תפריט עמוד

מידע מעשי להונגריה

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד


אשרות ושגרירויות

ישראלים הנוסעים להונגריה לשהות של פחות משלושה חודשים לא זקוקים לאשרת כניסה.
 
שגרירות הונגריה בישראל
כתובת: רחוב פנקס 18, תל אביב.
טלפון: 03-5466981. 

שגרירות ישראל בבודפשט
כתובת: Fullank utca 8.
טלפון: 36-1-3926200.
http://budapest.mfa.gov.il


איך להגיע
באוויר: טיסות ישירות מישראל בחברת התעופה ההונגרית Malev ובחברת אל על מגיעות לבודפשט הבירה. שדה התעופה נמצא כשלושים דקות נסיעה ממרכז העיר.
ביבשה: מהונגריה יוצאות רכבות ישירות של חברת MAV לכ-16 ערים אירופאיות שונות. חברת וולאנבוס (Volanbusz) מפעילה קווים למדינות שונות באירופה.
בנהר: בין אפריל לתחילת נובמבר פועלת רחפת השטה מדי יום בין בודפשט לווינה שבאוסטריה על נהר הדנובה. משך השיט הוא כשש שעות ומומלץ להזמין מקום מראש.


מתי כדאי להגיע
שיאה של עונת התיירות מגיע בחודשי הקיץ, בהם אתרי הנופש ובודפשט הומי אדם. בעונות המעבר (האביב במאי-יוני והסתיו בספטמבר-אוקטובר) האקלים נעים ופחות צפוף. לא מומלץ לבקר בחורף הקר, בו נסגרים רבים מאתרי התיירות.

 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד


לשכות תיירות
נציגות משרד התיירות ההונגרי שוכנת ברחוב בן יהודה 101 בתל אביב. אפשר למצוא בה מידע תיירותי מגוון. פרטים נוספים בטל' 03-5275005.
אתר לשכת התיירות ההונגרית


מטבע
המטבע ההונגרי הוא הפורינט (Forint), המסומן גם בקיצורים HUF ו-Ft.


הפרש שעות
הונגריה מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של הונגריה היא 36.


תחבורה
התחבורה הציבורית במדינה יעילה וזולה. רשת הרכבות של MAV מקשרת את כל הערים הראשיות במדינה. ניתן לרכוש כרטיס לנסיעה בלתי מוגבלת בכל קווי הרכבת למספר ימים נקוב.
רשת האוטובוסים ההונגרית, המופעלת על ידי חברת Volan, נרחבת יותר ומגיעה גם למקומות קטנים שאליהם אין קווי רכבת.
בין בודפשט לאסטרגום ניתן להשתמש בשירותי מעבורות על נהר הדנובה. מעבורות נוסעות גם באגם באלאטון.
חברות השכרת רכב קיימות בשפע בהונגריה וניתן לשכור כל סוג רכב בדומה למקומות אחרים באירופה. רמת הכבישים טובה.

 

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות


אוכל

המאכל הלאומי של הונגריה הוא הגולש – מרק סמיך ועשיר בבשר, תפוחי אדמה, בצקיות בצל, פלפל ירוק, עגבניות וקימל. מאכל נוסף הוא הפפריקש – חתיכות חזה עוף, בצל ופפריקה, המוגש עם שמנת חמוצה ובצקיות. הקינוחים המקובלים הם כופתאות גבינה וחביתיות (בלינצ'ס) ממולאות בגבינה, בריבה או באגוזים.

אטרקציות ואתרים מומלצים

אגם באלאטון (Lake Balaton)

דמדומים על מימי אגם באלאטון. | צילום: קונסטנטין סימיאן

אגם באלאטון מכונה "מגרש המשחקים של הונגריה" ולא בכדי – זהו מוקד התיירות השני בגודלו במדינה, אחרי בודפשט, כמובן, המושך מדי שנה כמיליון תיירים. בחופיו ובסביבותיו יש שפע של נופים מרהיבים, אתרי נופש, עיירות עתיקות, כרמים, כפרים ציוריים, מגוון ספורט ימי, מסלולי הליכה ואתרים מעניינים. בחלק מן החורפים קופא האגם והופך למשטח החלקה על הקרח.
זהו אגם צר וארוך – רוחבו הממוצע הוא כארבעה וחצי קילומטרים ואורכו 77 קילומטר – הנמצא כמאה קילומטר מדרום-מערב לבודפשט, בין הרי געש כבויים.

לשכת התיירות של אזור באלאטון

אתרים מרכזיים:
אזור החופים האטרקטיביים ביותר לנופש הוא שיאופוק (Siofok) שבצפון החוף הדרומי. זהו המקום לעבוד בו על השיזוף, לסור לאחד מבתי הקפה הרבים ולשכשך במים החמימים. מי שמחפש פעילות יוכל לבחור בין שיט קיאקים, דיג, גלשני מפרש ומפרשיות.

באזור האגם מבעבעים מעיינות חמים בעלי סגולות מרפא. העיירה בלאטונפורד (Balatonfured) שימשה כבר במאה ה-19 כאתר מרפא חשוב, בו רחצו אישי תרבות וממשל. במרכז העיירה ניצבת מזרקה (Kossuth Lajos) משנת 1800, ממנה נובעים מים מינרלים טבעיים. טיילת יפה עוברת על גדות האגם ובה נטועים עצי לימונית.

ממערב לבלאטונפורד חודר חצי-האי טיהני (Tihany) אל האגם, ובו שמורת טבע מגוון ציפורים ועופות מים, מסלול הליכה בין גייזרים וכפר טיהני המשוחזר והנעים. בכנסייה הבנדיקטינית בכפר, שנבנתה במאה ה-18, מתקיים קונצרט עוגב פעמיים בשבוע בחודשי הקיץ. בצוקי אובר (Ovar) חצובים תאי נזירים מהמאה ה-11.

מוזיאון סאנטוד-פוסטה (Szantodpuszta Majormuzeum) בסנטוד (Szantod) מאפשר הצצה אל החיים שהיו באזור במאה ה-18 וה-19. זהו מוזיאון פתוח מתחת לכיפת השמיים, ובו בניינים, חוות, אסמים וכנסייה משוחזרים להפליא. אתר היסטורי נוסף לחופי האגם הוא ארמון נג'ואז'וני
 (Nagyvazsony).

במערב האגם נמצאת העיירה קסטהאי (Keszthely) המשקיפה על שני חופי האגם. האטרקציה המרכזית בה היא ארמון פשטטיץ (Festetics) ששימש את שושלת פשטטיץ בין השנים 1945-1745. בארמון כמאה חדרים ובהם ספרייה בת 52 אלף ספרים.

במערב החוף הצפוני נמצא אזור בדצ'וני (Badacsony) בעל נופים וולקנים נהדרים, בהם עוברים מסלולי הליכה טובים. באזור זה גם קיימים כרמים רבים לייצור יין.

מומלץ להמשיך מאגם באלאטון אל אגם הוויז (Heviz), אגם המעיינות החמים הגדול באירופה, המשתרע על שטח של 47 קילומטר רבוע. אפשר לרחוץ במי המרפא המגיעים לטמפרטורה של עד 35 מעלות וליהנות מטיפול בוץ עשיר במינרלים.

בקצהו המערבי של אגם באלאטון שוכן אזור ביצות מכוסה קני סוף, אתר נפלא לחובבי צפרות – הפארק הלאומי קיס-באלאטון (Kis Balaton).


 מסביב לבודפשט
נהר הדנובה זורם ממערב למזרח בגבול בין הונגריה וסלובקיה ואזי מתעקל אל פנים המדינה וחוצה אותה מצפון לדרום במסלול כמעט אנכי דרך בודפשט. בעיקול הנהר שמצפון לבודפשט יש אתרים היסטוריים, נופים משגעים וטבע ירוק, המצדיקים גיחה של יום-יומיים מהעיר. את המסלול ניתן לעשות ברכב או בתחבורה הציבורית, כמו גם בספינות היוצאות ממרכז העיר ומשייטות על הנהר בסיור בן תשע שעות, הכולל עצירות בסנטאנדרה ובווישגראד.

התחנה הראשונה בדרך היא מושבת האמנים סנטאנדרה (Szentendre), כעשרים קילומטר מבודפשט (ניתן להגיע אליה גם ברכבת הפרברים, HEV). יש בה מבחר גלריות ומוזיאונים, כנסיות ובתי קפה מקסימים. במרכזה כיכר שבה ניצב צלב מ-1763, וסביבה בתים בסגנון הרוקוקו והבארוק.
מוזיאונים מומלצים: מוזיאון פרנצי (Ferenczy) המוקדש לאוסף יצירות של משפחת פרנצי; מוזיאון מארגיט קובאץ' (Kovács Margit Múzeum) המציג מיצירותיה של אמנית הקרמיקה מארגיט קובאץ' ששילבה בעבודותיה מוטיבים עממיים הונגריים; ומוזיאון אמוש אנה (Amos Anna) ובו ציורים בסגנון סימבוליסטי.

כשלושה קילומטרים מהעיר נמצא המוזיאון הפתוח של העמים ההונגריים. המוזיאון המיוחד מאפשר הצצה לכפר איכרים מזרח אירופאי, ובו מבנים שהובאו לכאן ממקומות שונים בהונגריה, כולל הריהוט המקורי, ובהם בקתות בעלות גגות קש וכנסיות עם צריחי עץ.

בהמשך הדרך שוכן הכפר היפה ואץ' (Vac), שבנייניו משלבים את סגנון הבארוק עם הניאו-קלאסי. כדאי במיוחד לפקוד את הקתדרלה בעלת ציורי הקיר המרשימים. הגן הבוטני בוואצ'ראתות 
(Vacratot), מרחק של כעשרה קילומטרים מוואץ', הוא הגדול והמרשים בהונגריה ובו למעלה מ-12 אלף מיני צמחים.

הכפר הנעים וישגראד (Visegrad) שוכן במרחק של 24 קילומטר מצפון לסנטאנדרה ו-43 קילומטר מבודפשט. הכפר ידוע בעיקר בזכות המצודה מהמאה ה-13 הנטועה בראש גבעה, שלמרגלותיה ארמון מהמאה ה-14, שנחרב ושוחזר בחלקו. טיפוס לראש המצודה מבהיר מדוע בחרו המלכים במיקום זה, המעניק תצפית יפהפייה על ברך הדנובה, החלק המצודד ביותר לאורך הנהר. מגדל שלמה מתרומם לגובה 31 מטר ומאכלס פסלים וממצאים נוספים שהתגלו בחפירות בארמון מתקופת הרנסנס.

לא רחוק מהגבול עם סלובקיה, כשבעים קילומטר מבודפשט, שוכנת העיר אסטרגום 
(Esztergom). בעבר היתה אסטרגום בירת המדינה, בה הוכתר המלך ההונגרי הנוצרי הראשון, אישטוואן הקדוש. כיום זו עיירה בת 30 אלף תושבים, מרכז דתי חשוב ומקום משכנו של הארכיבישוף. ארמון המלוכה ספג הריסות מהפלישה המונגולית ב-1241 ומהפלישה התורכית, ושוחזר בחלקו. בקרבתו נמצא מוזיאון המתאר את ההיסטוריה של הארמון, ומצודה שבנה המלך אישטוואן. גולת הכותרת של אסטרגום היא הבזיליקה הגדולה ביותר בהונגריה, שבנייתה נמשכה ארבעים שנה והסתיימה ב-1869. בראשה כיפה בגובה של מאה מטר, בה תומכים 24 עמודים קורינתיים. בבזיליקה אצורים תשמישי קדושה עשויים זהב וכסף. בסמוך שוכנת קפלת Bakocz, שנבנתה במאה ה-16 משיש אדום, וכן מוזיאון נוצרי, ליד ארמון הבישוף, המציג אוצרות אמנות שונות.

טיול בכיוון אחר לגמרי שניתן לעשות מבודפשט הוא אל גודולו (Godollo), מרחק של כשלושים קילומטר מצפון-מזרח לבודפשט על כביש M3. כאן נמצא הארמון הבארוקי הגדול ביותר בהונגריה, שהיה חביב על הקיסרית סיסי כאתר נופש ומנוחה. הארמון נבנה בין השנים 1750-1740, והיה למשכן הקיץ של מלכי בית האבסבורג בין השנים 1918-1867. במלחמת העולם השנייה שימש כמפקדה גרמנית צבאית, ומאוחר יותר כמפקדה רוסית. ב-1996 נפתח מחדש לאחר עבודות שחזור שכללו הבאת ריהוט בסגנון המקורי, לאחר שחלק גדול ממנו נעלם בימיו הצבאיים של המקום. כעת עוברים גם הגנים סביב הארמון שחזור ושיפוץ. באתר נערכים אירועים תרבותיים רבים, בהם קונצרטים ותחרויות רכיבה בתלבושות היסטוריות.


צפון הונגריה
רכסי הרים מתרוממים באזור הצפוני-מזרחי של הונגריה ובהם הפסגה הגבוהה במדינה, קקשטטו 
(Kekesteto), בגובה של 1,014 מטר מעל פני הים. צפון הונגריה הינו אזור של כרמים ויין מצוין, עמקי נהרות המים היורדים מן ההרים, כפרים, מבצרים עתיקים ואתרי טבע.

אתרים מרכזיים:
הכפר הולוקו (Holloko) הציורי שוכן בגבעות צ'רהט (Cserhat), כמאה קילומטר מצפון-מזרח לבודפשט, והינו אתר מורשת עולמי של אונסק"ו. 400 תושביו של כפר זה הם בני הפאלוק
(Paloc), שמקורם האתני אינו ברור, ולהם דיאלקט ייחודי ותלבושות מסורתיות צבעוניות, הנלבשות בימי חג ומועד. בתי היישוב נשרפו לא אחת בשל דליקותם של גגות הקש, אך ב-1909 שוחזרו בפעם האחרונה לתצורתם מהמאה ה-17, הפעם בלבנים ורעפים. ביניהם ניצבת כנסייה מ-1889 וטירת הולוקו מהמאה ה-13, מהשמורות ביותר בהונגריה. הטירה בנויה בראש גבעה, ממנה נשקף נוף מרהיב של האזור, הכלול בפארק הלאומי בוק נמצ'טי (Bukk Nemzeti Park). הפארק כולל 388 קילומטר רבוע של חורשת עצי אשור וכ-500 מערות.

על בני הפאלוק ניתן ללמוד גם במוזיאון פאלוק בעיר בלשג'רמט (Balassagyarmat), העוסק בפולקלור, באמנות ובתרבות של בני האזור.

בסצ'ני (Szecseny) נוסד הפרלמנט ההונגרי ב-1705. יש בה כנסייה בארוקית יפה לצד טירק סיראק (Szirak) העתיקה המשמשת כיום כמלון. בעיר נמצא ארמון פורגאץ' (Forgacs) הבארוקי, ובו שוכן מוזיאון.

מוקד התיירות העיקרי בצפון הונגריה הינו העיר אגר (Eger), בזכות הנופים היפים והמעיינות החמים שסביבה, היין המצוין המיוצר באזור, הכנסיות והארמונות הרבים בה והאווירה הנעימה. בין האתרים בעיר: מצודת אגר העתיקה, בה שוכן מוזיאון המצודה על שמו של המלך אישטוואן דובו; הבזיליקה שהינה מהגדולות במדינה (אורכה 93 מטר ורוחבה 53 מטר); צריח מסגד בגובה ארבעים מטר מימי השלטון התורכי; ארמון הארכיבישוף והארכיטקטורה הנפלאה מתקופת הבארוק שמאפיינת רבים מבנייניה הישנים של העיר. כמו במקומות רבים בצפון הונגריה, גם כאן מייצרים יין – את היין האדום והמצוין Egri bikaver ("דם השור"). אל תפספסו טעימה. אחרי השיטוט הארוך ברחובות אפשר להתרענן במעיינות החמים ליד פארק נפקרט (Nepkert).

בצפון, ממש על גבול סלובקיה, משתרע על פני כ-200 אלף דונם הפארק הלאומי אגטלק 
(Aggtelek), הממשיך את הפארק שמצדו הסלובקי של הגבול, Slovak Karst. הפארק הוקם ב-1985 והינו אתר מורשת עולמי. על 75 אחוז משטחו גדל יער עצים נשירים, בו חיים יותר מ-220 מיני ציפורים. אך האטרקציה המרכזית בו היא לא מה שעל פני הקרקע – בפארק יש כמאתיים מערות (ועוד מאות נוספות מצדו השני של הגבול), המרכיבות את מערכת המערות הגדולה ביבשת. זו נוצרה לפני כ-230 מיליון שנה, ובה צורות אבן קרסט, נטיפים וזקיפים. במקום אפשר לבקר בסיורים מודרכים בלבד. לעתים נערכים קונצרטים בחלל מערת באראדלה (Baradla), הגדולה ביותר במערכת, שאורכה 25 קילומטר (חלקם בשטח סלובקיה).

מישקולץ (Miskolc) היא עיר תעשייתית ומודרנית, השלישית בגודלה במדינה (אחרי בודפשט ודברצן). בעיר מוזיאונים וכנסיות רבות, אך רוב המבקרים מעדיפים להתמקד במעיינות החמים הסמוכים במיסקולק-טפולקץ (Miskolc-Tapolca). כדאי לבקר בארמון דיאושג'ור (Diosgyor) הסמוך לעיר, ששימש את מלכי הונגריה כמאה שנה, נהרס במאה ה-18 אך שוחזר מחדש. מהעיר ניתן לצאת לטיולים בטבע שסביבה.

העיר טוקאי (Tokaj) היא לבו של מחוז היין של טוקאי, אזור שופע גבעות, אדמות וולקניות עשירות, כרמים מלבבים ועמקי נהרות, המוכרז אתר מורשת עולמי. בעיר אחוזות מהמאה ה-18, מוזיאון המתאר את תרבות ייצור היין העתיקה באזור, בתי יין רבים ללגום בהם את היין המקומי, ונוף של מפגש הנהרות טיסה (Tisza) ובודרוג (Bodrog).

על נהר הבודרוג שוכנת העיר שרושפטק (Sarospatak). כדאי לבקר בארמון רקוצ'י (Rakoczi) בסגנון הרנסנס, בו שוכן כיום מוזיאון רקוצ'י

כתבה: יעל רגב