7%a0%d7%96%d7%99%d7%9d-%d7%9e%d7%96%d7%94%d7%99%d7%9d-%d7%90%d7%aa-%d7%97%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%94%d7%9d-%d7%9c%d7%a4%d7%99-%d7%99%d7%a9%d7%91%d7%a0/#respond Sun, 05 Oct 2008 08:48:30 +0000 https://www.masa.co.il/article/%d7%9e%d7%97%d7%a7%d7%a8-%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%a4%d7%a0%d7%96%d7%99%d7%9d-%d7%9e%d7%96%d7%94%d7%99%d7%9d-%d7%90%d7%aa-%d7%97%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%94%d7%9d-%d7%9c%d7%a4%d7%99-%d7%99%d7%a9%d7%91%d7%a0/במחקר שנערך לאחרונה, נמצא כי שימפנזים מסוגלים לזהות את הישבנים של חבריהם ולקשרם לפרצוף המתאים. היכולת הזו מרמזת על כך שבעלי חיים אלה תופסים את הגוף של חבריהם כמכלול שלם

הפוסט מחקר: שימפנזים מזהים את חבריהם לפי ישבנם הופיע ראשון במסע אחר

]]>
לכל שימפנזה שהשתתף בניסוי הוצגה תמונה של ישבן ואיברי מין של שימפנזה אחר. לאחר מכן הוצגו בפני השימפנזים תמונה של הפנים של בעל האיברים ותמונה של שימפנזה אחר מאותו מין.

הן הזכרים והן הנקבות הצליחו במשחק ההתאמה האנטומי הזה, והתאימו את הפנים לחלק האחורי בהצלחה רבה, בתדירות גבוהה מכדי שניתן יהיה לטעון שמדובר במקריות – אבל רק אם בתמונות הוצגו שימפנזים שהם כבר מכירים.
"חיות רבות מתבוננות בחלקים מהגוף, בקול, בידיים, כישויות נפרדות ולא משלבות אותם יחד", אומר פרנס דה ואל, מהמרכז הלאומי לחקר יונקים באוניברסיטת אמורי שבאטלנטה. "המחקר הזה מראה שהשימפנזים עושים אינטגרציה של כל הגוף. לפחות כאשר הם מכירים את הפרטים, הם יודעים להתאים את הפנים לחלק האחורי של הגוף.

דה ואל מסביר, שאם השימפנזים היו מסוגלים לבצע התאמה דומה גם אצל זרים, הם בסך הכל היו מסתמכים על רמזים גנטיים או פיזיים כדי לקשר בין הפנים לחלק האחורי של הגוף, ולא לפי ההיכרות שלהם עם השימפנזה. "המשמעות של זה היא שיכולת ההתאמה של הקופים מבוססת על הניסיון שלהם עם הפרט, לא על עבודת ניחוש שהם עשויים היו לעשות".

אין כל עדות משכנעת לכך שליונקים אחרים, כולל בני אדם, יש את המיומנות הזו. "אני חושב שהבגדים מפריעים", אומר דה ואל. אולי בשבט בו אנשים הולכים עירומים כל היום, או בקהילה נודיסטית, עדיין יש את היכולת הזו".

הניסוי בודק גם באיזו מידה יכולים השימפנזים לזהות את המין של שימפנזה לפי פניו שמוצגים בתמונה. לשימפנזים הוצגו, כמו בחלק הקודם של הניסוי, תמונות עם החלק האחורי של שימפנזים, כולל איברי מין, ולאחר מכן הוצגו בפניהם תמונות פניהם של זכר ושל נקבה.

כמו בניסוי הקודם, שיעורי ההצלחה היו גבוהים באופן משמעותי כאשר השימפנזים הכירו את השימפנזים שבתמונות, מה שמעיד על כך שמין השימפנזה מהווה חלק משמעותי בדרך בה השימפנזים מזהים אחד את השני.
"אנחנו מפרשים זאת כך שפרט שמוכר לשימפנזים מזוהה אצלם יותר מינית מאשר פרט שלא מוכר להם, אומר דה ואל.

התופעה הזו מוכרת גם אצל בני אדם, שהוצגו בפניהם תמונות של פנים אנושיות, חפות מכל סימן מגדרי ברור כגון שיער. הנבדקים ניחשו את המין במהירות רבה יותר כאשר הציגו בפניהם פרצוף שמוכר להם. "אצל בני אדם זה מבוסס על העובדה שכאשר אתה מכיר מישהו, המין שלו כבר מבוסס במחשבתך", אומר דה ואל.

שרה ברוסנן, פרימטולוגית באוניברסיטת ג'ורגי'ה באטלנטה, לא היתה מעורבת במחקר הנוכחי אבל עבדה עם דה ואל בעבר. היא מסבירה שזיהוי הישבן אצל השימפנזים הוא מאוד בולט בשל הרקמות התפוחות, הוורודות וחסרות השיער, הייחודיות לכל שימפנזה. מאחר וכל אלה הופכים לבולטים עוד יותר במהלך הביוץ, הזכרים מגלים התעניינות מוגברת בישבנן של הנקבות.
בניגוד לכלבים, למשל, אצלם הריח הוא השחקן המרכזי בתהליך הזיהוי, אצל השימפנזים הריח אמנם משחק תפקיד, אבל הרבה יותר קל להבדיל ביניהם לפי הנפיחות בישבניהם. "במקרה זה, יש הגיון רב בכך שהשימפנזים יהיו מסוגלים לזהות אחד את השני על ידי סימן היכר זה", אומרת ברוסנן.

הפוסט מחקר: שימפנזים מזהים את חבריהם לפי ישבנם הופיע ראשון במסע אחר

]]>
https://www.masa.co.il/article/%d7%9e%d7%97%d7%a7%d7%a8-%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%a4%d7%a0%d7%96%d7%99%d7%9d-%d7%9e%d7%96%d7%94%d7%99%d7%9d-%d7%90%d7%aa-%d7%97%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%94%d7%9d-%d7%9c%d7%a4%d7%99-%d7%99%d7%a9%d7%91%d7%a0/feed/ 0
חוף השנהב: הפטיש של השימפנזהhttps://www.masa.co.il/article/%d7%97%d7%95%d7%a3-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%94%d7%91-%d7%94%d7%a4%d7%98%d7%99%d7%a9-%d7%a9%d7%9c-%d7%94%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%a4%d7%a0%d7%96%d7%94/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25d7%2597%25d7%2595%25d7%25a3-%25d7%2594%25d7%25a9%25d7%25a0%25d7%2594%25d7%2591-%25d7%2594%25d7%25a4%25d7%2598%25d7%2599%25d7%25a9-%25d7%25a9%25d7%259c-%25d7%2594%25d7%25a9%25d7%2599%25d7%259e%25d7%25a4%25d7%25a0%25d7%2596%25d7%2594 https://www.masa.co.il/article/%d7%97%d7%95%d7%a3-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%94%d7%91-%d7%94%d7%a4%d7%98%d7%99%d7%a9-%d7%a9%d7%9c-%d7%94%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%a4%d7%a0%d7%96%d7%94/#respond Mon, 15 Sep 2008 00:22:00 +0000 https://www.masa.co.il/article/%d7%97%d7%95%d7%a3-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%94%d7%91-%d7%94%d7%a4%d7%98%d7%99%d7%a9-%d7%a9%d7%9c-%d7%94%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%a4%d7%a0%d7%96%d7%94/מחקר: פטישי-אבן בני 4,300 שנה רומזים כי כבר אז – שימפנזים השתמשו בטכנולוגיה. השערה: כנראה חיקו את בני האדם

הפוסט חוף השנהב: הפטיש של השימפנזה הופיע ראשון במסע אחר

]]>
פטישי אבן שנמצאו במערב אפריקה מעידים על שימוש של השימפנזים בטכנולוגיה כבר לפני 4,300 שנה. הפטישים נמצאו בפארק הלאומי טאי שבחוף השנהב, כך מדווחות סוכנויות הידיעות. השימפנזים השתמשו בפטישים לפיצוח אגוזים, מציעים החוקרים שמצאו את הפטישים, בראשות הארכיאולוג חוליו מרקדר מאוניברסיטת קלגרי שבקנדה.

האבנים שנמצאו היו בערך בגודל של מלונים עם תבניות המעידות על כך ששימשו לפיצוח אגוזים. הן היו גדולות מדי לידיים האנושיות אך מתאימות לידיים הגדולות וחזקות יותר של השימפנזים, אמרו החוקרים. חלק מהאבנים היו מצופות בשאריות עמילן ממספר סוגי אגוזים שנפוצים בתזונה של השימפנזים, אבל לא מהווים חלק מהתזונה של בני האדם.

מרקדר טוען שהמיקום בו נחשפו הפטישים תומך בטענות לפיהן חלק מההתנהגויות המשותפות לקופים ולבני האדם מגיעות מאותו אב משותף. הוא דוחה את הטענה שהשימפנזים למדו לפצח אגוזים על ידי חיקוי בני האדם. "לא היו עדיין חקלאים באזור לפני 4,300 שנה, כך שלא ייתכן שהשימפנזים חיקו בני אדם בהתנהגות זו", אמר. " לא ברור אם בני האדם המציאו את הסוג הזה של טכנולוגיית האבן, או האם בני האדם והקופים הגדולים ירשו את הטכנולוגיה מאב קדמון משותף", הוסיף.

יחד עם זאת, יש אנתרופולוגים וארכיאולוגים שחולקים על מרקרד. "הכלים הקדימו את החקלאות באזור, אבל לא את בני האדם", אמר האנתרופולוג סטנלי א. אמברוז מאוניברסיטת אילינוי. "היו באזור ציידים באותה תקופה".

האנתרופולוגית ג'ין ספט, דיקן הפקולטה באוניברסיטת אינדיאנה, סקפטית לגבי הממצאים המתייחסים לשארית העמילן. "הפרשנויות שלהם לגבי שאריות העמילן שנלקחו מהדגימות אינן מושלמות, ובמובן מסוים מעגליות. "למשל, הם לא מתארים מאיזה משטחים של חלקי האבן הן נלקחו, ולכן קשה לשפוט האם השאריות הושארו על הכלים כתוצאה מהשימוש בכלים, או האם הן רק נתקעו באבנים באופן טבעי אחרי שהן נקברו בקרקע". זה יהיה מוקדם מדי לקבל את הטענות שלהם עד שלא תוצג הוכחה נוספת, סיכמה ספט.

הפוסט חוף השנהב: הפטיש של השימפנזה הופיע ראשון במסע אחר

]]>
https://www.masa.co.il/article/%d7%97%d7%95%d7%a3-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%94%d7%91-%d7%94%d7%a4%d7%98%d7%99%d7%a9-%d7%a9%d7%9c-%d7%94%d7%a9%d7%99%d7%9e%d7%a4%d7%a0%d7%96%d7%94/feed/ 0