21.05.12 שלום, אורח
הפכו לדף הבית רישום לאתר קבוצת מסע אחר המזוודה שלי מנויי המגזין אינדקס צרו קשר
מסע אחר
יעדים
המלצות
וידאו
מפות
בלוגים
פורומים
מומלצים בישראל
מגזין
ישראל
לחיות נכון
ספורט אתגרי
צילום
משפחות וילדים
מחלקה ראשונה
מכוניות רכב שטח סקי טיולים גיאוגרפיים ביטוח נסיעות מחלקת עסקים לקראת הטיול גלריות לימודים תיירות ונופש חברות נסיעות נבחרות חדשות תיירות
יעדים  >  אסיה  >  ישראל  >  גליל עליון ועמק החולה  >  כשאני מנגן, הנשר שר
 
מוזיקה
ספרות וספרים
אדריכלות ושימור
מחול / ריקוד
אמנויות עממיות
קולנוע
אמנויות פלסטיות
אמנות ואדריכלות כתבות נוספות
הרשמה לניוזלטר



הרשמו לאתר 
מסע אחר

וזכו בכרטיס טיסה לאירופה

מסע אחר קישורים
המומחים לגאורגיה

חברות נסיעות נבחרות
מיהן חברות הטיולים והנסיעות המובילות ובמה הן מתמחות?
http://www.masa.co.il/ind

להזמנת טיסות, חבילות ומלונות
בארץ ובכל העולם
www.masa.co.il

 

כשאני מנגן, הנשר שר

כשאני מנגן, הנשר שר
בעקבות החיפושיות בליברפול
צוענים – הזמר העמוק, הפלמ..
המוזיקה הצוענית של ברגובי..
הדפסה
שלחו כתבה
הערה למערכת
הוספת תגובה
הוספה למזוודה שלי
הורדה למחשב כף יד
התחבר אלינו בפייסבוק
חליל המג'ואז, חליל רועים מעצמות נשר, הוא ראשון החלילים במוזיקה הערבית

הירשם/י לניוזלטר אתר מסע אחר "שבוע שבוע" - הרבה עניין וללא תשלום
כאשר היה בן 12 בנה רג'אח מוריסאת, אז רועה צאן מתחיל בגליל, את חליל המג'ואז הראשון שלו - חליל רועים דו קני מעצמות כנף נשר. חליל מסוג זה היה ועודנו משאת נפש בתרבות הבדווית, והוא נחשב ראשון החלילים במוזיקה הערבית. עצמות הנשר משמשות לעשיית חלילים גם במרכז אסיה, ונחשבות כמשובחות וכבעלות צליל יוצא דופן בקרב מוזיקאים כורדים ותורכים.
בילדותו ניגן מוריסאת בחליל עשוי מקנה, ירעול שמו, ורעה את צאנו במדרונות הגליל, באיזור שבין כפר נחום למגדל. נשר שמת מהרעלה צנח מת בערוץ של אחד הנחלים, ומעצמותיו בנה מוריסאת ב־1960 את חליל הנשר הראשון שלו, שבו הוא מנגן עד היום ולאיש מלבדו אסור לגעת בו.
מול מצוקי נחל עמוד נושף מוריסאת אל תוך המג'ואז, והאוויר נמלא בצליל מוזר וחודר. הכלי היחידי שצליליו מזכירים במשהו את צליל המג'ואז הוא חמת החלילים הקלטית. גם
עצמות כנף הנשר לפני ואחרי שהפכו לחליל. הקנים מחוברים יחד בדונג דבורים טבעי ובחוט קשירה. בכל עצם מנוקבים שישה חורים
הנגינה בשניהם דומה - אין הפסקה בצליל, אפילו לא לנשימה. מוריסאת שואף אוויר דרך האף, ולפני שאוזל לו האוויר הוא ממלא את פיו ומנפח את לחייו. בזמן שהוא חוזר ושואף אוויר דרך אפו דוחקות הלחיים את האוויר שנותר כלוא בפה, כך שהצליל ממשיך להתנגן גם בעת השאיפה. הוא מנגן דקות ארוכות, בצלילים מתמשכים, בחצאי טונים ורבעי טונים שאוזן מערבית אינה מורגלת בהם. כשמוריסאת מנגן בטבע, הוא מחפש מערות וקירות אבן. "בשטח הפתוח הצליל נעלם", הוא מסביר. "כאן הצליל לא בורח, זה כמו רמקול חזק".
מוריסאת הוא נגן חלילים מבוקש באירועים בגליל, ובערבי חתונה יש שהוא מנגן חמש ושש שעות רצוף, לבדו. חליל העצם ממשיך לנגן כבר ארבעים שנה, למרות הסדקים שנוצרו בו. רק את הפייה העשויה קנה נוהג מוריסאת להחליף מפעם לפעם. היום, כשהנשרים זוכים להגנה מוחלטת, כמעט שאי אפשר להשיג עצמות לבניית החליל היוקרתי. אולם לצורך צילומי סרט תעודה, אישרה לנו רשות הטבע והגנים להעביר לידי מוריסאת עצמות של נשר שנמצא מת בנגב לפני כמה חודשים.
לפני שיצאנו לביתו של מוריסאת בדיר חנא שבגליל עמלנו כמה שעות טובות על ניקוי עצמות הנשר. חילצנו את עצמות הכנף הגדולות מהגווייה ובישלנו אותן במים שעות ארוכות עד שהיו נקיות משאריות. כך הבאנו אותן למוריסאת, שהמשיך בעבודה: הלבנה בכלור, המסת חורים בעזרת ברזל מלובן והצמדת שתי העצמות זו לזו. עצמות כנף הנשר שטוחות בצדן האחד ועגולות בצדן האחר, כך שניתן להצמידן היטב זו לזו וליצור חליל כפול בעל קנים שווי אורך, המחוברים יחד בדונג דבורים טבעי ובחוט. בכל עצם מנוקבים שישה חורים, ולקצה העצמות מותאמות שתי פיות קנה, שאותן גילף מוריסאת מול עינינו באולר, במיומנות רבה ובשמחה בלתי מוסתרת. "כשאני מנגן", אמר, "הנשר שר, מנגן, כאילו הוא חי. חבל שילך ככה סתם לאדמה".

    -
פורסם בגיליון"מסע אחר"131




הירשם/י לניוזלטר אתר מסע אחר "שבוע שבוע" - הרבה עניין וללא תשלום
כתבות נוספות מגליל עליון ועמק החולה

שביל ישראל: נבי יושע - דישון - הר מירון (מסלול 2) שביל ישראל: נבי יושע - דישון - הר מירון (מסלול 2) החלקה במירון: עולם של גברים החלקה במירון: עולם של גברים
ישראל, &area_id=12" style="font-size:11px;">עוד כתבות מגליל עליון ועמק החולה
הדפסה
שלחו כתבה
עד כה: 1 תגובות ב- 1 דיונים
הוסף תגובה
רינה 12-03-07 ,16:28



המדריך המלא
כתבות
מפות
וידיאו
המלצות
מומלצים בישראל

מומלצים בישראל
בית הארחה שלומי
בית הארחה שלומי
בית הארחה תל חי
בית הארחה תל חי
בית הארחה פקיעין
בית הארחה פקיעין
למומלצים נוספים >
 


מופק ומנוהל ע"י מסע אחר אונליין   |   קבוצת underline - שיווק באינטרנט   |   Designed by