23.05.12 שלום, אורח
הפכו לדף הבית רישום לאתר קבוצת מסע אחר המזוודה שלי מנויי המגזין אינדקס צרו קשר
מסע אחר
יעדים
המלצות
וידאו
מפות
בלוגים
פורומים
מומלצים בישראל
מגזין
ישראל
לחיות נכון
ספורט אתגרי
צילום
משפחות וילדים
מחלקה ראשונה
מכוניות רכב שטח סקי טיולים גיאוגרפיים ביטוח נסיעות מחלקת עסקים לקראת הטיול גלריות לימודים תיירות ונופש חברות נסיעות נבחרות חדשות תיירות
יעדים  >  אסיה  >  ישראל  >  ירושלים  >  ירושלים: מושלים, שלטים ומה שביניהם
 
מוזיקה
ספרות וספרים
אדריכלות ושימור
מחול / ריקוד
אמנויות עממיות
קולנוע
אמנויות פלסטיות
אמנות ואדריכלות כתבות נוספות
הרשמה לניוזלטר



הרשמו לאתר 
מסע אחר

וזכו בכרטיס טיסה לאירופה

מסע אחר קישורים
המומחים לגאורגיה

חברות נסיעות נבחרות
מיהן חברות הטיולים והנסיעות המובילות ובמה הן מתמחות?
http://www.masa.co.il/ind

להזמנת טיסות, חבילות ומלונות
בארץ ובכל העולם
www.masa.co.il

 

ירושלים: מושלים, שלטים ומה שביניהם

ירושלים: מושלים, שלטים ומה שביניהם
מהמיסיון למאה שערים: סיור..
רומא וירושלים - תאומות לא..
אדריכלות אורגנית
הדפסה
שלחו כתבה
הערה למערכת
הוספת תגובה
הוספה למזוודה שלי
הורדה למחשב כף יד
התחבר אלינו בפייסבוק
סיור ברחובות ירושלים, בעקבות תערוכה מרתקת על המושל הבריטי הראשון, מדגים שהכל פוליטי – אפילו שלטי הרחובות בעיר העתיקה

הירשם/י לניוזלטר אתר מסע אחר "שבוע שבוע" - הרבה עניין וללא תשלום

במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב מוצגת עד סוף חודש מרץ 2011 תערוכה מרתקת על מושלה הראשון של ירושלים, סר רונלד סטורס, ששימש בתפקיד בין השנים 1917 (כיבוש העיר על ידי אלנבי) ועד 1926. רבות נכתב אודות השפעתו של סטורס על ירושלים הן בתחומי התרבות והן בעיצוב העיר. בתי ירושלים מצופים באבן כתוצאה מיוזמה שלו: "ירושלים נבנתה מאבן ותמשיך להיבנות מאבן".

השפעה גדולה נודעה לפעילותו על דמותה של העיר העתיקה במסגרת אגודה שהקים, "למען ירושלים". על מגדל השעון, שהתווסף לשער יפו בשנת 1907 לרגל 25 שנים לשלטונו של הסולטאן העות'מאני עבדול חמיד השני, אמר כי הוא אינו משתלב בחומות שבנה הסולטאן סולימאן במחצית המאה ה-16. סטורס סבר שהמגדל, שגובהו 13 מטר ובו ארבעה שעונים בכל אחד מצלעותיו, גורם נזק לשער יפו בכך "שכיער אותו זמן רב מדי". ב-1922 הוא הסיר את מגדל השעון והעבירו לכיכר הדואר המרכזי (כיכר צה"ל), שם המגדל שרד רק עד 1931, אז הוחלט שמיקומו מפריע לתנועה והוא נהרס.

גנרל אלנבי מבקר בירושלים במרץ 1920, מתוך התערוכה "המושל הראשון"

סטורס היה זה שהרס את החנויות הצמודות לשער יפו על מנת לחשוף אותו לעיניהם של מבקרי העיר, ובזכותו אנו נהנים מחומות נקיות ממבנים חיצוניים. הוא טרח על שיקום אתרים בתוך העיר, בהם שוק הכותנה, שהיה עד להגעתו לעיר "בית כיסא ציבורי", ודלתות החנויות הנטושות נופצו על ידי התורכים על מנת לשמש חומרי בעירה.

משימה חשובה נוספת שלקח על עצמו השליט הראשון היתה שילוט של רחובות העיר. לטובת המשימה הוא גייס את האומן הארמני דוד אוהנסיאן. אוהנסיאן הגיע לירושלים בעקבות טבח העם הארמני במלחמת העולם הראשונה כדי לשקם את אריחי הקרמיקה שעיטרו את כיפת הסלע. בסדנה שלו ייצרו את שלטי הקרמיקה עם שמות רחובות העיר העתיקה בשלוש השפות: אנגלית (למעלה), ערבית (באמצע) ועברית (למטה). בתערוכה במוזיאון ארץ ישראל אפשר לראות את שרידיו של השלט הראשון שצייר אוהנסיאן לרחוב סנט פרנציס. שלט נוסף מתקופת הבריטים מתנוסס עד היום על הקיר החיצוני המזרחי של שער יפו.

שלט הרחוב הראשון שהוכן בידי דוד אוהנסיאן, בשנת 1922. כל שלט נכתב בשלוש שפות: אנגלית (למעלה), ערבית (באמצע) ועברית (למטה)

מעניין לבחון כיצד התגלגל שילוט רחובות העיר העתיקה אחרי עזיבת הבריטים. גם הירדנים סברו ששילוט בקרמיקה הוא מכובד, אולם הם שינו את סדר השמות: בראש השלט מופיע שם הרחוב בערבית ומתחתיו השם באנגלית; כמובן שלעברית לא נותר זכר. אחרי מלחמת ששת הימים מדינת ישראל הוסיפה עברית לשילוט הירדני, וכך אפשר לראות מסגרת שמקיפה את השמות בערבית ובאנגלית, ומעליה את התוספת בעברית.

שלט רחוב מתקופת השלטון הירדני. השם בערבית למעלה ובאנגלית למטה, לעברית לא נותר זכר | צילום: עמי מיטב

לאחרונה חידשה עיריית ירושלים את השילוט מקרמיקה, אולם בסדר אחר: עברית בראש, מתחתיה הערבית, ורק בתחתית השלט האנגלית. ללמדך שגם שלט של רחוב יכול להיות טעון משמעויות פוליטיות.

הגרסה החדשה של שלטי הקרמיקה: עברית למעלה, ערבית באמצע ובתחתית אנגלית | צילום: עמי מיטב

למרות הביקורת שנשמעה נגדו מצד היהודים, אי אפשר לקחת מהמושל הראשון של ירושלים את תרומתו האדירה לעיצובה של העיר ולטיפוחה. התערוכה "המושל הראשון" במוזיאון ארץ ישראל, שאותה אוצרת ההיסטוריונית ד"ר נירית שלו-כליפא, היא תערוכה חשובה, מעניינת ומומלצת. פרטים נוספים באתר המוזיאון.

____

עמי מיטב הוא מנהל בית הספר לתיירות במכון לנדר



    -




הירשם/י לניוזלטר אתר מסע אחר "שבוע שבוע" - הרבה עניין וללא תשלום
כתבות נוספות מירושלים

עיר ימים רבים עיר ימים רבים עדלאידע עדלאידע
ישראל, &area_id=10" style="font-size:11px;">עוד כתבות מירושלים
הדפסה
שלחו כתבה
הוסף תגובה

בתמונה: מתוך התערוכה "המושל הראשון", שיירת הנציב העליון עושה דרכה מיפו לירושלים מלווה במאבטחים חמושים מחשש להתנקשות



מידע נוסף על ירושלים
המדריך המלא
כתבות
מפות
וידיאו
המלצות
מומלצים בישראל

מומלצים בישראל
מרכז מורשת בגין
מרכז מורשת בגין
מלון הר ציון
מלון הר ציון
מלון הר ציון
מלון הר ציון
למומלצים נוספים >
 


מופק ומנוהל ע"י מסע אחר אונליין   |   קבוצת underline - שיווק באינטרנט   |   Designed by