תפריט עמוד

מידע מעשי למאלי

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד

אשרות ושגרירויות
לישראל אין יחסים דיפלומטיים עם מאלי. ישראלים הנוסעים למאלי זקוקים לאשרת כניסה.
 


איך להגיע
אין טיסה ישירה מישראל למאלי.
אפשר לטוס דרך אדיס אבבה עם חברת אתיופיאן איירליינס, דרך יעדים באירופה או דרך מרוקו.
 


מתי להגיע
העונה הרטובה של מאלי חלה בין יוני לספטמבר. העונה החמה בין אפריל ליוני, אם כי גם בספטמבר ואוקטובר עדיין עלול להיות חם מאוד. הזמן הטוב ביותר לבקר במאלי הוא בין נובמבר לינואר, אז הטמפרטורות מגיעות ל-30 מעלות בממוצע. המקומיים מתייחסים לעונה זו כ"העונה הקרה" !! בין ינואר ליוני נושבות רוחות חמות ויבשות. טיולים על הנהר אפשריים עד דצמבר, לאחר מכן גובה פני המים נמוך מדי.
 


חיסונים ובריאות
יש לבדוק בלשכות הבריאות או במרפאות המטיילים לגבי חיסונים הנדרשים לנסיעה למאלי.
 


ביטחון
המטה ללוחמה בטרור מזהיר כי ארגון "אלקעדה במגרב" המרבה לבצע פיגועי חטיפה פועל לאחרונה גם במאלי לחטיפת אזרחים ממדינות מערביות לרבות ישראלים, וממליץ לא לבקר במדינה.
 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד

מטבע
בסניפי הבנק של מאלי, BDM, אפשר להחליף כסף מזומן או טרוולר צ'קים. אפשר גם למשוך כסף מזומן מכרטיסי ויזה.
 


הפרש שעות
מאלי מאחרת את שעון ישראל בשלוש שעות
 


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של מאלי היא 223.
 


תחבורה

שיט
השיט על נהר הניג'ר אפשרי רק בין אוגוסט לדצמבר. חברת ספינות הנוסעים הגדולה, Compagnie Malienne de Navigation שטות על הנהר בין קוליקורו (Koulikoro) וגאו (Gao), דרך מופטי (Mopti) טטימבוקטו.

אוטובוס
חברות האוטובוס הפרטיות הטובות הן Bani, Binke, Bittar – Somatra. כולן מפעילות קווי אוטובוס בין הערים הגדולות מדרום לנהר הניג'ר.
מצפון לנהר הכבישים במצב גרוע ובמקום אוטובוסים משמשות משאיות וטיוליות ככלי תחבורה ציבורית.

רכבת
הרכבת היא הדרך הטובה ביותר לנוע בין במקו (Bamako) וקייס (Kayes), למרות שהיא אף פעם לא מגיעה בזמן ורמת הביטחון בה נתונה בספק. לנסיעות ארוכות כדאי לקנות כרטיס למחלקה ראשונה.
 

אטרקציות ואתרים מומלצים

במקו (Bamako)
בירתה של מאלי היא המקום המושלם בשביל מי שאוהב שווקים תוססים וצבעוניים, אנרגיה פעלתנית בכל שעות היום והלילה ומפגש עם מקומיים חייכנים ומסבירי פנים. יש בבמקו מבחר מצוין של מלונות, מסעדות וחיי לילה והיא משמשת כביתם של כמה מן המוזיקאים האפריקאים הטובים ביותר.
אם אתם בעיר אל תוותרו על ביקור במוזיאון הלאומי המצוין בו יש תצוגה אתנוגרפית של כל הקבוצות האתניות החיות במאלי, כולל מסכות עץ, עבודות גילוף, בובות מריונטה עכשוויות ועבודות טקסטיל עתיקות.
קסמו של השוק העירוני, Marche de Medina, טמון בכך שלא הרבה תיירים מגיעים אליו. זה מקום מצוין להסתובב בו, לרכוש בו בגדים יד שנייה, ואם יש לכם כמה שעות להשקיע תוכלו לקבל תסרוקת של צמות, או עיטורי חינה מצויירים על כפות הידיים והרגליים.
 


טימבוקטו (Timbuktu)
השם טימבוקטו מעורר מיד פנטזיות על אפריקה קסומה ובלתי נגישה, קסם של סוף העולם. תהילתה של טימבוקטו מגיעה לה בשל מיקומה האסטרטגי בקצהו של מדבר סהרה, על גדת נהר הניג'ר. בעבר היתה טימבוקטו נקודת מעבר עשירה לשיירות הגמלים בעברו בדרכים שקישרו בין מערב אפריקה למזרח התיכון. בנוסף, היו בטימבוקטו שלל אוניברסיטאות ללימוד האיסלאם.
טימבוקטו של היום היא צל של העבר שלה. היא מורכבת היום ממבנים נמוכים ועלובים ולא נותר בה כמעט מאום מעברה הזוהר. אך קסמה עדיין מושך את התיירים ומי שיגיע לכן יוכל לבקר בכמה אתרים מעניינים.
במרכז לחקר ההיסטוריה ע"ש אחמד באבא (Centre de Recherches Historiques Ahmed Baba) יש אוסף מרתק של כתבי יד וספרים עתיקים. המרכז מחזיק כ-23 אלף טקסטים העוסקים בדת האיסלאם, היסטוריה ומדע מכל רחבי העולם. אחד הפרויקטים העיקריים של המרכז, המתנהל במימון דרום אפריקאי, הוא תרגום וקטלוג כתבי היד. פתוח מדי יום.
בטימבוקטו נמצאים שלושה מן המסגדים העתיקים ביותר במערב אפריקה. המסגדים מהווים דוגמה למסורת בניית מסגדים סודאנית קלאסית. העתיק מבין המסגדים הללו, מסגד Dyingerey Ber, נבנה במאה ה-14.
המוזיאון האתנולוגי תופס את מרבית שטחו של מסגד סידי יאהייה (Sidi Yahiya), ובו נמצאת הבאר של בוקטו, האתר בו הוקמה טימבוקטו. במוזיאון יש מספר תערוכות הכוללות תצוגת תלבושות, כלי נגינה ומשחקים וכן תצוגה מעניינת של תמונות, שצולמו בתקופה הקולוניאלית, בהן צולמו ציורי וגילופי אבן עתיקים באתר Tin-Techoun שמאז נגנבו או נהרסו.
 


נתיב נהר הניג'ר
בעבור רוב המבקרים במאלי, הדרך לטייל הטובה ביותר לטייל במדינה היא על ידי מעקב אחר נתיבו של נהר הניג'ר שבשוליו הדרומיים של מדבר סהרה. אפשר לעשות את רוב המסלול במכונית ובשיט על הנהר. כדאי לסטות מדי פעם מהמסלול בכדי לבקר באזורים המרוחקים ממנו, כמו ארץ הדוגון המופלאה.
לאורך הנתיב כדאי לעצור בעיר התוססת מופטי (Mopti) נקודת היציאה לטיולים לטימבוקטו ולארץ הדוגון. בדג'נה (Djenne), אחד מאתריה היפים של מערב אפריקה, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. המסגד של דג'נה הוא מבנה הבוץ הגדול ביותר בעולם, והשוק של העיר, המתקיים בימי שני, כמעט ולא השתנה מאז עברו כאן שיירות גמלים. בגאו (Gao) ממנה אפשר לצאת לטיולים במדבר סהרה. ובסגו (Segou) המהווה מקום מצוין לתפוס בו קצת שלווה.