תפריט עמוד

מידע מעשי לליטא

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד

אשרות ושגרירויות 

ישראלים הנוסעים לליטא אינם זקוקים לאשרת כניסה.

שגרירות ליטא בישראל
כתובת: שאול המלך 8, תל אביב
טלפון: 03-6958685

שגרירות ישראל בליטא
לישראל אין נציגות בליטא, השגרירות האמונה על ליטא היא שגרירות ישראל בלטביה השכנה:
כתובת: 2 Elizabetes St, ריגה, לטביה
טלפון: 371-7320737/9
דואר אלקטרוני 


איך להגיע
שדה התעופה הבינלאומי הראשי של ליטא נמצא בעיר הבירה וילנה. שני שדות תעופה בינלאומיים נוספים מצויים בפלנגה ובקובנה. אין טיסות ישירות מישראל, ועל כן יש לטוס דרך יעדים שונים באירופה.
שדה התעופה של וילנה

שדה התעופה של קובנה 

שדה התעופה של פלנגה 

ניתן להגיע לליטא באוטובוס של חברת Eurolines הכלל אירופאית. הקו מטאלין שבאסטוניה יוצא פעמיים ביום, ועובר דרך ריגה שבלטביה. קווים אחרים מגיעים ישירות לקלייפדה ולקובנה. כמו כן ניתן להגיע למדינה בנסיעה ברכב פרטי או שכור דרך שכנותיה.
אפשר להגיע לליטא גם בדרך הים, בשיט על הים הבלטי. מעבורות מגיעות לקלייפדה משוודיה, דנמרק, גרמניה ופולין. 

אוטובוסי יורוליינז

חברות מעבורות   או באתר


מתי כדאי להגיע
העונה הטובה ביותר לטיול בליטא היא העונה החמה, בין אמצע אפריל לספטמבר. החורף קר ושעות האור בו מועטות.

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד

לשכות תיירות 

רשימת לשכות התיירות ומרכזי המידע לתיירים ברחבי ליטא:

משרד התיירות של ליטא:
כתובת: A. Juozapavičiaus g. 13, וילנה
טלפון: 370-5-2108796
דואר אלקטרוני


מטבע
המטבע הנהוג בליטא הוא אירו. 


הפרש שעות
אין 


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של ליטא היא 370. 


תחבורה 

רשת האוטובוסים מגיעה לכל הערים החשובות וכן למרכזי האזורים הכפריים. מספר חברות אוטובוסים פועלות במדינה, כאשר המרכזית היא Kautra, שבסיסה בקובנה. נסו גם את Toks הפועלת מווילנה, ואת Bus Turas שבשיאוליאי (Siauliai).

רשת הרכבות אינה מקיפה כרשת האוטובוסים, אך מגיעה לערים הראשיות במדינה. מחיר הנסיעה זול.

ניתן להשכיר רכבים לנהיגה עצמית. משרדי מרבית חברות ההשכרה נמצאים בבירה וילנה.

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות

אוכל 

המטבח הליטאי מושפע ממטבחי שכנותיו, פולין, לטביה ורוסיה, ואפילו גרמניה. כל ארוחה מלווה בלחם השיפון האהוב (duona).
הירק הפופולרי ביותר בתפריט הליטאי הוא תפוח האדמה (bulves), שהגיע לליטא במאה ה-18 ושגשג באקלים המקומי. תפוחי אדמה הם המרכיב העיקרי במאכל הלאומי, הצפלין (Cepelinai), מעין כופתאות מתפוח אדמה מגורד, הממולאות בבשר טחון. מאכלים נוספים מהירק האהוב הם ה-Vedarai, שהן נקניקיות מתפוח אדמה ומעי חזיר, הפנקייקס המקומיים המכונים Blynai, וה-Svilpikai, לחמניות תפוחי אדמה. ירקות נוספים המצויים בשפע בתפריט הליטאי הם צנון, מלפפון, כרוב וסלק, ממנו עשוי מרק הבורשט הליטאי (Barsciai), המוגש בלוויית שמנת חמוצה. פטריות בר ואוכמניות גם הן מככבות במנות המקומיות.
הבירות המקומיות מצויינות, וגם הוודקה הליטאית מוצלחת וזולה. מידוס (midus) הוא המשקה האלכוהולי הליטאי העתיק ביותר, והוא עשוי מדבש ונלגם בחגים ובאירועים מיוחדים בלבד.

עוד על המטבח הליטאי, כולל מתכונים:

אטרקציות ואתרים מומלצים

וילנה (Vilnius)

וילנה שבמזרח ליטא היא עיר הבירה של המדינה והעיר הגדולה ביותר בה, המונה כ-580 אלף תושבים. העיר העתיקה שבלבה עטורה בכנסיות וקתדרלות, כארבעים במספרן, בסגנונות ארכיטקטוניים שונים. ב-1994 קיבלה העיר העתיקה מעמד של אתר מורשת עולמית מטעם אונסק"ו. העיר משמשת כמרכז הפוליטי, החברתי והתרבותי של ליטא, ומארחת בחודשי הקיץ שלל אירועי תרבות ופסטיבלים, בהם פסטיבל וילנה למוזיקה, פסטיבל כריסטופר למוזיקה מודרנית ומסורתית ועוד.

מרכז המידע הראשי לתיירים של וילנה:
כתובת: Vilniaus St 22
טלפון: 370-5-2629660
דואר אלקטרוני
משרדים נוספים פועלים בבית העירייה (Didzioji St 31) ובתחנת הרכבת (Gelezinkelio St 16).

אוטובוסים ואוטובוסים חשמליים פועלים מארבע בבוקר ועד חצות. מחיר הנסיעה זול יותר כשרוכשים את הכרטיס בקיוסקים ודוכני עיתונים בעיר מאשר ברכישת הכרטיס באוטובוס עצמו. ניתן לרכוש כרטיס חופשי לכמות בלתי מוגבלת של נסיעות במשך 24, 72 או 240 שעות, בדוכנים ספציפיים (ליד תחנת הרכבת, ליד תחנת האוטובוס המרכזית, ליד הקתדרלה וב-Laisves Pr 60). מידע על קווים ומחירי נסיעה: http://www.vilniustransport.lt/en
בעיר פועלים גם מיניבוסים. מחיר הנסיעה בהם גבוה יותר, והם לא עוצרים בתחנות קבועות אלא בכל מקום שתבקשו לאורך מסלול הנסיעה. מוניות מצויות אף הן בעיר, ומוצעים גם שלל סיורים מאורגנים.
אם ברצונכם לנסוע ברחבי העיר בדרך פחות שגרתית, נסו לשכור סגוויי או לקחת את אחד הסיורים המודרכים ב-Velomobiles – כלי רכב עירוני, אקולוגי וביזארי למדי, בו אפשר לנסוע במסלול בן שעה וחצי הכולל את האתרים המרכזיים או במסלול בהרכבה עצמית.
סגוויי

ולומובילס

אתרים בעיר וילנה:

הקתדרלה (Vilniaus Arkikatedra Bazilika)
הכנסייה הנוצרית הראשונה בעיר נבנתה במקום זה ב-1251, בו שכן בעבר מקדש פגאני. מאז נבנתה מחדש כמה פעמים, כאשר המראה הקלאסי הנוכחי שייך למאה ה-18. כדאי להיכנס פנימה ולהתפעל מציורי הקיר ועבודות הפיסול, במיוחד בקפלת קסימיר הקדוש (St Casimir) הבארוקית. בקפלה זו קבור פטרונה של ליטא בארון קבורה מכסף מהמאה ה-18. המשיכו אל מגדל הפעמונים, שחלקו התחתון מהמאה ה-14 והעליון מהמאה ה-19.
בביקורכם בכיכר הקתדרלה חפשו את "אבן הנס" בין המרצפות. השמועה אומרת שאם עומדים על האבן, מביעים משאלה ומסתובבים 360 מעלות, משאלותיכם ייענו. לא מזיק לנסות.
כתובת: Katedros Sq 1

כנסיית סנט פיטר וסנט פול
כנסייה בסגנון הבארוק, שבנייתו החלה ב-1668. חלל הפנים מפואר ומעוטר להפליא.
כתובת: Antakalnio St 1/1

כנסיית סנט אן וכנסיית סנט פרנסיס וסנט פול
שתי כנסיות נפלאות זו לצד זו בעיר העתיקה של וילנה. כנסיית סנט אן צנועה בגודלה, אך נחשבת ליפה ביותר בעיר. היא נבנתה במאות ה-15 וה-16, וב-1812 משכה את תשומת לבו של נפוליאון, שלפי האגדה אמר כי היה שמח להניח אותה בכף ידו ולקחתה לצרפת. כנסיית סנט פרנסיס וסנט פול הסמוכה שוכנת במבנה גותי מהמאה ה-15, שמאוחר יותר הוכנסו לו אלמנטים מהרנסנס והבארוק.
כתובת: Maironio St 8+10

שערי השחר (Gates of Dawn)
בתחילת המאה ה-15 הקיפו חומות אבן את העיר העתיקה, ובהן עשרה שערים. זהו היחידי ששרד. במקום כנסייה בסגנון קלאסי ובה תמונה מהמאה ה-17 של האם הקדושה, שעל פי האמונה ניחנה ביכולות לעשות נסים. חלק נוסף ומרשים יותר של החומה הוא הבסטיון של חומת וילנה מהמאה ה-17 (כתובת: Bokšto St 20/18), שממרפסתו נשקפת תצפית נהדרת של העיר.
כתובת: Aušros Vartų St 12

המוזיאון הלאומי וטירת גדימינס (Lietuvos Nacionalinis Muziejus)
המוזיאון הוותיק בליטא, השוכן במתחם טירת גדימינס (Gediminas) בעיר העתיקה. התערוכות עוסקות בארכיאולוגיה, ההיסטוריה והתרבות של ליטא. כדאי לטפס לראש המגדל האדום של הטירה מהמאות ה-13 וה-14, ולהשקיף ממנו על הנוף הפנורמי של העיר המתגלה מסביב.
כתובת: Arsenalo St 1

כנסיית המלאך מיכאל
כנסייה שנבנתה בין השנים 1604-1594, ושוחזרה במהלך המאה ה-17 לאחר שנשרפה במלחמה. מגדל הפעמון התווסף במאה ה-18. החל מאמצע המאה העשרים שוכן במקום המוזיאון לארכיטקטורה.
כתובת: Šv. Mykolo St 9

כנסיית סנט ניקולאי
אחת הכנסיות העתיקות ביותר במדינה כולה, הבנויה בסגנון גותי.
כתובת: Šv. Mikalojaus St 4

שלושת הצלבים
אתר זיכרון בדמות שלושה צלבי ענק לבנים על גבעה ירוקה, לזכרם של שבעה נזירים פרנסיסקנים שנרצחו על ידי הפגאנים עם הגיעם להביא את בשורת הנצרות לליטא. הנזירים נקברו במקום, וב-1916 נבנו שלושת הצלבים. בשנות החמישים נהרסה האנדרטה על ידי הסובייטים, אך הוקמה מחדש ב-1989.

אנדרטת פרנק זאפה
ליטא היא כנראה המקום האחרון שהייתם חושבים עליו כתשובה לשאלה "היכן נמצאת האנדרטה היחידה לזכרו של המוזיקאי האמריקאי האוונגרדי פרנק זאפה?". פסל זה הוצב בווילנה ב-1995, ומאז מנסים מעריציו לשווא להבין מה הקשר בינו לבין ליטא, בה לא דרך מעולם. התשובה טרם התגלתה.
כתובת: K. Kalinausko St 1

פרבר Uzupis
אחד הפרברים העתיקים ביותר במחוז וילנה, השוכן על אי בנהר וילנה. זהו פרבר בוהמייני המחשיב את עצמו לרפובליקה עצמאית החל מ-1997. כחלק מהצהרה זו מיהרו האמנים הרבים החיים בו ליצור דגל, חגים ומטבע משלהם, להכריז על נשיא מקומי ואפילו להקים צבא עז לב המונה תריסר חיילים. יום הרפובליקה מצוין בפרבר מדי שנה ביום ההכרזה, שהינו באופן הולם האחד באפריל. בפרבר שלל גלריות, וכדאי להציץ גם בפסל המלאך המקומי הניצב על עמוד בגובה 8.5 מטרים ובפסל בתולת הים המקומית.

בית הכנסת
בית הכנסת היחיד ששרד מתוך כמאה בתי כנסת שפעלו בעיר לפני השואה. בית הכנסת נבנה ב-1903.
כתובת: Pylimo St 39 


מחוץ לעיר:

טרקאי (Trakai)

עיירה נעימה ויפה במרחק של כשלושים קילומטרים מדרום-מערב לווילנה, בין גבעות, יערות ואגמים. האטרקציה המרכזית היא טירת טרקאי השוכנת על אי באגם גלבה (Galve), שהינה מהאתרים ההיסטוריים הפופולריים ביותר במדינה כולה. הטירה נבנתה במאות ה-14 וה-15. במאה ה-17 ספגה הרס רב במלחמה, ושוחזרה במאה העשרים. בטירה שוכן מוזיאון היסטורי. כדאי גם לבקר בנופים הנהדרים סביב העיירה, במנזר הדומיניקני, בכנסיית מארי המקודשת, ברחוב קראימו (Karaimu), בכנסה (Kenesa) ובארמון Uzutrakis. מחוץ לעיר כדאי לפקוד את טרקאי העתיקה (Senieji Trakai), ובה שרידי מנזר מהמאה ה-15 וכנסייה ניאו-גותית מהמאה ה-19, להמשיך לפארק Austadvaris הנאה, לשמורה הבוטנית ורניקאי (Varnikai) ולאחוזת לנטוואריו (Lentvario) הניאו-גותית מהמאה ה-19.
המוזיאון ההיסטורי של טרקאי

פארק Austadvaris

מרכז המידע לתיירים:
כתובת: Vytauto St 69
טלפון: 370-52851934


קובנה (Kaunas)

קובנה, העיר השנייה בגודלה בליטא, שוכנת על מפגש הנהרות נמונס (Nemunas) ונריס (Neris) במרכז המדינה. כ-370 אלף איש מתגוררים בה, מהם כ-35 אלף סטודנטים הלומדים באוניברסיטה המקומית. בתחילת המאה העשרים היתה קובנה בירת ליטא וגם כיום היא עודנה מרכז תרבותי חשוב.

מרכז המבקרים של קובנה:
טלפון: 370-37-323436
דואר אלקטרוני:

העיר העתיקה היפה של קובנה מצטיינת באדריכלות מעניינת בסגנונות שונים. ניצבת בה טירת קובנה (Kauno Pilis), מצודת אבן שנבנתה במאה ה-13 על מפגש הנהרות. בניין העירייה מפגין שילוב סגנונות בין בארוק, גותי וקלאסי. הוא נבנה במאה ה-16 ומכונה "הברבור הלבן". מוזיאון קרמיקה פועל במרתף הבניין. בית הרעם (Perkunas House) שבעיר העתיקה הוא דוגמא נפלאה לאדריכלות גותית, וכדאי גם להציץ בכנסיית Vytautas וכנסיית סנט גרטרוד (St Gertrude) הגותיות מהמאה ה-15. אחת הכנסיות המרשימות בעיר היא מנזר Pazislis מהמאה ה-17, שהינו מבנה יפהפה בסגנון הבארוק המארח פסטיבלי מוזיקה בחודשי הקיץ. נסו לנסוע באמצעות הפוניקולרים (Kauno Funikulieriai) – מעין רכבות-רכבל משנות השלושים של המאה העשרים, המטפסות על גבעות זליאקלניס (Zaliakalnis) ואלקסוטס (Aleksotas). מהאחרונה נשקף נוף יפה של העיר. שוטטו בשדרת Laisves מהמאה ה-19, הסגורה לכלי רכב ומחברת בין החלק החדש והישן של קובנה. לאורכה תמצאו שלל בניינים יפים, חנויות, מסעדות ובתי קפה.

מוזיאון M.K Ciurlionis נקרא על שמו של הצייר הליטאי המפורסם וכולל תערוכות של עבודותיו לצד אמנות פולקלוריסטית ליטאית ועוד. גלריית אמנות מוצלחת היא גלריית M. Zilinskas. אחד המוזיאונים הבלתי שגרתיים בעיר הוא מוזיאון השטן, הכולל ציורים, פסלים וצלמיות של מלך השאול מליטא ומכל רחבי העולם. כדי ללמוד על ההיסטוריה של קובנה פנו ל-Vytautas the Great War Museum, הסוקר את תולדות האזור מהתקופה הפרהיסטורית וכולל גם תצוגת נשק גדולה. מוזיאון המצודה התשיעית (Forto Muziejus) עוסק בתקופת השואה ורצח העם בתקופה הסובייטית. המקום שימש במלחמת העולם השנייה כגטו.

אם בלב המבנים ההיסטוריים המסוגננים תקף אתכם געגוע לתרבות המערב, תוכלו לנסוע אל קניון מגה (Mega) הענק שבשולי העיר. זהו אחד ממרכזי הקניות הגדולים ביותר במדינה כולה ובו יותר ממאה חנויות, בתי קולנוע, אולם באולינג ומשחקי לייזר.במגה תמצאו גם אקווריום ענק המכיל 170 אלף ליטר מים וכ-800 דגים, ביניהם שישה כרישים.


קלייפדה (Klaipeda)

עיר הנמל קלייפדה שוכנת לחופו של הים הבלטי במערב ליטא, כ-310 קילומטר מווילנה הבירה וכ-220 קילומטר מקובנה. זוהי עיר הנמל הראשית של ליטא, והיא מהווה מרכז מסחרי חשוב. כ-190 אלף תושבים מתגוררים בה. קלייפדה הינה עיר שלווה, בעלת חופים חוליים נאים ומעגני יאכטות. העיר נוסדה במאה ה-13, וברובע העתיק שלה ניתן לשוטט בין סמטאות צרות, מבנים היסטוריים בעלי אדריכלות ייחודית וסדנאות של בעלי מלאכה.

מרכז המבקרים של קלייפדה:
כתובת: Turgaus St 7
טלפון: 370-46-412186
דואר אלקטרוני

תחבורה ציבורית בקלייפדה

המוזיאון המרתק בעיר הוא ללא ספק המוזיאון הימי של ליטא (Lietuvos Juru Muziejus). המוזיאון בנוי בחלקו בתוך מצודת Nerija, שנבנתה במאה ה-19. ביותר משלושים אקווריומים מתגוררים יצורי ים שונים – דגי שונית צבעוניים, כרישים, אלמוגים, שושנות ים, קיפודי ים, צבים ועוד. במתחם מתגוררים גם כלבי ים, אריות ים, דולפינים ושלושה סוגי פינגווינים. כמו כן קיימות במקום תצוגות על ההיסטוריה של הניווט הימי ובקתות דיג מהמאה ה-19 ותחילת המאה העשרים.

בבניין עתיק מהמאה ה-18 בנמל קלייפדה שוכן מוזיאון מינור (Minor) המוקדש להיסטוריה של העיר, וכולל מוצגים ארכיאולוגיים, פסלי עץ, רהיטים וכלי בית עתיקים, גלויות, מטבעות ושטרות ועוד. המוזיאון מנהל גם את מוזיאון הטירה של קלייפדה, ובו תצוגות על ההיסטוריה של העיר והטירה, ואת מוזיאון הנפחים שבעיר. מוזיאון פופולרי נוסף הוא מוזיאון השעונים של קלייפדה (Klaipedos Laikrodziu Muziejus), ובו שעונים, לוחות שנה ומודלים של שעונים, משעוני מים ושמש ועד שעונים אלקטרוניים ומכניים. מבין הגלריות שבעיר מומלץ לבקר בגלריית Pranas Domsaitis. כדי לספוג עוד אמנות צאו אל גן הפסלים Mazvydas הנעים והשקט, בו כמאה פסלים הניצבים בין שבילי הליכה ועצים. באוניברסיטת קלייפדה תוכלו למצוא גן בוטני נחמד. כדאי לשוטט בעיר העתיקה ובנמל, שם עוגנת ספינת Meridianas, בה פועלת מסעדה פופולרית. חובבי הבירה מוזמנים לצאת לסיורים שמארגן מרכז המבקרים במבשלת בירת Svyturys בימי רביעי ושישי, הכוללים כמובן טעימות. התצפית הטובה ביותר על העיר נשקפת ממגדל כנסיית St Mergeles Marijos Taikos Karalienes, המתנשא לגובה 46.5 מטר.
מוזיאון מינור, מוזיאון הטירה ומוזיאון הנפחים
מוזיאון השעונים

צפונה במעלה החוף מקלייפדה שוכנת פלנגה (Palanga), עיר הנופש המובילה בליטא, ובה חופים טובים, אתרי מרפא וספא, פעילויות ומתקני ספורט, מבחר ברים ובתי קפה ובתי מלון רבים. בעיר כדאי לבקר בגן הבוטני היפה, במוזיאון הענבר השוכן בארמון Tiskevicius מסוף המאה ה-19, בפארק Pajurio ובכנסיית סנט מארי.

מרכז המידע לתיירים של פלנגה:
כתובת: Kretingos St 1
או באתר

אם חשקה נפשכם בטיול בטבע, צאו מקלייפדה אל הפארק הלאומי המפרץ הקורי (Kursiu Nerijos Nacionalinis Parkas; Curonian Spit). בפארק חופים בתוליים, דיונות ענק, יערות אורן וכמה כפרים. יותר ממאתיים מיני ציפורים ו-470 מיני פרפרים חיים בפארק, ולצדן כארבעים מיני יונקים, בהם הבונה, סנאים, לוטרות ואיילים.