תפריט עמוד

נשרים בגמלא

כדאי להגיע לרמת הגולן בעיקר בחורף, עונת קינון הנשרים בשמורת גמלא היפהפייה. מדי שנה מקננים בשמורה עשרות זוגות של נשרים, המהווים את אוכלוסיית הנשרים הגדולה בישראל. אם תגיעו בחודש נובמבר אולי תזכו לראות פריחה מרהיבה של חצבים, סתווניות וחלמוניות (צילום ועריכה: אייל ברטוב)

גמלא נבנתה בשנת 81 לפני הספירה על ידי המלך החשמונאי אלכסנדר ינאי, ושימשה כבירת הגולן במהלך 150 השנים הבאות. העיר נבנתה על צלע הר תלול, דמוי גמל, ומכאן שמה.
בשנת 66 לספירה, בימי מרד הרומאים, עמדה גמלא בשני קרבות עזים ובמצור על העיר. אלפים נהרגו בקרבות, חלקם על ידי הרומאים וחלקם נפלו מההר אל מותם. בשנת 67 לספירה נפלה גמלא.
כיום נחשבת גמלא לאחת משמורות הטבע היפות בגולן ובה מצוקי נחלים תלולים, עולם חי וצומח עשיר ומגוון, לצד עתיקות מרשימות של העיר גמלא.
למבקרים בשמורה ישנן מגוון אפשרויות טיול. בכניסה לשמורה ניתן להתעדכן במסלולים השונים ולהתאימם לרמת הקושי הרצויה ולגיל המשתתפים בטיול. ביקור בעתיקות העיר מהווה חלק חשוב וייחודי בביקור בשמורה, אך יש לזכור את העלייה התלולה הממתינה בסוף המסלול.
האטרקציה העיקרית בשמורה הם הנשרים, מומלץ לבחור במסלול שביל הנשרים, שאורכו כ-600 מטר והוא מתאים לטיול משפחות (כולל עגלות). ממגרש החנייה של השמורה יוצאים מערבה לכיוון עמדת התצפית, בשביל המסומן לבן-ירוק-לבן, העובר מעל קניון נחל דליות העמוק. לאחר הליכה של כ-200 מטר מגיעים למצפור יפה עם תצפית פנורמית ממעוף הציפור. אפשר לראות את הכנרת וחופיה, הקניונים העמוקים של נחל גמלא ונחל דליות וכמובן שרידיה של גמלא העתיקה, שנבנתה בתקופת בית-המקדש השני על שלוחה תלולה וצרה המפרידה בין שני הקניונים. קיצור תולדות העיר וגבורת לוחמיה חקוקים על לוחות המוצבים במצפור. כמו כן ניצב במצפור דגם מרחבי של העיר.
מכאן, ממשיכים לאטרקציה הגדולה של השמורה – צפייה במושבת הנשרים הגדולה בישראל, המקננת במצוקי נחל גמלא (מומלץ להצטייד במשקפת, אך אפשר גם לשכור בכניסה לשמורה). עונת קינון הנשרים מתקיימת בחודשים דצמבר עד יולי-אוגוסט, אז פעילותם בשמורה נמצאת בשיאה. השביל מוביל לכיוון מצפור הנשרים, הבנוי על שפת המצוק, מעל מרכז מושבת קינון של הנשרים והדורסים. המבנה מצויד במצלמות וידיאו המשדרות על גבי מסך גדול את הנעשה במושבת הקינון.

איך להגיע?
מכיוון צפון – נוסעים דרומה בציר המפלים (כביש 808). בחורף מומלץ לעצור בחניון מפל עיט, כארבעה קילומטרים לאחר הכניסה לציר מכיוון צומת המפלים. מהחניון, הנמצא ממערב לכביש, יוצא שביל של כמה עשרות מטרים, המוביל לשפת המצוק ולמפל עיט. הכניסה לשמורת גמלא נמצאת בהמשך הציר, כעשרה קילומטרים מחניון עיט.
מכיוון דרום – יש לעלות לרמה בכביש מעלה גמלא, עד לצומת דליות. בצומת לפנות שמאלה (צפונה) ולעלות לציר המפלים (כביש 808). הכניסה לשמורה נמצאת במרחק שני קילומטרים מצפון לצומת. משם, יש לנסוע שני קילומטרים נוספים עד לחניון.

מידע נוסף
אתר שמורת גמלא

    האם המאמר הזה עזר לך?

    עזר מאדדי עזרלא כל כך עזרכלל לא עזר




    תגובות פייסבוק

    כתבות מגולן וחרמון

    עין קינייא: כפר המעיינות הנסתר
    עין קינייא: כפר המעיינות הנסתר

    מבין ארבעת הכפרים הדרוזיים בגולן, עין קנייא הוא הפחות מוכר. יואב יעקובי ממליץ לא לוותר, ולהתרשם מזרימת נחל סער (בחורף), מהטראסות החקלאיות (בזמן הפריחה), מהגראפיטי הצבעוניים ופסלי האבן, ומהאתרים הרבים סביב הכפר. בתכנון בקרוב: שביל המעיינות, בין התצפיות ...

    מבוא לנדודים 61: הקיקלופים באים הרפאים באים
    מבוא לנדודים 61: הקיקלופים באים הרפאים באים

    "מתחת לחורשה המשקיפה לכנרת בה חונה הקרוואן שלי כבר חמישה חודשים תמימים, לא רחוק מעין תאנה ומעל נחל סמך, מתנוססת גבעה זעירה חסרת שם, מוקפת בחומה קיקלופית קדומה, שורה של אבני שדה גדולות, עד שלושה נדבכים גובהה. הקיקלופים ...

    מצפה השלום – נוף בלי סוף
    מצפה השלום – נוף בלי סוף

    כפר הנופש מצפה השלום מציע את הנוף הכי יפה בארץ, מסלולי טיול במרחק הליכה מהבקתה, ארוחות מפנקות וטיפולי מים מרגיעים להשלמת חוויה. באמת שלא צריך יותר מזה לחופשה רגועה