אשגבט (Ashgabat)
באשגבט, בירתה של טורקמניסטן, יש ארמונות שיש, כיפות זהב נוצצות ופארקים מטופחים. העיר, שנבנתה בעיקר תודות לכספי הנפט והגז של המדינה, ממשיכה לפרוח ולהיבנות בקצב מסחרר.
אשגבט של היום היא עיר שלווה, בה ניתן למצוא מקומות לינה במחירים סבירים וכמה אתרים מעניינים. זהו המקום המושלם להתחיל בו את הטיול בטורקמניסטן.
אם הגעתם לעיר כדאי להקדיש זמן לבקר בכמה מן המוזיאונים המעניינים שלה ביניהם מוזיאון רעידת האדמה, המתעד את ההתמודדות עם תוצאותיה של רעידת האדמה שמחקה את העיר כליל בשנת 1948, מוזיאון השטיחים שמציג את ההיסטוריה של אריגת השטיחים בטורקמניסטן ובמוזיאון הלאומי בו אפשר לראות ממצאים ארכיאולוגיים מרשימים מעברה של טורקמניסטן.
קוניה-אורגנץ' (Konye-Urgench)
קוניה-אורגנץ' המודרנית היא עיר ספאר ריקה, בה מסתובבות ברחובות יותר חיות משק מאשר אנשים, המוקפת בשדות חקלאיים. אך לפני מאות שנים היתה העיר מרכזו של העולם האיסלאמי.
המדינה העתיקה חורזם (Khorezm), בצפונה של החלק מדרך המשי שהוביל לים הכספי ולרוסיה, היתה מרכז תרבותי חשוב במרכז אסיה במשך אלפי שנים.
ממלכת חורזם נפלה לידי הסלג'וקים, אך פרחה שוב במאה ה-12 תחת שלטונה של השושלת הסלג'וקית שנקראה חורזמשאש. העיר על מסגדיה, בתי הספר שלה, הספריות והשווקים התוססים הפכה למרכז העולם המוסלמי, עד שהשליט חורזמשאש מוחמד ה-2 העביר את בירתו לסמרקנד בתחילת המאה ה-13.
העיר ידעה עליות ומורדות כאשר השתלטו עליה המונגולים באמצע המאה ה-13 ותחת שלטון האימפריה של ג'ינגיס חאן, במלחמות נגד טימור מסמרקנד ועוד.
כיום רובה של אורגנץ' העתיקה נמצאת מתחת לאדמה, אך עדיין אפשר לראות בעיר ולהתפעל מעברה המפואר. ב-2005 הוכרזה העיר ע"י אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.
אורגנץ' אינה מציעה שירותים לתיירים ורוב המבקרים בה מבלים את הלילה בעיר דשוגוס (Dashogus).
מרב (Merv)
כשהיתה בשיאה, היתה ידועה בשם "מרב מלכת העולם" ועמדה בשורה אחת עם ערים כמו דמשק, בגדד וקהיר. כיום כמעט ולא נשאר דבר מן הכרך הפועם של העבר.
לפני שבניו של ג'ינגיס חאן השמידו את העיר, מרב היוותה כור היתוך לדתות וקבוצות אתניות רבות. בנייניה, העשויים לבנים צרובות, ארמונות, מסגדים, שווקים ומבני מגורים, התנשאו מעל לנווה המדבר הירוק. בין שרידי העיר כיום ניתן לראות את החומה, שרידי בסיסי מבנים ושברי קרמיקה רבים.
העיר הוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו בשנת 1999 והיא נחשבת לאחד מהאתרים ההיסטוריים המרשימים בטורקמניסטן.
אפשר להגיע למרב בקלות לסיור של יום אחד מהעיר מארי (Mary). כדאי מאוד לשכור את שירותיו של מדריך באתר.
