תפריט עמוד

מטמון נדיר התגלה סמוך לכביש מס' 1

שברי כלי חרס שהתגלו במהלך העבודות בפרויקט כביש 1 החדש הביאו לחפירה ארכיאולוגית, שבמסגרתה נחשף יישוב מסוף תקופת הבית השני אשר לא היה ידוע, ובאחד מבתיו התגלה מטמון נדיר. המטמון, שנשמר בקופה מחרס, כלל 114 מטבעות ברונזה, המתוארכים לשנה הרביעית למרד הגדול נגד הרומאים, המרד שהוביל לחורבן הבית, ב-ט' באב.

לדברי פבלו בצר ואייל מרקו, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, "המטמון, שנראה כי הוטמן חודשים ספורים לפני חורבן ירושלים, מאפשר הצצה לחיים היהודיים בפרברי ירושלים בסוף המרד. נראה שמישהו כאן חש את הסוף קרב והחביא כאן את רכושו, אולי בתקווה לאסוף אותו בימים שקטים יותר". על כל המטבעות טבוע מצד אחד גביע וסביבו הכיתוב "לגאלת ציון" ובצד השני מתואר דגם הכולל אגד לולב בין שני אתרוגים. סביב הדגם מופיע הכיתוב "שנת ארבע", כלומר השנה הרביעית של המרד הגדול של היהודים נגד הרומאים.


מטבע משנת 4 למרד הגדול | צילומים: ולדימיר נייחין, באדיבות רשות העתיקות

המטמון היה מוסתר בפינתו של חדר, יתכן שבתוך נישה בקיר, או שהיה שקוע ברצפה. במהלך החפירה הארכיאולוגית נחשפו שני חדרים נוספים וחצר השייכים לאותו המבנה. המבנה נבנה במאה ה-1 לפני הספירה, והוא נחרב בשנת 69 או 70 לספירה, במהלך דיכויו של המרד הגדול. בראשית המאה ה-2 לספירה, חזרו להשתמש בחלק מהמבנה לתקופה קצרה, שהסתיימה עם חורבן היישוב היהודי ביהודה כתוצאה ממרד בר-כוכבא. עדות לכך הם שלושה קנקנים שלמים שהתגלו שקועים ברצפת החצר.

נראה כי תושביו של כפר זה, כמו מרבית הכפריים היהודים ביהודה, לקחו חלק פעיל בשתי המרידות הגדולות נגד הרומאים – המרד הגדול ומרד בר כוכבא. כתוצאה מכך נחרב המקום פעמיים, ולא נושב מחדש. ברשות העתיקות ובחברת נתיבי ישראל, האחראית על פרויקט הכביש החדש, בוחנים אפשרות לשמר את שרידי הכפר במסגרת פיתוח הנוף בשולי הכביש.


לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.