תפריט עמוד

קוס, יוון – אטרקציות ומלונות

האי היווני קוס הולך וצובר פופולריות בקרב הישראלים, ואין פלא. יש פה חופים יפים, אתרים ארכיאולוגיים מרתקים וחיי לילה סוערים. מה לראות, לאן לטייל ואיפה נמצאים החופים המוצלחים?

האי היווני קוס, שמשתייך לאיי הדודקאנס בים האגאי, מככב בעונות האחרונות במפת הדילים הישראלית. למרות זאת, הוא פחות מפורסם ופחות מתויר מאיים יווניים אחרים כמו האי כרתים או האי רודוס השכן. מה לראות? מהם החופים הכי יפים? ואיפה כדאי לישון? כל התשובות בכתבה שלפניכם:

לקריאה נוספת:

מה לראות בקוס?

כמו בכל אי יווני, הרביצה בחופים היא חלק בלתי נפרד מהחופשה. עם זאת יש לקוס עוד הרבה מה להציע: עיר עתיקה, אתרים ארכיאולוגיים וכפרים ציוריים. הנה כמה אתרים שלא כדאי להחמיץ במהלך החופשה בקוס:

נופי קוס

העיר קוס

העיר קוס היא עיר ים תיכונית נהדרת, שראוי להקדיש לה לפחות כמה שעות. מרבית מוקדי העניין לתיירים נמצאים בעיר העתיקה, שנוסדה ב-366 לפנה"ס. תענוג לטייל ברחובות מלאי האווירה של העיר העתיקה, שעמוסים במסעדות וחנויות מזכרות (אך נושאים אופי פחות מסחרי מזה של רודוס העתיקה והמתוירת יותר). האטרקציה המרכזית בעיר והאתר ההיסטורי החשוב ביותר בה היא מצודת האבירים (Neratzia) ששוכנת בכניסה לנמל של קוס. המצודה הימי-ביניימית המרשימה שנבנתה במאה ה-14 מחוברת ליבשה בגשר. בסמוך נמצא אתר מפורסם נוסף – עץ היפוקרטס, עץ דולב עתיק שגילו שנוי במחלוקת, שקרוי של שמו של היפוקרטס, אבי הרפואה ויליד ה האי. לדעתם של מומחים רבים גילו של העץ כ-700-500 שנה, אך לפי המסורת, היפוקרטס עצמו נטע את העץ לפני כ-2,400 שנה ותחת צילו הוא לימד את תלמידיו רפואה.

רחוב בעיר העתיקה של קוס | צילום: שאטרסטוק

רחוב בעיר העתיקה של קוס | צילום: שאטרסטוק

בכל רחבי העיר ניתן למצוא שרידים לעברה המפואר של העיר, שהיתה נתונה בעבר תחת שלטון רומי ושלטון עות'מני. מעניין, בין היתר, לבקר במסגד גאזי חסן פּאשה מהמאה ה-18, ובשרידי האגורה (כיכר השוק) של קוס ההלניסטית-רומית. למתעניינים בארכיאולוגיה כדאי לבקר במוזיאון הארכיאולוגי של העיר, ששוכן במבנה בן שתי קומות בכיכר המרכזית של העיר, ובו פסיפסים יפים כמו פסיפס היפוקרטס, ופסלים הלניסטיים של אפרודיטה, ארוס ועוד. עוד כדאי לבקר בקאזה רומאנה, בית אחוזה שנשתמר היטב ובו פרסקאות ופסיפסים יפים מהמאה השלישית לספירה.

כמו במקומות רבים נוספים, גם חיתה בעבר קהילה יהודית משגשגת. כיום אין עוד יהודים בעיר אבל אפשר וכדאי לבקר בבית הכנסת היפה ששוכן ברחוב דיאקו.

כדי לספוג קצת אווירה וגם להצטייד במתנות לאלו שנשארו בבית, מומלץ להגיע אל השוק המקורה ששוכן בכיכר המרכזית של העיר. לצד פירות וירקות אפשר לקנות בשוק שמן זית, תבלינים, סבונים, יינות ועוד.

האתר הארכיאולוגי אסקלפיון

במרחק של כארבעה קילומטרים ממערב לעיר קוס, באזור ירוק ועטור ברושים, נמצא האתר הארכיאולוגי החשוב ביותר באי: אסקלפיון קוס (Asklepion). בעת העתיקה האתר שימש כסנטוריום והוקדש לאסקולפיוס, בנו של אפולו, המגן על הבריאות ועל הרפואה. לא מעט אנשים חשובים עבדו ולימדו במקום, ובהם היפוקרטס. בשל המבנה התלול של המקום, הוא היה מורכב מארבעה מפלסים שהיו מחוברים ביניהם. המפלס הראשון מאופיינים בחורבות של מבנים רומיים מהמאה הראשונה לספירה. המפלס השני, בו שכן בית הספר לרפואה, מאופיין בקשתות ובפסלים. כאן היו גם אתרי המרחצאות שמימיהם הגיעו ממעיינות בהר דיקאו. במפלס השלישי שכן המקדש של אסקולפיוס, והמפלס הרביעי, שנבנה במאה השנייה לפנה"ס, כלל מקדש גדול בסגנון דורי.

אסקלפיון, האתר הארכאולוגי החשוב ביותר בקוס | צילום: שאטרסטוק

אסקלפיון, האתר הארכאולוגי החשוב ביותר בקוס | צילום: שאטרסטוק

כפרים מסורתיים בקוס

חלק גדול מההנאה בביקור בכל אי יווני שהוא טמון בביקור בכפרים המסורתיים הציוריים שמחזירים את המבקר בהם עשרות שנים אחורה. אם צריך לבחור רק כפר אחד, הרי שזהו הכפר זיה (Zia) ששוכן במורדות הצפוניים והמיוערים של רכס הדיקאוס. זהו כפר קטן שטובל בנוף ירוק נהדר, ובו נמצאת טחנת המים העתיקה ביותר באי קוס. בכפר יש אווירה מיוחדת והרבה חנויות קטנות בהן ניתן לרכוש תוצרת מקומית כמו דבש ושמן זית. זהו גם אזור נהדר לטיולים רגליים. גם הכפר הציורי אספנידו (Asfenidou) ראוי לביקור. הכפר שוכן גם הוא על מורדות הדיקאוס ומשקיף לים. נעים לטייל במעיינות שסובבים את הכפר הטובל בירק ובסמטאות הצרות בין הכפרים המסורתיים. כפרים נוספים שכדאי לבקר בהם הם הכפר הגדול קפלוס (Kefalos), ששוכן בדרום מערב קוס בסמוך לאחד החופים הכי יפים באי, ואנטימכיה (Antimachia), בו נותרה טחנת הרוח הפעילה האחרונה באי.

הכפר המסורתי ציה, אחד הציוריים בקוס | צילום: שאטרסטוק

הכפר המסורתי ציה, אחד הציוריים בקוס | צילום: Esin Deniz, שאטרסטוק

טיולי יום באזור קוס

במהלך חופשה בקוס ניתן גם לצאת לכמה טיולים מעניינים בסביבה הקרובה. מאתר הנופש מסטיכארי ניתן להפליג לאי קאלימנוס, שידוע כאי שולי הספוגים. האווירה באי רגועה להפליא וקצב החיים אחר, וזו כשלעצה סיבה טובה להגיע לאי. במהלך הביקור אפשר ליהנות מהחופים המבודדים שמימיהם צלולים ולבקר בבירה, פותיה, עיר עם נמל תוסס ובתים צבעוניים. טיול פופולרי נוסף, שיוצא מקרדמנה, הוא לאי הגעשי ניסירוס. מוקד המשיכה העיקרי באי הוא הר הגעש שבלועו מיתמר עשן ובקרבתו יש מעיינות חמים.

מקוס אפשר לצאת לטיול יום גם לבודרום שבתורכיה השכנה. עיר הקיט בודרום מרוחקת רק 45 דקות של שיט מקוס ויש בה טירה צלבנית מהמאה ה-15 שמשמשת כיום כמוזיאון לארכיאולוגיה ימית, תיאטרון עתיק מהמאה הרביעית לפנה"ס, מרינה יפה והרבה בתי קפה, מסעדות וחניות.

הר הגעש באי ניסירוס, אחד מטיולי היום המומלצים מקוס | צילום: שאטרסטוק

הר הגעש באי ניסירוס, אחד מטיולי היום המומלצים מקוס | צילום: שאטרסטוק

החופים הכי יפים

מרבית זמנם של התיירים בקוס מוקדש לרביצה בחופים היפים. הנה כמה חופים יפים במיוחד שווה להתאמץ ולהגיע אליהם:

חוף טיגאקי

חוף טיגאקי (Tigaki) הוא חוף פופולרי במיוחד, בין היתר בשל הקרבה שלו לעיר קוס. זוהי לא הסיבה היחידה: זהו חוף חולי ארוך במיוחד שמשתרע לאורך עשרה קילומטרים עם חול לבן ומים צלולים .החוף זכה ב"דגל הכחול" של האיחוד האירופי שמוענק לחופים נקיים במיוחד. המים רדודים הופכים את החוף לפופולרי בקרב משפחות. האזור מאוד מפותח מבחינה תיירותית ויש בו שפע של בתי מלון, טברנות ובתי קפה וסוכנויות טיולים, לצד פעילויות ספורט ימי בחוף.

חוף קפאלוס

חוף קפאלוס (Kefalos), השוכן בסמוך לכפר הנושא את אותו שם, נחשב לדעת רבים לחוף היפה ביותר באי. לחול הלבן ולמים הצלולים אפשר להוסיף את מנזר אגיוס ניקולאוס יפה אליו ניתן להגיע בשחייה. כאן אפשר ליהנות מארוחה טובה באחת מהטברנות הרבות שמציעות דגים ומאכלי ים.

חוף קפאלוס. נחשב בעיני רבים ליפה ביותר בקוס

חוף מרמרי

חוף מרמרי (Marmari) הוא חוף אהוב נוסף ששוכן בסמוך לעיר קוס. זהו חוף חולי רחב ידיים עם מים צלולים וחמימים. כיאה לחוף ששוכן בקרבה לעיר, מדובר בחוף מפותח, עם כמה טברנות מוצלחות ממש על המים ואפשרות לשכור שמשיות, מיטות שיזוף וציוד לספורט מים.

חוף מסטיכארי

לחוף מסטיכארי (Mastichari), שסמוך לכפר אנטימאכיה, יש מראה טרופי משהו, עם חול לבן ורך ומי טורקיז שמקנים למבקרים בו את התחושה שהם הגיעו לחוף קריבי. הנמל הקטן עמוס בדייגים שמביאים שלל טרי למסעדות האזור, וממנו ניתן גם לצאת לטיולים באיים השכנים. מקום אידיאלי לבלות בו יום עצל של רביצה על מיטת השיזוף וארוחה במסעדה טובה.

איפה לישון בקוס?

מרבית התיירים מגיעים לקוס בשביל לנפוש בחופים היפים ולבלות חלק לא מבוטל מהנופש ליד הבריכה או בתוכה. במידה ואתם מתכננים חופשת בטן-גב, יש חשיבות רבה למלון בו תבחרו לבלות את החופשה. מרבית הישראלים שמגיעים לקוס עושים זאת דרך חבילות הנופש שמשווקות חברות הנסיעות. הנה שני מלונות מומלצים שמופיעים בחבילות הנופש של חברות התיירות הישראליות:

Aqualand Kipriotis
מלון אידיאלי למשפחות שמחפשות חופשת הכל כלול מרובת אטרקציות לילדים. המלון שוכן בסמוך לחוף פסלידי (Psalidi) הפופולרי, ומספק שירות שאטלים לחוף (שמרוחק כ-500 מטר מהמלון). גם העיר קוס מרוחקת רק שלושה קילומטרים מהמלון. 203 החדרים של המלון מרווחים ונקיים אם כי מעט מיושנים, אבל הנוף לים האגאי שנשקף ממרפסות כל החדרים מפצה על כך. גולת הכותרת של המלון היא פארק המים, שכולל שתי בריכות, באחת מהן שמונה מגלשות מים מסוגים שונים. בנוסף על כך האורחים הפעילים יכולים ליהנות גם ממגרש טניס וממופעים והפעלות של צוות הבידור באמפיתיאטרון של המלון. המלון פועל על בסיס הכל כלול, שכולל שלוש ארוחות ביום לצד משקאות וחטיפים, והאוכל טוב ומגוון.

אתר אינטרנט

חדר עם נוף לים ב-Blue Lagoon Village

Blue Lagoon village
מלון יוקרתי ומפנק למשפחות ולזוגות הממוקם על החוף בסמוף לכפר קפאלוס (Kefalos), במרחק של כשלושים קילומטר מהעיר קוס. במלון 366 חדרים ברמות שונות, כמעט מכולם נשקף נוף נפלא של הים. חדרי המשפחות מתאימים ל-5-4 אורחים וכוללים שני חדרי שינה; יש גם חדרים באגף שמיועד לזוגות בלבד, וחדרים עם בריכה פרטית.
במלון יש כמה בריכות שחייה: בריכה ראשית עם ג'קוזי וזרמי מים, בריכה פעילה, בריכה רגועה, בריכת ילדים, בריכה למבוגרים בלבד, בריכה מחוממת ומקורה וגם מגלשות מים.

בנוסף לבריכות, לילדים יש מגרש שעשועים גדול, חדר מחשבים עם משחקים ומועדון עם הרבה הפעלות. עם זאת, המקום אידיאלי גם לזוגות שמעוניינים בחופשה שלווה: יש אגף למבוגרים בלבד, בריכה שמיועדת רק למבוגרים ומסעדה רומנטית לזוגות. השהות היא על בסיס הכל כלול, ולרשות האורחים יש שמונה מסעדות שונות וחמישה ברים.

אתר אינטרנט

מפרץ בקוס. האי נודע בחופיו היפים | צילום: שאטרסטוק

מפרץ בקוס. האי נודע בחופיו היפים | צילום: שאטרסטוק

מידע מעשי על קוס

איך מגיעים לקוס? בעונת התיירות מוצעות לקוס טיסות שכר ישירות וכן חבילות נופש (נתון זה משתנה משנה לשנה). משך הטיסה הישירה מנמל התעופה בן גוריון לקוס – כשעה וארבעים דקות. בתקופות בהן אין טיסות ישירות מישראל לקוס, ניתן לטוס מישראל לאתונה ומשם לקחת טיסת פנים לקוס. הטיסה מאתונה לקוס נמשכת כשעה. לחלופין ניתן לשוט במעבורת מנמל פיראוס לקוס. השייט נמשל כ-11 שעות.
מתי להגיע לקוס? מאחר ומרבית התיירים מגיעים לקוס כדי לבלות בחופים, התקופה הטובה ביותר לחופשה בקוס היא בין מאי לאוקטובר. אם אינכם אוהבים עומס וצפיפות מומלץ להימנע מביקור באי ביולי-אוגוסט שהם החודשים העמוסים והחמים ביותר.
תחבורה בקוס: הדרך הזולה ביותר להתנייד באי היא באוטובוס. באי פועלים כמה אוטובוסים כחולים שנוסעים רק בעיר הבירה, ואוטובוסים ירוקים שמגיעים ליעדים נוספים ברחבי האי. תחנת האוטובוסים המרכזית נמצאת במרכז עיר הבירה. כדי להגיע לאזורים מבודדים ומרוחקים יותר, ניתן לשכור רכב או אופנוע. עם זאת, מרבית התיירים שמגיעים לנפוש באי מסתפקים בנסיעה במוניות.

מפת קוס:

 

המנזרים התלויים של מטאורה

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.