שבט ההאמר - מסע אחר https://www.masa.co.il/masa_tags/שבט-ההאמר/ Tue, 17 Dec 2019 10:06:52 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.0.8 שבטים באפריקה: להיות בת שבטhttps://www.masa.co.il/article/%d7%a9%d7%91%d7%98%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%90%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%a7%d7%94-%d7%9c%d7%94%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%aa-%d7%a9%d7%91%d7%98/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25d7%25a9%25d7%2591%25d7%2598%25d7%2599%25d7%259d-%25d7%2591%25d7%2590%25d7%25a4%25d7%25a8%25d7%2599%25d7%25a7%25d7%2594-%25d7%259c%25d7%2594%25d7%2599%25d7%2595%25d7%25aa-%25d7%2591%25d7%25aa-%25d7%25a9%25d7%2591%25d7%2598 https://www.masa.co.il/article/%d7%a9%d7%91%d7%98%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%90%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%a7%d7%94-%d7%9c%d7%94%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%aa-%d7%a9%d7%91%d7%98/#respond Sun, 28 Oct 2018 13:11:19 +0000 https://www.masa.co.il/?post_type=article&p=127360המפגש הראשוני עם תושבי אפריקה מסקרן ומעלה שאלות לגבי האותנטיות של אורח החיים המוצג בפני המטייל שבא מבחוץ. גילה התרסי, מדריכת טיולים באפריקה, מביאה טעימה מחייהן של נשים בשבטים אפריקאים ומהרהרת איך היו נראים חייה לו היתה בת שבט באפריקה

הפוסט שבטים באפריקה: להיות בת שבט הופיע ראשון במסע אחר

]]>
המפגש עם שבטים ביבשת אפריקה מזמן קשת רחבה של תחושות ורגשות. התייר היורד מהג'יפ ונתקל במבט המחייך של בן השבט המזמין אותו להתארח בכפר, בדרך כלל תוהה עם עצמו – האם זו הצגה לכבוד התיירים? למה הם שמחים וצוחקים? האם הם צוחקים עלינו? באמת בתנאים האלה הם חיים? יש החשים רתיעה וחוסר נוחות, ולכן הם מתרחקים, מתבוננים מהצד, בונים חומה מדומיינת המפרידה אותם מן המראות והריחות. לעומתם, יש את אלה שהמפגש עם השבט באפריקה מרגש אותם, מסקרן, נוגע בכל נים ונים בגוף, תחושה של הגעה למשפחה רחוקה, לזיכרון מתוק שחבוי אי שם בדנ"א, ומציף באמפתיה ובתחושת שייכות.

את קשת הרגשות הרחבה אני פוגשת אצל מטיילים במסעות אותם אני מדריכה לאפריקה, ובמפגשים עם השבטים המקומיים. אפריקה לימדה אותי להתבונן ללא שיפוטיות וללא ביקורת. אני משילה כל מה שאני יודעת, ובאה לחוות וללמוד עכשיו, את הרגע. כאישה וכמדריכה, המפגשים עם נשות השבטים השונים מעוררים בי את המחשבה איך היו נראים חיי אילו הייתי בת לשבט אפריקאי, ולא בת לשבט יהודה בארץ ובמדינת ישראל.

במפגש עם שבטים מקומיים למדתי להתבונן בלי שיפוטיות וללא ביקורת | צילומים: גילה התרסי

במפגש עם שבטים מקומיים למדתי להתבונן בלי שיפוטיות וללא ביקורת | צילומים: גילה התרסי

בת שבט המסאי: הפרות לפני הכל

בביקורים באפריקה אני פוגשת את שבט המסאי, שבט החי בקבוצות קטנות ועצמאיות הפזורות ברובן בדרום קניה ובצפון טנזניה. השבט מונה בסך הכל כמיליון איש, אך הוא בעל נוכחות מרשימה בתודעת העולם בזכות המראה המטופח של אנשיו, תכשיטיהם הצבעוניים ובזכות ריקוד הקפיצות השבטי המפורסם בו מנתרים הגברים לגובה (החזקים שבהם מגיעים אפילו עד לגובה של מטר מעל הרצפה).

אילו הייתי בת לשבט המסאי הייתי לומדת מילדות את חוכמת השבט על ידי שמיעת סיפורים בעל פה, העוברים מדור לדור במשך חמש מאות שנים. הייתי חולקת את  ה"בומה" (אזור מגוריי בכפר המעגלי המורכב מבקתות בודדות) עם נשים אחרות, שחלקן נשואות לבעלי וחלקן לקרובי משפחה. החיים שלי על פני כדור הארץ היו מתנהלים בשטח קטן של מספר קילומטרים רבועים בלבד, הכוללים את הכפר שלי ואת הכפרים השכנים, שעם אנשיהם הייתי נפגשת בטקסים, בנהר וביום השוק השבועי.

ביקור בשבט המסאי

ביקור בשבט המסאי

כל חיי היו מורכבים משני מעגלים – המקום בו נולדתי וגדלתי, והמקום אליו נדדתי בעקבות נישואי. המעבר ממעגל ילדותי למעגל בעלי היה נתפס בעיניי כמו מעבר לעולם אחר וחדש לגמרי, גם אם כפרו היה למעשה רק כמה עשרות קילומטרים מאזור הולדתי. את חיי הייתי מעבירה בקישוש עצים לבישול, בחיפוש אחר צמחי מרפא מצמחיית הבר, בסחיבת מים על ראשי או בערימת עצים על גבי, בחריזת תכשיטים, קליעת סלים ומחצלות ובמכירת מזכרות לתיירים בניסיון לשמור את הכסף לעצמי (ולא רק לפרנס את הגברים בחיי), על מנת לנהל משק כלכלי עצמאי לי ולילדיי שלי. לו אחד מילדיי או קרוב משפחה היה חולה בתסמיני מלריה, הייתי אוספת גללים של פילים, מייבשת אותם ועוטפת עם שמיכה מסאית אדומה את גוף החולה לצד מדורה בה נשרפים הגללים. העשן יגרום להזעה מרובה אצל החולה וסיכוייו להירפא יעלו. למה גללים של פילים? הפיל הולך קילומטרים רבים בסוואנה וגם ביערות הטרופים, אוכל ענפים, גזעים, שורשים ועלים, בעוד מערכת העיכול שלו מעכלת רק חלק קטן מכל מה שהוא אוכל. בערך כשבעים אחוז זוהי תצרוכת לא מעוכלת אשר נפלטת לאדמה בגושים גדולים, והנה יש לי בית מרקחת לצמחי מרפא שהפיל ליקט עבורי. לכן הייתי אוספת גללים של פילים, מה שנחשב כמציאה חשובה לשעת חולי ומזור.

לו הייתי אמא מסאית הייתי נאלצת לשלוח את ילדיי לבית הספר לחינוך חובה, אך אם יש חוסר בידיים עובדות החוק הופך לשולי כיוון שצריך לפני הכל לדאוג לדבר החשוב ביותר – הפרות. הפרות שבבעלות הגבר הן סמל סטטוס וקובעות את מעמדו, ראש המשפחה, ולכן גם ממוקמות במרכז הכפר לשם הגנה מחיות הבר שסביבנו. אם כך, בלית ברירה הייתי מפרה את החוק ושולחת את הבן שלי לרעות צאן לבדו על זמן בית הספר, כבר בגיל 7, באזור בו יש חיות בר מסוכנות. הייתי מציידת אותו בבקבוק דייסה למהלך היום ובמקל להגנה. כמובן שלא הייתי שולחת אותו ללא קמע נגד פילים.

למרות שיש חוק חינוך חובה, לפעמים הצורך לשמור על הפרות גובר על החוק

למרות שיש חוק חינוך חובה, לפעמים הצורך לשמור על הפרות גובר על החוק

כבת שבט יהודה שנולדה בישראל אני מלמדת את ילדיי היוצאים לדרכם על זהירות בדרכים ומפגש עם אנשים זרים, אך אילו הייתי בת שבט באפריקה באזור של חיות בר הייתי מלמדת על מפגש עם אותן החיות. "ילדי, אם תפגוש בבפאלו – תשתדל כמה שיותר מהר לרוץ ולטפס על עץ קרוב, אם תפגוש פיל והקמע לא עוזר – תדמה את עצמך למת (נצפו פילים שמכסים את מתיהם בענפים אז אלה סיכוייך לשרוד ילד קטן שלי) ואם תפגוש נמר – תלך לאט לאט חזרה לכפר ותזרוק לו תרנגולת".

לו הייתי בת שבט מסאי הייתי עם ילדיי כל היום, במטלות היומיום, בישיבה האינסופית מתחת לעץ הבאובב או בצל הסוכה הקטנה ומאפשרת לילדיי ללמוד את החיים מהתנהלות היומיומית שלי ושל שאר האנשים החיים אתנו. הילד הקטן הוא חלק מהשבט 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. אין חוג תנועה, או חוג בישול, או חוג ליקוט. האנשים, הצמחייה ובעלי החיים הם בית הספר לחיים שלו.

בת שבט ההדזבה: ליקוט שורשים וצמחי בר

אני ממשיכה במסע המדומיין שלי ועוברת לשבט שכן, לארצם של אנשי ההדזבה, שבט של ציידים לקטים. אנשי השבט חיים בצפון טנזניה משני צדי ימת אייאסי, המזרחי והמערבי. הם נחשבים לאחת החברות הקדומות בעולם, ומונים כאלף אנשים בלבד, החיים באותו אזור למעלה ממאה אלף שנים. זהו שבט קטן המשמר תרבות וידע קדום של צייד וליקוט.

לקטות משבט ההזדבה

לקטות משבט ההזדבה

לו הייתי בת שבט ההדזבה הייתי יוצאת ללקט שורשים, צמחי בר ופירות מלפחות 200 מינים שונים לפי מחזוריות הצמיחה והבשלות של הטבע. הייתי דואגת לעצמי ולכוחותיי בהווה, כי אם יש אוכל – אז אוכלים (את מה שנותר לי הייתי מביאה לשאר החבורה). כמובן שאת פעולת הליקוט הייתי עושה בזהירות כדי להימנע מפגיעה בשורשי הצמח או העץ כדי שימשיך לגדול ולתת מזון בעתיד. אם הייתי מוצאת מחילה של מכרסמים הייתי לוקחת מכרסם לצלייה לפי צרכיי, ושמה לב להשאיר את הזכר והנקבה הפוריים, כדי שימשיכו להתרבות ושמחזוריות החיים תמשיך.

נשים וילדים משבט ההדזבה. השבט מונה רק אלף אנשים

נשים וילדים משבט ההדזבה. השבט מונה רק אלף אנשים | צילום: franco lucato / Shutterstock.com

לו הייתי בת שבט ההדזבה הייתי בזוגיות עם גבר, ובאמת היינו נחשבים לזוג, אך הייתי גם יכולה להחליף בן זוג ולהיות בזוגיות עם הצייד הטוב ביותר או הצלף הטוב ביותר או עם מספר הסיפורים המצחיקים ביותר והייתי ממשיכה לגדל את ילדיי גם עם בני הזוג המתחלפים.

בת שבט ההאמר: מנערות לבגרות

בהמשך המסע "לו הייתי", אני עוברת לדרום אתיופיה, לשבט ההאמר. אנשי ההאמר מונים כארבעים אלף אנשים באזור סוואנה יבש וקשוח במיוחד בין נהר האומו לבין ימת צ'ואו. הם עוסקים במרעה ובחקלאות ועד לפני כארבעים שנה הם היו מבודדים, כי אזור מחייתם לא היה נגיש.

לו הייתי בת האמר צעירה, ביום טקס המעבר לבגרות של אחד מנערי השבט, טקס "האוקלי" המעניק גם כשירות להינשא, הייתי קמה בבוקר בהתרגשות רבה ביחד עם שאר חברותיי. היינו מורחות זו לזו אבקה אדומה, שהכנו מאבן חול אדומה ושומן בקר, על תסרוקת החימר העשויה מצמות קטנות ועל הגוף. הייתי מתקשטת בצמידי פעמונים על רגליי, לובשת שמלה צבעונית חגיגית שהכנתי, עוטפת את פלג גופי העליון בפיסת בד החושפת את הגב ומתרגשת ומקווה שהאחראי על הטקס ההצלפות יגיע בזמן. עליו להגיע מהכפר הסמוך הנמצא במרחק של 12 ק"מ, אך אם הוא לא יגיע מספיק זמן מראש לפני השקיעה, הטקס יידחה ליום אחר וכל ההכנות היו לשווא.

טקס ה"אוקאלי" בשבט האמר

טקס ה"אוקאלי" בשבט האמר

לו הייתי נערה בת לשבט ההאמר ביום מרגש זה הייתי יושבת עם חברותיי הצעירות מתחת לעץ בתוך ערוץ נחל אכזב רחב ומחכה בהתרגשות לתחילת טקס ההצלפות, שהוא מנת חלקן של הנשים. חברותיי ואני היינו מתחילות לרוץ בהתרגשות כשקול הפעמונים שעל רגלנו מצלצל ומרעיד את האוויר בצלילים קופצניים ושמחים. הייתי תוקעת בחצוצרה קטנה תוך כדי קפיצות שמחה והתרגשות, ובעיקר עומדת על זכותי בגאווה לקבל כמה שיותר הצלפות על הגב מענף שהכנתי מראש, אותו אני נותנת לגבר צעיר שיצליף על גבי עד זוב דם. הצלקות על הגב הן סימן היכר ליופי, לחוזק, לחוסן, ליכולת עמידות והן מסמלות אישה חזקה וראויה להקמת משפחה.

בת שבט האמר רצה כאחוזת אמוק לקבל הצלפות בעוד שחברתה מחזיקה אותה

בת שבט האמר רצה כאחוזת אמוק לקבל הצלפות בעוד שחברתה מחזיקה אותה

לאחר סיום טקס ההצלפות, הריקודים, השירה וצביעת הפנים נעלה מערוץ הנחל לעבר הכפר, שם נערך טקס קפיצה מעל שוורים, בו הנער המיועד להפוך לגבר מדלג מעל לארבעה שוורים בדילוגים מהירים מאחד לשני.

רב הדומה על השונה

בכתיבתי על נשים באפריקה לא התייחסתי הפעם לנושאים הנחשבים כ"בוערים", כמו מילת נשים ומעמד האישה. רב הדמיון על השונה בין נשים הגרות בבית אבן בחיים מודרניים לנשים הגרות בבית ארעי מעשי ידיהן. הצרכים והרצונות בדרך להישרדות והמשכיות דומים, אך הדרך להשיג את המטרה שונה. כשביקרתי בשבט האמר הייתי אורחת שלהם כמה ימים, הזרה היחידה בטקס ה"אוקאלי". משכה את תשומת לבי אישה שהמשיכה לרוץ אחוזת אמוק עם הענף ביד במטרה לקבל עוד הצלפות, למרות ששלב ההצלפות עבר וכבר עלינו מערוץ הנחל לכפר. אותה אישה המשיכה לרוץ עם הענף ומאחוריה רצה בת שבט אחרת ששמרה עליה וניסתה להרגיע אותה. חייכתי לעצמי ולה ואמרתי לה במבט שכולנו היינו בשלב זה או אחר בחיינו אחוזות אמוק להשיג את מבוקשתנו, וטוב שיש חברה תומכת ששומרת.

השבטים באפריקה מנסים לשמור על אמונותיהם ואורחות חייהם למרות השינוי שמביאים התיירים והמפגש עם האחר. הביקור באפריקה מאפשר לנו הצצה חטופה למציאות שונה וזרה, לעיתים מאתגרת ולעיתים קסומה, ובזכותה אנחנו לומדים על עצמנו כיחידים וכחברה.

____

גילה בן ארי התרסי – מדריכת טיולים ותיקה, בעלת ניסיון עשיר בהדרכת טיולים באפריקה. מדריכה מגוון טיולים בשיתוף חברת מיי טריפ לאפריקה – לצפייה בטיולים הקרובים לחצו כאן

צילום תמונה פותחת: Dennis W Donohue / Shutterstock.com

הפוסט שבטים באפריקה: להיות בת שבט הופיע ראשון במסע אחר

]]>
https://www.masa.co.il/article/%d7%a9%d7%91%d7%98%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%90%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%a7%d7%94-%d7%9c%d7%94%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%aa-%d7%a9%d7%91%d7%98/feed/ 0
מסע ג'יפים בין שבטים באתיופיהhttps://www.masa.co.il/article/%d7%90%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%a4%d7%99%d7%94-%d7%9e%d7%a1%d7%a2-%d7%92%d7%99%d7%a4%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%99%d7%9f-%d7%a9%d7%91%d7%98%d7%99%d7%9d/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25d7%2590%25d7%25aa%25d7%2599%25d7%2595%25d7%25a4%25d7%2599%25d7%2594-%25d7%259e%25d7%25a1%25d7%25a2-%25d7%2592%25d7%2599%25d7%25a4%25d7%2599%25d7%259d-%25d7%2591%25d7%2599%25d7%259f-%25d7%25a9%25d7%2591%25d7%2598%25d7%2599%25d7%259d https://www.masa.co.il/article/%d7%90%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%a4%d7%99%d7%94-%d7%9e%d7%a1%d7%a2-%d7%92%d7%99%d7%a4%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%99%d7%9f-%d7%a9%d7%91%d7%98%d7%99%d7%9d/#respond Thu, 03 Dec 2015 12:03:34 +0000 https://www.masa.co.il/article/%d7%90%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%a4%d7%99%d7%94-%d7%9e%d7%a1%d7%a2-%d7%92%d7%99%d7%a4%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%99%d7%9f-%d7%a9%d7%91%d7%98%d7%99%d7%9d/מסע באתיופיה אינו דומה לשום מקום אחר בעולם: בדרום המדינה נוסעים בג'יפים בנהיגה עצמית ופוגשים שבטים השומרים על מסורות עתיקות יומין, בצפון מטיילים בטבע עוצר נשימה ובאתרים היסטוריים מרתקים

הפוסט מסע ג'יפים בין שבטים באתיופיה הופיע ראשון במסע אחר

]]>

בשנות השלושים של המאה הקודמת יצאה משלחת מחקר במסגרת המגזין נשיונל ג'יאוגרפיק למסע מיוחד. מטרת המסע הייתה גילוי השבטים הססגוניים של דרום אתיופיה. החוקרים יצאו בדרכים העקלקלות והגיעו אל עמק נהר האומו, עמק פורה בשבר הסורי אפריקאי. לאחר שחלפו על פני אגמי השבר, הגיעו אל מה שעד כה שמעו עליו רק משמועות – השבטים המסתוריים של דרום אתיופיה.

בשנת 1991, לאחר מלחמת אזרחים עקובה מדם ונפילת השלטון הקומוניסטי, עלתה לשלטון באתיופיה חזית השחרור העממית הדמוקרטית בראשותו של מלאס זנאווי. הממשלה הדמוקרטית התייחסה לראשונה לקבוצות האתניות והגדירה 80 קבוצות שונות. הכוח והשלטון נותרו אמנם אצל מיעוט האמהרה, אבל מעתה הוכרו גם העמים האחרים כחלק מהפסיפס האתני שמרכיב את אתיופיה.

כפר של בני ההאמר. ממשלת אתיופיה מכירה ב-80 קבוצות אתניות שונות | צילום: אבי בלום

במחוז הדרומי אוחדו חמישה מחוזות שונים שהוגדרו כחבל ארץ מיוחד של בני המיעוטים של עמק האומו. מאותה העת, האזור המיוחד הזה הפך לחגיגה אנתרופולוגית יוצאת דופן, שלומדים להכירה במהלך מסע ג'יפים באתיופיה. קצרה היריעה מלפרט על כל אחד מהשבטים שחיים בדרום, כטעימה קטנה ליקטנו עבורכם כמה מיעוטים מעניינים במיוחד וצירפנו מקומות יפים להפליא באזורים אחרים של המדינה שלא כדאי להחמיץ.

מסע ג'יפים בנהיגה עצמית מוביל לעומק האזור בו חיים השבטים המרתקים של דרום אתיופיה | צילום: אבי בלום

בני הקונסו – גלעד הוואג'ה להנצחה
גלגלי המטוס נוגעים במסלול הנחיתה בנמל התעופה של ארבה מינץ'. מכאן יוצא מסע הג'יפים בנהיגה עצמית  לגילוי השבטים של הדרום. בעיירה קונסו (Konso) נמצא המרכז העירוני של בני שבט הקונסו, אליו נאספים מדי יום בני השבט הגרים בכפרים הסמוכים. דרך מאובקת מובילה אל הכפרים החקלאים של בני הקונסו, שם, בטרסות עתיקות, הם מגדלים דגנים וגידולים חקלאיים נוספים: שעועית, אפונים, בננות, קני סוכר ועוד. הכניסה לכפרים היא דרך שער צר ומבוך של סמטאות וגדרות – שיטה של הגנות וביצורים, שאפשרה במשך השנים לקונסו להתקיים כישות פוליטית איתנה, חרף מאבקי השליטה עם עמי האזור. בפינת הכפר יש גלעד ענקי. זהו הוואג'ה – פסלי עץ, המתנשאים לעיתים לגובה של שלושה וארבעה מטרים ואשר מייצגים את חיי המת. פסלו של המנוח ממוקם במרכז, ולצדו נשותיו, ידידיו וסמלים שונים המתארים את האויבים אותם הרג או את חיות הבר אותן צד.


כפר של בני הקונסו. בני השבט מגדלים יבולים חקלאיים שונים, משעועית ועד קני סוכר

בני ההאמר – הצלפת נשים וקפיצת השוורים
אנו ממשיכים במסע הג'יפים בדרכי העפר המטפסות אל אזור העיירות טורמיי ודינקה. כאן גרים בני ההאמר (Hamer), קבוצה אתנית גדולה יחסית, המונה כ-50 אלף איש, שחיים בכפרים ועוסקים בחקלאות. נשות השבט, שיופיין יוצא דופן, נוהגות להתקשט בטקסי הבגרות המיוחדים שלהן. שערן מסודר בצורת קסדה, את ראשן מעטרות רסטות אדומות דקות, והן מקושטות בעדיים רבים, שרשראות וצמידים מיוחדים. אני תוהה לגבי הצלקות העמוקות שבגבן ומולו, המדריך המקומי, מסביר לי כי מקור המנהג בטקסי ההתבגרות שנערכים מדי שנה בתחילת העונה הגשומה. בטקסים אלו כולם, נשים וגברים, שותים לשוכרה ואז הנשים פוצחות בשירים המקניטים את בני הזוג שלהן. הגברים המבושמים לא נותרים חייבים, נוטלים ענף המשמש להם כשוט ומצליפים בנשים. התוצאה – חתכים עמוקים ומדממים המשאירים חותם לעתים לכל החיים. לנו זה נשמע מוזר, אבל בכל ביקור אצל שבטי ההאמר, נשות השבט מציגות בגאווה את גבן המצולק, אות לנאמנותן הרבה לבעליהן.


בנות שבט ההאמר מקושטות בעדיים רבים | צילום: אבי בלום

אבל מה שמאפיין יותר מכל את טקסי ההתבגרות של בני ההאמר הוא טקס האוקלי. רגע לפני העונה הגשומה (היום, תמורת טיפ נחמד, הם יקיימו אותו במהלך כל השנה…), נוהגים הגברים למשוח את פניהם בצבעי גיר לבנים והנערים שזה עתה הגיעו אל גיל הבגרות לצאת לטקס "קפיצת השוורים": בני הכפר מעמידים בשורה עשרה פרים גדולים וחסונים (בחברה השבטית, ככל שעדר הבקר גדול יותר, הרועה נחשב עשיר יותר) ועל הנער המתבגר לקפוץ, עירום כביום היוולדו, מעל שורת הפרים. הטקס מתקיים הלוך וחזור פעמיים, ומי שקופץ לרוחק בצורה הטובה ביותר יזכה לזיווג טוב יותר.


טקסי ההתבגרות של ההאמר מעוררים עניין רב בקרב המטיילים המגיעים לאזורם | צילום: אבי בלום

בני המורסי ודיסקיות השפה
השבט המוכר ביותר בקרב שבטי האומו הוא שבט המורסי (Mursi), וזאת בזכות צלחות החימר שבני השבט משחילים לשפתותיהם. בני השבט הזה שוכנים במערב פארק מאגוי, על גדות נהר האומו. בעבר הלא רחוק הם נהגו לנדוד עם העדרים בעקבות שטחי המרעה השונים בחורף ובקיץ. זהו שבט קטן, המונה רק כ-5,000 איש. בנות השבט צובעות את פניהן ואת גופן בלבן ועונדות מה שמכונה דיסקיות שפתיים – מעין צלחות חימר קטנות המוכנסות לתוך השפה התחתונה, לרוב בגיל 15 או 16. במהלך השנים מחליפות אותן הנשים בדיסקיות גדולות יותר וככל שהדיסקית גדולה יותר, כך האישה נחשבת שווה יותר וראויה יותר לחיתון. על פי ההשערות, מקור המנהג הזה הוא בצורך להטיל מום בנשים, כדי שלא ייתפסו על ידי סוחרי העבדים. למרות חשיבות הדיסקיות בתרבות המקומית, הנשים "מתקשטות" בהן רק בחגים ובאירועים מיוחדים, שכן הן כבדות מאוד ולא נוחות. אבל בתמורה לחמישה ביר, הן ישמחו לענוד את הדיסקיות ולהצטלם עמן.


נשות שבוט המורסי עם דיסקיות בשפתיים | צילום: אבי בלום

בשנים האחרונות, יש המסתכלים בצורה צינית על אותם שבטים וטוענים שזוהי הצגה שנעשית לתיירים המגיעים מכל רחבי תבל כדי לפגוש את "המוזרויות" של בני השבטים המשמרים מסורות שלעיתים נתפסים כהזויות. אבל כשיוצאים למסע ג'יפים בעומקו של השטח, גם הציניקנים הגדולים ביותר נשארים פעורי פה….


הטבעות המוכנסות לשפתיים כבדות ולא נוחות ולכן הנשים עונדות אותן לרוב רק בחגים | צילום: אבי בלום

מפלי הנילוס הכחול – המים המעשנים
אחרי מסע ג'יפים בנהיגה עצמית בחלק הדרומי של אתיופיה הגיעה העת לעלות צפונה, אל ערש התרבות האתיופית, מדינת אמהרה. אחרי עצירה קטנה באדיס אבבה, בירת אתיופיה, ממשיכים לעיר בהאר דאר. מכאן, התנועה שלנו כבר באוטובוס תיירים. על שפת אגם טאנה, יוצאים, בקצה העונה הגשומה, לצפות בפלא טבע עוצר נשימה, אחד משיאי הטיול – מפלי הנילוס הכחול. הדרך חוצה כפרים קטנים וציוריים ונופים ירוקים עד הכניסה לשמורת טבע משם יוצאים למסלול הליכה. המוני ילדים נאספים לאורך הדרך להציע את מרכולתם. כשרואים את המפלים המדהימים, הצונחים מגובה של כ-40 מ', מבינים את משמעות שמם באמהרית, טיס אבאי – מים מעשנים, וזאת בשל הרסס התלוי מעליהם כעשן.


מפלי הנילוס הכחול במבט מעל | צילום: משה בנישו


משמעות שמם של מפלי הנילוס הכחול באמהרית היא "מים מעשנים"

הזווית היהודית: הכפר אמבובר
מבהאר דאר ממשיכים צפונה, בדרך העוברת בין כפרים המרוחקים זה מזה מרחק רב. כאן חיו מרבית יהודי אתיופיה לפני עלייתם ארצה. אנו בדרך לכפר אמבובר, הממוקם בסמוך לעיר גונדר. מנהל בית הספר המקומי מספר שעד סוף שנות השמונים חיו יהודים רבים באזור, ושאמבובר שימשה כמרכז היהודי הגדול באתיופיה של אותה תקופה. לאחר ביקור מרגש בבית הכנסת, אותו מתחזק נוצרי מקומי, אנו ממשיכים בדרכנו אל ההר בו התקיימו בכל שנה חגיגות הסיגד. בכל שנה, בכ"ט בחשוון , טיפסו היהודים שחיו כאן על ההר הגבוה ביותר באזור. חלק מהנשים אף נשאו על גבן אבנים גדולות במהלך הטיפוס. בפסגת ההר התייחדו היהודים, שקראו לעצמם ביתא ישראל, עם החזון והחלום לעלות לירושלים. משהתגשם החלום, חוגגים יהודי אתיופיה את חג הסיגד בטיילת ארמון הנציב בירושלים, המשקיפה על הר הבית.


נערה באזור הכפר אמבובר, בו חיו רבים מהיהודים שעלו לישראל | צילום: משה בנישו


אישה ממיינת פלפלים מיובשים ליד אמבובר
| צילום: משה בנישו

גונדר – הבירה הקדומה
עד המאה ה-16, מלכי השושלת הסולומונית, צאצאיהם של המלך שלמה ומלכת שבא על פי המסורת האתיופית, חיו חיי נוודים. המסורת מספרת כי תאו (באפלו) הוליך את הקיסר פאסילידס לבריכה שעל שפתה ישב נזיר אשר אמר לקיסר כי במקום הזה הוא יקים את ממלכתו. פאסילידס מילא אחר הפקודה ובנה שם את טירתו, שמאוחר יותר זכתה לכינוי פסיל גמב. אתר הארמונות של פאסילידס וצאצאיו הוכרז כאתר מורשת עולמית. מתחם הארמונות של גונדר משתרע על שטח של 70 דונם והוא מושפע מהסגנון האדריכלי של האימפריה הפורטוגזית, בת בריתם של האתיופים במאה ה-16. חלק מהמבנים לא שרדו, אך אילו שנותרו שופצו על ידי הכובשים האיטלקים במאה ה-20 וכן לאחר עצמאותה של אתיופיה.


ארמון שבנה פאסילידס בגונדר | צילום: משה בנישו

לליבלה – היהלום שבכתר

הטיול שלנו מסתיים ביהלום שבכתר, העיר לליבלה (Lalibela). על פי האגדה, כאשר נולד הקיסר לליבלה הקיף אותו נחיל דבורים. אמו פירשה זאת מיד כסימן לכך שהוא יהפוך בעתיד לקיסר, ועל כן קראה לו לליבלה, שפירושו "הדבורים מקיימות את ריבונותו". אותו קיסר התבגר וזכה לבקר בירושלים. מוקסם ממראות הקדושה של ירושלים, החליט, כאשר נפלה העיר בידי המוסלמים בשנת 1187 להקים את "ירושלים החדשה", אדיס ירוסלם. הוא בחר במקום בו זורם נהר, שמיד זכה לשם נהר הירדן, את הכפר השכן כינה בשם בית לחם ובעיר החדשה החל לבנות מתחם כנסיות אדיר, שכולל בתוכו מספר רב של כנסיות שכולן חצובות בסלע הגעשי. את המראה המרשים של מתחם הכנסיות, שעומד על תילו עד עצם היום הזה, תיאר מגלה הארצות פרנססקו אלוורש: "נלאיתי מלהוסיף ולכתוב אודות בניינים אלה, כי נראה לי שלא יאמינו לי אם אמשיך ואכתוב"….


כנסייה חצובה בסלע בלליבלה | צילום: משה בנישו


ילדים באתר הכנסיות המרהיב של לליבלה
| צילום: משה בנישו

מסע לאתיופיה הוא מסע אחר, שונה, מעמיק ולא דומה לשום מקום אחר בעולם: השילוב בין שבטי הדרום וטיולי השטח שם עם אזור הצפון המפותח יותר, התושבים מסבירי הפנים, הטבע עוצר הנשימה, המפגש עם השבטים – כל אלו ודברים רבים נוספים הם שהופכים את אתיופיה ליוצאת דופן ולמיוחדת כל כך.

עוד מידע על טיול לאתיופיה

משה בנישו – מדריך טיולים

 

הפוסט מסע ג'יפים בין שבטים באתיופיה הופיע ראשון במסע אחר

]]>
https://www.masa.co.il/article/%d7%90%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%a4%d7%99%d7%94-%d7%9e%d7%a1%d7%a2-%d7%92%d7%99%d7%a4%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%99%d7%9f-%d7%a9%d7%91%d7%98%d7%99%d7%9d/feed/ 0
טיול בדרום אתיופיהhttps://www.masa.co.il/article/%d7%98%d7%99%d7%95%d7%9c-%d7%91%d7%93%d7%a8%d7%95%d7%9d-%d7%90%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%a4%d7%99%d7%94/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25d7%2598%25d7%2599%25d7%2595%25d7%259c-%25d7%2591%25d7%2593%25d7%25a8%25d7%2595%25d7%259d-%25d7%2590%25d7%25aa%25d7%2599%25d7%2595%25d7%25a4%25d7%2599%25d7%2594 https://www.masa.co.il/article/%d7%98%d7%99%d7%95%d7%9c-%d7%91%d7%93%d7%a8%d7%95%d7%9d-%d7%90%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%a4%d7%99%d7%94/#respond Sun, 03 Mar 2013 05:51:41 +0000 https://www.masa.co.il/article/%d7%98%d7%99%d7%95%d7%9c-%d7%91%d7%93%d7%a8%d7%95%d7%9d-%d7%90%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%a4%d7%99%d7%94/מסע מרתק בקרב השבטים בדרומה של אתיופיה. יש מי שלמד לעשות פוזות למצלמה, ולדרוש בתמורה כסף, ויש מי שפותח את בקתות החומר הדלות בחמימות אמיתית בפני האורחים. כך או כך, קשה לעמוד בפני הקסם הצבעוני

הפוסט טיול בדרום אתיופיה הופיע ראשון במסע אחר

]]>
 

חזרנו לאדיס אבבה, אחרי טיול בצפון אתיופיה, כדי לצאת ממנה לטיול נוסף, והפעם בדרומה של המדינה. שמונה ימים בגי'פ, עם מדריך-נהג שקוראים לו סולומון, שהתגלה כאחד האנשים המצחיקים והמקצועיים שפגשנו בטיול שלנו. היינו ארבעה ישראלים (למזלנו סולומון מתורגל בטיול עם ישראלים), עצרנו לקנות הרבה ירקות ומים, חיברנו את האייפוד עם עידן רייכל, ויצאנו לדרך.

היום הראשון עבר רובו בנסיעות, עם הפסקות שתייה בחנויות קטנות לצד הדרך. הגענו בערב לארבה מינץ' (Arbe Minch). למחרת יצאנו לשיט באגם צ'אמו (Chamo) מדרום לעיר, שיש בו תנינים, היפופוטמים ועופות מים יפים.


אגם צ'אמו. לשוט בין תנינים, היפופוטמים ועופות מים

מי יתנני (בקבוק) מים
מכאן נסענו לכיוון ג'ינקה (Jinka). הדרך רצופה בכפרים, והתושבים המקומיים לבושים בתלבושות מסורתיות. קצת מוזר לראות גברים מסוקסים בחצאיות קצרות… מדי פעם ראינו ילדים, שלמראה הג'יפ שלנו התחילו לרקוד ולצעוק, "איילנד! איילנד!". סולומון הסביר לנו שככה הם קוראים לבקבוק מים (על שם חברת מים מינרלים), וכי הם רוצים שניתן להם בקבוק ריק, שאותו ימלאו במים מהאגם. תמורת בקבוק כזה הם מוכנים לפצוח בריקוד וירטואוזי, הכולל קפיצות באוויר ונפנופי ידיים. למרות שנאמר לנו כמה פעמים במהלך הטיול לא לעודד את זה, לא התאפקנו וצ'יפרנו את הילדים הרוקדים בבקבוק ריק.

בג'ינקה התמקמנו בהוסטל מקומי – החדרים נראים כמו בכלא, כשליד כל חדר מונח סיר לילה למקרי חירום (שכנראה קורים כל לילה). העיירה עצמה נחמדה מאוד, וכך גם השוק המקומי. בערב יצאנו לשתות בחברתו של סולומון – כמובן, שייק פירות וקפה.


פקקים מקשטים את ראשו של ילד מאחד משבטי הדרום

צלחות בשפתיים ומשחקי ילדים
בבוקר יצאנו לבקר את שבט המורסי החיים בתחומי הפארק הלאומי אומו (Omo National Park). בני השבט מחוררים את השפתיים ומכניסים לתוכן צלחת. מנהג חיתוך השפתיים החל לפני מאות שנים, כניסיון של הנשים לכער את עצמן כדי שלא יימכרו לעבדות. יש להודות שעם או בלי צלחת בשפתיים, היו שם כמה נשים יפהפיות!

הופתענו מקבלת הפנים של המורסי: בני השבט, המתורגלים בתיירים, מתקשטים במיטב תכשיטיהם ועושים פוזות למצלמה עם רובי קלצ'ניקוב. הם קיבלו את פנינו בצעקות ובתחנונים שנצלם אותם תמורת כמה בירים. קצת התבאסנו מכל המלאכותיות הזאת, ונראה שבעתיד, ככל שיגיעו לכאן יותר תיירים, המצב רק יחמיר.


בני המורסי. עושים פוזות למצלמה

חזרנו לעוד לילה בג'ינקה. בבוקר התחיל אחד הימים המדהימים בטיול שלנו. נסענו לכיוון הכפר קיי אפר (Key Afar), ובדרך עצרנו בכפר של שבט שנקרא Ari. הילדים קפצו לקראתנו ושיחקו איתנו. יכולנו להתבונן בחיי היום-יום, ראינו איך מכינים אינג'ירה ומשקה אלכוהולי מתירס, שנקרא אריקה, הדומה בטעמו לערק וחריף ממנו עשרת מונים. ראינו ילדה שמכינה כלי חרס ונפח שמכין סכינים ומצ'טות, נכנסנו לבקתות חומר מקומיות, שכל אחת מהן היא לא יותר מחדרון עם וילון בפתחו. היה מרתק לראות איך הם חיים בפשטות שכזאת.

מכאן נסענו לשוק של קיי אפר, שמושך אליו אנשים מכל האזור. כבר בדרך ראינו אנשים שהולכים אל השוק, עשרות קילומטרים ברגל. התחלנו כבר לזהות את השבטים לפי הלבוש המיוחד שלהם. בשוק יש דוכנים רבים לממכר תכשיטים, בגדים וכלים, וזו חוויה מיוחדת במינה לקנות מוצרים מקומיים לצד בני האזור.


השוק של קיי אפר. כל שבט ולבושו האופייני

מכאן המשכנו לכיוון הכפר טורמי, בו נבלה את השבת. החדרים הזולים בטורמי לא היו לרוחנו, אז החלטנו לישון בקמפינג, ובשבת להתפנק בחדר נורמלי. בשישי בבוקר נסענו לשבט שיושב באזור אומורטה, ושוב הקיפו אותנו בבקשה לתשלום בתמורה לצילומים. למען האמת, זו תחושה לא נעימה במיוחד. אבל הדבר האמיתי חיכה לנו בהמשך הדרך.

לקפוץ מעל השוורים
בערב הקודם סולומון סיפר לנו שביום שישי בצהריים אמור להתקיים טקס קפיצת שוורים. זהו טקס חניכה שעורך שבט ההאמר, בו גבר המגיע לבגרות, בין גיל 17 ל-20, אמור לדלג מעל עשרה שוורים שמצופפים בשורה, אבל לא לפני שכל קרובות המשפחה מוצלפות על ידי גברי השבט, כהוכחה לאהבתן אותו.


טקס קפיצת השוורים של שבט ההאמר

קצת חששנו לראות את ההצלפות האלה, במיוחד הנשים שבינינו, הפעלנו מנגנון הדחקה, וניסינו לא להיות שיפוטיים. הטקס התקיים באזור שכוח אל ליד טורמי, רבע שעה נסיעה בגי'פ ועוד רבע שעה הליכה לשום מקום. כשהגענו ההצלפות היו בעיצומן, הנשים ישבו וממש יכולנו להרגיש את הצלקות המדממות שלהן. צילמנו שוב ושוב (באישורן של הנשים, כמובן). היה מאוד מיוחד לשבת בחברת בני השבט ולהרגיש שמקבלים אותנו כצופים בטקס. "חתן השמחה" היה מוקף בחברים שלו, הם צבעו אחד את השני בצבעים טבעיים והתקשטו בנוצות. אחרי שעתיים של ריקודים והצלפות, כולם קמו פתאום והחלו ללכת, ואנחנו אחריהם. הגענו למקום בו חיכו שוורים רבים. הגברים החלו לסדר אותם בשורה. הקופץ נראה עצבני למדי, ומה הפלא? לא כל יום אתה אמור לקפוץ ערום, כשכל השבט ועוד כמה בחורות לבנות מסתכלות עליך… אבל הוא עשה את זה כמו גדול, וכשסיים לדלג מעל כל השוורים, כולם החלו לחזור, הנשים ממהרות כדי להכין ארוחה לכל השבט. בשלב זה פרשנו, עדיין מלאי אנרגיות מהחוויה המדהימה שעברנו.


מסדרים את השוורים בשורה לפני הקפיצה

איך מכינים מצה מבננה
העברנו את השבת בנשנושים ומשחקים. סולומון זכה ליום חופש (ככה זה כשמטיילים עם דתיים). ביום ראשון ונסענו לצ'ינצ'ה (Chencha), לשבט הדורזה. הם היו חביבים אלינו ומכניסי אורחים. הם נתנו לנו מין סחוג חריף בטירוף, דבש ביתי, בצק בננה אפוי והראו לנו איך הם מכינים שמיכות מכותנה – הכנת כל שמיכה אורכת שלושה שבועות. את בצק הבננה מכינים מעצים הנקראים False Banana: מגרדים את השכבה שעל העלים, משרים אותה במשך שלושה חודשים ואת העיסה שמתקבלת צולים על האש. הטעם היה כמו של מצה שמורה מוזרה במיוחד. נכנסנו לבקתות, וגילינו שהם גרים יחד עם חיות המשק, כמו פרות ועיזים. האמת, היינו קצת בהלם. כל יום בטיול אנחנו מגלים כמה אנשים חיים בפשטות ובצמצום, דבר שגרם לנו להעריך יותר את החיים שלנו בארץ.


בני שבט אומורטה

יום שני היה היום האחרון לטיול. נפרדנו מהחבורה שאיתה טיילנו בעיירה סודו (Sodo), משם התכוונו לנסוע לששמנה (Shashamane), עירם של בני כת הרסטפרי, ואז לעבור לקניה. מששמנה נסענו לעיירה וונדו גנט (Wondo Genet), מקום ירוק עם מעיינות. בילינו שם יום וחצי במנוחה ובשיטוט מהנה בין נחלים ושדות. חזרנו לששמנה, שתינו שייק פרידה אחרון מאתיופיה, ולקחנו אוטובוס לעיירת הגבול מויאלה (Moyale) – נסיעה של יום וחצי עם עצירת לילה בעיירה יאבלו. אחרי חודש באתיופיה עדיין לא התרגלנו למבטים הננעצים בנו, לנהיגה הפרועה, לדרכי העפר, לאוכל שלא תמיד היה קל לעיכול. אבל לא שבענו מהיופי, מהפשטות, מההסתפקות במועט, מהשמחה, ממראות האנשים שהולכים ברגל לאורך קילומטרים רבים. מי יודע מה מחכה לנו בקניה?

מסלול הטיול בדרום אתיופיה:


עוד מידע על טיול לאתיופיה

 

הפוסט טיול בדרום אתיופיה הופיע ראשון במסע אחר

]]>
https://www.masa.co.il/article/%d7%98%d7%99%d7%95%d7%9c-%d7%91%d7%93%d7%a8%d7%95%d7%9d-%d7%90%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%a4%d7%99%d7%94/feed/ 0